Egy napunk van rápörögni a vírusvideókra

2015. október 31. 10:04 - Török Balázs

A vírusvideók sokszor hatalmas tömegeket érnek el: még a televíziók híradóiba is bekerülnek. De mitől függ, hogy meddig marad virális egy videó? Ennek járt utána a Washington Post egyik szerzője. Miután megvizsgálta egy ilyen videó terjedését, arra jutott, hogy bő egy napja van annak a márkának vagy médiumnak, amelyik meglovagolná a hullámot.

A mai nap is kreatív szakemberek ezrei dolgoznak, hogy megcsinálják a következő Van Damme - Volvo videót, hogy az ügyfeleik elégedettek legyenek, ismertséget hozzanak egy új terméknek. Az összes virális tartalom hódítása az első megosztással kezdődik, de meddig maradnak életben ezek a tartalmak 2015-ben? Az, hogy milyen hosszú életű lehet egy virális videó, függ a tartalmától, a mondanivalójától, valamint attól is, hogy hányan vannak még azok, akik nem látták és hányan azok, akik még meg fogják osztani. Természetesen nemcsak a jól, kreatívok által tudatosan felépített tartalmak járhatják körbe pillanatok alatt a glóbuszt, mint a már említett Volvo reklám vagy az IKEA Apple paródiája, hanem olyan végtelenül mindennapi videók is, mint a Pizza Rat-é.

Pizza Rat-é a világ! De meddig?

 

Ezen a 15 másodperces videón keresztül elemezte Caitlin Dewey a Washington Post szerzője  azt, hogy hogyan vállik virálissá egy-egy videó 2015-ben, és hogyan huny ki, mint egy szalmaláng. Matt Little komikus készítette a videót. Szerinte a rágcsáló pizzás története kitűen mutatja be a manhattani létet, annak abszurd és groteszk voltát. Aki látta a videót, annak egyértelmű, hogy milyen kompakt és könnyen memizálható a történet és szereplője.

A médiumok versengenek

A médiamunkások is hamar felismerték ezt. A Gawker egyik szerzője közölte le először, aki egy kis posztot kanyarított belőle. Ezután több helyi, majd országos és nemzetközi médium is átvette a “történetet”, úgy mint a DNAinfo, a Gothamist, a Mashable vagy a BuzzFeed, utóbbi természetesen erre is készített egy kvíztEzután már egymással versengve hozták le a különböző blogok, aggregátor oldalak, hogy megosszák azokkal, akik még nem látták, vagy hogy további bőröket húzzanak le a sztoriról, újabb kattintásokat szerezve maguknak.

A videó órákon belül ott volt a már említett oldalakon felül Facebook-posztokban, még márkák oldalain is. Ahogy azonban egyre több médium vette át a Pizza Rat sztorit, egyre kevésbé érte meg kirakni azt, hiszen hamarosan lecsendesült a pizzáspatkány-cunami. Mindez egy bő nap alatt lezajlott. Mi a tanulság mindebből? A hírszerkesztőknek résen kell lenniük, ha meg szeretnék lovagolni az aznapi vírusvideókat, hogy kattintásokat és oldalletöltéseket szerezzenek. Ahogy nap nap után lobbannak szalmalángba a vírus videók, elmúlik az “én nem akarok kimaradni érzés”, és ráunnak az emberek. Ti fogtok kattintani a következő újdonsára? Szerintetek mi volt 2015 legnagyobb durranása? Kommentben várjuk a legjobb videókat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr718025704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása