Übergagyi és Zupercziki

2013. október 15. 10:27 - Pintér Dániel Gergő

A kereskedelmi csatornák egymást múlják alul, ha szórakoztatásról van szó: az Észbontók és Kasza Tibi állkapcsa után Sebestyén Balázs és földszintes padavanja is megmutatta, hogy a magyar televíziózásban mindig van lejjebb. Mérföldkőként beharangozott műsoruk se vundersőn, se zuperszexi nem volt, viszont a készítők olyan éteri szintekre emelték a kínosság fogalmát, hogy még a legprimitívebb fotelforradalmár is úgy érezte magát, mintha tarkón csapták volna a mainstream összes szintetikus szennyével. 

image.jpg

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy országos lefedettségű adó, és annak volt egy kreatív producere meg egy műsorszerkesztője. Ez a két alulexponált fiatal egy szép késő nyári napon azt gondolták, hogy fittyet hányva minden ésszerű technológiai alapszabályra, ők bizony megmutatják, hogy egy az egyben át lehet emelni egy rádióban működő formulát a nagy képernyőre.

Az 1960-ban megtartott Kennedy−Nixon-vita óta azonban tudjuk, hogy ami működik a rádióban, az nem feltétlen sikeres a televízióban: kamerára vinni a Morning Showt akkor is meredek vállalkozás lett volna, ha eltekintünk attól, hogy Vadon Jani  nem az a tipikus kabaré-kompatibilis arc, ráadásul még vicces tartalmat sem adtak a szájába a szerencsétlennek. A helyzetet tovább rontotta az ügyetlen gerillamarketing, mely alaptalanul harangozta be médiatörténeti mérföldkőnek a Vundersőn és Zuperszexit, ami totálisan felesleges és minden nézőjét és szereplőjét lealacsonyító szellemi moslék lett. Valljuk be, ami a lecsónál működik, az a tartalomszolgáltatásnál kevésbé: ha minden szart bedobáluk egy rotyogó fazékba, viszonylag ritkán jön ki belőle valami fogyasztható cucc.

Csak akkor fáj, ha nevetek

A Vundersőn és Zuperszexi első adása maximum egy önkéntelen „ezmiez?!” felkiáltást váltott ki belőlünk, s a kérdés joggal lebegett végig a műsor 100 percének horizontján. Erőltetett, humortalan és kiforratlan late night show lett, amitől még az is pironkodva feszeng a székében, akit esténként Magdi Anyus szelleme kísért. Adva van ugye egy definiálatlan adásmenet, mely félig élő félig előre rögzített, félig közéleti félig bulvár, félig beszélgetős, félig stand up, de sajnos mindeközben elfelejt szórakoztató lenni.

A műsor kísértetiesen emlékeztet az RTL Klub tavalyi zabigyerekére, a Roastra: a szintén külföldről importált konzerv-formátum a hazai celebvilág piaci értékének szinten tartására szakosodott, s pontosan annyira volt informatív és vicces, mint az arab IKEA katalógus illusztrációk nélkül. Volt itt is minden: porondmesterként csetlő-botló Boros Lajos, pénisze alakján heherésző Vastag Csaba, Morgan Freemanként is ütnivaló Fekete Pákó, Gyurcsány Ferenc konyhájában kuktáskodó Vágó István, s akinek ez még nem volt elég, a láthatóan szétkokózott VV Dya (szigorúan ipszilonnal) idomait is megmustrálhattuk. A szürreális stúdióbelsőn a Széchenyi utalványért lelkesen tapsolók se javítottak, miközben az erősen átlagos verbális készségekkel rendelkező Sebestyén Balázs saját pályafutása sarában terelgette a nézőket: kis Kész Átverés jobbról, kis Viva TV balról.

1108379_1381702987_960x721_000000.jpg

Paródiának rossz, műsornak gyenge

A nézők igényeit, intelligenciaszintjét, kulturális hátterét láthatóan továbbra sem becsüli az RTL Klub: előre megírt, hiteltelen gegek, ízléstelen konkurenciaharc, ostoba és unalmas önpromóció várta a Vundersőn és Zuperszexi vasárnap esti nézőit. A műsort trash realitynek csúfolni barokkos túlzás, hiszen sem formabontó, sem bátor nem volt, ráadásul az emberek is elsősorban katasztrófaturizmusból kapcsoltak rá. A narráció tömegbalesetre emlékeztetett: érezzük, hogy nem ildomos szemlélődni a leszakadt végtagok látványán, de a történtek groteszk vonzalommal tartanak fogva. Itt azonban nincs semmi drámai: Jani és Balázs ennyi, és ennyi is volt mindig, csak most a képernyő ezt láthatóvá és átélhetővé tette.

Az ember alapvetően mindenevő, de ha a műsorvezetők és vendégek arcán is látszik, hogy undorral asszisztálnak saját popfertőjükhöz, akkor hajlamosak vagyunk haptákba vágni magunkat és zsoltárokkal dicsérni az Urat, aki a maga bölcsességében megalkotta a távirányítót. Ha a programigazgatónak van esze, még azelőtt visszazavarja a fiúkat a mikrofon mögé, hogy a maradék hitelességüket is eljátszanák, ez az adást meg majd hajnali kettőkor, öt év múlva leadható ismétlésben a Coolon.

sebestyen_balazs_jani.jpg

Fotók: RTL

39 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr665568830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madárvédőgolyókapkodó 2013.10.15. 14:11:46

Szerintem meg nézhető volt, párszor fel is nevettem és ha közben teszel-veszel, teát főzöl, netezel, reklámokat skippeled, akkor egy könnyed esti kikapcsolódásnak elmegy.

Nem értem ezt az össznépi fikát, ami most mindenhol megjelenik a műsorról. Voltak benne gáz részek, voltak benne jobb részek, de általánosságban még így is felülmúlja a kereskedelmi televíziózás magyarországi színvonalát, pláne a másik nagy csatorna színvonalát, az lassan alulmúlhatatlan. És nem egy újabb tehetségkutató meg celebtánc/ének/stb tematikájú műsor, hanem egy esti show, műfajában hiánypótló, színvonalában meg javítható. Nekem a cím és a főcímzene miatt már pozitív volt.

Balázst lehet szidni, nekem egyáltalán nem szimpatikus, de műsorvezetőnek szvsz alkalmas (Liluval ellentétben, aki a csúcsműsort vezeti ordenáré alkalmatlanságot tanúsítva), pörög rendesen és Vadon Janival meg szórakoztató párost alkotnak.

madárvédőgolyókapkodó 2013.10.15. 14:13:08

ahh egy gondolat kimaradt: nem visz magát komolyan se a műsor, se a műsorvezetők és emiatt kapásból összehasonlíthatatlan a Hajdú/Kasza termékekkel...

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2013.10.15. 14:32:45

húú, ebben ilyen viccek is voltak, hogy műszőrt ragasztottak a mellkasukra? hogy én mit vesztettem...
amúgy az első és utolsó kép között balázst elzavarták fodrászhoz?

Dezső bácsi 2013.10.15. 14:37:12

Ha valaki egy tv kritikát sem tud megírni rendesen, akkor kerülhet az Index-hez?
Bocsánat, mindenki csak próbából olvasson el ebből a cikkből 3-4 mondatot. Szinte minden 2 szó után egy dehonesztáló jelző jön. Nem az a bajom, hogy a cikk írójának nem tetszett a műsor. Van ilyen. Hanem az, hogy totál hiteltelen az írás, mert ő a 2 műsorvezetőt utálja, és most ezek csináltak egy átlagos - szerintem nézhető - műsort, akkor ez jó alkalom az ekézésre. Öreg,ne sértődj meg, de ez legalább annyira gagyi és izzadságszagú, mint amit te kritizálsz.

polly graph 2013.10.15. 14:54:56

@Dezső bácsi: Ráadásul mára ez a téma már lerágott csont. Ez a cím már tegnap eszembe jutott, a comment blogon javasoltam a műsor átnevezését. Egy srófra jár az agyunk.

polly graph 2013.10.14. 14:26:01
Szerintem apró változtatással még menthető a menthetetlen is! Egyszerűen le kell cserélni a címet

Übergagyi és zupercziki-re

és helyben vagyunk.

a Zamboni nem egy tészta 2013.10.15. 15:14:25

@Dezső bácsi: Ez most komoly? A XXI. században. Ember, ez egy blog. Az, hogy az index blogmotorját használja és szerepel az index blogajánlójában még nem jelenti azt, hogy a csávó indexes.

Sütemény1975 2013.10.15. 15:37:25

vki nez meg tv adast manapsag?

p.o.p 2013.10.15. 15:52:31

Én nem láttam a műsort, és nem is érdekel, de az írás kifejezetten tetszett.

dr kíváncsivagyok 2013.10.15. 16:05:35

"erősen átlagos verbális készségekkel rendelkező Sebestyén Balázs saját pályafutása sarában terelgette a nézőket:"

Barokkos túlzás az "erősen átlagos " jelző...
Többet hebeg-habog mint Selmeczi Gabika...

dr kíváncsivagyok 2013.10.15. 16:07:55

@Dezső bácsi:
"Nem az a bajom, hogy a cikk írójának nem tetszett a műsor. Van ilyen. "

Neked bezzeg tetszett,...Dezső bá' .
( És még a kecskére mondják hogy igénytelen állat...)

dr kíváncsivagyok 2013.10.15. 16:09:44

@madárvédőgolyókapkodó:
"Szerintem meg nézhető volt, párszor fel is nevettem és ha közben teszel-veszel, teát főzöl, netezel, reklámokat skippeled, akkor egy könnyed esti kikapcsolódásnak elmegy."

Sőt , ha egész műsor alatt kefélünk ,...akkor kiváló színvonalú lenne ?!?!

dr kíváncsivagyok 2013.10.15. 16:11:24

Nos annyit : Balázst kifejezetten utálom, de már szinte megsajnáltam a köcsögöt ( szigorúan South Park értelmezésben...) annyira erőlködött .

ethan blow 2013.10.15. 16:31:41

Én lementem közben a szomszéd kuplerájba, ahol nincs tévé, toltam egy kis kólát, elropogtattam egy bélyeget, megdurrantottam két újoncot, szal nekem tetszett a műsor...legközelebb is nézni fogom ugyanígy.

herut 2013.10.15. 19:58:52

Ízléstelen,otromba volt.A vége előtt elkapcsoltam.Akikkel beszéltem, és korábban kedvelték ezt a két műsorvezetőt,állítják, a rádióban sem hallgatják többé őket.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.10.15. 21:09:49

kicsit a Parabolára próbált.hajazni ..
pont a kínossága volt a jó:-)

longlife · http://testepitescsakitt.blog.hu 2013.10.15. 21:52:00

Ultragagyi volt. Erőltetett szar poénok. Balázs inkább vezetné az X faktort... ha meglátom ezt a műsort, biztos hogy elkapcsolok. kritikán aluli. nem is érdemes beszélni róla.

Mrs.Columbo 2013.10.15. 22:07:02

És igen! Van itt nem egy kommentelő, aki szerint nézhető.
Pedig már körvonalazódott előttem egy lehetséges népfelkelés kirobbanása, hogy b.ssza meg az RTL, ennyire posványhülyék azért nem vagyunk.

Parajpuding 2013.10.15. 22:20:23

"A nézők igényeit, intelligenciaszintjét, kulturális hátterét láthatóan továbbra sem becsüli az RTL Klub"

5 percnyi beletekintés után bátran mondhatom, hogy pontosan a magyar nézők többségének igényeit, intelligenciaszintjét, kultúrális hátterét figyelembevéve tűzte műsorra ezt a Retekklub.
Sőt képes volt ezzel túlszárnyalnia (értsd alulmúlnia) a TV2-őt, pedig az azért nem kis teljesítmény.
Amúgy ha egy szót lehet erre a műsorra mondani, akkor az az "agyhalál".

Parajpuding 2013.10.15. 22:27:24

@Dezső bácsi: pont a magadfajtáknak készült ez a műsor. Elhiszem, hogy nehezen viseled a kritikát. A szinteden ez teljesen természetes. A monoszkópot is nézed a tévében?

kiwirágós kivirradtig 2013.10.16. 01:27:12

Hú, de szarul néz ki ez a kék kiemelésekkel teli szöveg.

El ezek után már nem is olvastam, mert akinek ennyi szépérzéke van, annak az írása sem lehet túl értelmes.

Bobby Newmark 2013.10.16. 01:55:48

Az az Úr név szerint Eugene Polley. Tavaly halt meg.

randomuser1 2013.10.16. 09:21:42

sztem azér nem votl annyira rossz, csak balázst sajnáltam, mert sztem a szakmai pályafutásának végjátékát láthatjuk ebben a műsorban
csaxólok, az emberek különbözőek, a háttértudásuk, kultúrális érzékenységük, kognitív képességei mindenkinek mások, van aki órákig tud élvezni malévics fekete háromszöge elött, más imádja a sötétközépkori rembrantot, oszt van akinek bejön a morningsó.
szerintem is hiba volt képformába tenni a rádióműsort, de ettól még az ertéelklub nem fog összedőlni,jöbő hónapra keres eladhatóbb portékát.
csak a balázs, azt sajnálom, olyan sármosan gonoszkodó vicces fiú volt, felnőttként meg megfeneklett ebben a zsánerszerepben

lionking 2013.10.16. 09:39:56

a rádióban is szarok humortalanok és alpáriak, mit várhattak volna mást a tv-ben?
Engem ínnyira irritál S B hogy még ha jó műsort is vezet(ne) azt se nézném, mert nem bírom a pofáját meg az azon kiömlő szennyet.
a másik a Jani meg.. felejthető
A baj valóban az, hogy a nép még erre a szarkupacra is vevő, és nem hogy hányna tőle, de mosolyogva eszi meg arany kiskanállal az odatett ürüléket

2013.10.16. 09:42:55

@madárvédőgolyókapkodó: ezt írod: "em értem ezt az össznépi fikát, ami most mindenhol megjelenik a műsorról."
Válaszom: Mert nem tudsz a folyóban árral szemben úszni, nem a víz a hibás...

2013.10.16. 09:44:31

@Dezső bácsi: kb 1:1000000-hoz az arány a nemtetszik:tetszik viszonylatban. Jó, ha körülnézel más médiumok kritikáiban is Dezsőkém.

2013.10.16. 09:47:17

A rötölö mióta butít bennünket? Tizenéve? Na, bátran mondhatom, ez a "műsoruk" volt eddig a mélypont. De tudom, ettől még tudnak lejjebb is menni!

rugoman 2013.10.16. 09:54:15

ez a 2 fasz még a rádióban is gáz, hát még nézhetőben... Sebibali kb. annyira vicces, mint egy perforált vakbélgyulladás egy földkerülő vitorláshajón, a Dugójani meg olyan forma, hogy különbet szarok másnaposan..asszem, a ReTek Klub nívója (van neki ilyen??) nem süllyedhet mélyebbre!
Még a végén frankón visszasírom azt a jászberényi szánalomvölgye übertahó adócsalót!

Prolipalvin · http://prolipalvin.tumblr.com/ 2013.10.16. 10:03:58

Mégis mit vártok az Retekklubtól?
Mégis mit vártok a tahó Sebestyéntől?

fall out 2013.10.16. 10:16:46

@Emmanuel Goldstein:

Malevics barátunk fekete háromszöget nem rajzolt, az inkább négyszög volt. Igaz van egy másik teljesen értelmezhetetlen képe: kék háromszög a és fekete téglalap.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.16. 10:24:13

@Parajpuding: pontosan így van. Sajnos a többség tényleg ennyire tompa. Meglátszik az egész országon.

randomuser1 2013.10.16. 10:47:12

@fall out: szerintem tökre értelmezhető, a szuprematizmust nem magában, hanem egy átmeneti vonulatnak kell értelmezni a klasszikus festészet és a futurizmus közt...
megtartja a mértani sablonokat de kidobja az ábrázolást.
a futurizmus ugye már baszott a klasszikus elrendezési szabályokra, bár az aranymeccéssel ők se nagyon mertek szakítani
véletlenül elírtam, négyzetre gondoltam
kicsit ferde, az benne a poén, de csak akkor veszed észre, ha elég sokáig bámulod, nem párhuzamos a kép szélével..

vittore 2013.10.16. 11:20:27

Lehet fikázni ezeket a nímandokat, lehet szeretni is őket, de ne áltassuk már magunkat. Az RTL megnézi a 2. adás után a nézettséget. Ha okés, nyomják ezt a szemetet továbbra is, hisz' teccik a népnek. Ha nem, megy a coolra. Sajnos a kritikák ellenére van egy sejtésem az eredményről...

tingli-tangli 2013.10.16. 11:27:16

Vágó István egymaga elvinné a show-t, én inkább rábíznám az egészet. Amúgy szerintem is az a megfelelő szó a műsorra, hogy kínos, mindenki feszengett benne, talán Pákó nem, de ő meg amúgy is egy agyhalott. Ritka alpári, izzadságszagú volt. Eddig az rtl ekkorát még nem hibázott, eltekintve az ÉNB-től, de azt sem muszáj nézni.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2013.10.16. 11:35:14

@Gyurma73: a commentcomon én is a Parabolát idéztem párhuzamként, ott volt szokás gagyi tévébejátszásokat átszinkronizálni, meg hírességeket utánozva kamuriportokat csinálni.

A reggeli rádió/tévéműsorok alapból tűzrevaló műfajok, nincs is jobb agysejtpusztítás, mint félig kómás emberek fülébe idiótán pofázni. Híreken és időjárásjelentésen kívül nem szabadna semmi élő beszédet tenni a műsorokba reggel 10-ig. A legnagyobb marha viszont az volt, aki ezt a nyálgép blamázst áthozta a zéplusztól a "komolyabb" médiába és aztán ott a telefonos játéknál nagyobb súlyú műsorban is engedte szóhoz jutni.

fall out 2013.10.16. 11:50:35

@Emmanuel Goldstein:

Hát egy szavadat sem értettem, de azért egyet értek veled :-)

randomuser1 2013.10.16. 13:34:49

@fall out: simán ellenkezhetnél, én is csak blöffölök :)
süti beállítások módosítása