Nem véletlen, hogy Finnországban a legszabadabb a sajtó

2016. május 18. 08:17 - Turzó Lívia

A szabadság határtalannak tűnhet az internet világában: információdömping mindenről, mindenhonnan és azonnal. A sajtószabadság témája mégis folyamatosan terítéken van, és a távolból aggódva figyeljük, ami Ázsiában vagy a közel-keleti régióban történik a média teljes monopolizálásával és az újságírók bebörtönzésével kapcsolatban. Az adatok szerint Európában is romlik a sajtószabadság, de mit tud a finn média, hogy évek óta a legjobb helyen szerepel?

A párizsi központú Riporterek Határok Nélkül (Reporters sans frontières - RSF) évenként megvizsgálja egy összetett kérdőív segítségével a sajtószabadság mértékét a világon. A 180 országban végzett felmérés hét fő szempont alapján vizsgál: a vélemények sokszínűsége, a média függetlensége, a médiakörnyezet és az öncenzúra, a jogi környezet, az átláthatóság, az infrastruktúra és a sajtó képviselőivel szembeni zaklatások.

A 2016-os adatok globális szinten 13,5 százalékos romlást mutatnak a 2013-as adatokhoz képest, európai szinten 6,5 százalékos a visszaesés. Az élvonalban évek óta az észak-európai országok cserélgetik egymás között a dobogós helyeket: Finnország idén is tartja az első helyét, őt követi Hollandia és Norvégia.

rsf2016.jpg

A fekete és a piros színek dominanciája nem fest jó képet (Forrás: rsf.org)

Évek óta az élvonalban

Finnország öt éve tartja az első helyét, de hogy csinálja? Először is, ahogy az RSF is írja, Finnország világviszonylatban a harmadik legnagyobb újságolvasó nemzet: 200 újság, köztük 31 napilap jelenik meg. A nagyobb piac pedig jobb minőségű termékeket ösztönöz, az olvasók elvárják az alaposabb oknyomozó riportokat.

Számít az is, hogy erős, 15 ezer tagot számláló egyesülete van a finn újságíróknak, amely védi az érdekeiket. De ami igazán hozzájárul az élvonalbeli szerepléshez, az az, hogy a kormány az átláthatóságot és az információ hozzáférhetőségét a jó újságírás alapvető feltételének tartja.

Az Európai Újságírók Központjának (European Center for Journalism – ECJ)a finn médiáról szóló, részletes leírása szerint az alapokat a 2007-ben indított nemzeti információs és kommunikációs kormányzati programban tették le, amely az információs társadalmat népszerűsíti a mindennapokban. A kormány tehát gondoskodik az újságírók biztonságáról és szorgalmazza az új technológiák használatát.

pressfreedom.jpg

Európában is romlott a sajtószabadság mértéke, de azért még van honnan tanulni (Forrás: dc4mf.org)

A hollandoktól is van mit tanulni

Hollandia is az élvonalban mozog a sajtószabadság terén, és ez többnyire a médiát védő jogi szabályozásnak köszönhető, amely támogatja a sokszínű véleménynyilvánítást és tartalmat. Törvényben tiltják a diszkriminatív és gyűlöletkeltő beszédet, a gúny viszont megengedett.

Érdekesség, hogy a holland újságok közösen létrehoztak egy Publeaks nevű weboldalt azzal a céllal, hogy a helyi informátorok is névtelenül és biztonságosan adhassák a média tudtára az információikat, ezzel jelentősen segítve az oknyomozó újságírók munkáját.

A növekvő politikai és gazdasági nyomás, az újságírókkal szembeni erőszakos cselekmények és az újságírók bizalmas forrásainak felfedése egyaránt hozzájárul az európai index romlásához. Ezért is fontos látni, hogy milyen jó gyakorlatok, működő megoldások vannak, és a sajtószabadságra nem délibábként kell tekinteni.  

A 2016-os top 10

  1. Finnország
  2. Hollandia
  3. Norvégia
  4. Dánia
  5. Új-Zéland
  6. Costa Rica
  7. Svájc
  8. Svédország
  9. Írország
  10. Jamaika

 

A teljes 2016-os sajtószabadság indexet és a hozzá kapcsolódó tanulmányokat itt lehet elolvasni.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr658723556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.18. 08:24:14

Komolytalan. Mit értenek sajtószabadság alatt?

Nem leszünk gyarmat ! 2016.05.18. 16:11:33

Komolytalan, egyáltalán nem biztos hogy ott a legszabadabb a sajtó ahol az RSF állítja.
A fehéren jelölt német sajtószabadsággal sokkal több probléma van mint magyarral.

Könyen lehet, hogy a Kazahsztánban szabadabb a sajtó mint finnországban.

Ezek a rangsoroló cégek,szervezetek valójában fizetett propagandisták.

Terézágyú 2016.05.18. 17:18:40

Rohatt hazaáruló libsi a blogger, jól láttyák az előttem szólók.

rezícökkentész 2016.05.18. 17:55:51

lipsik lipsik!!!! áááááááááááááááá mocskos lipsik.
Viktor Viktor Viktor!

Punxsutawney Mormota 2016.05.19. 00:10:34

Tetű lipssssi blogger! Nem hiszem el, hogy Észak-Korea nincs a lista tetején!!! Ez megint sorosgyurka norvégmintás ármánykodása, és biztos, hogy Kúrcsányferi is nyakig szaros az ügyben!
süti beállítások módosítása