Kamuvideók terjednek az eltűnt maláj gépről

2014. március 21. 09:29 - Háhner Petra

Az internetes csalók mindig megpróbálnak hasznot húzni abból, ha valamire szinte mindenki kíváncsi. A maláj utasszállító repülőgép rejtélyes eltűnése is ebbe a kategóriába tartozik, így nem meglepő, hogy megtalált roncsokról és túlélőkről szóló kamuhírek jelentek meg a közösségi oldalakon. A képek valójában korábbi légi balesetekről készültek, a linkre kattintva pedig internetes csalók próbálnak személyes adatokat lenyúlni a kíváncsi felhasználóktól. 

Elég egy szó, amire mindenki kattint

Az internetes csalók a legfrappánsabb módszerekkel szerzik meg a felhasználóktól személyes adataikat, rosszabb esetben pedig a pénzüket. Elég egy link, amire biztosan mindenki kattintani fog: tökéletes pénzkereseti lehetőség, forradalmi zsírégető készítmény, öt egyszerű tipp a lapos hasért. Ismerős ugye?

Hasonlóan vonzó lehet, ha egy aktuális eseménnyel kapcsolatban ígérnek eddig nem látott felvételeket. Pontosan ilyen  az MH-370-es járat rejtélyes eltűnése is: lassan két hete foglalkoztatja az egész világot, hogy mi történt az utasszállító repülőgéppel. Már huszonhat ország hatvan hajója és ötven repülőgépe vesz részt a keresésben, miközben egyre több elmélet születik a történtekről, de biztosat még mindig nem tudni. Az eset rejtélyessége és a hatalmas érdeklődés remek lehetőséget ad az online csalók kezébe.

Ne dőlj be!

A Facebookon és a Twitteren pár napja elkezdtek terjedni az ehhez hasonló kiírások:

 „Videó az eltűnt MH-370-es járatról. A Bermuda-háromszögben találták meg a gépet. Túlélők is vannak. A CNN friss felvétele a nem mindennapi csodáról.”

A kattintásokat vonzó főcím több nyelven is megjelent a közösségi oldalakon. A cím alatt tengerben úszó roncsok fotói láthatók, de ezek valójában korábbi légi balesetekről készült felvételek: az amerikai járatról, ami 2009-ben a Hudson folyón landolt, illetve a tavaly tengerbe zuhant indonéz gépről. Ezeknél a baleseteknél mindenkit épségben kimentettek.

mh370-breaking-news.jpeg

A linkekre kattintva egy Youtube-nak, CNN-nek vagy BBC-nek álcázott oldal jön be, azon pedig a vadonatúj, eddig nem ismert részleteket ígérő videó az MH-370-es járat állítólagos megtalálásáról. A nézők viszont csalódni fognak: az ígért videók megnézése helyett személyes adataik kiadására, rövid kérdőív kitöltésére vagy a videó megosztására kapnak felszólítást, de legtöbbször mind a három megtörténik.

Egy exkluzív videóért hajlamos az ember félretenni a gyanakvását, pedig, ha valami túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor jó eséllyel nem az. Ráadásul, ha a tudósok tényleg csodaszert fedeznek fel, azt valószínűleg nem egy random Facebook-posztból kell majd megtudnunk, ahogy a maláj gép megtalálásáról is be fognak számolni megbízható források. Érdemes inkább ezekre várni, és figyelmen kívül hagyni minden weblapon villogó feliratot, ami azt mondja: „Kattints a linkre, és tudj meg többet!”. 

 Fotó

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr985871698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása