Nem létező hotel a legjobb turistacélpont

2014. július 30. 09:07 - Pintér Dániel Gergő

Ahhoz képest, hogy nem létezik, kitűnő értékeléseket kapott TripAdvisoron a Wes Anderson filmjének otthont adó szálloda, a Grand Budapest Hotel. Ügyes marketingfogás vagy rajongók leleményes közösségi játéka? Miből inspirálódott a látványtervező és mi köze van mindennek a magyarországi turizmushoz?

„Egy szempillantás alatt kiderült, hogy ez egy rendkívüli intézmény. Minden tökéletesen működött. A kiszolgálás személyreszabott és figyelmes volt: a lobbyboy jóval azelőtt tudta, hogy mire van szükségem, mielőtt én magam rájöttem volna. Mindazonáltal a 80-as éveikben járó idősebb, szőke hölgyek mintha egy még jobb szolgáltatást kaptak volna. Szinte azon kaptam magam, hogy kívánom: bárcsak én is ilyen lehetnék. - olvasható chris2K kommentje az oldalon, mely csak egy a 112 felhasználói értékelésből. Hogy mi nem stimmel? Az, hogy a titokzatos Zubrowkai Köztársaságban működő hotelt hiába dicsérik ennyien, sajnos felkeresni mégsem lehet, hiszen egy teljesen fiktív helyszín.

Wes Anderson kitalált világa

A bizonyítékot a tavasszal megjelent, hasonló címet viselő amerikai vígjátékban kell keresni, mely egy elegáns, a két világháború között működő hotel életét mutatja be bogaras arisztokrata lakói és különc alkalmazottai szemüvegén át. A műkincsrablás köré szövődő cselekmény a szállodaigazgató Gustave H és inasa, Zero Moustafa barátságáról szól egy kitalált történelmi korban. A két főszereplő, Ralph Fiennes és Tony Revolori színészi játéka a jelek szerint annyira erős volt, hogy néhány felhasználó valóban ismerni véli őket a valóságban is.

budapest-film_2845508b.jpg

Az egyik kommentelő, Eleanor G például csodálatos időt töltött a hotelben, s Zubrowkát az egyik kedvenc országaként tartja számon. Mint írja, "alig várja, hogy újra kikapcsolódhasson Zeróval és felidézhesse a régi szép napokat Gustave-val." Bár legutoljára az ő ékszerei közül is ellopott párat, a TripAdvisor felhasználója szerint nincs miért aggódni,"hisz mit számít néhány gyémánt barátok között?" Egy másik ezt írja: a feleségemmel egy rövid időt töltöttünk a Grand Budapest Hotelben, hogy kiszálljunk a mindennapi mókuskerékből. Csodálatos volt. Olyan szép környezetben volt, mintha csak egy filmből vették volna, a személyzet szokatlan és csalafinta karakterekből állt, az épületnek pedig minden részletét alaposan átgondolták." Természetesen azért néhány panasz is érkezett: volt, aki azt sérelmezte, hogy nem tudtak neki töltőt találni az iPhone-jához és internet csatlakozás sem volt. „Az egyetlen problémám csupán az, hogy a személyzet mintha egy másik században élt volna." - írta TheSamSolomon.

Névtelen_1.jpg

Marketing és TripAdvisor

Napjainkban a Grand Budapest Hotel a Zubrowkai Köztársaság első számú vendéglátóipari egysége: csaknem 85 kiváló minősítést kapott a világ legnagyobb utazási portálján. Míg a cinikusok szerint a jelenség mögött elsősorban nem a rajongók szeretete, hanem egy ügyes marketingfogás áll, mégsem ez az első alkalom, hogy humoros kamu-tartalom jelent meg az oldalon. Tavaly karácsony előtt például a betlehemi fogadó kapott öt csillagos értékelést.

trip-inn_2771658b.jpg

Mivel az oldal harminc országból is elérhető, ráadásul havonta több mint 50 millióan látogatják, a Trip Advisor számára elengedhetetlen a hitelesség. Bár az üzemeltetők célja, hogy hatékony és naprakész segítséget nyújtó felületet biztosítsanak azáltal, hogy az utazók lehetőséget kapnak megosztani véleményüket az általuk meglátogatott helyszínekről, a Grand Budapest Hotellel kapcsolatban mégis meglepően engedékenyek voltak. A portál ugyanis további kommentelésre buzdította felhasználóit, de a filmet nem látók kedvéért azért hozzátette, hogy foglalással ne próbálkozzanak, hiszen a hely fiktív, a valóságban nem létezik.

Mi köze mindennek a magyar turizmushoz?

Wes Anderson sikere hazánknak is jól jött a Velvet márciusi interjúja szerint. Akkor a Grand Hotel Budapest marketingese ezt nyilatkozta: Nem titok, a filmbéli szálloda neve felkeltette a külföldiek érdeklődését, sokan keresnek minket telefonon és interneten is, akik nálunk akarnak megszállni. Az újságírók a névazonosság miatt keresnek minket, kíváncsiak arra, hogy mennyire hasonlít a filmben szereplő szálloda a valóságoshoz" – mondta Udvaros Anikó.

A címszereplő szálloda enteriőr dizájnját egyébként  a Gorlitzer Warenhaustól, egy csődbe ment szecessziós kelet-német áruháztól kölcsönözte Adam Stockhausen látványtervező. Az oszlopok, a lépcsőház, az ablakok és a hatalmas csillár már a forgatás előtt ott volt, de minden mást a stáb épített. A berendezéseket a rendező Prágaban, Csehországban, Bécsben valamint Budapesten tett látogatásai ihlették. A film meghatározó hangulatát és Zubrowka világát Karlovy Vary adja, a címszereplő szálloda külsejét pedig a Grandhotel Moskva-Pupp és a Hotel Bristol inspirálta.

 

Média 2.0 Meetup

A kommunikációszakosok sokszor nem tudják, mire lesz jó, amit tanulnak. A szakma egyelőre nem igazán segít a választásban egyetem után. Mi szeretnénk. Találkozó kommunikációszakosoknak, pr-osoknak, médiásoknak, marketingeseknek, egyetemistáknak, szakmabelieknek és érdeklődőknek. Egy sör mellett.

Meghívott előadók: 

Varga Attila (Sixx), az Index újságírója, blogger  
Hogyan zabolázzuk meg Közbiztonság Szilárdot, avagy a trollnyelv rejtélyei 

Tanács János, a BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszékének oktatója 
A Challenger-katasztrófa konfliktuskezelési tanulságai 

Időpont: 2014. szeptember 16. 18:30

A helyszín: Ötkert, 1051 Budapest, Zrínyi u. 4, 

Lájkold a Facebookon, hogy ne maradj le!

 Itt vagyunk a Meetup.com-on.

 

/Forrás: Telegraph, Swide/

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr896551191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

$pi$ 2014.07.31. 07:17:51

Vígjáték!? Semmi vicces nem volt benne, észre sem vettem, hogy vígjáték akart lenni.

Ryze 2014.07.31. 07:52:32

@$pi$: Nem, én sem. Talán egy kicsit komikus volt, de egyébként nem lehet vígjátéknak nevezni szerintem. A vége még kicsit be is árnyékolja ezt az egészet szerintem

nevetkőzzcsakszopnifogsz! 2014.07.31. 10:54:46

iszonyat jó film, pedig nem vagyok Wes Anderson rajongó, a Tenenbaum, a háziátok alatt majdnem eret vágtam magamon, de ez a világ nagyon el lett találva, jól szórakoztunk a finom humorán.

♔batyu♔ 2014.07.31. 13:03:46

@nevetkőzzcsakszopnifogsz!: Nekem a Tenembaum a háziátok is egyik kedvencem, de ez is az lett.

pocaklakó minimanó 2014.08.13. 14:33:49

Finom kis film volt ez. Főleg a Tenenbaum után pláne.
süti beállítások módosítása