Szex után jöhet egy jó szelfi

2015. december 15. 08:02 - Lőrincz Csilla

Új szelfiőrület hódította meg a közösségi médiát. Akik bevállalják, olyan fotókat osztanak meg, amik javarészt a magánélethez tartoznak: a szex utáni pózolás. Az #after-sex szelfik alá dőlnek a lájkok és a gratulációk, ettől a fotó elkövetője megerősítést kap, és így felértékelődik számára a pillanat. Nem meglepő módon viszont a társadalom másik felét felháborítja a jelenség. 

Kielégült mosollyal a lájkokért

Talán nem mondunk újat azzal, hogy a szelfik világában élünk. Hiszen ki ne találkozott volna már olyan ifjú párral, aki a Facebookon közli ismerőseivel, hogy romantikáznak párjával? Az after-sex szelfik már külföldi megjelenésükkor nagy port kavartak, sokan értetlenül állnak a jelenség előtt. Nem többről van szó, mint olyan romantikus fotóról, ami épp szex után készült, diszkréten betakart fiatalokról, gyűrött és kielégült mosollyal – kikerülve a Facebook és Instagram szexuális tartalmakat tiltó szabályait. A hashtagen ma már ott vannak a trollok is, sokan egyértelműen kifigurázzák az új őrületet.

afterszex.jpg

(Kép forrása: teen.com)

A szex utáni szelfik okára talán nincs mindenki számára elfogadható válasz. A kép alá rendszerint gratulációk és boldog emotikonok érkeznek. Ettől kap megerősítést a kapcsolat, önbizalmat nyernek.

Gelsei Bernadett, mentálhigénés szakember szerint, aki sokat posztol, magáról akar információt kiadni a külvilágnak. Lehetőleg úgy tünteti fel magát, mint ahogy szeretné, hogy lássák. Sokan szeretik, ha figyelnek rájuk: a romantikus szelfik a nagyközönség előtt jelentik be a partnert, akire büszkék vagyunk. A mai tinik egy részének külső forrásokból származik az önértékelése - ami valójában probléma -, ezzel mára ott tartunk, hogy a partnert, sőt, szexuális kapcsolatunkat sem tudjuk értékelni, ha a külvilág lájkok formájában nem mondja rá azt, hogy jó. 

Boldogságpornó

Pedig ez nagyon sok embert idegesít, főleg az idősebb korosztályt, akik értetlenül állnak a jelenség előtt, és a véleményük rendszerint kimerül abban, hogy „kit érdekel”. Miért is érdekelné őket, hogy az ismerősük mennyit edzett, mennyit szexelt, mit evett, vagy hogy jut ideje a tökéletes munkája és tökéletes párja mellett a dicsekvésre?

afterszex2.png

(Kép forrása: eatmorecake)

A Globe and Mail publicistája szerint az adott pillanat felértékelődik azáltal, hogy a közösségi médián keresztül másnak is megmutassuk boldogságunk okozóját. Ez nem más, mint boldogságpornó, az élvezetek kihasználása. Mindemellett javasolt odafigyelni a megosztások tartalmára, hisz nem egy ember veszítette el már karrierjét és munkáját az öt évvel azelőtti bulifotója miatt.

Egy szex utáni szelfinek talán még kevésbé lesz sikere.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr148145834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2015.12.15. 17:44:10

fasza...már lövöm is a fotot

Nancsibacsi 2015.12.15. 18:06:21

Azé vicces lenne valamelyik kolléganőmről olyan fotót látni a facsén, ahol tele a szája tejszínnel :-D

Kivancsi 2015.12.15. 19:45:05

@Nancsibacsi: a főnök féle-fajta habossal! :)

randomuser1 2015.12.15. 20:00:31

fészen biztos nem, az az öregek, meg a betűfétisiszták elfekvője :)

kewcheg 2015.12.15. 20:34:09

"...rakom a lekváros füledbe.." mondotta volt Picsás Misi anno a körletben...:)

we dont want arabs here..So what 2015.12.15. 22:20:25

@Nancsibacsi: hol melózol apáca zárdában?
Bárhol máshol nem lenne szokatlan..

átlátó 2015.12.16. 03:17:40

Kulázás után. Meg előtte is. Közben csak néha. Úgy értem, hogy a szimeringről.

átlátó 2015.12.16. 03:19:10

Kulázás után. Meg előtte is. Közben csak néha. Úgy értem, hogy a szimeringről.

Hamvas Hugó, a TANÁR ÚR!! 2015.12.16. 15:05:50

És a faszverés utáni szelfáj az mehet?
süti beállítások módosítása