Az ELTE ezt is elbénázta

2014. október 02. 11:50 - Pintér Dániel Gergő

Az ELTE pár héttel az előző után újabb nemi erőszakkal kapcsolatos botrányba keveredett, a cikket valószínűleg senkinek nem kell bemutatni: egy lány bátran vállalta, hogy mi történt vele a tavalyi ETLTE-s, jogi karos gólyatáborban. Újra megnéztük az egyetem kommunikációját.

Kommunikációs szempontból az esetben az a legmegdöbbentőbb, hogy az ELTE nem először kerül válsághelyzetbe (a legutóbbi eset kommunikációs vonatkozásait itt olvashatja), ráadásul rövid időn belül, mégis majdnem kilenc óra telik el a reputációs veszteséget kiváltó cikk megjelenése és az azonnali vizsgálatot bejelentő MTI-s sajtóközlemény között. Kilenc óra sok mindenre elég: a negatív hír terjedési mechanizmusait ismerve akár több tízezer emberhez is eljuthat a jogászlány vallomása. Ennyi idő alatt a hallgatásba burkolózó egyetem ellenlábasai könnyedén le tudják szedni a keresztvizet a vezetőségről, de lehetőséget teremt a blogoszférának, hogy a most napvilágot látott, 2013-as eset eltussolóit névvel és arccal is a nyilvánosság elé dobja.

Azt gondolnánk, hogy az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzatának (HÖK) listázós botránya vagy az augusztusi ELTE TÓK (Tanító- és Óvóképző Kar) gólyatáborában történt erőszak elég figyelmeztetés az intézmény vezetőségének arra, hogy fejlessze kommunikációs infrastruktúráját és tudatosan készüljön a gyors, összehangolt krízisreakcióra, de úgy tűnik, semmiből sem tanulnak. Mivel a médiafigyelem Szauron mindent látó szemeként nonstop lebeg az egyetem felett, az illetékesek egyszerűen nem hibázhatnak sem a tények feltárása, sem azok nyilvánosságra hozása közben. Ha már szervezeti szinten erősen vitatható figurák töltenek be vezető pozíciókat, nem árt, ha a kommunikációs osztály alaposan kiismeri az újságírók hírközvetítő, véleményformáló szerepét és tudatosítja: az együttérzés kifejezése most túlságosan vékony kommunikációs üzenet.

galeria_egyetemter_01.jpg

Tekintgessünk nyugatra, elvtársak!

Biztosak lehetünk benne, hogy hasonló esetben egy nagy tekintélyű oktatási intézmény a tengerentúlon hatvan percen belül nyilatkozik az ügyben, és ezzel csírájában fojtja el a spekulációkat. Sőt, Oxfordban, a Harvardon vagy az MIT-n rendszeresen arccal és névvel áll ki az egyetem képviselője, aki az egyirányú kommunikáció helyett így lehetőséget teremt a sajtóval folytatott párbeszédre és személyesen biztosítja a nyilvánosságot, hogy felelősségteljesen dolgozik a megoldáson. Ez a fajta proaktivitás az ELTE-től is elvárható volna, hiszen hazai viszonylatban nem kevésbé patinás mint amerikai társai.

Mivel az Indexen tegnap megjelent cikk nem nevesíti konkrétan, hogy melyik fővárosi egyetem jogi karának rendezvényén történt zaklatás, ésszerű lépés lett volna, ha a szóba jöhető Pázmány, Károli és az ELTE közösen ad ki egy sajtóközleményt, hogy fejvesztve keresik az érintetteket. Ez a fajta példaértékű összefogás nemcsak azt éreztette volna, hogy kiemelt figyelemmel kezelik a hatalommal való visszaéléseket, de egy olyan erős PR-üzenet lett volna a társadalomnak, ami minden korábbinál jobban jelzi: vége, a laza erkölcsű diákszervezeteknek és nem toleráljuk tovább az erőszakot!

Proaktivitás mindenek fölött

Ehhez persze kell egy valós idejű sajtófigyelő rendszer, kiépült és jól működő intézményi kapcsolatok és egy vészforgatókönyv, mely pontosan meghatározza kinek, mi a feladata, ha beüt a krach. Nyugaton például bármelyik magát valamire tartó vállalatnak van a különböző válsághelyzetekre előzetesen kidolgozott, szinte azonnal alkalmazható úgynevezett egyeztetett nyilatkozata (holding statement), de szóvivőként foglalkoztatnak kifejezetten ilyen szituációkra specializálódott szakembereket is.

A médiaveszélyeket, előzményeket, kommunikációs leltárt és az információk nyilvánosságra hozásának sorrendjét és módozatait tartalmazó standard szervezeti dokumentáció rengeteget segíthet, ha valami gyors reagálást igényel. Bár az ELTE mostani válasza összehasonlíthatatlanul jobb, mint az előző, az ilyen mértékű bizalom-vesztés, csak professzionális humán erőforrással, átgondolt koncepcióval és transzparens fegyelmi eljárással ellensúlyozható. Erre sajnos nincs sok esély, hiszen az előző ügyben most folyik az eljárás, de semmit nem tudni róla. Gyors eredmény sem várható.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr36752611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túrós (törölt) 2014.10.02. 19:27:41

Komolyan amiket hallok az ELTE-ről az elmúlt 5 évben így meg ismerősöktől akiknek volt ott dolguk csodálom hogy még jelentkezik oda valaki...
Nagyon gáz

J.László 2014.10.02. 20:52:08

Magyar Bálint oktatási rendszere.

Ј.László 2014.10.02. 21:49:44

A mi időnkben megszólitani sem mertük a lányokat, nem hogy megerőszakolni. Ha a rabbi megtudta volna, hogy hozzászólunk egy lányhoz, nagyon megbántuk volna.

BelAmi 2014.10.03. 00:23:01

@J.László: Mi köze van mindennek "Magyar Bálint oktatási rendszeréhez"? Látom, ész nélkül csípőből tüzelsz és okádod a baromságokat. Kérdezd inkább a Jobbikos HÖK- ösöket, ők minden bizonnyal otthon vannak a témában!

vizsla_barat 2014.10.03. 01:16:11

Mazlink van hogy az ELTE-n nincs kommunikacios szak

Hajdú Peter 2014.10.03. 02:23:57

Nevetseges, most jelentkezni fog az osszes, reszeg drogos ribanc hogy ot is megeroszakoltak.
Nem kene szarakodni, 40 evre visszamenoleg csukjanak bortonbe mindenkit, akinek barmi koze is volt az eltehez, mert nyilvan valo, mindenki nemieroszakolo.

Ј.László 2014.10.03. 05:25:26

@BelAmi: Mert a rohadt libsik miatt van minden baj!! Érted? A szemét libsik miatt!!!
ROHADT LIBSIK!! ROHADT LIBSIK!! ROHADT LIBSIK!! ROHADT LIBSIK!! ROHADT LIBSIK!! ROHADT LIBSIK!! ROHADT LIBSIK!!

2014.10.03. 06:58:03

Fenét kell ide komoly vizsgálat meg nyilatkozó arcok: mi van ha felismerik valamelyiket? Akkor dől az egész...

Muad\\\'Dib 2014.10.03. 10:00:59

Kibas*ott gáz, hogy a mai világban egyes "demokraták" azt várják az intézményektől, hogy lehetőség szerint viselkedjenek úgy, mint a rendőrség, meg, ha már belekezdtek, akkor lehetőség szerint úgy is, mint a bíróság. Esetleg nem kéne az egyetemek pincéiben börtöncellákat is építeni, hogy biztos, ami biztos, ilyenkor az egyetem vezetősége minden gyanús elemet bezárjon pár évre?
A RENDŐRSÉG dolga lenne ilyenkor hivatalból vizsgálatot indítani és erről értesíteni az egyetemet. Nem fordítva...

Roan 2014.10.03. 11:02:01

@Muad\\\'Dib: Nemi erőszak esetén a rendőrség nem indít hivatalból vizsgálatot, csak akkor, ha a sértett feljelentést tesz. Amennyire tudom, a tavalyi esetén kamerafelvétel, szembesítés és beismerő vallomás után a HÖK-vezetők lebeszélték a lányt a feljelentésről.

gizmo266 2014.10.03. 11:30:39

Most már az ELTE is olyan, olyan, int a nyíregyi főiskola.
www.youtube.com/watch?v=qnqzlbFSZVI

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2014.10.03. 13:05:06

Ha egy egyetemről rövid időn belül sorra derülnek ki ilyen ügyek, akkor ott valami nagyon komoly rendszer szintű probléma van. Ezt nem lehet pusztán rendőrségi vizsgálattal elintézni. Valószínűleg alapjaiban kéne változtatni a belső viszonyokon, mindenek előtt a HÖK hatáskörein és ellenőrzési mechanizmusán. Ez pedig az intézmény vezetőinek, mindenek előtt a rektornak a felelőssége.

Muad\\\'Dib 2014.10.03. 14:35:28

@Roan:
Most, hogy mondod valszeg igazad van. De ez még nem ok arra, hogy az egyetemtől várjunk el valamit, ami nem rá tartozik. Persze ha kiderül, kik érintettek, ki kell rúgni őket, ez alap. De ők nem nyomozóhatóság, és nem is bíróság.

Roan 2014.10.03. 15:10:54

@Muad\\\'Dib: Ezzel egyetértek. A belső vizsgálat (na nem az, hogy ki a bűnös, és hány évet kapjon) a jövő szempontjából fontos, ugyanis elég nagy felelősség ennyi embert táboroztatni, főleg úgy, ha a problémákat utána megpróbálják eltussolni (lásd tavalyi eset).

vizsla_barat 2014.10.03. 22:26:45

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: gond az hogy ez igy megy mindenhol. Foleg ajtk es btk. Ivaszat. Drogozas. Szex. De nem most kezdodott. "Ez olyan mint mikor a gyerek gumibugyija kilukad. Nem akkor ment bele amikot kijott belole"

tükörfúró 2014.10.05. 14:35:10

Lássuk sorban, MI fújja a passzátszelet?

A szokásos álszentség, elitéljük, de azért csámcsogunk rajta.
Ha mi is ilyen gólyatáborban voltunk, akkor azért, mert meg kell mutatni, hogy mi "már magasabb erkölcsi szinten állunk", ha nem akkor azért, mert titkon irígykedünk és sajnáljuk, hogy ez a fajta féktelen korszak ez "kimaradt" nekünk.

Igen, még a lányok is. Legalábbis az egészséges többség, úgy legbelül. Persze ezt egy lány végképp nem szokta bevallani, még a hites társának sem, mert milyen már, hogy lejáratom magam előtte, még kurvának tartana, stb.

Összeséségben ez messzire vezet, de a közéleti "üzemanyag" ami a cirkuszt hajtja kétségkivül jó és bőséges.

KI fújja a passzétszelet? Navajon, keressünk csak rá ezekre a nevekre:

G. Szabó Dániel, Németh Márton

Megvan?

Az említett "urak" vajon az erkölcsiségért, az egyetemi hallgatói élet tisztaságáért, és a női stb. jogokért, stb aggódó önzetlen közéleti véleményformálók(MUHAHAH)

Vaaagy essettlegg nagyon is, személyesen is érintettek? Akár az elte, netán a jogi kar belügyeiben, hallgatói önkormányzatának politikai csatározásaiban?

Jééééé....

Már ott bödös, ha megnézzük a macsótudományos cikket, mennyire nincs nő az eltén, jujujuj. Index cikk. Minden sorábol süt a koncepció.

Az újságírás legalja.

Nem, nem azért, mert ne lenne igaz amit összességében állit, hogy az egyetemeken és általában a tudományos élet legtöbb területén kevés a nő, nem.

De ez megint egy olyan, amit elő lehet húzni és rá lehet építeni bármiféle "álnőjogi" érvelést, afféle szokásos közbeszéd panel, újságírói joker-kártyalap.

Hanem? Mert ez is pont olyan mocskos csúsztatássá, beállított koncepcióvá áll össze végül, mint az egész "botrány".

Bárki megtalálhatja két perc kereséssel, ki a nagyobb és "stabilabb" hatalom egy egyetemen, a "gazdasági" főigazgató, vagy a választott, csak pár évet ott csücsülő, egyébként is teljesen tudományos és elvont szinte "díszkirályi" szerepbe kényszerített rektor?

Hogy jön ez ide? Az ELTE legnagyobb hatalmu személye jelenleg egy hölgy.
Az ő nevét itt nem írom le, 3mp keresés ki az elte gazdasági főigazgatója.

Csak róla kevés szó esik, mert olyan adminisztratív-háttérembernek tűnő munkakör ez,.. nos a valóság az egészen, de egészen más.

Ennyit a nagy férfitöbbségről a macsótudományról meg a többi bullshitról.

Ez egyetem egyébként nincs rosszabb erkölcsi állapotban belül, mint az ország közléletének nagyrésze, ami természetesen a lábon elrohadással egyenértékű, minden tekintetben, de erre itt bővebben kitérni nincs keret.

A fenti cikk meg, ami alá ezt írom, egyenesen szánalmas. Miért?

A komplett magyar közhatalom, a
kormány, az összes katonai, belügyi, katasztrófavédelmi, stb stb szervek, a teljesen hivatalos 7/24 közszolgálatok, nem képesek néha NAPOK alatt reagálni.

Nem nyilatkozni vagy hülyeséget önteni a médiába, bár néha még a kormánynak is 1-2 napba tellik amig a sajtónak valamit összekapar.
Csak ott már nem mernek erőből nekiszaladni a kedvessúlyágírók, mert ugye jó dolog a sajthatalom, de sitten lenni azé nagyonrossz, 72órára meg épp bárkit bármikor indok nélkül bevihetnek ma is.

Majd odafönt hogy mindezt palástolják, kalandfilmet forgatnak a miniszterelnök főszereplésével, emléxünk?

Az elte, -és ezenbelül a jogi kar is-, ehhez képest kicsit sarkitva, egy egyszerű, reggel 8 tól délután 5ig közalkalmazotti MUNAKHELY.

Ahol nem épp busás közalkalmazotti szabott fizetésekért tanítanak, tanszéket vezetnek, és mindeféle egyéb, a tanításhoz lazán kapcsolódó tevékenységet -nemzetközi, tudományos, kutató, stb- végeznek dolgozók és vezetők.
Jórészt munkaidőben, munkabérért.

Elképesztő elvárás, sulyosan beteg képzelgés, mi lenne oxfordban, meg mit kellene csinálni ennek vagy annak a vezetőnek, ha valamelyik magát újságírónak tartó szerencsétlen kidob egy cikket, beélesít egy láthatóan hetek óta érlelt gondosan felépített támadássorozatbol egy újab fekália bombát.

Mert bár ügyesen ugy van beállitva, hogy a cikkek és események "spontán" követik és vonzzák egymást, aki nem most jött a falvédőről annak teljesen világos, hogy kik és miért csinálják ezt..

Mindez egy hetekkel, hónapokkal előre kitalált, kiérlelt anyag, egy ma még nem látható végű, de erősen gusztustalan lejáratókampány része.

Még mielőtt valaki avval kontrázna, hogy én magam vagyok a rektor-dékán-egyetemi fenetudjaki, (letojom) leszögezem, hogy az elte sem a szivem csücske.
Minössze kicsit helyre akartam tenni, mintegy az "ördög ügyvédjeként" megszólalva, ezt a sok szerencsétlen balfékséget, amit már a kabaré szintjén adnak elő bizonyos blogokban.

Összességében mindeki gondolkodjon el, vajon tényleg minősíti egy egyetem vagy kar akármilyen tudományos vagy közéleti szinvonalát, hogy oda milyen hallgatók járnak, mit művelnek a hök égisze alatt,pl a legendásan,évtizedek óta közismerten "feslett" gólyatáborokban...?

Esetleg a munkahelyi vezetők 20 perc, 6 óra vagy 16 óra alatt reagálnak egy internetes portálon megjelent újabb cikk állításaira és következtetéseire??

csedársajt 2014.10.05. 15:06:47

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: A hök az független, nem a rektor alá van rendelve.
Épp ez lényeg, hogy a hallgató, mint az oktatási intézmény szolgáltatását igénybevevő nagykorú "ügyfél", felnőtt ember, önrendelkezéssel bírjon és bizonyos szinten ellenőrizhessen, partnerként és döntéshozóként beleszólása legyen, mi folyik az iskolájában.

Ehhez saját tisztségviselőkkel, pénzkerettel, számos kérdésben döntési joggal bírjon.
Jahogy idehaza szokásos politikai-erkölcsi állapotok közt ebből is rendszeresen a párt-maffiák kisbandája, meg belterj, meg zsebtömögetősdi, meg a leggusztustalanabb keresztbezsarolós kikenekaszexpajtása játék lett kb mindenütt?
Ezt megszüntetni igy csak legfelül, állami hatalmi szóval, fűnyíróelven lehet-ne-
akkor nincs többet hök, sehol, soha egy centit sem.

Olyat normális gondolkodás szerint nem mondhat még egy jogszabály a kormány, de maga az Alkotmány sem, hogy jujj, az elte hök most rosszat csinált, nincs többet hök, de csak az eltén nincs ilyen sohatöbbet, ez nonszensz.

Namost a rektornak, dékánnak, vagy bárkinek, pont annyi beleszólása van egy hozzá hasonlóan nagykoruakbol, felnőttekből álló, -akik épp a katedra tuloldalán vannak amugyis- a jog és a tövények alapján midneféle jogkörökkel felvértezett független szervezet belügyeibe, mint a -teszemazt- vasutasszakszervezet működésébe.

Ezért is undorító az egész, nagy sajtóhisztit felpumpálva elvárni az inténymény alkalmazottaitol, oktatóitol, vezetőitől, hogy kétkézzel mosakodjanak egy olyan történet kapcsán, aminek a fókusza megint a központilag, törvényileg és szándékosan afféle betyártanyává züllesztett teljesen az irányításon és mindeféle hatalmi láncolaton formálisan is kívül eső hök.

Aminek ráadásul csak a belterj miatt értelmezhető belső körei és a szellemisége -negatív nívója- állandó évtizedes távlatokban.
Amig egy oktató pl. akár +++20-30évet is lehuz abban az intézményben, amiről NEKI nem mindegy, milyen kép él a köztudatban, addig egy ilyen hökbriganti jöttem láttam romboltam felkiáltással, legkésőbb 4-6 év mulva már sehol sincsen.

De azé kapja magát össze a rektor meg mindeki, és nyilvándeazonnal reagáljon, nyilatkozzon, mosakodjon, desőtpláne, "regulázza meg" a hököt, stb.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.11.17. 10:42:35

Mondjuk egy jo baratom anno bekonyokolte magat a kari HOK-be. En akkor megszakitottam vele a kapcsolatot, csak koszonoviszonyt voltam hajlando fenntartani vele, de o meselt par nagyon durva dolgot. Es bizony o is megvaltozott, beleidomult a gerinctelensegbe. Vagy talan mindig is olyan volt es a HOK-ben talalt magara. En kurva nagyot csalodtam benne, hogy beallt a sikkaszto gennyladak koze es segget nyalt egy rohadt Erasmus osztondijert (jo, a segghulye baratnojenek is kikonyokolt egy osztondijat). Ma kozszolgakent gyart pecsetes papirokat. En seggnyalas nelkul picit tobbet ertem el. Na szoval ilyenek kepviselik a hallgatokat, illetve a sajat zsebuket.
süti beállítások módosítása