Szó szerint varázslatos a svédek legújabb imázsvideója

2014. április 10. 16:37 - Pintér Dániel Gergő

Ha azt mondom, hogy egyetlen pakli kártya elég ahhoz, hogy vonzó turisztikai célponttá változtassa hazánkat, úgyse hinnék el. Ha kiegészítem azzal, hogy néhány stockholmi szakember gyakorlatilag költségvetés nélkül elkészítette a legformabontóbb vírusmarketing-videót, amely valaha városról készült, már biztosan kiröhögnek. Pedig a hír igaz: bemutatjuk a tökéletes imázsfilmet! 

Nem kell hozzá lefényképezni a leghíresebb látnivalókat, interjút se kell készíteni jól öltözött, mosolygó svédekkel, de még autentikus zene és gőzölgő helyi ételek se szükségesek. Elég egy a Mälaren tavon ringatózó hajó, egy Charlie Caper nevű hivatásos bűvész és néhány érdekes tény, amit a szokásostól eltérően illusztrálunk.

Turizmuskommunikáció

A köztudatban egy adott országról a külföldiek fejében kialakult képet, egyfajta nemzeti sztereotípiát szoktunk érteni országimázs alatt. A mélyen berögzült szocio-kulturális identitás mellett a kifejezésnek a külkapcsolatokban is kiemelt szerepe van: nemcsak befolyásolja az emberi lakóhelyek közötti versenyt, de beazonosíthatóvá és vonzóvá is teszi az adott területet. A bruttó hazai össztermék (GDP) egyik legmeghatározóbb részét a turizmus teszi ki, melynek mértékét a szolgáltatások és az infrastruktúra fejlesztése mellett, a régió földrajzi adottságainak kiaknázásával és erős társadalmi kommunikációval lehet növelni.

A videómegosztók és a közösségi média segítségével az elmúlt években egyre több ország kezdte el nyilvánosan felépíteni az arculatát, kínálni a portékáját, kiemelni, hogy miben egyedülálló az ő terméke. A népességmegtartás és beutazás mellett egy régió nyilvánvalóan akkor kerülhet a győztesek közé, hogyha a helyben megtermelt profit a helyi szolgáltatásokat és munkahelyeket bővíti, így javítva a terület életszínvonalát.

10-Common-Travel-Mistakes-You-Can-Avoid.jpg

Stockholm - ez nem véletlen!

Az Európai Uniós városok versenyében a legfontosabb eszköz a településmarketing, amely kitartó munkával elérheti, hogy mindenkinek ugyanaz a néhány pozitív dolog jusson eszébe róla. A PR-szakembereknek nehéz feladatuk van egy ilyen összetett termék esetében: úgy kell megtalálniuk az egyensúlyt a tartalom és a forma között, hogy közben emlékezetes, ösztönző és egyedi marad a reklám. Ehhez tudatos menedzsment és hosszútávú stratégia kell, mely képes akár egyetlen jól megfogalmazott mondatba sűríteni mindazt, amiben különleges a régió.

A skandinávok mindig kiemelt fontossággal kezelték a nyilvánosságbeli megjelenéseket, de amit a legújabb Stockholmról készült turista-csalogatójuk csinál, az egyszerűen zseniális. A statikus beállítás egy asztalnál ülő fiatalembert vesz, aki négy percen keresztül adatokat darál Svédország legnagyobb városáról, és mi mégsem ásítunk. Hogy miért? Csak a kezét figyeljék!

/Forrás: gizmodo/

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr396011107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása