Ilyet nem csinál egy kommunikációs zseni, Habony Árpád mégis

2015. december 14. 14:07 - Média 2.0

Habony Árpád ibizai videója percek alatt mémmé vált. Az, hogy a miniszterelnök tanácsadója már nincs (vagy csak a feje búbjával van) benne az újravágott klipben, dob egy kicsit a hírportálok kattintásszámlálóján, de a csúcs valószínűleg már megvolt. A cenzúrázás gesztusával viszont Habonynak bérelt helye van a Wikipédia idevonatkozó szócikkében, így ha a buliszigeten nem is futott össze Barbra Streisanddal, most már minden kétséget kizáróan egy lapon lesznek emlegetve. Streisand-hatásnak nevezik azt, amikor valaki valamit eltávolítana a netről, de ettől csak az információ jobban terjed és még többen megismerik. Lehet, hogy a kormány titokzatos tanácsadója, a rezsicsökkentés állítólagos atyja nem ismeri a Streisand-hatást? A videót legalábbis megpróbálta leszedetni, az eredményt pedig mindenki megnézheti alább.

A 444.hu egyik olvasója szúrta ki a híresen dekadens ibiziai klub, a Heart promóvideóján Habony Árpádot, aki fehér szerelésében és kissé kéjenc tekintetével remekül belesimult a többi partizó közé. A kiruccanás hírértéke más közszereplő esetében is meglett volna, Habonynál pedig már szinte csak hab a tortán.

habony.jpg

Úgy tűnik, hogy a tanácsadó még mindig nem barátkozott meg a róla a magyar sajtóban kialakult képpel: néhány nap privát megjelölés után kivágták a videóból Habonyt. Ez az intézkedés viszont éppen hogy megerősíti a Lázár János szavait idézve a kínos incidenst, az egész pont fordítva történik: a videó eltűnése helyett még több verzió keletkezik belőle.

 

 

Titokból cunami: a Streisand-hatás

Mással, akár szakmai tettel is rászolgált volna Barbra Streisand, hogy egy hatást nevezzenek el róla, de végül is egy balul sikerült helyreigazítás miatt lett belőle médiás szakkifejezés. A színésznő-énekesnő 2003-ban 50 millió dolláros kártérítési keresetet adott be a bíróságon, hogy a szabadon hozzáférhető, a kaliforniai partvidéket bemutató online fotógyűjteményből tüntessék el a házáról készült képet. Streisandnak nem tetszett, hogy a szuper adottságú, nyilvánvalóan méregdrága malibui kastélyát bárki nézegetheti

A California Coastal Records Projectben 12 ezer fotó készült, hogy a tengerparti erózió dokumentálásával nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra. Leírás, kiemelés nélkül tölötték fel a képeket az internetre, a keresetben megjelölt kastélyképet, a 3850-es számút korábban mindössze hatszor töltötték le, ebből kétszer Streisand ügyvédei. A pert elbukta a színésznő, a probléma eljutott nagyközönséghez is, így a képnek egy hónap alatt 420 ezerre nőtt a nézettsége. Vagyis bekövetkezett az, amitől a színésznő legjobban rettegett: mindenki megtudta, hogy hol lakik, pluszban azt is, hogy ezt nagyon szeretné eltitkolni. 

Forrás: Wikipédia

A popkultúra és celebvilág jó táptalaja az ilyen eseteknek, de van, amikor kétszeresen is rosszul sül el egy letiltás. A Skorpions 1976-os, Virgin Killer című albumának borítóján egy meztelen kislány ül, a megrepedt üvegtábla épp jó helyen takarja ki, de fokozva a címmel így is durva az összbenyomás. Az együttest rögvest gyermekpornográfiával és pedofíliával vádolták, ennek hatására persze egy új, teljesen középszerű borítót nyomtak ki. Akár zenetörténeti lábjegyzet is maradhatott volna az egész, ha a brit Internet Watch Foundation (IWF) 2008-ban nem helyezi a sztorit részletező Wikipédia oldalt feketelistára, amivel aztán a megint figyelem középpontjába tolta a képet. A letiltás már csak azért is szerencsétlenül jött ki, mert az IWF nemcsak képet vonta ki a forgalomból, hanem három napra az angol wikiszerkesztők nagy részét is. Később a tartalomellenőrző alapítvány úgy nyilatkozott, hogy nemcsak azért oldotta fel a blokkolást, mert más országban van a host, hanem mert ezzel a Streisand-hatás további burjánzásának is gátat akart vetni.

Nem minden közszereplő közszereplő

A jelenség erejét ennek ellenére még mindig sokan hajlamosak bagatellizálni, Habony Árpád pedig kifejezetten visszaesőnek számít. A napi.hu listája alapján 2014. negyedik legbefolyásosabb emberéről sokáig azt sem lehetett biztosan tudni, hogy mit csinál, no meg hogy miből él. Azóta ha nem is hivatalosan, de bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor tanácsadója, illetve talán hamarosan bevételeinek forrásairól is lehull a lepel, mivel az ibizai videó után a DK mellett a Jobbik is vagyonosodási vizsgálatot kért róla. Habony saját szerepét, pozícióját ellenben nem tartja nagyra, így közszereplőnek sem érzi magát, sőt a státuszt kikéri magának.

Soha meg nem erősített pletykák szerint ő találta ki a rezsicsökkentést is. De nevéhez kapcsolják a Fidesz 2006-os választási szlogenjét, miszerint „Rosszabbul élünk, mint négy éve.” Valószínűleg az utóbbival alapozta meg a pártban a kommunikációs tanácsadó pozícióját. 

Nyáron keresetet nyújtott be az Index ellen is, mikor az Il Bacio di Stile luxusáruházról készült cikkhez felhasznált, két évvel ezelőtti videóban név szerint őt is megemlítik. A tanácsadót ez zavarta, az új polgári törvénybe 2014-ben bevezetett a képmáshoz és a hangfelvételhez való jogot akarta érvényesíteni, mert megítélése szerint az említett anyag „individualizált audiovizuális képfelvétel”, amelynek se rögzítéséhez, se felhasználásához ő nem járult hozzá. A Fővárosi Törvényszék elutasította a keresetet: “a bíró szerint közéleti szereplőnek minősül, személyiségi jogainak védelmére csak korlátozottan hivatkozhat, és az Index eljárása nem sértette az emberi méltóságát, azt pedig tűrnie kell, hogy az Index videóján ő is szerepel.” Az ítélet még nem jogerős.

Máskor egyébként nem veti meg a sajtó figyelmét Habony, jó példa erre a tavalyi újságolvasás aktusa. Amikor NAV-os USA-ból kiutasítottak között az ő neve is felbukkant, tüntetőleg rögtön a washingtoni Lincoln-emlékmű lépcsőjére csücsült kezében egy aznapi Wall Street Journallal. Persze a hazai mémgyártóknak ez egy nagyon magas labda volt, születtek is a mémek szépen egymás után.

A politika érzékeny világa

Inkább ciki, mint politikailag necces kép készült François Hollande-ről most ősszel. A tanévnyitók megszokott, bájos eseményei között a francia miniszterelnök annyira átérezte a hangulatot, hogy maga is csodálkozó, meglepett hatévessé vedlett át egy pillanatra. Nem örültek annyira az ártatlan tekintetnek a francia hírügynökség munkatársai, akik a képet mindenáron el akarták tüntetni. Ez persze csak olaj lett a tűzre, se perc alatt lett a képpel teli az internet, ahogy beindultak a mémkészítők is.

Habony végül is csak ugyanezt tette: kommunikációs tanácsadóként, feledve a Streisand-hatást átvágatta a ibiziai klub videóját, amin most már csak a testőre vehető ki egyértelműen, a későn eszmélőknek pedig - egy erős hibaszázalék tudomásul vételével - be kell érnie a tanácsadó feje búbjával. Már, ha nem lenne a hatás, mert a videó gyorsan újra elterjedt. Annyira azért nem izgalmas, a lényeget itt nézheti meg:

 

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr288171540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.12.14. 17:20:16

Habonynak nem kell ilyesmitől tartania. Habony nincs, így nem is betámadható. Ahhoz képest persze, hogy nincs elég jól tartjuk. Ezért van 60 kilós feje (20 kilós testhez).

Gyorgy Nagy 2015.12.14. 20:02:25

Ma hallottam hogy ez a Habony gyerek a HAVANNA lakó telepen nöt fel.Most már étrhetö ez a PROLI viselkedése.Persze "támogatöi" között is találhatunk volt kisz titkár paraszt bunkòkat is akik már agyon "SZERESZTÉK" magukat.

Isten tüzes ostora 2015.12.14. 20:43:06

Madarat tolláról, barátját Habonyról... én sürgősen elrejteném egy takaró alá, mint egy leprás testrészt...

átlátó 2015.12.14. 21:05:03

Én néha összekeverem ezt a Habonyt a Gáspár Győzővel.

conchita 2015.12.14. 21:33:47

@Gyorgy Nagy: " nöt fel" - ahogy nézem, te is.

dukeekud 2015.12.15. 00:51:32

Hatha a Habony talalta ki a rezsicsokkentest, akkor le a kalappal elotte, EZ TENYLEG ZSENIALIS HUZAS VOLT.
Megszivatta az mszp-t, es meg az embereknek is jot tett.
Zsenialis, hogy az orszag egyik legnagyobb hatranyat, a magas arakat, az orszag kiszolgaltatottsagat a multiknak, elonnye kovacsolta.

Habony Árpád. 2015.12.15. 00:57:55

@Gyorgy Nagy: Proli am az a joedesanyad, te kis kocsog.
Radkuldom a tekkeseket, hogy a szart is kiverjek beloled.

Netuddki. 2015.12.15. 08:23:39

@Habony Árpád.: Tekkeskeket? Csak a nyuggerekkel mersz keménykedni geciputtony? ;)

Gyűrött Papír 2015.12.15. 09:02:31

@dukeekud: Lehet csökkenteni a rezsit az energiahordozók árának csökkentésével, vagy azok gazdaságosabb felhasználásával. Vö: szigetelés, energiatakarékos kazán, A(+++) háztartási gépek, napenergia stb. Józan ésszel nézve hosszú távon melyiknek nagyobb a megtérülése?
Azzal egyetértek, hogy Mo-on ez zseniális húzás volt. Erre voltunk vevők.

Luighi 2015.12.15. 10:25:44

Buzibár is van ottan, vagy csak cumiért (meg cukorér') ment?

dr. mesterséges színezék 2015.12.15. 10:33:37

Csodálom, hogy a mémesedés mellé nem volt még meg az elég egyértelmű névváltozat: Hedony Árpád

dr. mesterséges színezék 2015.12.15. 10:36:40

@Gyűrött Papír: Áááh, Árpi majd kimagyarázza úgy, hogy a Szeles-féle antigravitációs találmány teremti meg a tartós alapot a rezsinek az ő mellékhatásmentes tsökkenéséhez.

Krisztiantara 2015.12.15. 10:47:12

Úgy tűnik, sokan még mindig nem értik a lényeget. Habony tanácsadói feladatai valószínűleg a külföldi qurvák és a drogok beszerzésére terjedtek ki, de arra mégsem adhattak neki lét a megbízói az adónkból, hogy strici és díler. Ezért találták ki a kommunikációs tanácsadó címet, hiszen ehhez mindenki ért. A valóságban nem, de a bűnözőlogika szerint igen.

Tudományos libsizmus 2015.12.15. 11:05:17

@Gyorgy Nagy:
"nöt fel". A prolik irigykedni is tudnak ám. Csak nem innen fúj a szél, haver?

vasgyuszi 2015.12.15. 12:24:48

Tudom, hogy a nevérol nem tehet, de a habonyról mindig a takonyra asszociálok, a levegovel fújt habos takonyra célzok itten konkrétan. A csóka esetében igen találó, nem?
Verd ki a habnyot, fiam! Ne szipogj itt össze-vissza!

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.12.15. 14:19:00

Habony már rég túl van azon a ponton, hogy a háttérben tudjon maradni.

Ezt figyelembe véve, illetve a saját észrevételed, miszerint mindenki tudja 80 IQ felett, hogy mi történik a netes letiltás után, ..

Nem lehet, hogy épp az volt a célja, hogy mégtöbbet foglalkozanak vele ?

Mert így nő az ázsiója ? Kereskedelmileg, és befolyást, ráhatást tekintve egyaránt ?
süti beállítások módosítása