Facebookozott, óceánba zuhant

2013. december 21. 11:26 - Háhner Petra

Még egy lájk mielőtt beérek a munkába, még egy megosztás miközben lemegyek a lépcsőn, és már kész is a baj. Egyszerre nevetséges és elgondolkodtató a pár napja történt eset, amikor egy turista annyira belemerült a Facebookozásba, hogy véletlenül lelépett a mólóról, és belezuhant az óceánba. A fuldokló nő még ekkor is mobilja épségéért aggódott a legjobban. (Más kérdés, hogy az Index egyik munkatársát a céges levelezés böngészése mentette meg.) Tényleg létszükségletté vált, hogy minden helyzetben nálunk legyen a telefon? Sokan élnek abban a tévhitben, hogy megkönnyítik életüket a folyamatos multitaskinggal, pedig csak az emberek két százaléka képes egyszerre több felé figyelni. A többiek valójában semmit sem nyernek vele, sőt, amint azt az óceánba zuhant turista esete mutatja, nagyon is sokat veszíthetnek.

Valószínűleg nem egy emberrel fordult már elő, hogy kis híján életét kockáztatta azért, hogy gyorsan megnézze, hány lájkot kapott a fotója, vagy jött-e választ egy üzenetre: miközben átfutott az úttesten, leszaladt a lépcsőn, vagy észre sem vette, hogy majdnem felkenődött egy oszlopra. Egy pillanatnyi félrenézés elég lehet a végzetes félrelépéshez.

A fuldokló nő a mobilját féltette

Egy turista véletlenül lelépett a mólóról, és vízbe zuhant, amikor hétfőn az ausztráliai Port Phillip-öböl mentén sétálgatott. A nő éppen a Facebookot böngészte, ezért nem nézett a lába elé. Egy szemtanú segítségért kiáltott, a rendőrség pedig azonnal a vízben kapálózó nő segítségére sietett.

A szerencsétlenül járt turistát a mólótól húsz méterre mentették ki a rendőrök.  Mint kiderült nem tudott úszni, mégis mobilját féltette: végig felemelve szorította a kezében, hogy óvja a víztől. A nőt azonnal kórházba szállították, ahol kivizsgálták. Valószínűleg a Facebook-függőségen kívül más probléma nincs. A mobiltelefon is szerencsésen megúszta: ma is jól működik.

média20_2.jpg

A rendőrség csak annyit árult el, hogy a turista nő, az illető nemzetiségét viszont nem hajlandók nyilvánosságra hozni. A rendőrparancsnok annyit fűzött az esethez, hogy ha víz közelben mobilozunk, érdemes vigyázni, főleg azoknak, akik nem tudnak úszni.

Mobilfüggő vagy multitasking-generáció?

A Time Magazin 2006-os cikke szerint a legfiatalabb, úgynevezett multitasking generáció nem is tudja, hogy milyen egyetlen dologra figyelni. A született okostelefon- és közösségimédia-függők úgy érzik, hogy lemaradnak, ha egyszerre csak egy dolgot csinálnak. Szüleik és tanáraik közben rosszallóan állapítják meg, hogy ezek a mai gyerekek semmire sem tudnak koncentrálni. Sok fiatal megkérdőjelezi az idősebbek bölcsességét, mondván, hogy mit sem tudnak a mai világról, amit a digitális eszközök uralnak, ebben azonban úgy tűnik, igazuk van.

média20_1.jpg

Kevés ember, mindössze 2 százalék képes arra, hogy egyszerre több felé figyeljen. A maradék 98 százalék még ha azt is hiszi, hogy képes rá, valójában ilyenkor egyik feladatot sem végzi rendesen: mindkettőre próbál figyelni, de egyikre sem sikerül. Nem érdemes tehát multitaskolni, mert többet veszítünk vele, mint amennyit nyerünk. Szélsőséges esetek, mint a mólós baleset, azt bizonyítják, hogy ha nem vigyázunk, életveszélyes helyzetbe is kerülhetünk.

Fotó: 1 2

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr915699572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röhögő 2013.12.22. 08:40:54

És? Két hónapja ment át a HÉV egy walkment hallgató fiatalasszonyon. Az a szívás nem az orális szex.

exlex 2013.12.22. 08:46:00

Na végre, egy korrekt végkifejlet.

2013.12.22. 09:28:54

"Multitasking generáció"
Az vaze. A mai mobiltelefonon szocializálódott fiatalság, nagyjából 1 dologra sem tud korrektül figyelni, nemhogy párhuzamosítani a feldolgozást.
A fészbúk függő tábor még ezen belül is egy külön csoport, ezt már személyesen tapasztaltam. Legutóbb egy áruház garázsában, parkolóból való kiállás közben ragadt le egy faszi. Fészbukozott, irtózatos dugót generálva. Végül már a többi autós kopogott be udvariasan a delikvens ablakán, hogy jó lenne ha cselekedne (ahelyett hogy kirángatták volna, és úgy megverték volna mint a lovat) mire nagy duzzogva felfüggesztette a mobilhasználatot, és feloldotta az általa generált dugót. (ezt vajon miért nem büntetik a rendőrök?) Azt eddig sem értettem, hogy mi lehet olyan lelkesítő virtuális kapcsolatok építésében, húsvér emberekkel való kontaktot pedig kerüljük mint a pestist, de az mégnagyobb talány, mitől lesz 1 számú prioritás a közösségi portál, fölérendelve mindennek. Úgy gondolom magyarországon sem kell sokat várni a fenti jelenségre általánosodására. Elég szétnézni a metrón munkába menet. 10 emberből 9 mobilt, tabletet nyomkod, sokszor észre sem veszik, hogy már rég le kellett volna szálniuk. A maradék 1 kivétel meg valami szennylapot olvas, lényeg a külvilág teljes kizárása.... ehh. A cikkben szereplő hölgy iránt egy minimális empátiát sem tudok érezni.

2013.12.22. 09:42:35

"Kevés ember, mindössze 2 százalék képes arra, hogy egyszerre több felé figyeljen."

... és hamár a számítástechnikából lopjuk a kifejezéseket, nem árt azzal sem tisztába lenni, hogy a számítógép központi egysége sem képes figyelni többfelé (klasszikus iskola szerint, bár már kezd megdőlni). A párhuzamosan futó feladatszálak prioritást, és időszeleteket kapnak, de a cpu egyszerre mindig csak egy dologgal foglalkozik, rövid ideig, (néhány ms) de sokszor ismétlődve, emiatt tűnik úgy mintha minden párhuzamos lenne. Az ember is képes ilyesmire, persze lényegesen rosszabb hatásfokkal, és kevesebb feladattal, de azért meg lehet vele birkózni. Lehet SMS-t is írni autóvezetés közben, ha közben nem feledkezik meg az ember arról, hogy a vezetés a fontos, és prioritást élvező dolog. Ezeknek a mobilfüggő idiótáknak, nem azzal van gondjuk, hogy nem tudnak párhuzamosítani, hanem az, hogy silány életükben a mobiltelefon, és a rajta futó alkalmazások az egyetlen halvány szín.

bkkzol 2013.12.22. 10:52:11

legalább nem kellett egy vagyonért netfüggőségét kezeltetni! Az "örök update" legyen vele!

BiG_ 2013.12.22. 12:02:29

@Jankove: Na, azért a multitasking jellemzésénél nem kéne leragadni a 80286-os szintjén... Már jóideje párhuzamos feladatvégrehajtás lehetséges a processzorokban, és ez még nem a többprocesszoros megoldás...

Pet1988 2013.12.22. 12:14:16

Jankove! Minden soroddal egyetértek!!
(s hogy még megkérdőjelezik az idősek bölcsességét?!!? vazze... kiakadtam)

2013.12.23. 00:30:05

@BiG_: A legutolsó windows is a hagyományosnak mondható pre-emptiv multitaskot használja, ami win3.1 instabil kooperativ mt-jét váltotta, azóta (20 éve) nem tudtak jobbat kitalálni, legalábbis nem hallottam róla. A Hyper threading megjelenésével, a magok szaporodásával, meg néhány technológiai újítással mára eredményesebben szervezhető a cpu-k közti munkamegosztás mint valaha, (multiprocessing), de amíg a sokezer "párhuzamosan" futó processszedre/programodra nem jut ugyanannyi vagy több fizikai processzormag, -tehát nem valósul meg az igazi párhuzamosítás, 1processz-1cpu - addig bizony az erőforrásokat fel kell szeletelni, és elosztani, ahogyan az már divat vagy 20 éve... és ezen a téren sajna azóta nincs új a nap alatt.
süti beállítások módosítása