Csak egy betűt hagyott ki a nevéből, és máris tömegével hívták állásinterjúra

2014. november 10. 08:55 - Kruppa Dorottya

Állást találni nem könnyű feladat. Sok próbálkozás és türelem árán azonban az elhelyezkedés a legtöbb esetben sikerrel jár. Vannak azonban olyan emberek, akik próbálkozhatnak, válaszra sem méltatják őket önhibájukon kívül. Ilyen Jose Zamora esete is.

A férfi elmondása szerint hónapokig 50-100 helyre is elküldte a jelentkezését minden nap, a munkáltatók azonban soha nem reagáltak az önéletrajzára semmit. Miután a férfi megelégelte ezt a helyzetet, úgy döntött, hogy nevét angolosabbra változtatja, és Jose Zamora helyett Joe Zamora néven pályázza meg az állásokat. Az eredmény megdöbbentő volt.

 

Jose a BuzzFeednek elmesélte, hogy a váltás után rengeteg cégtől érkeztek megkeresések és érdeklődő e-mailek, megtelt a fiókja a visszajelzésekkel. Ez az eset azonban nem megy ritkaság számba Amerikában. Számos más álláskereső, akinek neve már sejteti származását, nem kap lehetőséget a munkaerőpiacon.

Mások is trükközésre kényszerülnek

Hasonló története van a spanyol származású Castillo-nak (álnév), aki megelégelte a szabadúszó újságírók bizonytalan életét és elhatározta, hogy egy fix munkahelyet keres Washington D.C.-ben, ahol már évek óta dolgozott autonóm módon. Több próbálkozás után sem jutott el legalább a személyes állásinterjúig. Úgy döntött, hogy álnéven jelentkezik pozíciókra, és a siker ezúttal ebben az esetben sem maradt el. Az amerikai társadalomban mélyen gyökerező előítéletek miatt az „amerikai álom” sok embernek éppen származása miatt tűnik elérhetetlennek.

UWA graphic_0.jpg

Magyarországon sem könnyebb a helyzet

Az előítéletek az etnikumokkal szemben és az ebből fakadó hátrányos megkülönböztetés Magyarországon is jelentősen befolyásolja a munkaerőpiacon való elhelyezkedést. A faji diszkrimináció főként a romák munkavállalási esélyeit rontja. Érdekes tény, hogy a rasszizmus és az elkülönülés sokkal inkább erősebb azoknál az embereknél, akik a polgári réteghez tartoznak, idősebbek, magasabb jövedelemmel rendelkeznek, és nem érintkeznek olyan sokszor roma származású emberekkel, mint a kisebb falvakban, ahol együtt élnek különböző nemzetiségek, etnikumok.

c867056afa5c65a197e9c6934a3ad4d1.jpg

Az ebből fakadó társadalmi feszültséget az is mélyíti, hogy míg a kisebbségvédelem oldalán álló csoportok áldozatként tekintenek a roma származású emberekre, addig a hatóságok és más egyéb szervek főként a bűnözőt látják bennük.

Mi a helyzet a munkaerőpiacon?

Van-e lehetősége ezeknek az embereknek magasabb végzettséggel elhelyezkedni magasabban kvalifikált pozícióban? A HR-eseket ezen a ponton nagy kihívás elé néznek, mert mindenkinek jár a tiszta lap, azonban belső feszültséget generálhat egy roma származású ember alkalmazása, és könnyen válhat potenciális bűnbakká az adott munkahelyen a meglévő előítéletek miatt. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha a HR-es terápiaszerűen igyekszik feloldani a munkatársakban felvetődő előítéleteket, és az esetleges félelmeket egyaránt.

30 komment
Címkék: kommunikáció hr

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr496879241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.11.10. 15:34:32

Amerikában már lassan több a színesbőrű,mint a fehér.
Érdeks módon én a szakmámban nem találkoztam rasszizmussal.
Jöhet cigány is ha akar.

Krisz11 2014.11.10. 16:34:57

Szörnyűnek tartom ezt a rasszizmus ellenességet. Mi lesz az Európai civilizációval?

gizmo266 2014.11.10. 16:56:27

Azért milyen érdekes, hogy az ázsiaiakat valahogy senki nem akarja negatívan diszkrminálni az USA-ban, csak a latinokat meg a feketéket. Vajon miért lehet ez?

Szúnyog 2014.11.10. 17:44:12

"Általában azokra az emberekre, akik nekem toleranciáról hadoválnak, rajzolok fejben egy-egy férfi reproduktív szervet és ha megkérdeznék, hogy miért, azt mondanám, hogy én egy szabad művész vagyok, akit tolerálni kell."

Forrás: posztinfo.hu/blog/anja-blogja-moszkva/anya-blogja-tolerancia/

nnnnnnnn 2014.11.10. 18:53:29

asszem ma jutottam el oda, hogy abbahagyom az index olvasását. akkora belterjes liberális fosteneger ez a lap, hogy arra már nincsenek szavak. amúgy az origón ezerszer többen kommentelnek, valszeg már minden jobb érzésű ember átszokott oda. gyertek ti is.

monddazigazatmar 2014.11.10. 19:46:04

Hát, libsik, ideje kipróbálni ugyanezt itthon is.
Adjatok be ugyanígy két névvel. Az egyik legyen Lakatos Romárió Armandó, a másik meg Lakatos Romáró Ármándó. Ha valamelyikre több ajánlat érkezik, akkor tényleg rasszista itt is mindenki.

♔batyu♔ 2014.11.10. 20:25:20

@$$$=$$$: Én épp ezért olvasom. Persze inkább csak a blogokat, persze csak azokat, ahol hozzá lehet szólni.

A cikkeknek elég a címe is, azok olvasását már a libsikre hagyom.

Az Index hazugságaihoz, miszerint hogyan látják külföldről Mo-t egy adalék, egy német, cikkekhez kötött fórumában szinte egyetlen egy bíráló bejegyzést sem olvastam, pedig elolvastam vagy hetvenet kb. négy hír kapcsán.

Nagyon dicsérnek bennünket, Orbánt. Kifejezetten kellemes olvasni. (Pld. volt olyan, hogy Kelet Párizsa, illetve Magyarország sikeres, független és magabiztos. )

♔batyu♔ 2014.11.10. 20:30:56

@♔batyu♔: Azon pedig nem is csodálkozom, hogy az itteni libsik keletellenessége, főleg a primitív index felfogásban, - melyiket választanád, keletet vagy nyugatot - totálisan hiányzik a németeknél, a kelettel nyilván üzletelni KELL, egy józan német hülyének nézné a hazai libsit.

Bafana 2014.11.10. 20:31:47

Majd ha megpillantom az első Orsós Szebásztiánt mondjuk az OTP pénztárában, vagy mondjuk a Telekom ügyfélszolgálatánál, akkor majd kezdem komolyan venni ezt az írást.

David Carradine 2014.11.10. 20:35:27

Ezt a cikket egy hónapja olvastam ugyanígy. Azóta változás? Legyen mondjuk Joseph. Az már akár francia is lehet. Pas bon.

Baloldali érték 2014.11.10. 22:06:29

Milyen szép horogkereszt alakú kézfogást láthatunk az utolsó képen :)

gizmo266 2014.11.10. 22:24:16

@$$$=$$$: Nem egy rossz ötlet, már bennem is felmerült.

2014.11.11. 01:35:00

Undorító ez a poszt, és a tény is, hogy címlapra került. Persze nektek három gyors KO-vereség után már csak ez maradt, az indexre vonultatok vissza. Azt legalább keményen tartjátok.

2014.11.11. 06:11:11

Már attól kidőltem, hogy a keresztnevét! változtatta meg és nem a családnevét:) Beírtam a G. keresőjébe a nevet,egyik pofa sem annyira fehér,szóval a Zamora név igen csak árulkodó név,bár lehet hogy az amerikaiak a keresztnevekre rasszisták.Gyanús,hogy ez a sztori csak a rasszizmusra akarta felhívni a figyelmet,arra tényleg jó.

Fluoro 2014.11.11. 08:58:31

Bizonyos képzettség felett nem számít a bőrszín. Sőt, egy jó tanuló, tiszta rendes roma gyereket sem fog senki kinézni - aki igen, az meg nem éri el azt a szintet, hogy érdemes legyen vele foglalkozni. Szóval, ösztöndíjakat a romáknak, és hadd tanuljanak.

joska61 2014.11.11. 09:35:12

Szánalmas, hogy a sikertelenségüket még egy teljesen más témájú cikknél is gyűlölködő politizálásba fojtják egyesek.

kozi001 2014.11.11. 10:19:02

@gizmo266: Mert az ázsiaiak dolgoznak...

Szúnyog 2014.11.11. 11:57:41

@♔batyu♔: te egyszer olyan szépen összeszedted az indexes blogok jellemzőit. :)
Eszembe jutottál, amikor tegnap Moin Moin leírta, melyek a mérvadó blogok. Ilyeneket bírt mondani: :)

"A legtöbb közéleti-közpolitikai véleményposztnak és bloggereiknek semmiféle pártkötődésük nincs. (Sokukat személyesen ismerem, így ezt bizton állíthatom.)"
"De írok ide neked néhány valóban mérvadóbb blogot, légy szíves, ezekből idézz "baloldali kampányposztokat":
- Varánusz
- Örülünk, Vincent
- A Kard
- Morgás joga
- Kettős mérce
- 1000 A Mi hazánk
- Hacsaknem blog"

kvadrillio 2014.11.11. 12:22:51

November 10-én a globális médiapiacon megkezdi munkáját a Szputnyik nevű multimédia-csoport a legnagyobb információs márka, amely több tucat országban rendelkezik modern multimédiás központokkal.

A Szputnyik mindegyik szerkesztőségének saját weboldala lesz, és a helyi rádiók stúdióiból sugározza majd adásait. 2015-ben a világ 130 városában a Szputnyik összesen 800 órát ad naponta 30 nyelven. Exkluzív műsoraival a Szputnyik ahhoz a több milliárdos közönséghez fordul, amely már belefáradt az egypólusú világ propagandájába, és alternativ véleményt keres. A főhonlap címe: www.sputniknews.com.

Szputnyik a világnak

A Szputnyik teljesebb képét ad a világról, ismerteti az eltérő véleményeket. A Szputnyik arról beszél, amiről mások hallgatnak. "Vannak olyan országok, akik mind a Nyugatra, mind a Keletre saját akaratát kényszerítik rá. Minden országban, amelynek ügyeibe beleavatkoznak, ömlik a vér, kitörnek a polgárháborúk, a "színes forradalmak", sőt, szét is esnek az országok. Irak, Líbia, Grúzia, Ukrajna, Szíria... Sokan már ráébredtek, hogy nem kell feltétlenül mindenben segíteni az amerikaiaknak. Oroszország olyan modellt javasol a világnak, amely az emberiség javára válik. Mi a sokszínű, többrétű világ hívei vagyunk, és ebben sok szövetségesünk van – mondja Dmitrij Kiszeljov az Oroszország Ma hírügynökség vezérigazgatója. – Ezért media-csoportunk új, globális márkát indít - a Szputnyikot. A Szputnyik a többpólusú világot mutatja, amelyben minden országnak megvannak saját nemzeti érdekei, kultúrája, történelme és hagyományai. "Ebben a világban Japán japán lesz, Törökország török, Kína kínai, Oroszország orosz lesz, ahogyan azt a soknemzetiségű civilizációnk képzeli. Nem kérünk senkit, hogy úgy éljen, mint oroszok, úgy véljük, mindenkinek joga van saját elképzelése szerint építeni életét. Az ilyen világ alapját a nemzetközi jog képezi" – mondta befejkezésül Kiszeljov. "A világrend globális újraformázása, amely ma megy végbe hasznunkra, az emberiség hasznára válik. Nem vagyunk egy ellenzéki média azokban az országokban, ahol működik A Szputnyik, mindenkivel jó kapcsolatot tartunk."

A Szputnyik műsorszolgáltatási koncepciója

A Szputnyik adásai külföldi közönségnek szólnak. "Ha régebben minden idegen nyelvű adást Moszkvából sugároztak, most rádióműsoraink és weboldalaink többségét külföldön készítik - mondta Kiszeljov.

"Nyilvánvaló, hogy különböző nyelveken műsort adva Moszkvából nehéz közönséget toborozni más országokban" - mondja a Szputnyik elindítása kapcsán Margarita Szimonjan az Oroszország Ma főszerkesztője. – Azok, akik Moszkvában dolgoznak, nem tudhatják olyan jól a helyi reáliákat, nem hívhatják meg a stúdióba a helyi newsmakerseket és elemzőket."

Multimédiás források

A Szputnyik alternatív hírek szolgáltatója és műsorszóró egy személyben. Egy adott országban a Szputnyik multimédiás központ, amely a helyi közönséghez szóló rádióállomással, weboldallal, hírügynökséggel, és egy sajtóközponttal rendelkezik.

"A médiaközpont egyidejűleg különböző projekteket valósít meg. Ez lehet információs-humoros show, és közvetlen kapcsolat világhírű elemzőkkel, honlapon "szavazást" is rendezhetnek. Az a fontos, hogy az egyedülálló kontent különböző formáiban hozzáféphető a helyi közönség számára" - mondta Margarita Szimonjan.

A műsorokat csak modern formátumokban sugározzák majd: az FM-hullámsávban, a DAB / DAB + (Digital Radio Broadcasting) digitális formátumban, a HD-rádióban, valamint a mobiltelefonokon és az interneten. Egy év alatt bővíteni akarjuk a műsorszolgáltatást, és középtávon 24 órás sugárzást rendezünk majd. "Sok ország
Teljes szöveg: hungarian.ruvr.ru/2014_11_10/Szputnyik-musorszoras-az-egesz-vilagra-8766/
...A CNN KIVONUL OROSZORSZÁGBÓL........

kvadrillio 2014.11.11. 12:25:06

@kvadrillio: javasolta, hogy a Szputnyik műsorait a helyi FM-állomások sugározzák. Ezek maguk mutattak érdeklődést az új kontent iránt a médiapiacon, és saját kezdeményezésükre adnak műsorainkat saját programjuk keretében. Arra számítunk, hogy az új márka megjelenésével, és a műsorok minősége javulásával növekszik a Szputnyik regionális hálózata is különböző országokban"- mondta a főszerkesztő. A webcasting aktívan fejlődik. Elképzelésünk szerint azokban az országokban, ahol a Szputnyik működik, a honlapok éjjel-nappal frissüljenek, és a legfontosabb információk jelenjenek meg szociális hálózatokban, új közönséget teremtve.

A Szputnyik márkanév alatt éjjel-nappal hírcsatornák működnek angol, spanyol, arab nyelven. 2014 végére bevezetjuk a kínai hírszolgáltatást is. Ezeket a híreket előfizetés útján terjesztjük, elsősorban professzionális media, üzleti világ, szakértői közösségek, kormányzati szervek számára. Folyamatos hírszolgáltatás biztosítására regionális szerkesztőségeket hoztunk létre Washingtonban, Kairóban, Pekingben és Montevideóban, amelyek 24/7 munkaüzemben dolgoznak.

A Szputnyik fotoriporteri hálózattal rendelkezik, amelynek munkatársai világszerte dolgoznak. Fotóanyagainkat egységes adatbázisban tároljuk, így gyors fotóinformációs cserét tudjuk biztosítani a regionális központok között.

A Szputnyik közönsége

"A Szputnyiknak több milliard fős közönsége van a világon. Biztos vagyok benne, hogy ezeket az embereket bosszantja a rádióból, a sajtóból, a televízióból áradó propaganda, amely szítja a viszályt, lábbal tiporja a nemzetközi jogot és a józan észt, elferdítve a reális tényeket. Az emberek alternatív szempontot keresnek, és mi ajánljujk azt neki a Szputnyik rádión keresztül világszerte. Úgy érezzük, az emberek igénylik azt" - mondja Dmitrij Kiszeljov.

Műsorszórás nyelvei

A Szputnyik multimédiás kontentet hoz létre, műsorai a következő nyelveken készülnek: orosz, abház, azerbajdzsán, angol, arab, örmény, grúz, dari, spanyol, kazah, krími tatár, kirgiz, kínai, kurd, lett, moldvai, német, tádzsik, lengyel, portugál, pastu, szerb, török, üzbég, ukrán, finn, francia, hindi, észt, japán.

Kivel működik együtt a Szputnyik

A Szputnyik multimultimédiás központjai működnek Londonban, Washingtonban, New Delhiben, Kairóban, Montevideóban, Pekingben, Berlinben, Rio de Janeiróban, Isztambulban, Párizsban, Buenos Airesben, Belgrádban, Helsinkiben, Minszkben, Kijevben, Taskentben, Asztanában, Biskekben, Dusanbéban, Szuhumban, Chinvalban, Tbilisziben, Jerevanban, Bakuban, Chisinauban. Mindegyik központ személyi állománya 30-100 fő, főleg helyi szakemberek.

A Szputnyik új minőségi szabvány

A Szputnyikúj minőségi media szabványigyekszik lenniazokban az országokban, ahol működik. "Ez egy modern, aktuális média, amely elsősorban a témaválasztás, a nézőpont, a világképnek megértése szempontjából különbözik a többitől" - mondta Margarita Szimonjan.
Teljes szöveg: hungarian.ruvr.ru/2014_11_10/Szputnyik-musorszoras-az-egesz-vilagra-8766/?slide-7

kvadrillio 2014.11.11. 12:25:39

@kvadrillio: INDUL A NAGY MÉDIAVERSENY ! :)

kvadrillio 2014.11.11. 12:26:26

A CNN távozik az orosz piacról
A CNN távozik az orosz piacról

© Fotó: AP/Ric Feld

A CNN az év végéig beszünteti adásszórását Oroszországban a kábeles hálózatokon. Ennek oka a médiákra vonatkozó orosz jognormákban végzett módosítások – jelentette be a CNN-t üzemeltető amerikai tévétársaság, a Turner Broadcasting System.

Október 15-én Vlagyimir Putyin aláírta azt a törvényt, amelyik 20%-ban maximalizálja a külföldi tőke részesedését az orosz médiákban. Korábban 50% volt ez az arány.

Az illetékes orosz felügyelő szerv közölte, hogy semmi közük a tévécsatorna tulajdonosainak döntéséhez és hogy a CNN „szabadon engedélyt kaphat az adásszórásra a törvény szerinti előírások betartása mellett”.

A CNN közölte, hogy szándékozik visszatérni az orosz piacra.
Teljes szöveg: hungarian.ruvr.ru/news/2014_11_11/279881299/

Velemenyem szerint.... 2014.11.11. 12:27:11

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: valódi ismeretek azért elkerülnek látom. Ilyenkor biztos jól jön az előítélet, helyettesíti a valódi tudást...

Azért nézz rá a statisztikákra, gugli iz jor frend!

@Bafana: akkor arra a személyre majd egyszerűen úgy tekintesz hogy ő nem roma, gondolom.

@Crescence: aki felveszi az angol nevet az már jó eséllyel ott született, és integrálódott. Helyi kultúra, helyi neveltetés. Egy Joe már lehet hatodik generációs latin is. A keresztnév mindig sokat elárul.

De ott van pl a Sheen család, ott a férj (Martin) vette fel a feleség nevét, és csak egy sikeres fiúgyerekük (Emilio Estevez) futott az apa nevén.

@-JzK-: ebben azt bírom leginkább, hogy ülnek a 4fal között és gyártáj a hülye elmleteket azoknak aki amúgy se látják mi a valóság.

Nyilávn minden európai nagyvárosban akadnak (akár nem kicsit) problémás övezetek amik nem a tőzsgyökeres bennszülöttek miatt ilyen veszélyesek.

De mégis ha elmész Párizsba vagy Bonnba, minden fizikai és egyszerűbb munkát nem fehér franciák végeznek. Pultosként, eladóként, pláne szaktudást igényelő fizikai munkáknál. Egy autószervízben lassan csak a recepciós helyi.

Érdekes müdon az egyetlen munka amit helyi arcok végeznek az a szemétszállítás (de rendszerint a sofőr és a művezető ott is gyakran arab/török/olasz bevándorló).

A 300 eurós átlagbérű magyarhonból felfoghatanan számunkra, de ha eltűnnének a legálisan dolgozó bevándorlók, azonnal megállna az élet. Akármekkora arca van a bennszülött német vagy angol átlagpolgárnak, egyik se állna be (pláne annyiért) szendvicset hajtogatni vagy autót szerelni.

Így viszont ők kényelmesen ülhetnek a monitorok előtt értelmiségi munkakörökben, míg a bevándorlók úgy fizetik az adókat hogy kevés költséggel járnak.

Velemenyem szerint.... 2014.11.11. 12:33:32

@Velemenyem szerint....: kis korrekció: a Sheen nem a csládból van. De tény, kellett az álláskereséshez. Gerardo Estévezként nem sok babér termett neki.

kayaibrahim 2014.11.11. 12:41:37

A szent piac nem működik?

PR_fact 2014.11.11. 13:17:16

Mo-on nem a munkaadók diszkriminálják a romákat, hanem fordítva a romák diszkriminálják a munkaadókat. Vidéken köztudott, hogy egyszerű napszámra lehetetlen munkást találni, pedig köztudott, hogy a romák 99%-a végzettsége szerint másra nem alkalmas. Ha mégis rászánják magukat a napszámra akkor jönnek a történetek amiken a sajtó csemegézhet, hogy a zeller leégette a napszámosok lábát és perelnek. Ezek után nem csoda, ha bármilyen épeszű vállalkozó kerülni fogja a romák alkalmazását.

Segna 2014.11.11. 13:17:33

@$$$=$$$: @♔batyu♔: Kedves, Kedvetlenek!
Most a posztról ne essék szó, olyan amilyen. DE:
Köszönjük eddigi érdeklődésüket, de tovább igazán ne fárasszák magukat az Index vagy a Index2 olvasásával. Miattunk igazán nem kell. De ha olvassák is, lehetőleg ne kommenteljenek.
Persze más a helyzet, ha párt utasításuk van rá. Az más, a megélhetés komoly dolog. Akkor jó munkát!
(Megjegyzem csak halkan, hogy a kedvetlenül, rossz szájízzel végzett munka gyomorfekélyt okozhat.)
A le liberál-bolsevikezésemtől nyugodtan eltekinthetnek, mint igazi liberális, bőven lesz*rom a véleményüket. :-) További szép napot, vagy fröcsögést, kinek-kinek mi az igénye.

Alaister Grand 2014.11.11. 13:55:15

Jól értem, megjelenik egy rakás rasszista segg, és elkezd arról kommentelni, hogy a rasszizmus 1)nincs is, 2)jó, 3)nem is azt jelenti?
Ti mind ennyire hülyék vagytok? :D
süti beállítások módosítása