Hosszú Katinka-ügy: az áldozati bárányok már elbuktak

2016. január 18. 07:45 - grtszb

December óta tart a Hosszú Katinka és a Magyar Úszó Szövetség között húzódó vita. Hogyan lett egy nyilatkozatból akkora botrány, hogy még a miniszterelnököt is megszólaltatta? Mi a konfliktus, kik az áldozatok, és hogy kapcsolódik mindez a Katinka és férje, Shane Tusup által épített Iron Lady brandhez? Az eddigi nyilatkozatháborút akár felvonásokra is bonthatnánk, amiben lassan elérkezünk a végjátékhoz. Kommunikációs szempontból vizsgáltuk az ügy egyes felvonásait.

Decemberi hadüzenet

Hosszú Katinka a magyar sportolók között ritka kivételként saját brand létrehozásába fektette a sportsikereit. Az Iron Lady egy életforma: a küzdelem, a sikerek megtestesítője, ami sportruházat és egyéb ajándéktárgy képében hozzánk is elérhet, ha szeretnénk egy darabot belőle. Ehhez azonban egy friss, üzleti szemlélet kellett, amit Katinka férje, Shane Tusup biztosított. Tusup nem csak arról gondoskodott, hogy felesége a legtöbb pénzdíjas versenyen kiemelkedően szerepeljen, de az Iron Lady brand kiépítésével egy független  sportolót kreáltak, aki maga teremti a szabályokat. Például 2014 óta pénzt kér olyan megjelenésekért, amiket az aranyos úszók ingyen vállalnak a szövetségnek. Legyen az fotózás, promóció, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) hozzászokhatott ahhoz, hogy Katinka más. 

forrás:Facebook/Hosszú Katinka

A brandépítés a sportsikerek mellett minden nyilvános akcióval történik. Lehet az egy aktív közösségi oldal, ahol tízezreket tud megmozgatni bejegyzéseivel, vagy egy sajtótájékoztató, ahol „kiáll azért, amiben hisz”, és konkrétumok helyett jelszavakkal operál. Megkezdődött egy ellenségkép kreálás, amiben a két oldal: az úszótársadalom és a MÚSZ áll szemben egymással. A nyilvános előzmények nélküli első sajtótájékoztató a hadüzenet volt csak.

Szerződéstépés

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnökének reakciója is személyes síkra terelte a vitát, az ATV-nek adott interjújában csalódott osztályfőnökként beszélt a történtekről.  Felfedte a részleteket, amikben Katinka hibázott, de még mindig kamerákról, és be-, vagy be- nem teljesített egyéb kérésekről beszéltek. Az, hogy Hosszú Katinka és a szövetség nehezen gondolkodik együtt, azonban nem volt új keletű dolog. Gyárfás Tamásnak viszont végre lehetősége lett a Hosszú- Tusup párossal szembeszállni.

A január 6-i Hosszú- sajtótájékoztató és a szerződéstépés újra felkavarta az állóvizet. A kommunikáció lényegében arra akart rámutatni, hogy valami nem jó a MÚSZ-ban. Pontosabban, hogy Hosszú Katinka számára nem zökkenőmentes az együttműködés. Annak a kommunikálása, hogy független, hogy változások jönnek, és ő előre jelezte. Annak a kommunikálása, hogy ezek a változások lehet, hogy nem fognak mindenkinek tetszeni, de ha megtörténnek, az a szövetség miatt lesz. Az üzleti szemlélet azt sugallja, hogy mindezt a brand jövőbeni védelme érdekében kellett, hogy meglépjék. A 12 millió forintot ajánló szerződést maga a MÚSZ jelentette meg, amit 9 másik úszó is megkapott. Kifogásolt pontja, a MÚSZ reklámkampányban való részvétel,évente egyszer, főleg pedig a 2017-es EB-promócióban. De az Iron Lady brand ennél mára jóval több ér. 

forrás: 888.hu 

Kis(s) lépésekkel a végjátékhoz

Katinka problémája a szövetséggel, hogy annak első emberétől várna megoldást. Gyárfás Tamás azonban nem jelent meg azon a második sajtótájékoztatón, ahol a szerződéstépés történt. Kiss László, az úszóválogatott kapitánya vállalta, hogy beszél versenyzőjével. A Magyar Úszó Szövetség nevében, vagy sem, de feláldozta magát a kamerák előtt. A megaláztatás után Kiss arra jutott, hogy lemond kapitányi címéről. Ezzel pedig első áldozatát szedte a Katinka- jelenség. A MÚSZ sajtófőnökétől mára azt is tudjuk, hogy eltervezett volt Kiss László megjelenése, lemondása viszont, állításuk szerint nem. A kapitány lemondása azonban kétségkívül egy új irányba terelte el az események súlyát. A Hosszú-stábot már volt miért hibáztatni. Az edzőtársak drámai reakciói és a volt úszók fellépése mind morális síkra terelték az összetűzést. Ezután azonban kicsit elvesztek a Kiss László-helyzetben.

forrás:24.hu

Kiss László lemondása után drámai kijelentések születtek. Egyesek a halálhírével tették egyenlővé a távozását a kapitányi címről. A reakciók és a bocsánatkérés követelése azonban érthetetlenné vált a kapitány visszakerülése után. A "lobbi", amiben főleg a szövetség emberei vettek részt, olyan sikerrel járt, hogy Kiss László visszakapta a posztját.

Katinka hét eleji, amerikai utazására és az austini Arena Pro pénzdíjas versenyen való részvételére, a MÚSZ ismét vészharangot lengetett, és azt nyilatkozta, hogy a Hosszú-stáb nem jelezte előre a versenyt, és ha ez így megy tovább, veszélybe kerülhet a versenyengedélye is. Sőt, mostani engedélyét a Kiss Lászlótól való bocsánatkéréshez kötötték. Az Origo azonban megkereste a verseny kommunikációs menedzserét, és kiderült, ők már rég kiküldték a  tájékoztatót Katinka részvételéről a szövetségnek. Ki mást is küldött volna a szövetség tűzoltásra, mint a régi-új szövetségi kapitányt. Kiss László tudta, hogy Katinka kiutazik az Arena Pro versenyre. Erről az atv.hu-n cikk árulkodik, amiben Kiss már múlt vasárnap megemlíti az austini versenyt. A Szövetség elbukni látszik, már nincs eszköze Katinka ellen. Katinkának viszont konkrétumokkal kell előállnia, ha meg akarja nyerni a csatát.

A hátországok csatája

A háborúban már rég elfelejtettük, hogy ki miért harcol. Katinka csak versenyezzen, mindenki ezt szeretné. Ezzel elterelődött a hangsúly arról, hogy a körülötte szerveződő emberek milyen odafigyeléssel építik fel belőle azt a terméket, ami kiáll és beszél, ami tolmácsolja a menedzsment üzenetét. A hátországok csatája zajlik, a menedzsmentek csapnak össze reputációért, pénzét, és sorolhatnánk. Ebben az egyetlen járható útjuk az volt, ha hírként adják el az eseményeket, és nem csak belső vitaként. A hírek kreálása pedig mindkét oldal részéről megtette, amit tőle várták.

Első körben az amúgy is óriási tömegeket megmozgatni képes Hosszú Katinka aktivizálta táborát, míg a Magyar Úszó Szövetség saját embereit próbálta rávenni arra, hogy álljanak ki a szövetségért. A kevéssé sikeres próbálkozás odáig vezetett, hogy maga a miniszterelnök is megszólalt az ügyben. A magyar úszó sport nagyban függ a politikától, jelentős támogatásban részesül, a miniszterelnök felmerülése a kérdésben még így is túlzásnak tűnhet. Erőfitogtatás? Orbán Viktor a Kossuth rádióban a "brüsszelizmus" és a lengyel konzervatív jobb autoriter rezsimjének épülésének kommentálása mellett kitért a Hosszú- ügyre is. Emlékeztette a feleket, hogy Olimpiára készülnek, és a sikerük már nemzeti ügy.

forrás: vs.hu

A másik oldalon egyre inkább kialakul a Katinkát védő és az amerikai férjet támadó értelmezése a konfliktusnak. Shane Tusup neve már korábban is felmerült, mint a Katinka mögötti felbujtó erő. Egyesek kifejezetten az amerikai férjet hibáztatták, aki elrontotta az „aranyos Katinkát”. Shane Tusup állítólag nem egy edzővel kiabált már, vagy küldött el melegebb éghajlatra, sőt, Törös Csaba, úszóedző szerint Tusup neki egy beszélgetés során el is mondta, hogy lenézi a magyar edzőket. A nyilatkozatháború stílusa, a szövetség hozzáállása Katinkához abba az irányba mutatnak, hogy a férj szerepét látják a leghangsúlyosabbnak a konfliktusban, aki hevességében találta ki a nyilatkozatháború első lépését. 

Ha minden elbukik

Az Iron Lady jól tartja magát, akkor is, ha Shane Tusup sokak szerint maguk alatt vágja a fát. A brand az eredményekre épült, és amíg ezek jönnek, addig a cím is fenntartható. Az úszószövetség ellentmondásossága azonban már inkább ejthet sebet a szervezet reputációján. A szembenállás alapja jól láthatóan inkább elvi, üzleti, vagy akár személyes vita, de véleményük egyezik abban, hogy Hosszú Katinkának versenyeznie kell, és eredmények kellenek. A Hosszú-Tusup páros azonban nem húzhatja tovább a nyilatkozatháborút anélkül, hogy konkrétumokkal állnának elő, ahogy az úszószövetség sem folytathatja tovább a szenvedő fél szerepét. Az áldozati bárányok elbuktak, már nyilvánvaló, hogy nem Katinka vagy Kiss László fogja megváltani az úszósportot, és az is, hogy még ha Borkai Zsolt Austin után le is ülteti a feleket egy tárgyalóasztalhoz, nehéz lesz a levegőbe beszélni. Ha minden elbukik, csak a sport marad.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr578255100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Tamasi 2016.01.18. 12:23:47

Az állóvíz amit Katinka felkavart egy nagyon diszkrét elnevezése annak a feudalisztikus rendszernek amiben a sportszövetségek - köztük a MÚSZ is- közpénzt osztogatnak a sportolóknak és azért a pénzért a sportolók befogják a szájukat.

Netuddki. 2016.01.18. 13:35:12

Már többször el lett mondva, hogy a kissnek semmi keresnivalója nem volt azon a bizonyos sajtótájékoztatón. Hogy miért nem nézz utána!

Netuddki. 2016.01.18. 13:37:46

@István Tamasi: Sajna engem ez arra a cégre amlékeztet, ahol sorozatosan megfeledkeznek a munkavállalók jutalmazásáról. Jól megy a cégnek, aztán ha valamelyik munkavállalónál kiborul a bili, akkor adnak nekik valami alamizsnát. Ha meg nem borul, akkor a pluszpénzt zsebrerakja a vezetőség. Tipikus cucialista magyar módi...

gigabursch 2016.01.18. 14:25:19

Gyárfással kapcsolatban kíváncsi lennék, hogy az a szóbeszéd, ami összeköti Zemplényi Gyuri néni-féle pénzügyekkel vagy épp a Fenyő gyilkossággal, az mennyire megalapozott.

Igazában nekem GyT sosem a szimpátia példája volt, nem beszélve arról, hogy Katinka igazában a MÚSZ nélkül lett naggyá, ha jól nézegetem az eredményeit.

Anna Kisfaludiné Baán 2016.01.18. 15:01:58

engem már egyik sem érdekel. Hosszú nagyot fog csalódni, a férj meg egy pénzhajhász amerikai

bkkzol 2016.01.18. 15:29:04

Tisztább lenne nyílt lapokkal játszani. Osszon, szorozzon Katinka a kis urával, mondjanak egy számot. Ha kifizethető akor ki kell fizetni ha nem akkor huzzon Qatarba vagy Kuvaitba. Ott sokat adnak 1-2 olimpiai aranyért.

Gacsajpesta 2016.01.18. 15:59:56

Miért titkolják a férjéről, hogy kettős állampolgár?

reqcka 2016.01.18. 16:07:49

Szerintem építsünk egy stadiont.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2016.01.18. 17:42:14

@Gacsajpesta: Akkor ugass rohadék, ha te is tudsz így úszni!

Krutzifix 2016.01.18. 17:47:14

@bkkzol: Barom! Jobb lenne, Te húznál a ... majdnem leírtam, hova!

Hefe 2016.01.18. 20:40:31

a rioi aranyakrol csak annyit: Ye Shiwen.

Kényszerbagoly · http://kenyszerbagoly.blog.hu/ 2016.01.18. 22:56:00

A véleményem az ügyről az alábbi:
kenyszerbagoly.blog.hu/2016/01/11/hosszu_az_ut_katinkaig
Ami meg azóta történt:a nulla alapot is nélkülöző doppingvádtól megvédi MUSZ a sportolót, férje, aki ellen falkában vicsorogtak, a legjobb edző Gyárfás szerint, maga a tragikomédia.
katinka két aranya pedig a slusszpoén :)

bkkzol 2016.01.18. 23:27:30

@Krutzifix: Úgy érzem nem vagy úriember. Az a naív aki mást lát az anyagiak mögé.

Arthur Bloch 2016.01.19. 07:23:54

A sport szép hazánkban mindig is közügy volt.A hatvanas években - az igazi fél-profizmus idején,- Széchy Tamásnak is kíméletlen eszközökkel kellett harcolnia az akkori "sportvezetés"-el és a fiatal úszónemzedékkel is.Neki sikerült nagyrészt nyernie. Ma a nagyvilág sportja, hívják az olimpiának vagy bárhogy: egy válfaja az "iparnak." Ezen lehet sajnálkozni,mérgelődni...akkor is ez van!Aki "tiszta amatőrségre" vágyik az menjen a Balaton átúszásra,ami már szintúgy üzlet...Egy dolog azonban tabu: aki ezt vállalja eredményesen és a többieknek, - a társaknak is fejlődést akar,nemcsak alamizsnát - azt tilos sárral dobálni.Idővel nevetségessé is váltak: lásd a szövetségnek nevezett maffia támadásait,-majd a hirtelen mitizálást, Tusup a leg...edző.Szégyenkezniük kellene.Az "áldott jóember Laci bácsi" pedig rájöhetne,hogy csak Ő éghet meg a két oldal között,bármennyire is sajnálhatjuk.Tanulság : nem a "jó-szándék" győz, s reméljük nem is az intrika!!!

Lémusz 2016.01.28. 23:30:39

Általában szeretek pártatlan véleményt kialakítani, de most nem tudok. Azt írják, hogy Katinka csak vaktában dobálózik, és nincsenek valódi követelései.
Ez nem igaz.
Az első sajtótájékoztatóján rávilágított, hogy például azoknak az úszóknak sincsen öltözőjük, akiktől az olimpiai pontokat várjuk.
Arra is rávilágított, hogy a világ lassan elrobog (itt főként a technikai lehetőségeket emelte ki) a magyar úszószakemberek mellett.
Erre jött a MÚSZ válasz. A Katinka nagyon pénzéhes, de mert kellenek az érmei, adunk neki pénzt, meg egy öltözőt. A kamera pedig amit példaként említett, már közbeszerzés alatt van. - Csak én jegyzem meg, hogy láttam már közbeszerzést, és az hónapokig el szokott tartani. Lehet, hogy az olimpia végére ér ide. Amit a MÚSZ nem említett, hogy ezeket a feltételeket biztosítja-e a többi sportolónak is?
Tehát én úgy veszem, hogy a szövetség politikusként reagált az őt ért nem éppen személyeskedő kritikákra.
A MÚSZ-nak végre el kellene hinnie, hogy Katinka (és a férje) nem csak sok pénzt és kétes hírnevet akar kihozni ebből, hanem valóban segíteni akarja az magyar úszás fejlődését.
Persze, ha ragaszkodnak hozzá, hogy minden így jó, ahogy van, akkor csatlakozhatnak még akár a magyar focihoz is. Az edzők meg 10 év múlva magyarázhatják, miért gyengék a versenyzőink, hiszen 50 évvel ezelőtt ezek a módszerek még jók voltak.
Ha most leülnek és megegyeznek, akkor viszont az egész egy jó reklám volt a 2017-es EB-nek. A reklámfelvétel biztosan nem keltette volna fel ennyire a sajtó figyelmét. Az egyetlen sérülést ez esetben Kiss László szenvedte el természetesen méltánytalanul, de önhibájából. Kíváncsi volnék, Katinka felvetéseire edzőként milyen megoldást tudott volna ajánlani, mert szerintem csak a szövetség elnöksége tudna bármit is felajánlani. A másik kérdés, hogy miért Katinkával akar mindenki beszélni? Van neki egy menedzsere is, akinek ez a feladata. Valahogy nem tudom elképzelni, amint egy profi bokszoló részleteket egyeztet valamelyik világszervezettel, vagy rendezvényszervezővel.
süti beállítások módosítása