TV-sorozatok segíthetnek a mentális betegeken

2014. november 20. 09:00 - Kovács Izabella N.

Egyre életszerűbb képet adnak a televíziós sorozatok a mentális betegségekről, ez segíthet az ilyenfajta problémák megértésében és felismerésében – állítja a skóciai Glasgow Media Group. Az elváltozások különféle, a korábbinál pozitívabb ábrázolásai nemcsak egyre gyakoribbak, de egyre pontosabbak is, ezért erősen befolyásolják a közvéleményt.

A mentális betegségek és a sorozatok összefüggéseivel foglalkozó kutatók ugyanúgy vizsgáltak drámákat, mint sitcomokat vagy szappanoperákat. Eredményeik szerint a mentális zavarokat ma már nem kizárólag negatív fényben, valamilyen félelmetes és távoli dologként tüntetik fel, hanem igyekeznek normalizált képet mutatni róluk. Hogy ez vajon pozitív, vagy negatív-e, az már nehezebb kérdés, mindenesetre biztatóan hat, hogy így már nem feltétlenül mosódnak össze ezek a jellemzők az erőszakos, „őrült zseni” magatartásformák ábrázolásával, mint korábban.

homeland01.jpg

Az olyan sorozatok, mint a Homeland, melyben a Claire Danes által alakított bipoláris depresszióval küzdő CIA-ügynök, Carrie Mathison döntő szerepet játszik, egyre személyesebbé, hitelesebbé teszik a probléma megjelenítését. Ez segíthet abban, hogy felismerjük saját magunkon vagy akár családtagjainkon, ismerőseinken az árulkodó jeleket, ezután pedig ne az ijedtség, hanem inkább a megértés érzése uralkodjon el rajtunk. A Glasgow Media Group az olyan szappanoperákat is dicsérte, mint amilyen az Eastenders, az Orange is the New Black vagy a My Mad Fat Diary, figyelembe véve hogy ezek ráadásul még szélesebb rétegekhez jutnak el.

A kutatásban 2,004 megkérdezett résztvevőnek 54 százaléka nyilatkozta azt, hogy az ilyen jellegű TV filmek attitűdváltozást, véleményváltoztatást okoztak benne és hozzásegítették az adott betegség megértéséhez. 48 százalék mondta, hogy megváltozott a véleménye arról, milyen típusú emberek lehetnek érintettek, 31 százalék pedig a látottak után érzett késztetést arra vonatkozóan, hogy a mentális zavarokról beszéljen kollégáival, szeretteivel.

silk01.jpg

Peter Moffat, a Silk című drámasorozat Bafta-díjas forgatókönyvírója szerint „a mai világban, amikor a TV műsorok nagy részének alapját gyakorlatilag a freak show-k képezik, melyeket úgy írtak meg, vettek fel és szerkesztettek, hogy beteg vagy éppen furcsa emberek nyomorán való nevetésre szólítsák fel a közönséget a televíziós drámák íróinak fokozott felelősségük van abban, hogy harcoljanak a sztereotípiák csökkenéséért.”

„Jó érzés látni, hogy ezek az esetek a fő műsoridejű filmek között kapnak kiemelt szerepet”  mondja Dr. Martin McShane, az NHS England hosszan tartó betegségekkel küzdő emberekért felelős igazgatója. „Szeretnénk csökkenteni a mentális betegségek körül kialakult stigmát és arra buzdítani az embereket, hogy keressenek segítséget amilyen gyorsan csak lehet”.

A Homelandről és a mentális betegségekről korábban írt cikkünket itt olvashatjátok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr546916513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása