Ki mondta, hogy csak egyféleképpen lehet Facebookon publikálni?

2016. február 16. 09:34 - Lőrincz Csilla

A Boston Globe is kipróbálta magát Facebookon, de az Instant Cikkek helyett ők a Jegyzet funkció használatával kísérleteznek. Az eredmény olvasói élmény szempontjából sikeresnek tűnik, ám még van fejleszteni való magán a szolgáltatáson, és egyelőre a Globe se nagyon profitál belőle.

Jegyzetek mint újságcikkek

Természetesen nem a Boston Globe az első és egyetlen médium, amely Facebookon osztja meg a közlendőjét az olvasóival, de az újság most mégis egy eddig kevéssé bejáratott csatornán próbálkozik. Nem hagyományos újságcikkekről van szó, hanem a Globe rövid jegyzetek formájában publikál a Facebookon. A jegyzetek mutatósak, figyelemfelkeltőek, és viszonylag újdonságnak számítanak még, legalábbis Magyarországon. A borítókép és fejléc segítségével bárki készíthet személyre szabott újságcikknek tűnő tartalmat.

new-facebook-notes.png

Kép forrása: thesocialmediahat.com

Csak egy felkapott téma kell

Ezt kihasználva az újság Facebookon adta ki az amerikai elnökválasztással foglalkozó hírlevelét. Egy nappal később teljesen más jellegű tartalommal próbálkoztak: egy linkgyűjteményt tettek közzé a Boston.com-on olvasható legérdekesebb témákból. A lap szerint pedig további kísérletek is várhatók a Jegyzetek felületén. 

A New York Times-zal és a Washington Posttal ellentétben a Boston Globe nem szállt be partnerként az Instant Cikkekbe, a Facebook kifejezetten kiadóknak szánt publikációs platformjába, mondta Matt Karolian, a Globe közösségimédia-igazgatója. Ettől függetlenül igyekeznek a maguk módján kihasználni az oldal lehetőségeit. A Jegyzetekben lehetőséget látnak arra, hogy több olvasót érjenek el és jobban bevonják őket, különösen hosszabb tartalmak esetében.

A próbálkozás még nem mondható egyértelműen sikeresnek, hiszen még kevés embert sikerült elérnie a Globe-nak a jegyzeteivel, és egyelőre arra sincs lehetőség, hogy pénzt termeljenek ezzel a funkcióval. A Facebooknak is van még mit fejlesztenie a platformon, még nincs lehetőség például Youtube-videók, sőt a szintén a Facebook tulajdonában lévő Instagram posztjainak beágyazására sem.

Márpedig maga a Facebook is nagy reményeket fűz a Jegyzetekhez, hiszen a sokáig elhanyagolt funkció tavaly szeptemberben kapott egy nagy frissítést, amellyel egyértelműen a független publikációs platformként nagy sikerrel működő Medium.com ellen indították harcba.Az utóbbi időben a Facebook-vezér Mark Zuckerberg is rendszeresen a Jegyzetek segítségével juttatja el a világnak a bejelentéseit, ami szintén azt mutatja, hogy lassan, de biztosan fontos felületté akarják fejleszteni. Az olyan próbálkozások, mint a Boston Globe-é, nyilván jól jönnek nekik is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr48356602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása