A blogoknak alkalmazkodniuk kell az uniós ítélethez

2018. szeptember 17. 11:24 - Topolay Gábor

Alkalmazkodnia kell a blogszférának az uniós bíróság ítéletéhez: ezentúl nem lehet csak úgy letölteni a képeket egy oldalról, és saját szerverre felölteni, hanem csak linkelni lehet vagy beágyazni lehet. A blogunknak nyilatkozó szakértők szerint a sajtógyakorlatra nem lesz hatással az ítélet.

„Valamely internetes oldalon a szerző engedélyével szabadon hozzáférhetővé tett fényképnek valamely másik internetes oldalon történő online elérhetővé tételéhez e szerző újabb engedélyére van szükség” – áll az Európai Unió Bíróságának augusztusi ítéletében. Első olvasatra igen szigorúnak tűnik az ítélet, hiszen nem várható el, hogy egy kép készítőjétől az összes későbbi felhasználó egyenként engedélyt kérjen az újrafelhasználáshoz. Tágabb elemzés után azonban világos: a jelenlegi sajtógyakorlaton nem kell változtatni, a blogszférának azonban újra kell gondolnia a fényképek használatát.

Egy iskola dolgozatból indult az ügy

Egy német fényképész, Dirk Renckhoff engedélyezte egy általa készített kép használatát egy utazási portálnak. A képet egy német középiskola diákja letöltötte, hogy egy dolgozatához felhasználja, majd az iskola a dolgozatot megosztotta az interneten. Renckhoff keresetet indított az iskola fenntartója ellen a kép engedély nélküli felhasználása miatt arra hivatkozva, hogy ő csak az utazási oldalnak engedélyezte a felhasználást. Ugyan oktatási célzattal fel lehet használni képeket, Renckhoff szerint azonban az iskola a honlapon való közzététellel átlépte a törvényben meghatározott kivétel kereteit. A német legfelsőbb bíróság végül az uniós testülethez fordult a szerzői jogi irányelv értelmezése iránti kérelemmel.

Az uniós bíróság arra kereste a választ, hogy a „nyilvánossághoz közvetítés” fogalma kiterjed-e egy korábban valamely internetes oldalon a szerzői jogi jogosult engedélyével, a letöltést megakadályozó korlátozó intézkedés nélkül közzétett fényképnek valamely másik internetes oldalon való online elérhetővé tételére. Hosszas fejtegetés és indoklás után ítéletében végül megállapította: a művek harmadik személyek általi, a szerző előzetes hozzájárulása nélküli minden felhasználását olyannak kell tekinteni, amely sérti az e művekhez fűződő szerzői jogokat. Ez alól csak csekély számú és tételesen felsorolt kivétel van.

A sajtóra nem lesz érdemi hatással

A sajtógyakorlattal kapcsolatos kérdéskör tűnik egyszerűbbnek: a médiára vélhetően nem lesz érdemi hatással az ítélet. A szerzői jogról szóló 1999. évi LVI. törvény 36. § (2) bekezdése szerint: „Napi eseményekhez kapcsolódó, időszerű gazdasági vagy politikai témákról megjelentetett cikkek vagy e témákról sugárzott művek a sajtóban szabadon többszörözhetők, nyilvánossághoz közvetíthetők (...) feltéve, hogy a szerző nem tett az ilyen felhasználást megtiltó nyilatkozatot. Ilyen felhasználás esetén a forrást - a szerző nevével együtt - fel kell tüntetni.”

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) a Média 2.0-nak megerősítette: a rendelkezés a sajtónak ad felhasználási lehetőséget a napi eseményekhez kapcsolódó, időszerű gazdasági vagy politikai témákról megjelentetett cikkek vagy e témákról sugárzott művek felhasználására annak a feltételnek a teljesítése esetén, ha a forrást a szerző nevével együtt feltüntetik. Mivel azonban az ítélet nem e speciális, kifejezetten a sajtó általi felhasználással volt kapcsolatos, így az abban foglaltak nem érintik a sajtógyakorlatot.

Engedély nélkül tilos felhasználni más szellemi tulajdonát (Forrás)

Ugyanígy gondolkodik Dr. Ujhelyi Dávid, szerzői jogi szakértő is. „A sajtóban való műfelhasználás eleve olyan cél, amelyet a szerzői jogról szóló törvény több szabad felhasználási esettel támogat, így a döntésnek érdemi hatása nem várható a médián belül." A sajtótermékek gyakorlata amúgy is megfelelt a szabályozásnak, hiszen döntő többségében vagy közös jogkezelő testületektől, ügynökségektől vásárolják meg a képek felhasználási jogait, vagy olvasóktól kapják, ahol a közléshez való hozzájárulás adott, de legalábbis vélelmezhető. A mi szemszögünkből viszont fontosabb, hogy a blogszférának mire kell figyelnie, hogy a jogszerűség keretein belül maradjon.

A blogoknak alkalmazkodniuk kell

Mivel a blogokra ugyanúgy vonatkozik a szerzői jog, mint a sajtóra, az összes bloggernek alkalmazkodnia kell az új szabályhoz. Az eredeti oldalra mutató linkek elhelyezése, vagy a szabad felhasználás egyes eseteit leszámítva a blogoknak bizony a szerző engedélyét kell kérniük a közléshez. Az SZTNH a blogunknak adott szakvéleményben úgy fogalmazott: „a blogszféra esetében, ahogyan az ítéletet megelőzően, ugyanúgy az ítélet meghozatalát követően is irányadó az a kötelezettség, hogy adott tartalom internetes felhasználása során ehhez a szerzői jogi jogosult engedélyét kell beszerezni”. Ez így elég drámaian hangzik, mivel a blogszféra többségében nonprofit, nem vásárolunk felhasználási jogokat, de a gyakorlatban nem annyira vészes.

Ez a jó megoldás: nem szabad lementeni a képet, csak a hivatkozást beszúrni (Forrás)

Ujhelyi Dávid egy egyszerű megoldásra hívta fel a figyelmet: „Alapvetően arra kell majd odafigyelni, hogy a blog szerkesztője a más honlapról származó fényképet ne mentse le, majd töltse föl egy másik (adott esetben a saját) szerverre, hanem a kép linkjének segítségével ágyazza be a felületbe, és az eddigiekhez hasonlóan jelölje meg a forrást”. A bloggerek jó része valószínűleg amúgy is ezt a megoldást alkalmazta, de ezentúl ennek kell lennie a követendő mintának. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha nem is ágyazzuk be a képet, csak az eredeti képre vezető linket helyezzük el az oldalon.

A szerzői jogi szakértő elmondta azt is, egyelőre nincs tervben, hogy az Európai Unió jogszabályban kodifikálja a bírósági ítéletet. Sőt, igazából úgy szabályozást sem teremtett, csak egy új gondolatmenet végén jutott el az eddig is irányadó szabályozáshoz. Ez a döntés azért volt szükséges, mert a bíróság gyakorlatában „megalkotott" új nyilvánosság doktrína sok kérdést vetett fel, ezeket a szálakat varrja most el ítéletről-ítéletre az Európai Unió Bírósága, hogy az „új nyilvánosság" doktrína koherens legyen az eddigi rendszerrel.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr2014240423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qwertzu 2018.09.18. 11:52:17

Minek megjelölni a forrást?

Ott van a HTML-ben, böngészőben jobb katt a képre, kép címének másolása.

Flankerr 2018.09.18. 22:10:25

@qwertzu: kivéve ha a blogger lenyúlta valahonnan és áttöltötte pl. a blog.hu rendszerébe és onnan ágyazza be
süti beállítások módosítása