Ki mondja meg, hogy miről lehet viccelni?

2015. május 13. 12:59 - Árki Noémi

Mivel lehet viccelődni? Ha bántó, az már rossz? Meddig terjed a humorista szabadsága? Egyáltalán mi a határ? A jog? A közerkölcs? Esetleg a lelkiismeret? Ezeket a kérdéseket járta körbe Kovács András Péter humorista, a KommON BME Kommunikációs Szakkollégium IV. Szakmai Estjének előadója.

Kovács András Pétert humoristaként ismerte meg az ország, azt azonban kevesen tudják, hogy végzettsége alapján valójában jogász. Előadásának témája – szólásszabadság a humorban – ugyan igényelt médiajogi megközelítést, mégis az derült ki, hogy egy humoristának a szólásszabadság kérdésében másodlagosak a jogi megfontolások.

Nemcsak hogy mit, de kinek

Az azért mindenkinek egyértelmű volt, hogy a „Beszoptuk, mint gólyalány az ELTE-tábort” típusú vicceknek nincs helye beszédben, hiszen azon túl, hogy egy aktuális problémáról van szó még az áldozat, vagy akár a család érzéseit is sértheti. Viszont amellett, hogy mit mondunk legalább olyan fontos kérdés az is, hogy mekkora nyilvánosságot célzok meg azzal. Ma már pedig nagyon egyszerű nyilvános megfogalmazni véleményeket anélkül, hogy egyáltalán belegondolnánk abba, hogy az a nyilvánosságnak szól. Igen, a Facebookon megosztott vicc ez a kategória. Kovács András Péter ebben látja a vicc keletkezésének változását, ma is születnek viccek, sőt, ugyanaz a mechanizmus is jellemzi: valaki kitalálja, felkapják, aztán az a kitaláló szépen feledésbe merül. Pontosan, mint a mémek keletkezése. Ami viszont lényeges különbség, hogy a régen szájról-szájra terjedő viccmesélés helyett az a közösségi oldalakon rögtön nyilvánosságot kap. Nem politikai beszéd, nem is stand-up, mégis hasonló következményeket hozhat.

evolucio-kovacs-andras-peter-onallo-eloadasa-felvetel-474-279-63763.jpg

Amit el kell fogadni, az az, hogy a humornak, a humoros közlésnek alapvető sajátossága, hogy lényegében a fájdalomról, bántásról szól, mindig van vesztese. Emellett fontos még, hogy nem kell tényeket állítania, ellenben igazat kell mondani, fontos eleme az irónia és a túlzás egyéb eszközei. Ja igen, és kell hozzá humorérzék, ami egy kínos kérdés a vicc sértettjének hozzáállásában. Az iróniának, szatírának köszönhetően pedig sokkal bántóbb és meghökkentőbb is lehet, mint akár egy politikai beszéd. A humorérzékkel rendelkező emberek ezt az abszurditást nevetéssel oldják fel magukban, akik azonban nem rendelkeznek vele, azokban megbotránkozást vált ki, ami haraggá és bosszúvá formálódhat. Nem egy olyan peres esettel találkozunk, ahol a műsorvezető/humorista/előadó poénja egy rendőri kíséretbe, pénzbírságba, vagy némi felfüggesztettbe került. Ott volt például Bill Maher, aki az orángutánoktól származtatta Donald Trumpot:

 

Vagy ami jó Puzsérunk, aki becsületsértésért perkált:

 

A törvénytől kell félni?

Ki tiltja meg, hogy kimondjak valamit? Tulajdonképpen senki, bármit mondhatok, az már egy más kérdés, hogy számolnom kell a következményeivel, ami több formában is jelentkezhet. Ott vannak mondjuk a jogi vonzatok, vagy a cenzúra a rádióban, tévében, vagy akár a közízlés. Minden híres esetnél a jogi következményeket kapja fel a sajtó, Kovács András Péter szerint azonban ez érdekelné a legkevésbé, ha valami olyat mondott, amit átgondolt, ami mellett teljes mellszélességgel ki tud állni, és nyugodtan alszik utána. Ez már abból is látszik, hogy a társadalom attól függetlenül felháborodhat egy adott kijelentésen, hogy az sértett-e bármilyen törvényt, vagy hogy bíróság elé került-e az ügy.

A legfontosabb korlátnak a saját ízlésnek, a lelkiismeretnek kell lennie. Nem elég egy – pláne nem csak a jogi – szempontot figyelembe venni, a humoristák szólásszabadsága ugyanis nem erről szól. Figyelembe kell venni azt, hogy kit fog bántani a poén, és hogy az illető rászolgált-e erre. Emellett az általánosítás kérdése is fontos, különbséget kell tenni sztereotípia és archetípus között. Míg a sztereotípia egy tulajdonság ráhúzása egy egész csoportra, közösségre, addig az archetípus sok ember közös tulajdonságát húzza rá egy emberre. A sztereotípia igazságtalan és bántó lehet olyan közösségekre nézve, akik azt egyáltalán nem érdemelték ki, ezért kerülendő is a humorban. Az archetípus ezzel szemben nagyon jól tud működni, hiszen az ember akkor nevet a legjobban, ha magára ismer egy történetben.

Kovács András Péter kijelentette, hogy nyugodt szívvel, sőt büszkén fizetné ki a bírságot egy olyan poénért, ami jogosan hangzott el, és ami mellett teljes mértékben ki tud állni, azt azonban elismerte, hogy a magyar stand-up nem elég szabadszájú. Mintha félrefordították volna a szót; nem a közönség tetszésének elnyeréséről kellene szólnia, hanem a kiállásról. Szépelgés helyett megdöbbentés és meghökkentés: ez a humor a szerepe.

Kép

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr577454898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tralalala 2015.05.14. 01:06:47

"Mivel lehet viccelődni?"

Mohameddel pl. lehet, hiszen azzal csak úgy egymilliárd embert sértesz, de hát azoknak nincs humorérzéke, szóval értük nem kár.

A Charlie Hebdon viszont nem lehet viccelni, mert akkor börtönbe zárnak.
media.mandiner.hu/cikk/20150122_kifigurazta_a_charlie_hebdot_a_kamasz_letartoztattak

negyedikedwárd 2015.05.14. 04:07:24

Jobb lenne, ha mindenki maradna a saját szakmájánál! ahhoz legalább ért valamennyire!

a_tom 2015.05.14. 08:50:15

Mindenkivel, bármilyen szervezettel, csoporttal meg lehet csinálni bármit akiknek nincs pénzük drágább ügyvédre nálad, vagy nem tudnak összefogni és nyilvánosan lejáratni.

2015.05.14. 09:14:05

@tralalala: a legtöbb ember számára egyértelmű, hogy ha emberek halnak meg azon nem poénkodunk főleg nem értünk egyet mészárlással. még mindig ezt a hazug propagandát tolod? nem zárták be.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.14. 09:19:47

Pedig egyszerű: a ballib agytröszt eldönti mivel szabad viccelni és mivel nem.

Muad\\\'Dib 2015.05.14. 09:22:43

@vuvuzela importőr:
Qrvára félrebeszélsz. NEM azért vették őrizetbe, mert emberek halálán poénkodott, hanem terrorizmus támogatása miatt. Ami teljes elmebetegség. Semmilyen módon nem támogatta a terrorizmust, nemes egyszerűséggel átrajzolt egy címlapot. Ennek simán bele kell(ett volna) férnie a szólásszabadságba, legfeljebb gusztustalannak minősítette volna a legtöbb ember.

Ken Adams79 2015.05.14. 09:24:26

Addig terjed a szólásszabadság mindenki értékrendjében, amig nem őt, vagy az ő "csoportját" "bántják".
Ez valahol természetes is.
Csak be kell látnia mindenkinek, hogy ez bizony kettős mérce.
Ami szerintem szintén természetes.

erre a legjobb példa amit @tralalala hozott fel.

2015.05.14. 09:30:20

@Muad\\\'Dib: pár nappal azelőtt ölték meg azokat az embereket erre ő poénnak gondolja ezt ilyen formában megörökíteni? ezt én nem tudom másként értelmezni mint hogy egyetértett azzal hogy azok az embereket kivégezték.
Nem egy általános, sztereotipikus poén volt (bakker hogy ezt magyarázni kell...) hanem, konkrét kivégzésnek örömködött.

Muad\\\'Dib 2015.05.14. 09:52:10

@vuvuzela importőr:
Poénkodott egy nemrég meghalt ember halálával, és a lapjuk címlapjával. Semmiféle utalást nem tett arra, hogy amúgy mennyire egyetért a terrorizmussal. Ez legfeljebb gusztustalan, de semmiképpen nem büntetőjogi kategória. Sőt, még az sem feltétlenül büntetőjogi kategória egy normális helyen, ha netán egyetért vele. Hülyének (vagy akár gonosznak, szívtelennek) lenni nem büntetőjogi kérdés. Ha másokat terrorcselekményre buzdít, vagy szervezkedik az államrend ellen, az már büntetőjogi kategória, és akkor kell fellépni ellene.

Ken Adams79 2015.05.14. 09:59:25

@vuvuzela importőr:

Január elején, kivégeztek pár embert... tragédia.
Ahogy kivégezték őket, aztán ahogy a rendőrt is... tragédia.

Akiket kivégeztek, az elmúlt 20-30 évben mások vallását alázták, gyalázták meg.
Hiába perelték be őket 1000x, gyakorlatilag mindenki ellen pert nyertek, mert szólásszabadság.

Ha jól tudom egyedül a Holokauszt-tal és a Zsidósággal nem vicceltek (vagy lényegesen kevesebbet).

Minden mással igen, nagyon nagyon durván.

Várható volt, hogy előbb utóbb...
Van aki máshogy értelmezi a szólásszabadságot...

Nem a halálával poénkodott szerencsétlen kamaszgyerek, hanem a címlappal.
Aminél ötletesebbet és frappánsabbat nehéz lenne elképzelni.

Természetesen ezzel már nem szabad poénkodni.

Megkérdeztem egyébként pár "szabadabban gondolkodó" ismerősömet.

Hogy mi a véleményük erről.

Mindenki azt mondta, hogy igen, a szólásszabadság mindennél fontosabb.. a legeslegfontosabb.

Arra a kérdésre, hogy akkor végre lehet-e zsidós és cigányos vicceket mondani, természetesen már nem volt ilyen egyértelmű a válasz.

Sőt... inkább ezeket nem lehet, mert nagyon bántóak tudnak lenni.

Kettős mérce.

2015.05.14. 11:24:55

@Muad\\\'Dib:
@Ken Adams79:
NEM is történt büntetőjogi eljárás! Ne ferdítsetek.

A viccek többsége nem polkorrekt viszont sztereotípiákra megy rá nem konkrét tragikus eseményekre. Zsidó, cigány, skót, szőke, rendőr, buzi stb. Ilyesmiért nem is szokás nálunk cirkoszolni, nyilván az ember haveri társaságban mondja ezeket. Attól még lehet sértő valaki számára de valahogy nálunk nem szokás ilyesmiért kivégezni embereket, mint az általatok védett barbár kultúrákban.
Megnézném ha húgod megerőszakolnák és 2 nap után ezt valaki poénra venné és illusztrálná mennyire tetszene. Akkor talán megértenéd miért nem ugyanaz a kettő és miért lehet akár jogos ilyesmiért feljelentés vagy per.
Az indoklásod is hülyeség. A kölyök Franciaországban poénkodott az előzőleg brutálisan kivégzett emberek halálán. A franciák úgy gondolták megér egy feljelentést és a gyerek kapott egy oktató jellegű büntit (nem, NEM zárták be).
Azok a kretén muszlimok miért nem otthon berelték be a lapot?

Ne tegyetek egyenlőségjelet a szólásszabadság és a gyilkossághoz való jog közé mert a mi nyugati értékrendünk szerint a kettő közt elég nagy különbség van. Ha magyaráznom kell miért az elég nagy baj.

Muad\\\'Dib 2015.05.14. 11:35:00

@vuvuzela importőr:
"...Ne tegyetek egyenlőségjelet a szólásszabadság és a gyilkossághoz való jog közé mert a mi nyugati értékrendünk szerint a kettő közt elég nagy különbség van..."
Ennek mi a qrva élet köze van ahhoz, amit írtam? Milyen gyilkolásról beszélsz? Kit gyilkolt meg ez a 16 éves srác? Kinek a meggyilkolására buzdított? Én ilyenről nem tudok.
"...Akkor talán megértenéd miért nem ugyanaz a kettő és miért lehet akár jogos ilyesmiért feljelentés vagy per..."
Még mindig nem érted, ugye? Az egyiket úgy hívják kegyeletsértés és egy polgári jogi kategória, amiért pedig őt őrizetbe vették az TERRORIZMUS DICSŐÍTÉSE, ami egy büntetőjogi kategória.

2015.05.14. 11:38:12

@Muad\\\'Dib: a haverod írta fennebb hogy megérdemelték.

Letartóztatták majd elengedték nem volt semmiféle ügy. Gyanú esetén ez szokott történni. Terjesztitek a hazugságokat.

Ken Adams79 2015.05.14. 12:08:58

@vuvuzela importőr:

Nem a haverom.

És egy szóval nem írtam, hogy megérdemelték. Azt írtam, hogy várható volt.
Azt meg, hogy valahol máshogy értelmezik a szólásszabadságot, úgy értettem, hogy valaki szarik a szólásszabadságra.
Pl a fanatikusan vallásosok (leginkább a muszlimok).

A srác pedig nem mások halálán poénkodott, hanem 1 újságon (és annak a szellemiségén).
Számomra baromi szellemes volt, ahogy kifigurázta CH-t.

Muad\\\'Dib 2015.05.14. 12:27:13

@vuvuzela importőr:
"...Az ügyész péntek reggel kezdeményezte a fiú szabadlábra helyezését, pártfogói felügyelet elrendelése mellett..."
Mégis milyen lehet az a semmiféle ügy, ahol ügyész, és pártfogói felügyelet van? Lapozzunk...

tralalala 2015.05.16. 13:54:21

@vuvuzela importőr: "a legtöbb ember számára egyértelmű, hogy ha emberek halnak meg azon nem poénkodunk"

Akkor ez a korlátlan szólásszabadság ez olyan, mint ahogy a matávnak volt a korlátlan internet nevű 15 gigás csomagja? :D

Te, a korlátlan nem azt jelenti, hogy majdnem korlátlan, vagy csak egész kicsit korlátos.

tralalala 2015.05.16. 14:01:49

@vuvuzela importőr: "a legtöbb ember számára egyértelmű, hogy ha emberek halnak meg azon nem poénkodunk"

Jahaaaj meg hát az eredeti CH címlap, amit a kamasz kifigurázott, az mit ábrázolt? Én nem virágokat látok ott se :D

Bazmeg annyira egy kétszínű kis fasz vagy ám, tekeregsz ahogy bírsz hogy ki bírd mosdatni ezt a gigászi kettős mércét, de ebből már nem tudsz kibújni szerencsére.
süti beállítások módosítása