Már a bloggerek szabadsága is veszélyben van

2014. május 03. 13:15 - Háhner Petra

Az ENSZ közgyűlése 1993 decemberében a nemzetközi sajtószabadság napjává nyilvánította május 3-át. A szervezet célja, a figyelem felhívása a független sajtó fontosságára. AZ UNESCO minden évben konferenciát szervez ezen a napon, és szakmai díjjal jutalmaz egy újságírót. Idén egy török oknyomozó újságíró kapta meg az elismerést, aki a korrupció és az alapvető emberi jogoktól való megfosztás leleplezésének szentelte a karrierjét. Mindeközben világszerte egyre kevesebb lakos fér hozzá szabad sajtótermékekhez: a médiaszabadság helyzetének vizsgálatát végző civil szervezet, a Freedom House 2014-es jelentése szerint tíz éves mélyponton van a globális sajtószabadság. A vizsgálat vezetője szerint mindenhol erősödik a propaganda, és már a bloggerek szabadsága is korlátozódik.

Az ENSZ közgyűlése 1993 decemberében a nemzetközi sajtószabadság napjává nyilvánította május 3-át, hogy felhívja a figyelmet a szabad sajtó fontosságára. Azért esett május 3-ra a választás, mert 1991-ben ezen a napon hozták létre a Windhoek Nyilatkozatot egy az UNESCO által szervezett szemináriumon, Namíbia fővárosában. A nyilatkozat szerint a független sajtóhoz való jog alapvető emberi jog, és a demokrácia egyik alappillére. A szöveg szerint azokban a napokban legalább tizenhét újságíró vagy szerkesztő volt Afrika börtöneiben, de a dokumentum azt is tartalmazza, hogy 1969 és 1990 között 48 afrikai újságíró halt meg, miközben a munkáját végezte. Május 3-án világszerte megemlékeznek a munkavégzésük közben meggyilkolt, illetve munkájukban akadályozott újságírókról is.

onilne-censorship-us-tech-companies.jpg

Idén egy török oknyomozó újságírót díjazott az UNESCO

Az UNESCO minden évben konferenciát szervez a nemzetközi sajtószabadság napja alkalmából, 1997-ben pedig díjat alapított a sajtószabadságért. A kitüntetés Guillermo Cano kolumbiai újságíró nevét viseli, aki életével fizetett a kolumbiai drogbárók üzelmeit leleplező írásaiért. A független szakmai zsűri idén egy török oknyomozó újságírónak, Ahmet Şiknek adta a kitüntetést . A 44 éves férfi a korrupció és az alapvető emberi jogoktól való megfosztás leleplezésének szentelte a karrierjét.

Şık először 2007-ben került összetűzésbe a hatóságokkal a Nokta című török közéleti lapban megjelent cikke miatt, 2011-ben pedig letartóztatták azzal a váddal, hogy kapcsolatban áll az Ergenekon nevű terrorszervezettel. 2012 tavaszán szabadlábra helyezték, majd ismét folytatta újságírói tevékenységét. 2013-ban megsérült miközben az isztambuli tüntetésről tudósított. Többek között ezen tevékenységei miatt döntött úgy a zsűri, hogy idén Şık érdemli a díjat, és az azzal járó 25 ezer dollár (több mint ötmillió forint) jutalmat.

Európában a legszabadabb a sajtó

A Freedom House nevű független szervezet minden évben jelentést készít a nemzetközi sajtószabadság aktuális helyzetéről. Idén május elsején tették közzé az értékelést, amely szerint az elmúlt tíz évben még sosem volt ennyire alacsony szinten a globális sajtószabadság. „Azt látjuk, hogy korlátozni vagy manipulálni próbálják az üzeneteket, erősödik a propaganda, egyre gyakoribb a tartalmak előre megírása és szerkesztése. A bloggereket is egyre többször zaklatják, illetve azokat, akik hasonló eszközökkel szivárogtatnak információkat."mondta Karin Karlekar projektvezető.

A 197 vizsgált ország és terület közül Észak-Korea került a legutolsó helyre, de nem sokkal maradt le Irán, éppúgy, ahogy Szíria sem, ahol az elmúlt időszakban több újságírót elraboltak és megöltek. A jelentés szerint az Európai lakosok a helyzet romlása ellenére örülhetnek, mert a lakosság több mint fele olyan országban él, ahol szabad a sajtó. Annak ellenére, hogy itt a legnagyobb a sajtószabadság, itt észlelték a második legnagyobb csökkenést az elmúlt évben. Hollandia, Norvégia és Svédország továbbra is a legjobban teljesítő országok között vannak. Oroszországban és Ukrajnában viszont sokat romlott a helyzet, illetve Törökországban  amely idén a "Nem szabad" kategóriába került  is erőteljes csökkenést figyeltek meg.

Törökország leminősítése nem meglepő, hiszen a tavaly májusi tüntetések alatt a kormány erős nyomást gyakorolt az újságírókra, majd a miniszterelnök kísérletet tett arra, hogy több online közösségi hálózatot betiltson az országba. Ahmet Davutoğlu, a török külügyminiszter mégis igazságtalannak tartja a leminősítést, és pár napja az újságírókat is arra biztatta, hogy szólaljanak fel a Freedom House jelentése ellen. Davutoğlu szerint Törökországban a sajtó dolgozói  sokkal szabadabbak, mint az olyan országokban, amelyeket a szabad kategóriába soroltak.

Magyarország három hellyel jutott feljebb a tavalyihoz képest, de még mindig csak a részben szabad kategóriába fért be - írja az Index.

fh.jpgzöld = szabad, sárga = részben szabad, lila = nem szabad

Amerika is kevésbé szabad, mint egy éve

A Freedom House szerint az elmúlt évben az Amerikai Egyesült Államokban is csökkent a médiumok és az újságírók szabadsága. Erre a legjobb példa, hogy a kormány olyan újságírókat zaklatott, akik nemzetbiztonsági ügyekről tudósítottak. Az amerikai igazságügyi minisztérium megpróbálta arra kényszeríteni a New York Times egyik újságíróját, James Risent, hogy tanúskodjon egyik forrása, egy volt CIA-ügynök ellen, azért, hogy utána elítélhessék. Idén januárban Risen megelégelte a zaklatást, és az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elé vitte az ügyet.

Latin-Amerikában a lakosság többségének részben korlátozott a szabad sajtóhoz való hozzáférése, 31 százalék él olyan országban, ami a "Nem szabad" besorolást kapta. Ázsiában csak a népesség öt százaléka fér hozzá szabad sajtótermékekhez, ebben a régióban Kínában a legrosszabb a helyzet

A Közel-Keleten is jelentőse csökkent a sajtószabadság, főleg Egyiptomban, ahol a kormány által megbízott katonai erők támadtak újságírókra és vitték őket bíróság elé. Afrikában régiónként eltér a sajtószabadság mértéke: a Közép-afrikai Köztársaságban, Kenyában és Ugandában a legrosszabb a helyzet, míg néhány nyugati és déli országban, ha nem is történt javulás, legalább nem állapítottak meg romlást.

Kép: 1 2

 

 

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr356111909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sexual Harassment Panda 2014.05.03. 20:09:22

Remek, hogy egy amerikai "független" szervezet megmondja hol szabad a sajtò ès hol nem.
Mint ahogy a demokràciànàl, nàluk persze minden rendben van, lehallgatjàk a fèl vilàgot, ès a Guantanamòi fogolytàborban tartanak fogva embereket mindenfèle ìtèlet nèlkül, demokratikusan.
Persze mindent megtehetnek, mert mindenki fèl tőlük, kivève persze az Oroszokat ill. Kìnàt, ők leszarjàk a visìtozàsukat

luis5 2014.05.03. 20:16:08

Nem ismerem a metodikát.
De van egy józan paraszti megközelítésem: bárki közzé teheti valahol a véleményét, újságíró vagy sima pógár.
Ez alapján szvsz a magyar sajtó szabad, mert minden rikoltozás ellenére itt bárki bármit leírhat, leginkább a neten.
Viszont az NSA árnyékában működő amerikai (USA) szabd kategória vicces szvsz. Próbálja meg valaki megtámadni a tabukat, még a levegőt is elszívják előle, ha nincs szerencséje még belőle is.

Zakk (törölt) 2014.05.03. 20:34:59

Szerintem szerencsések vagytok...mert ha én lennék itt hatalomban akkor ez a hazafiatlan, idegenpárti, még a szar is szar, mentalitású blogger társadalomból néhányan égő fáklyaként végeznék..a nagy többség valószínűsíthető megelégedettségére..

Zakk (törölt) 2014.05.03. 20:37:34

Továbbá..ha nem lennél szabad akkor ezt a fos írást sem közölhetted volna..kisköcsög..

aleb19 2014.05.03. 20:52:23

az meg van mikor az amerikai szenatus elitelo hatarozatott fogadott el magyaro. ellen a sajtoszabadsag korlatozasa miatt mert a slager radios barom nem nyert meg a frekvencia palyazaton -erre megalakult a nehany ezres milla es hatekonyan vedi azota is a sajtoszabadsagot ...vagy varjunk csak lehet,hogy a milla elqrvult es feloldodott az osszefosas nevu glittegyletben

75. Vladys 2014.05.03. 21:08:58

Mo-n semmi baj sincs a sajtószabadsággal, amíg ilyen szabadon le lehet írni bármit addig rendben is marad. A független sajtó hiánya viszont már jóval súlyosabb probléma. Egyedül blogokban jelenik meg egy pártoktól semleges kis réteg. A mainstreamben csak seggnyalás megy, Viktortól-Gordonig.

@Zakk: Kezeltesd magad, Idegrángás közben hogy nyalod ki Viktort?

Lovag Mihály 2014.05.03. 21:09:10

Snowden tudna mesélni az amerikai sajtószabadságról

csak egy néző 2014.05.03. 21:17:04

@Sexual Harassment Panda:
Azért az, hogy itélet nélkül tartanak fogva embereket ez nem csak amerikai specialitás. Ez bevett szokás nálunk is, eddig 4 évig lehetett előzetesben valaki és utána simán elsétálhatott, mert a bíróságok, nyomozóhatóságok nem kicsit túlterheltek, csak egyedül Budai pajtásnak volt több, mint 1500 feljelentése, mondjuk ebböl talán megalapozott vagy 20. Most már viszont ebben a 2/3-os demokráciában nincs is határideje, hogy ki meddig lehet előzetesben.
@Zakk: @aleb19:
Próbáltatok már a magyar hirlapban vagy a magyar nemzetben ilyen stílusban kritikát megfogalmazni netán a fidesz ellen is? Kb 10 percig lenne olvasható és a következő alkalommal, már ki is lennétek tíltva örökre. Itt viszont bőnyállal fröcsöghettek, ki tudja meddig.

75. Vladys 2014.05.03. 21:26:09

@csak egy néző: A sajtószabadságnak semmi köze, hogy egy felületen milyen kommenteket jelenhetnek meg.

aleb19 2014.05.03. 21:27:27

@csak egy néző: magyar hirlap, magyar nemzet, nepszava, nepszabadsag nevu szennylapokat nem olvasok, de megnyugtatlak jo nehany bloggon cenzuraztak, tiltottak le csak azert mert velemenyt nyilvanitottam

2014.05.03. 21:34:27

@aleb19: Jogos. Abban a pillanatban, hogy más a véleményed, akkor a jobbik eset, hogy meg sem jelenik a kommented. A szép ebben, hogy sok esetben még csak a legkisebb mértékű vulgarizmusra sem hivatkozhatnak. Pedig aztán a net jóval többet elbír, mint a nyomdafesték.

2014.05.03. 21:41:22

"kevésbé szabad mint egy éve" — bloggeréknél nem szoktak vesszőt használni? Ja, ahhoz magyarul kéne tudni, nektek meg nem anyanyelvetek. És nem is országotok.

♔bаtyu♔ 2014.05.03. 21:52:51

@Sexual Harassment Panda: "Remek, hogy egy amerikai "független" szervezet megmondja hol szabad a sajtò ès hol nem."

Ráadásul az az "amerikai" valószínűleg magát függetlennek mondó zsidó. Mint itt nálunk, akik a Pulitzer díjakat osztogatják...egymásnak.

♔bаtyu♔ 2014.05.03. 21:54:12

@aleb19: Az igazán profi "blogokban" eleve hozzá sem szólhatsz.

Biztosan csak a véletlen, hogy mindegyik balliberális.

♔bаtyu♔ 2014.05.03. 21:56:31

@csak egy néző: Miután kisétált pár igen kemény cigánybűnöző, a nép nem kicsit fel volt háborodva.

Azzal együtt nálam maradt volna a 4 év, viszont a bíró és tsai. beültek volna azok helyett, akik a hibájából kisétáltak.

2014.05.03. 22:34:47

Látom, aktívak a nácik.

Zakk (törölt) 2014.05.03. 22:56:23

@csak egy néző: Évek óta náciztok, fasisztáztok,összeomlotok,sajtószabadságoztok.. nem unalmas még???
Nem tudtok választást nyerni, de ilyen sajtóval és média munkával nem is fogtok.Hazudtok reggel délben este..
Orbán seggét nyalni?? Bár nem vagyok Fidesz szavazó de inkább nyalnám Orbán seggét mint bármelyik brüsszeli balfaszkalap bolsevik seggét.
Európai Egyesült Államok? Lófaszt.

Háhner Petra 2014.05.03. 23:22:25

@retrovírus: Javítottam a vesszőhibát, kösz.

J.László 2014.05.04. 00:17:44

Veszélyben a bloggerek szabadsága? Úgy tiltják ki a nekik nem tetsző hozzászólókat, mint a szél.

Viccesnek találom, hogy Németországban szabad a sajtó. A világ egyik legegyoldalúbb sajtója a német.

vancello · http://vancello.hu 2014.05.04. 07:18:55

@Háhner Petra: Index címlapon 663 oldalletöltés. Mindent elárul a témáról, a valóságtartalmáról, no meg a "tehetségedről".
Ha mindezek mellett még ki is moderálsz, rögtön kiderül, hogy te vagy a legnagyobb cenzor a környéken, aki nem bírja a kritikát.
Sakk-matt.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.05.04. 08:09:33

** ismét címlapon hazudik az index 395645568974567894576. rész

köszönjük elvtársak
sok sikert 2018-hoz ^^

springer 2014.05.04. 08:56:45

kurucinfó megvan?
Ugyan már, sajtószabadság...
süti beállítások módosítása