Gyerekekkel is csak giccs az erőszakellenes videó

2015. január 08. 09:00 - Árki Noémi

„Miért nem ütöd meg a lányt?” „Mert férfi vagyok!” − hangzik el a nők bántalmazása ellen készített olasz kampányvideóban, amely a napokban lepte el az internetet. A videó készítői a magyar rendőrségnél ügyesebben nyúltak a témához, mégis mintha valami félrecsúszott volna. Lehet egyáltalán megfelelően kezelni ezt a témát?

Pofozzátok fel!

Hatalmas sebességgel robbant be és terjedt az olasz Fanpage.it reklámügynökség videója, amely a nők bántalmazása ellen készült. A háromperces filmben hét és tizenegy év közötti kisfiúkkal ismerkedünk meg, akiket először nevükről kérdeznek, majd arról, hogy mivel szeretnének foglalkozni, ha nagyok lesznek. Ezután felbukkan a lány főszereplő, Martina. A fiúktól először azt kérdezik, hogy mi tetszik nekik a lányban. Van, akinek a szemei, a haja, a ruhája, más kerekperec kimondja, hogy nagyon csinosnak találja, vagy hogy szeretne a barátja lenni.

Ezután arra kérik a fiúkat, hogy kedveskedjenek neki, akik erre félénken megsimítják a lány arcát vagy a karját. A „vágjatok neki vicces fejet” után jön a megdöbbentő kérés: „Pofozzátok fel!”. A szereplők erre értetlenül a kamerába néznek, és egytől-egyig nemet mondanak. Hogy miért? Mert: „Lányokat nem szabad megütni”, „Nem akarom bántani őt”, „Nem üthetem meg, mert csinos és főleg mert lány” és végül „Mert férfi vagyok”.

A magyar rendőrség elbujdokolhat

Az biztos, hogy az olasz kampányvideó sokkal több empátiával ragadja meg a kérdést, mint a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság oktatóvideói, amelyek az áldozatot hibáztatták, és álláspontjukat a „Tehetsz róla, tehetsz ellene” szlogennel nyomatékosították. A gyerekekkel forgatott videó elsősorban a lehetséges erőszakolóhoz szól, akit a gyerekek reakciójával próbál ráébreszteni, hogy nem szabad bántani a nőket.

Ezzel szemben a magyar kampány kizárólag a lehetséges áldozatot szólította meg, szinte már előre hibáztatva őt a még meg sem történt erőszakolásért. Szégyelld magad, ha csinosan mész partizni, és netalán még flörtölni is merészelsz, hiszen ez már egyenesen felhívásnak minősül az ilyen jellegű cselekedetekre. „Tehetsz róla!” Ez először is erkölcsileg valamelyest felmenti az elkövetőt. Másodszor, a nemrégiben napvilágra került gólyatábori erőszakolások történeteiből is tudjuk, hogy az áldozatok többsége nem mer beszélni a történekről, mert szégyenérzete van, és így sokszor nem meri rendőrség elé vinni az ügyet. Az, hogy egy rendvédelmi szerv felelőssé is teszi az áldozatot, még tovább ronthatja a helyzetet.

Még van hova fejlődni

Bár az olasz kampányvideó nagyobb sikert aratott, sokan nincsenek megelégedve, sőt, vannak, akik egyenesen felháborítónak találják. Részben azért, mert nem az a legfőbb oka annak, hogy nem verünk nőket (meg úgy egyáltalán senkit), hogy „férfiak vagyunk”. Ezenkívül a reklámfilm egyértelműen vírusvideónak készült, és bár valóban pillanatok alatt körbejárta a világot, ettől még nem biztos, hogy a kívánt hatást érte el. Sokakban a „jaj de aranyosak” reakción túlmenően – talán pont a túlzottan édeskés, kedves jelleg miatt, amit még a zene is közvetít – nem tudatosította a valódi problémát.

A spontánnak feltüntetett beállítás egyértelműen megrendezett, mégis minden erejével igyekszik fenntartani a rögtönzöttség látszatát, aminek köszönhetően a néző megint csak a megható fordulatra koncentrál ahelyett, hogy szembesülne a problémával. Egyszóval, a videó ahelyett, hogy elgondolkoztatná a befogadót, a teljes megnyugvás és meghatódottság érzésével tölti el.

Az viszont tagadhatatlan, hogy az olasz kampány minden hibája ellenére mind üzenetében, mind formájában az utóbbi évek egyik legerősebb erőszakellenes kampánya, amelynek fontos erénye, hogy nem a hagyományos, hátborzongató és véres eszköztárral nyúl a társadalmi célú reklám műfaja felé. Sovány vigasz, hogy néhány évvel ezelőtt még a magyarok is tudtak ilyet:

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr387050911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zizi77 2015.01.09. 08:48:01

A kettő között számomra az a különbség, hogy az olasz film a gyerekeknek is szól, mint követendő példa, míg a magyar már a felnőtteknek. A gyerekeket próbálhatja arra nevelni, hogy nem bántjuk a lányokat/mondjuk mást se muszáj/, míg nyilván a kislányokat kár figyelmeztetni, hogy ne viselkedjenek ribancosan. A magyar film arra hívja fel a figyelmet, hogy lehet csökkenteni az áldozattá válás esélyeit, még akkor is ha joga van a nőnek hülyét csinálni magából. 15-16 éves lányokra sajnos életkorilag jellemző, hogy így viselkednek, mert még a következményeket nem fogják fel. Ezeknek a lányoknak szól a film, és nem az elkövetőket bátorítja. Fel kéne már fogni, hogy az embernek nem csak jogai vannak. Józan észre is szükség lenne.

zizi77 2015.01.09. 08:50:06

@zizi77: ja azért érdekes, ha már a jogokról, hogy kislányt eléggé tárgyiasítják az olasz filmben. De ez privát vélemény.

nnnnnnnn 2015.01.09. 09:25:48

ha az olasz lett volna a magyar videó, a következő balliberális picsogás-posztokat olvashattuk volna:

A gyerekeket használják fel, felháborító hogy gyereklányyal reklámozzák a bántalmazást, erőszakot, stbstb.

egyenlítő 2015.01.09. 11:35:39

@$$$=$$$: Pontosan így van! Én, mint megrögzött ballib (nem illib!) nem is tehetek másként, ilyen a természetem. Már alig várom a magyar változatot! Pécsi rendőrkapitányság, lécci, lécci, lécci!

Huffnágel Pista · http://www.huffnagelpista.com 2015.01.15. 22:50:53

"A két szülőt, a 37 éves Keith Kornegay-t és a 33 éves Misty Kornegay-t a gyermekeik felügyeletének elhanyagolása, valamint kiskorú veszélyeztetésének vádjával vették őriztebe, továbbá állami gondozásba került gyilkosság idején a család ingatlanában tartózkodó 3 éves gyermek.

Az eset a floridai White Springs-ben történt, ami az állam északi részén, 20 mérföldre Georgia állam határától található. Reméljük, a két lány minél előbb tisztázza magát a törvény előtt, aztán szerepelhetnek majd az idei év eddig legnépszerűbb gender propaganda videójának következő részében, amiben a lányokat faggatják arról, hogy meg lehet-e ütni, esetleg ölni egy (idősebb) fiút." huffnagel.blog.hu/2015/01/08/kivegezte_batyjat_a_ket_floridai_tinilany
süti beállítások módosítása