Jön a személyre szabott rádió

2014. szeptember 09. 09:31 - Árki Noémi

Kapcsolgatsz a csatornák között, de épp sehol sincs jó zene. Máshol meg sporthíradó, de te most zenét szeretnél hallgatni. Este meg már csak discoshit megy mindenhol, ami pont az, ami a neve is. Türelem emberek, van remény! Az NPR amerikai közszolgálati adónak köszönhetően a rádiózás egészen új formája közeleg.

Az amerikai NPR rádió olyan mobilos alkalmazással állt elő, amely lényegében egy személyre szabott rádiós élményt valósít meg. Egy algoritmus segítségével folyamatosan figyelik a rádióhallgató érdeklődési körét, majd ennek megfelelően kiosztanak neki egy számára érdekes műsort. Szóval képzeljük el, hogy már nem Balázst hallgatja egy egész ország hétfő reggel nyolckor, hanem mindenki megkapja a magának valót. Az alkalmazás ugyan ingyenes, de beépítettek egy olyan funkciót is, melynek segítségével adományozni lehet a hallgatók által finanszírozott rádióállomásoknak.

Akkor ez ugyanaz, mint a Spotify?

Nem egészen. A készítőknek célja volt ugyanis, hogy a rádióhallgatás hagyományos élményét is meghagyják, miközben az emberközelibbé válik. Az új rádió nem úgy működik, hogy te jeleket küldesz arról, hogy milyen műsorokat szeretsz, és onnantól csak az általad kiválasztott adásokat közvetítik neked – mint ahogy ez egy Spotify jellegű alkalmazásnál történne – hanem továbbra is kapni fogsz némi kéretlen tartalmat is.

npr-one.jpg

Az NPR elsősorban azokat szeretné megcélozni a programmal, akik ez idáig nem igen kapcsolták be a rádiót, így új közönségre lelni ezen emberek személyében. Ezért a céljuk nem is igazán a hagyományos rádió megváltoztatása, sokkal inkább új imázs kialakítása. Az emberi tényezőt próbálják hangsúlyozni és azt az üzenetet közvetíteni, hogy „ezt egy ember hozta létre neked”.

Mit hoz ez az NPR-nak?

Hatalmas versenyelőnyt. Gondoljunk csak bele, olyan, mintha egy csatorna helyén vagy tízet hallgatnánk. Ráadásul még a gombnyomkodás fáradalmát is megspórolják nekünk, hiszen az algoritmus maga válogatja a tartalmat számunkra. Minek kapcsoljak át máshova, ha rögtön az első helyen megkapom azt, amit szeretnék?

new-npr-crop.png

Nagy ország, nagy rádió – kis ország kis rádió?

Amíg a személyre szabott rádió Amerikában talán kitörő siker lehet, nem biztos, hogy ez hazánkban is igaz. Egy jóval kisebb országról beszélünk, lényegesen kevesebb olyan rádióadóval, amely jelentősebb hallgatottsággal bír. Az, hogy minden reggel meghallgatjuk Balázsékat a minőségtől függetlenül egy fontos közösségformáló erő: rögtön van miről beszélgetni, amikor beérünk a munkahelyre, és rögtön van mit kitárgyalni a szomszéddal. Másrészről persze nem lenne rossz, ha az emberek nem csak ugyanazt két-három nézőpontot ismerhetnék meg, de nem biztos, hogy erre fel vagyunk készülve. A változás mindenesetre – még ha kis késéssel is – kíméletlenül jön, várjuk a fejleményeket.

Fotó 12

Szólj hozzá!
Címkék: rádió

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr396680703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása