Jelöljük be Facebookon a vírust!

2014. november 19. 09:09 - Bolcsó Dániel

A járványok terjedési mintázatát minél előbb észre kell venni, hogy hatékonyan lehessen védekezni ellenük. Erre kínálnak megoldást a státuszfrissítéseink és kereséseink alapján összeállított vírustérképek. De miért ne lehetne helyalapú riasztásokkal személyre szabottan is figyelmeztetni a veszélyre? Big data az ebola és az influenza korában.

Korábban már írtunk arról, hogyan segíthet krízishelyzetben a Facebook, de a gyakorlatban is láthattuk ezt a tavaly márciusi hóhelyzet kapcsán, amikor a sajtó tájékoztató szerepét vette át a közösségi oldal. De a közvetlen információcserén túl más módon is hasznosnak bizonyulhatnak a közösségi oldalak és más nagy techcégek adatai.

Ezek a szolgáltatások óriási adatmennyiséget halmoznak fel, aminek persze vannak komoly adatbiztonsági vonatkozásai is, ugyanakkor az tagadhatatlan a big data korában, hogy ha megfelelő módon sikerül feldolgozni ezt a rengeteg adatot, akkor új lehetőségek sora nyílik meg, elemzések és előrejelzések válhatnak minden eddiginél pontosabbá és gyorsabbá.

Az egyik olyan terület, amely sokat profitálhat a dologból, a járványtan. A bejegyzések, bejelentkezések, keresési előzmények és más, általunk hagyott digitális nyomok metaadatai hatékony eszközei lehetnek a vírusok terjedésének feltérképezéséhez és előrejelzéséhez. A posztok hashtagjeitől a használt szavakon át a felhasználók tartózkodási helyéig sok minden segítheti a járványok elleni harcot.

01_3.jpg

Beteg vagyok, ments ki innen

A Techrunch egy cikke a legaktuálisabb példa, az ebola kapcsán vesz számba néhány olyan szolgáltatást, amelyeket tovább lehetne fejleszteni úgy, hogy tartózkodási hely alapján személyre szabott riasztásokkal hívják fel az emberek figyelmét a veszélyre. (Bár a pánik gyorsabban terjed, mint maga a vírus.)

Az egyik a Facebook nemrég bevezetett, Safety Check nevű funkciója, amely akkor érhető el, ha a felhasználó valamilyen természeti katasztrófa közelében tartózkodik. Ilyenkor automatikusan előugrik egy olyan felület, ahol egy gombnyomással jelezhetjük az ismerőseinknek, hogy biztonságban vagyunk, és megnézhetjük a többi ismerősünk státuszát is. Ennek mintájára lehetne a Techcrunch szerint automatikus riasztással felhívni a figyelmet a veszélyre, ha bejelentett ebolás fertőzés közelébe kerülünk.

Egy másik ilyen szolgáltatás a Google Public Alerts, amely szintén természeti katasztrófákra hívja fel a figyelmet, és a veszélyek térképesen kereshetők is. A szolgáltatás hivatalos szervektől származó információn alapul, beépül a Google ökoszisztémájába (a keresésekbe és az Asszisztensbe is), és szintén értesít, ha veszélyes területre érünk.

A harmadik megoldás a Geofeedia, amellyel térképen kijelölhetünk egy tetszőleges területet, és összegyűjtve láthatjuk több közösségi szolgáltatásnak az arra a területre vonatkozó tartalmait.

02_4.jpg

Keresve se találni gyorsabbat

Az ebola viszonylag friss fejlemény, de már léteznek egy ideje olyan szolgáltatások, amelyek éppen digitális járványfigyelésre specializálódtak. Leggyakrabban az influenza elleni küzdelemben vetik be a közösségi információ valós idejű elemzését.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) nevű amerikai közegészségügyi intézet hivatalból kiad egy heti influenzajelentést, de ennek az adatai már több hetesek lehetnek, mire megjelenik, vagyis nem éppen naprakész a rendszer.

Ezt az esemény és adat közötti időeltolódást tudják kitölteni a közösségimédia-figyelő rendszerek, amelyekkel valós idejű információt kaphatunk az éppen terjedő járványról, az eddiginél gyorsabb ellenlépéseket lehetővé téve. Sőt, a követés mellett a terjedés mintázatának előrejelzésével ispróbálkoznak a tudósok.

Ezen a téren az egyik élen járó cég a Google. A térképszolgáltatásukat mindenféle projektekhez szokták használni (legújabban például az orvhalászok szemmel és kordában tartására), de az egyik leghíresebb térképes projekt még mindig a Google Flu Trends, amelyet először 2008-ban mutattak be. Azon alapul, hogy az emberek gyakrabban keresnek rá vírusokkal kapcsolatos információra vagy egy fertőzés tüneteire, ha ők maguk már megbetegedtek. Így a keresési adatok feldolgozásával és térképre vetítésével látható, hol üti fel a fejét az influenza (vagy a dengue-láz, mert ezt is elemzik Google-éknál).

A projekt alapvetően óriási siker, és a nagy adatmennyiség feldolgozását célul tűző trendek egyik fő hivatkozási pontja, de arra is rámutat, hogy a módszernek van még hova fejlődnie, és a használhatósága korlátozott. A legtöbb esetben a hivatalos adatokhoz közeli becslést adott ugyan, de több alkalommal is jócskán mellélőtt. Részben azért, mert korábbi járványok alapján állították be, egy-egy újabb járvány terjedési mintázatához viszont így nem feltétlenül passzolt, úgyhogy az algoritmusoknak folyamatosan tanulniuk kell.

03_1.png

Becsekkol a vírus

Tanulmányok sora foglalkozik a Twitteren alapulú módszerekkel is, és általában arra jutnak, hogy ezekelég pontosak ahhoz, hogy használhatók legyenek a járványkutatásban. Sőt, megbízhatóbbnak bizonyulnak a Google-féle trendelemzésnél is.

A Twitter csatasorba állításával már évek óta kísérleteznek. Az egyik első alkalmazás, amely a betegségekkel kapcsolatos tweeteket figyelte, a Germ Tracker volt 2012-ben. Ez azóta megszűnt, de ma is több hasonló szolgáltatást találni. A GermTrax is térképen mutatja a betegségeket, ahol különböző szűrőkkel kereshetünk a különféle nyavalyák között. A Sickweather telefonra is letölthető, és itt már konkrét riasztást is beállíthatunk egy-egy tartózkodási helyre, ha a Twitter- és Facebook-adatok alapján járvány várható arrafelé.

Kicsit más elven, de hasonlóan valós időben működik a Healthmap, amely nem a közösségi aktivitásra épít, hanem hivatalos forrásokból (például a WHO-tól) és hírfigyelőkből nyeri az adatokat, vagyis inkább a Public Alertshez hasonlít. (Ők külön oldalt szenteltek az ebolának is.) És lehetne még folytatni a sort, a közösségi oldalak mellett például blogposzt-elemzéssel is hasznos információhoz lehet jutni.

04.jpg

Digitális járványtan

Maga a CDC se zárkózik el a közösségi megoldások hasznosításától, sőt még egy versenyt is kiírtak tavaly év végén, hogy ösztönözzék a fejlesztéseket. A 2013-2014-es influenzaszezon legpontosabb megjóslói 75 ezer dollárt (kb 18 millió forintot) kapnak.

Ezeknek a módszereknek persze megvannak a maguk korlátai. Egyrészt nem minden korosztály és társadalmi csoport használja egyforma intenzitással az internetet, ráadásul az angol nyelv előnyt élvez ezeknél a vizsgálatoknál. Másrészt nagyon sok a zaj, vagyis az olyan adat, amely bizonyos paramétereiben relevánsnak tűnik, mégse bizonyul hasznos információnak a járványkutatás számára. Náksi vs Brunner Influenza című száma például zajnak minősül ilyen szempontból (is), ha valaki kiposztolja a falára, hiába tartalmazza a betegség nevét. Ezért fontos a zajszűrés, amelyre például a Johns Hopkins Egyetem csapata is ír algoritmusokat, hogy minél hatékonyabban meg lehessen tisztítani a nyers adathalmazt.

A laboratóriumi vizsgálatokat természetesen soha nem fogják tudni kiváltani a közösségi média figyelésére alapuló felügyeleti módszerek, viszont a járványok gyors megállításában, sőt akár megelőzésében fontos szerepük lehet, hiszen olyankor éppen a gyorsaságon múlhat minden.

 

Képek: 1, 2, 3, 4

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr396914999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása