A politikus pogácsázás közben is közszereplő

2015. november 05. 11:22 - grtszb

Töröltethet-e képet a közszereplő, csak mert cikinek találja? Meddig mehet el az újságíró és mi az, ami már nem fér bele a közszereplésbe? A rendőr is ember, de letiltathat-e egy közérdekű képet emiatt? Az utóbbi hetek képtörölgetős eseményeit szemléztük.

Október végén a Vs.hu stábja megjelent Mezőkövesd idősek napi eseményén, ahol sikerült lefényképezniük Tállai Andrást, államtitkárt, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakításáért is felelős kormánybiztost pogácsázgatás közben. A politikus stábja ezt nem nézte jó szemmel, és a Vs.hu szerint figyelmeztette az újságírókat, hogy „az államtitkár urat nem fotózzuk, amikor eszik”. A politikus stábja utólag töröltetni is akarta a képeket, de ettől végül eltekintettek, a Vs.hu viszont nem publikálta a képeket. A megjegyzés után Tállai az újságírókkal az adószámuk meglétéről kezdett el viccelődni, ami viszont az újságírókat érintette kényelmetlenül, tekintve, hogy az adóhivatalnál befolyással bíró politikusról van szó. Aztán mindenki végezte tovább a dolgát, Tállai András élvezte az eseményt, az újságíró pedig megírta a portréját az államtitkárról.

123530_tallai_andras2_mti.jpg

Tállai András (forrás: Nullker.hu)

A történet akár ennyiben is maradhatott volna, viszont több oldal, például a 444.hu is értetlenkedve szemlézte a cikket. A portré szerint Tállai számára rendkívül fontos, hogy pozíciójának megfelelően kezeljék (ezt mutatja egy korábbi ültetésirend-vita is), és ügyel a róla megjelenő képekre is. Az a kérdés merült csak fel, hogy miért van az, hogy Tállainak és stábjának tulajdonképpen nincs kifogása az evés közben készült képekkel, csak akkor, amikor azt a média képviselői készítik. Saját Facebook oldalán ugyanis megjelentetett már hasonló képet, evés közben, kolbásszal. 

tallai-4.jpg

forrás: Tállai András / Facebook

Külföldön is törölgetnek

Itthon a közelmúlt legkirívóbb töröltetés-ügye még szeptemberben történt, amikor a rendőrség kényszerítette az Associated Press (AP) munkatársát, hogy törölje azt a felvételt, amin egy rendőrkutya állít meg egy menekültet a magyar-szerb határon. Az újságírónak a beszámoló szerint a rendőrök nem engedték, hogy kapcsolatba lépjen a kollégáival vagy elhagyja a helyszínt. A rendőrök megnézték a videókat és az AP munkatársa szerint kétnapi munkát töröltettek vele.

Külföldön Joe Biden, az Egyesült Államok elnökhelyettese is került már Tállaihoz hasonló helyzetbe. A politikus irodája az eset után azonban bocsánatot kért Jeremy Barr riportertől. Az újságíróhallgató Barr még 2013-ban készített felvételeket egy Rockville-i eseményen, a nem újságíróknak fenntartott zónából – állítása szerint tudtán kívül ült a civil hallgatóság közé. Biden stábja szerint az újságíró nem készíthetett volna képet, és kifogásolta azt is, hogy a nézők között igazságtalan előnyre tett szert a többi újságíróhoz képest, akik hátrébb helyezkedtek el. Ezután töröltették Barr-ral a felvételeit. Az eset kapcsán megszólalt a hallgató egyetemének dékánja, aki szerint a töröltetéssel súlyosan megsértették a sajtószabadságot, Biden irodája pedig bocsánatot is kért. A politikus stábjának ebben biztosan nagy gyakorlata van, ugyanis a korábbi években is előfordult már hasonló összeszólalkozás az iroda és a sajtó között.

Mit kell eltűrniük?

A sajtószabadság, mint minden más szabadságjog, addig terjed, amíg mások jogait vagy törvényt nem sértenek vele. Egy közszereplő esetében ez és a véleménynyilvánítás határai is sokkal tágabbak. Az új Polgári törvénykönyv azt is kimondja, hogy a közszereplőről közszereplés közben lehet  olyan felvételt – álló- és mozgóképet egyaránt – is készíteni, amely a személyiségi jogait arányosan és szükséges mértékben korlátozza. A törvény tehát nagy mozgásteret ad az értelmezésre.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a közszereplőről – jelen esetben egy politikusról – bármilyen, a közszereplése közben készült kép publikálható. Az általunk megkérdezett ügyvéd szerint az alapelv az, hogy

az állampolgárnak joga van tudni, hogy politikusai hogy viselkednek, milyen elveket képviselnek, vagyis a közszereplőnek magának kell vigyáznia arra, hogy mikor, hogyan és mit tesz egy olyan eseményen, ahol minden mozdulata megjelenhet a médiában.

Azt, hogy milyen az arányos és szükséges mérték a személyiségi jogok megsértésében, bíróság dönti el. Ha tehát a közszereplő úgy érzi, hogy egy kép már nem fér bele a keretbe, bíróság elé kell vinnie a kép megjelentőjét. Ha a kifogása a képpel kapcsolatban nem ilyen súlyos (például kérheti ugyan annak eltávolítását, de a törvény szerint a médium ebben az esetben igényt tarthat az eltávolításból adódó esetleges anyagi kárának megtérítésére).

A rendőr viszont nem közszereplő, így nem készülhet róla felvétel, kivéve ha erre kifejezett beleegyezését adja. Ezt 2007-ben Péterfalvi Attila ombudsman mondta ki. Az Index 2013-ban fordult az Alkotmánybírósághoz az ügyben, miután pert vesztett azokkal a rendőrökkel szemben, akik a 2011-es zavargások után perelték be a lapot, mivel felismerhetőek voltak az Index képein.

A 2014-es alkotmánybírósági döntés végül az Indexnek kedvezett és kimondta, hogy az intézkedő rendőr arca megjelenhet a hírekben, mert a közvélemény tájékoztatása fontosabb, mint a személyiségi jogok betartása. Külföldön is az az alapszabály, hogy a rendőr arca intézkedés közben mutatható. Kivételt jelenthet, ha a rendőr megsérült, szenved, vagyis emberi mivoltában ábrázolják. Ezt nem lehet közzétenni a hozzájárulása nélkül. 

Október 30-án a Fővárosi Törvényszék viszont újabb fordulatot hozott a témába. A Fővárosi Ítélőtábla a kivételből csinált alapszabályt, és kimondta, hogy

a rendőrök arca továbbra sem jelenhet meg híradásokban, mivel minden kifejezés, ami az arcára ülhet, az a rendőr, mint személy "legbelső lényege" és publikálása személyiségi jogot sért.

A bíróság erre a döntésre jutott az Index-per végén is, és mivel az Alkotmánybíróság akkor is alapjogsértőnek mondta ki az ítéletet, így valószínűleg azt meg kell majd semmisíteni, erre hívta fel a figyelmet Szabó Máté a Társaság a Szabadságjogokért szervezet szakmai igazgatója.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr208035810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2015.11.11. 19:52:13

"A portré szerint Tállai számára rendkívül fontos, hogy pozíciójának megfelelően kezeljék"

Akkor nem zabálom el az idősek elől a pogácsát. Hm. Éééértem?

Tiborpapa 2015.11.11. 21:41:45

Az egész ember ciki, a pogácsázás nem.
süti beállítások módosítása