Ki mondta, hogy mobillal nem lehet jó fotókat készíteni?

2015. november 29. 10:41 - Lőrincz Csilla

A fényképek egyre nagyobb szerepet kapnak történeteink megosztásában, például a Facebookon, ahol saját fotókkal osztjuk meg érzéseinket és élményeinket a nagyvilággal. Könnyen válhat bárkiből tartalomgyártó, anélkül, hogy bármilyen előképzettsége lenne. Íme néhány tanács, hogy büszkék lehessünk az okostelefonnal készített alkotásokra.

Nem csak iPhone-nal megy

Kainaz Amaria, az NPR nevű amerikai médiacég fotósa és képszerkesztője a legjobb sajtófotó elkészítéséhez az iPhone készüléket ajánlja. Szerinte használjunk alkalmazásokat, melyek megkönnyítik a munkánk. Figyeljünk a fókuszpontra, vízszintes tartásban is. Ha sötét szobában vagyunk, használjuk a fényesítés lehetőségét, mert így pontosabb képek születnek. Vannak azonban olyan trükkök, amelyek bármilyen típusú telefonnál elősegítik, hogy minőségibb fotók készüljenek.


photo.pngFotó: training.npr.og

Tisztítsuk le a lencsét fényképezés előtt

Bármennyire is tisztának tűnik okostelefonunk, a zsebünkben apró kis porszemcsék piszkítják a lencsét. Szintén jó tanács, hogy maradjunk távol a mesterséges fények használatától. A legszebb képek természetes fényben születnek, és ez a vaku használatára, illetve annak kerülésére is vonatkozik.

Szánjunk időt az alkotásra

Az okostelefonos fényképezés előnye, hogy rohanás közben csak előkapjuk a készüléket, megnyomunk egy gombot, és kész is a fotó. Ha azonban össze-vissza kapkodjuk a készüléket, olyan kompozíció születhetik, mint amikor a száguldó vonatból fotózzuk a kilátást. Álljunk meg ilyenkor egy fél percre, és jól nézzük meg, hogy mi lenne az ideális beállítás, ne sajnáljuk az időt a többszöri próbálkozásra, kísérletezésre.

Ne zoomoljunk, menjünk közelebb

Bár nem minden okostelefon képes erre, de a legtöbbnél magunk irányíthatjuk, mi legyen fókuszban a képen. Tartsuk stabilan a kezünket fotózáskor: leggyakoribb oka az életlen képeknek, az, hogy gyorsan elvesszük a kezünk, pedig a telefon még dolgozik. Ezen segít, ha mindig két kézzel tartjuk a készüléket. Egy másik hasznos tanács, hogy kerüljünk a zoomolást. Ez a funkció telefonokban még nem annyira okos, hogy kiváló alkotások szülessenek a használatakor. Inkább a fizikai közelítést használjuk, avagy ha Mohamed nem megy a hegyhez, a hegy megy Mohamedhez.   

photo_2.jpeg

Fotó: jurnalism.cu.uk 

A három alapszabály

Imre Krisztina, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének tagja is a fenti fogásokat ajánlja a minél jobb telefonos fotók készítéséhez. Ő személy szerint három dologra esküszik: 
 - Tisztítsuk meg az objektívet egy puha ronggyal.
 - Tájképeknél soha ne használjunk vakut.
 - Ha van, használjuk a rácsot a képernyőn, ez segít a horizont egyenes tartásában, vagyis nem lesznek ferdék a képek. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr498088398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása