Pár év múlva fájni fog, ha a gép előtt görnyedsz

2014. május 12. 10:30 - Bakos Zsófia

Görnyedünk a villamoson, gyaloglás közben, munkahelyen, előadóban, aluljáróban várakozva. Amerikai kutatók szerint az okostelefon-, laptop- és tablethasználat közben felvett, egyáltalán nem egészséges testtartás nagyon elterjedt a fiatalok között. Sokaknak biztosan ismerős az érzés, amikor a pár metrómegálló alatt átfutott beérkező emailek, aktuális hírek és Facebook-üzenetek elolvasása után kényszerből kihúzzuk magunkat, mert már pár perces görnyedés után is sajog a nyakunk.

A fej előredől, a vállak előreesnek, a hát pedig meghajlik: nem más ez, mint az úgynevezett iPosture, azaz i-testtartás, amit elektronikus eszközök használata során veszünk fel. Első hallásra az iPosture megnevezés inkább valamiféle új Apple eszközre hajaz, valójában azonban egy nagyon is egészségfenyegető görnyedésről van szó. Sokat viszont nem tévedtünk, ez egyben egy helyes testtartás felvételét segítő kütyü neve is.

phone_2799032b.jpg

A fiatalok többet görnyednek

De ki gondol böngészés közben egészségére? Valószínűleg nem sokan, pedig az adatok elég elrettentőek. A Simplyhealth UK által 2013 szeptemberében végzett kutatásban 3000 felnőttet vizsgáltak: a megkérdezett 18-24 éves fiatal felnőttek 84 százaléka számolt be az elmúlt évben jelentkező gyakori nyak-, hát-, és derékfájásról, amely a tabletek, okostelefonok és laptopok használatával hozható összefüggésbe.

Az eredmények alapján majdnem mindegyik korcsoport legalább annyi időt tölt képernyő előtt, mint alvással. A munka és a szabadidő során az 55 év felettiek átlagosan naponta 6,3 órát, a 18-24 évesek pedig 8,83 órát ülnek laptop, tablet, pécé előtt ( nem számítva a tévézéssel töltött időt). A szakértők szerint, ha nem fordít megfelelő figyelmet a megelőzésre, az iPosture-generáció a káros testtartás miatt súlyos hátfájással, nyak- és gerincproblémákkal küzd majd.

122413916.jpg

Az amerikai Kaiser Family Foundation szerint a 8 és 18 év közöttiek naponta 7,5 órán keresztül fogyasztanak szórakoztató tartalmakat. Sarah Pace családterapeuta úgy gondolja, hogy ez egy tanult viselkedés, mivel ez a fiatal generáció már ebbe a technológiába született bele: számukra az a normális, hogy állandóan képernyő előtt ülnek.

Az eredmény: fejfájás, hátfájás, sajgó vállak, ízületi gyulladás, gerincferdülés. Ezek azok a panaszok, amikkel az orvosok egyre többször találkoznak — sajnos gyakran fiatal pácienseik körében. Mire a mostani tinédzser-generáció 25-35 éves lesz, előfordul, hogy sokan közülük komoly hátproblémákkal küzdenek majd. Sarah Pace szerint, ha már gyerekkorban nem rögzül a helyes testtartás, korábban jelentkezhetnek az ízületi gyulladás különböző fajtái.  Nemcsak a gerinccsigolyák közti ízületek érintettek, hanem a gyakori mobil-, tablet- és laptophasználat közbeni állandó gépelés, pötyögés a kéz ízületeit is tönkre teheti. Ez pedig mind kihatással lehet a karban, vállban, nyakban található idegekre is. 

A technika még ebben is segít

Ellentmondás lehet aközött, hogy a technikai eszközök által okozott fájdalmakban újabb technikai eszközök segítenek, ám ez az állítás mégiscsak igaz, mivel a káros testtartás ellen már létezik kütyü: az iPosture nevű apró eszközt a felsőtest bőrére kell tapasztani, be kell állítani a helyes testtartást. Ha az eszköz ehhez képest eltérést észlel, enyhén vibrálni kezd. Míg anno szüleink és tanáraink kórusban zengték a „húzd ki magad!” „már megint görnyedsz!” és ehhez hasonló mondatokat, ez a dió méretű kütyü nem ad ki hangot, így csak a viselője észleli a figyelmeztetést. Körülbelül 16 500 forintért beszerezhető. Ezen kívül vannak mobilappok is a témában, ilyen például a Posture Corrector, ami folyamatos értesítéseket küld használójának, figyelmeztetve a helyes testtartásra. 

 

 

A legfontosabb a megelőzés

A szakértők szerint a rendszeres testmozgás, az ülőmunka közbeni szünetek beiktatása, valamint a nyak és a hát átmozgatása fontos szerepet játszanak a megelőzésben. A fej, a vállak és a hát helyes tartását az is segíti, ha az eszközt szemmagasságba emeljük, így elkerülhetjük a görnyedt pozíciót.  Nyilvánvalóan nem iktathatjuk ki (és valószínűleg nem is akarjuk kiiktatni) mindennapi életünkből a technikai eszközöket, ám a képernyő előtt eltöltött órák száma csökkenthető.  Az orvosok legfontosabb tanácsa a fiatalok számára az, hogy a helyes testtartás odafigyelést igényel, ám hosszú távon mindenképpen megtérül, úgyhogy ne legyünk restek kihúzni magunkat.

 

1. kép, 2. kép

 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr126154820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kertigörény 2014.05.12. 14:26:05

sajnos ez nagyon igaz... első generációs geek vagyok, 88' óta ülök gép előtt, mostanra olyan szinten fáj a nyakam, hátam, derekam, hogy heti masszázzsal, (mostmár) napi mozgással sem nagyon lehet javítani rajta, persze melóm is ez, szórakozásom is, így napi 13 óra a billentyűzet előtt tuti.
Fiatalok! gondoljatok előre, tanuljatok más hibáiból!

Gyors és gépkocsivezető 2014.05.12. 14:33:39

És mindenképp bökje a főképen a cickó a pólót, különben nem katt(y)intok! :)

2014.05.12. 15:11:47

@Gyors és gépkocsivezető: én is ezért jöttem, de itt több a betű, mint a csöcs - becsaptak!

Túrós (törölt) 2014.05.12. 15:50:12

Márpedig erre nem igen lehet figyelni. Egy hardcore programozó ha tényleg belemerül (belegörnyed)a melóba az ilyen lesz.
Az evolúció folyamatosan zajlik, a jövőben az ember teste át fog majd alakulni mivel egyre több ilyen fajta munka van/lesz és egyre kevesebb mozgást igénylő.

Shred 2014.05.12. 16:07:08

Hát igen, az ilyen-olyan számítógépek előtt töltött időt nem nagyon lehet már csökkenteni.
Hosszabb távon még megoldás lehet az egészéges munkaállomás kialakítása, pl. hanyatt fekvő testhelyzetben, felfüggesztett konzolokon dolgozni, de nyilván annak is meglesz a (másmilyen ) negatív hatása.
Általában, az órákon át egy pozícióban való mozdulatlan állapot nem jó.

Narancskommunista (törölt) 2014.05.12. 16:07:54

Nekem a legnagyobb problémám a számítógép előtt üléssel, hogy nagyon nehéz normális irodaszéket beszerezni, ha a magasságod és az arányaid nem a 170 centis mintaemberének felelnek meg. Így aztán az elvileg ergonomikus kialakítással pont az ellenkezőjét érik el a tervezők/gyártók, egyre több a hátfájásos ember. Persze más kérdés, hogy egész nap gép előtt ülni bármilyen székben egészségtelen lenne, na de ha az embernek olyan a munkája, hogy ezt kell?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.12. 16:32:58

szóval a lényeg, hogy kell a sport.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2014.05.12. 16:44:48

32 éves vagyok, 14 éves korom óta görnyedek a gép előtt. 3 éve megszállottan sportolok (testépítés, bringázás). Előtte sem volt semmi baja a hátamnak, pedig elfolyva ülök a székben, most meg pláne nincs. A hátprobléma inkább evolúciós, mintsem informatikai probléma, úgyhogy sportolni kell, nincs mese, tökmindegy, hogy mit csinál az ember. Jó lesz, meglátjátok.

ekat 2014.05.12. 16:47:09

Én egy ideje fej- és vállmozgatáskor időnként szédelgek, konkrét bajt nem leltek, de állítólag nyaki gerinc eredetű lehet a dolog. Nemrég elutaztunk, nem volt WI-FI, úgyhogy csak Kindle-t olvastam fekve, meg egész nap mentünk ide-oda, egy másodpercet nem szédültem egész idő alatt. Hazajöttünk, leültem a computer elé bepótolni a lemaradást, 2-3 óra múlva már kezdődött is a szédülés..:(
Úgyhogy igen, minél normálisabban ülni, computer/laptop előtti görnyedés idejét lehetőség szerint csökkenteni, sokszor felállni, mozogni....!

bibi bibi 2014.05.12. 17:35:53

@Tomi from Space: Persze kb. én is ezt írtam volna egészen 4 hónappal ezelőttig.
Azóta meg szívok a gerincemmel. Minden előjel nélkül. 35 leszek.

st37 2014.05.12. 17:40:19

Macskával és hegyes cickóval mindent el lehet adni.
süti beállítások módosítása