Celebek meztelen képeit megosztani nem bűn?

2014. szeptember 15. 09:08 - David_Kiraly

A múlt héten számos hírességről kerültek fel szenzitív, az otthon melegében – jobbára a hálószobában - készült fotók az internetre, miután hackerek – valószínűleg -  feltörtek jónéhány iCloud accountot. A képek természetesen a magát az internet kezdőlapjaként aposztrofáló Redditen kezdtek el széles körben terjedni, eleinte zavartalanul. Később törölték a képeket, illetve a képekre mutató linkeket majd az egész subredditet és az együttérzésükről biztosították az áldozatokat, ám azt is közölték, hogy nem terveznek módosítani, szigorítani az oldal használatának szabályzatában, és meg kívánjákt tartani a (majdnem) mindent szabad elvet.

 Az esettel kapcsolatban több sajtóetikával és privacy-val kapcsolatos kérdés is felmerült: meg szabad-e védeni az anonimitását annak, akik feltöri mások accountját és közzéteszi a képeket? Helyes-e hogy a Reddit nem kíván változtatni a policy-n, az oldal működésén? Igazuk van-e akkor, amikor azzal érvelnek, hogy a felhasználónak joga van eldönteni hogy mi a jó és a rossz, és nem erőszakkal kell kikényszeríteni ezt?

Liberális álomvilág?

Néhány nappal az események után után a Reddit CEO-ja egy bejegyzésben kommentálta az eseményeket, illetve hozta nyilvánosságra az oldal hivatalos álláspontját az ügyben. Elmagyarázta, hogy miért törölték először a linkeket, tartalmakat, majd az egész subredditet. A közlemény egyik legfontosabb állítása, hogy a képeket, illetve a képekre mutató linkeket csak akkor kezdték el törölni, amikor hivatalos értesítést kaptak a képek jogos tulajdonosától az egyik amerikai szerzői jogi törvényre (DMCA) hivatkozva. (Ugyanerre hivatkozva a Google törli például a jogvédett torrent tartalmakra mutató linkeket a találati listájából, ha felszólítást kapnak a jogos tulajdonostól. El lehet képzelni, milyen irdatlan mennyiségű kérelem érkezik naponta, s korábban írtunk róla, hogy mivel gyakran robotok végzik a net pásztázását jogvédett tartalmak után, gyakran előrodul, hogy hiba csúszik az algoritmusba.) Kiemelték, hogy a hatályos amerikai törvények szerint linkelni nem tilos lopott tartalmakra. A közlemény úgy folytatódik, hogy bár sajnálják az érintetteket, e sajnálatos esemény miatt alapvetően nem kívánnak változtatni az oldal szellemiségén, szabályrendszerén. A Reddit hozzáállása szimpatikus, de talán kicsit idealisztikus, amikor a következőt mondja:

The philosophy behind this stems from the idea that each individual is responsible for his or her moral actions.We uphold the ideal of free speech on reddit as much as possible not because we are legally bound to, but because we believe that you - the user - has the right to choose between right and wrong, good and evil, and that it is your responsibility to do so. When you know something is right, you should choose to do it. But as much as possible, we will not force you to do it. You choose what to post. You choose what to read. You choose what kind of subreddit to create and what kind of rules you will enforce. We will try not to interfere - not because we don’t care, but because we care that you make your choices between right and wrong."

 

Ez egy világos, liberális hozzáállás a részükről, kicsit szentimentálisan akár úgy is lehetne fogalmazni, hogy van még hitük az emberiségben. Aztán ha eszünkbe jut, hogy a Reddit is a látogatókból él és a kattintások maximalizásában érdekelt, akkor pedig inkább magyarázkodásnak, önigazolásnak látszik. Ahogy általában, valószínűleg most is a kettő között van valahol az igazság, mi hiszünk abban, hogy az olvasóink látják itt az összefüggéseket. 

21st-century-privacy-coalition.jpg

 

Aki nem ismerős a Redditen egyrészt nézzen rá, mert sokszor valóban hasznos tud lenni, valamint olvassa el ezt a cikket. Az esethez kapcsolódóan pedig azt érdemes tudni róla, hogy alapvetően mindössze két szabályt kell betartani: nem szabad gyermekpornót posztolni, és nem szabad személyes információkat közzétenni. Ez utóbbi szabály alól úgy tűnik kivétel az, ha éppenséggel egy híres és csinos celebritásról van szó, akit sokan szeretnének meztelenül látni – kelt ki egy finoman szólva kiritikus hangvételű publicisztikában a The Verge újságírója. A Redditen mindenki anonim, és ez egyfelől jó. Pontosan azért, amiért például az újságírók sem fedik fel sok esetben a forrásuk kilétét: az interneten mindenki lehet ilyen forrás és újságíró egyszemélyben, aki közzétesz olyan piszkos ügyeket, amikről sokan nem akarják, hogy kiderüljön. Az anonimitás pedig jó esetben megvédi attól, hogy el tudják hallgattatni.

Kit is kell megvédeni?

Na de annak a hackernek a kilétét se fedjük fel, aki illegálisan feltört privát tárhelyeket, majd ezt pénzbeli vagy éppen szimbolikus haszonszerzés céljából közzétette az interneten? És itt mutatkozott meg a Reddit gyenge pontja, ugyanis a képek közzététele után nem sokkal a következő poszt kezdett el nagyon gyorsan terjedni:

“DO NOT POST ANY INFORMATION, TRUE OR FALSE, ABOUT THE IDENTITY OF THE PERSON(S) LEAKING THESE PHOTOGRAPHS AND VIDEOS. IF YOU DO THAT YOU WILL BE BANNED FROM THIS SUBREDDIT.”

 

Azaz a Reddit közössége (tisztelet nyilvánvalóan a kivételeknek), inkább védte a képeket illegálisan megszerző és feltöltő személyazonosságát (azaz a bűnelkövetőt), semmint a képeken szereplőket, azaz áldozatokat. Különösen rémisztő, hogy milyen sokan voltak azok - nem csak a Redditen -  akik azt hangoztatták, hogy ha valaki ilyen képeket készít magáról, az ne nyavajogjon ha napvilágra kerülnek. Különösen álszentnek tűnnek azok, akik egyébként (jogosan) felemelik a hangjukat, amikor az amerikai kormány figyeli az internetes tevékenységét millióknak, viszont afölött nagyvonalúan szemet hunynak, ha celebek telefonját törik fel. A legironikusabb azonban mégis az volt, amikor a képeket elterjesztő (nem a hacker, hanem aki elkezdte őket a Redditen terjeszteni) kezdett el panaszkodni amiatt, hogy megsértették a magánszféráját, hogy nyilvánosságra hozták a kilétét.

A magyar jog egyébként nem szabályozza, hogy bűnt követ-e el az, aki lopott tartalomra linkel, nem volt még ilyen ügyben eljárás Magyarországon. Mi azért mindenkit arra bíztatnánk, hogy tartsuk tiszteletben egymás privát szféráját, főleg, hogy mindenki jogosan várja el embertársaitól és a mindenkori hatalomtól egyaránt.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr696695251

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kicseszett Fővárosi Törvényszék 2014.09.16. 10:07:55

  A törvények betartásának látszatával működtök, de közben a bankokhoz hasonlóan éppen ellenkezői vagytok annak, aminek lennetek kellene. A bankok nem óvják és gyarapítják a pénzünket, hanem trükkösen ellopják. Sőt még más vagyonunkat is, ha nem védjü...

Trackback: Fővárosi Törvényszék Törvénysértései 1 2014.09.16. 10:07:28

  Hazánkban nem csak a papok, bankok, a politikusok, gázszolgáltatók, de a bírók és a bíróságok is nagyon elqrvultak megfelelő civil kontroll és ellenőrzés hiányában.  Már ott is kialakultak a klikkek, maffiaszerű kis csoportosulások, akik ellen a jog...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.15. 15:29:24

Angela Merkel lánykori pucér képe is nagy sláger a neten :D

Szelid sunmalac 2014.09.15. 16:30:48

@polyvinyl: Meg Putyin felmeztelen kepe is

Girhes Joe 2014.09.15. 17:52:28

"ha valaki ilyen képeket készít magáról, az ne nyavajogjon ha napvilágra kerülnek"

Készíteni még csak hagyján, de feltölteni a felhőbe, ahelyett hogy otthon őrizné a széfjében egy titkosított USB kulcson... aki hülye, haljon meg. Mellesleg sose értettem, miért vállal bárki is olyan kockázatot, hogy számára ciki képeket készít. Nem gondol arra, hogy ezek így vagy úgy, de kikerülhetnek?

zobod 2014.09.15. 21:47:50

@Girhes Joe: szerinted az áldozat a bűnös?

2014.09.15. 22:21:45

Nem nevezném áldozatnak, hiszen egy celeb, aki abból él, hogy mutogatja magát, és a képeket önként töltötte fel a netre. Nem nevezném bűnösnek se, hiszen ez nem bűn, legfeljebb hiba. A nő ostoba, mellesleg bucifeje van és lógnak a mellei ilyen fiatalon, ennél jobbakat lehet látni bármelyik strandon. Én nem értem ezt a felhajtást körülötte. Tele a net csöccsel, az össztartalom legnagyobb részét ez teszi ki, mégis mi az istent csámcsogtok két pár szottyadt celebcsöcsön? Uborkaszezon van?

lutria 2014.09.16. 00:02:37

Szerintem már az is elég furcsa hogy milyen béna képeket tároltak magukról a felhőben ezek a celebek,látszik hogy a tükörben fotózza magát a csaj,a telóval céloz-és mégis ferde a kép,az alany az egyik oldalra van csúszva annyira hogy a fél teste lemarad a képről,ráadásul sötét is a kép+alacsony felbontású a fotó...Hol vannak az Iphone 2-4-5-8MP felbontású képei,tutira a 6 éves Samsung telóm 3MP kamerájával százszor jobb képeket készítenék valamelyik szervemről és ha ilyen gyengére sikerülne a fotó azonnal törölném és újra próbálkoznék,nem menteném el sehová...

diszkriminans (törölt) 2014.09.16. 08:12:18

Álljunk meg egy pillanatra. Ezek az emberek pontosan a nyilvánosságból élnek. Innentől kezdve törvényszerű, hogy előbb-utóbb, ha nem vigyáznak, nem ők fogják megszabni a határt, hogy mekkora részére lát rá a proli a magánéletüknek. Aki meg kurvának áll, az ne csodálkozzon ha...

Ez nyilván nem menti fel a kiszivárogtatót. Ami a Redditet illeti, nem értem, végül leszedték, nem?

van_itt_valaki? 2014.09.16. 08:26:36

Közszereplők, csillárd dollárokért plusz ribancok. Azt hiszed a teljesítményükért kapnak több millió dollárt egy filmnyi ripacskodás alatt? Nem, azért mert birkák sztárolják őket, bármit megtennének, s ezek a birkák fogyasztók. Lehet választani: csillió dolláros fizu, de akkor bizony el kell viselni a paparazzikat, hackereket, stb... Plusz illene példát mutatni is. Így jártak...

kleine fische gute fische 2014.09.16. 08:35:56

Jennifer Lawrence mellét nem szabad megmutatni, de a lefejezős videók simán a címlapra kerülnek. Álszent világ!

diszkriminans (törölt) 2014.09.16. 10:37:52

Egyébként valószínűleg soha nem hallok erről a Jennifer Lawrence-ről, ha nincs ez a botrány.
süti beállítások módosítása