A nők rájöttek, hogy felesleges kommentelni

2015. március 19. 16:01 - Szanyi Nagy Judit

A statisztikák szerint az internetes fórumokon férfidominancia figyelhető meg. Emma Pierson kutatása ezt elsősorban a New York Times és a Washington Post vizsgálatával bizonyította, de a tendencia a magyar online térben is hasonló.

Mióta a Washington Post hozzászólói megadhatják a nemüket, kiderült, mintegy 75 százaléka a kommentelőknek férfi. Ennek Emma Pierson amerikai kutató szerint intézményi és szociális tényezői is vannak. Szerinte az internet kitűnő helyszíne a nőgyűlöletnek, a visszaéléseknek és a – negatív – megítélésnek. Például az online zaklatással vagy a nemi erőszakkal és halálos fenyegetéssel kapcsolatos üzenetekkel is hamarabb találkoznak, mint a férfiak.

 

 

A nők már rájöttek?

Egyáltalán miért beszélünk jó dologként a hozzászólási lehetőségről? Miért kell ösztönözni, kommentálásra sarkallni az embereket? A véleményezők egy része szerint ez a funkció egyszerűen ízléstelenné és könyörtelenné vált, 2012-ben pedig a Kommentek a magyar interneten konferencián kiderült, hogy a megkérdezettek 16 százaléka nem csupán troll, de mind vidéki férfi. Ezek után kitaláljuk: céljuk nem más, minthogy felbosszantsák az internet kommentszekciókba látogató népét.

Talán csak előbb felfogják, hogy, a kommentálás – bárki is teszi ezt – csupán egyszerű időpocsékolás” – idéz a Washington Postban megjelent cikk egy női hozzászólót. Hiszen akadnak olyan hölgyek, akik nem félnek kinyilvánítani véleményüket, még udvariatlanná is tudnak válni, sőt, nem kerülik el a vitákat sem. Nem azért nem írnak kommenteket, amiért nem néznek birkózást vagy nem csinálnak számos más olyan dolgot, amit a férfiak statisztikailag többet végeznek; egyszerűen butaságnak tartják ezt a lehetőséget, és nem szeretnének belecsöppenni ebbe a világba.

Természetesen ettől függetlenül a többségük belátja, a kommentszekció komoly megbeszélések és viták színtere lehet, és egyfajta együttműködést is fel lehet fedezni a szerző, illetve a közönség között. Mi több, az egész médiaipar demokratikus működésének reprezentációjául is szolgálhat ez a közeg. Azonban itt is vigyáznunk kell: egy 2013-as tanulmány a csúnyahatással (Nasty effect) állt elő, melynek lényege a nézetek megoszlása, főleg az adott témában megjelenő udvariatlan, sértő kommentek miatt. (Ez az elmélet talán a trollokkal hozható a legjobban összefüggésbe.)

Most kell a komment vagy sem?

Az online kommunikációnak és vitának megvan a lehetősége, hogy minőségien gazdagítsa a nyilvános tanácskozást, ha az udvariatlan megnyilvánulások nem gátolják ezt a demokratikus célt. Már, ha az egyes szájtok lehetőséget adnak ennek, a kommentszekció meghagyásával. Mi az érv amellett, hogy a nők többet szóljanak hozzá az egyes témákhoz? És mi szól amellett, hogy megszabaduljunk a teljes kommentfelülettől – ahogyan az már néhány hírportálnál is megfigyelhető? A kérdések nyitottak, mindkét részről lehet pro és kontra válaszokat adni. Azonban, lássuk be, megfelelő használattal a kommentszekció egyfajta fejlődési lehetőséget kínálhat mind a hozzászóló, mind a szerző, mind pedig az olvasó-megfigyelő számára.

 

Ábra 1

 

Média 2.0 Meetup márciusban is

A kommunikációszakosok sokszor nem tudják, mire lesz jó, amit tanulnak. A szakma egyelőre nem igazán segít a választásban egyetem után. Mi szeretnénk. Találkozó kommunikációszakosoknak, pr-osoknak, médiásoknak, marketingeseknek, egyetemistáknak, szakmabelieknek és érdeklődőknek. Sör mellett.

Előadóink:

Tóth Péter István, a ZSKF oktatója, az evolúciós pszichológia és a kommunikáció kapcsolatának szakértője

Méth Barbara, a Shopline marketingese

Időpont: 2015. március 30. - 18: 30

A helyszín: Könyvtár Klub - Múzeum krt. 4.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, itt kell regisztrálni.

Itt vagyunk a Meetup.com-on.

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr567126109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huffnágel Pista · http://www.huffnagelpista.com 2015.03.19. 16:38:19

A nők nem részei a nemzetnek és még az is kérdéses, hogy egyáltalán embernek számítanak-e

Mivel a nők egyre hangosabban követelik maguknak az előjogokat az élet szinte minden területén, arra hivatkozva, hogy ők bizony még tűsarkúban, hátrafelé is képesek arra, amire egy Férfi, itt az ideje, hogy leszögezzük a tényt:

A nők soha nem lesznek velünk, Férfiakkal egyenlőek. Soha nem voltak egyenlőek, és soha nem is lesznek, hazudjon nekik bármit a fősodorhoz tartozó média vagy az egyes politikusok.

Nem véletlen, hogy a nemek közötti egyenlőséget hirdető feminizmus ilyen kedvező fogadtatásra talált a nők köreiben. Míg mi, Férfiak legkésőbb 3 éves korukban ráébredünk arra, hogy a lányok bizony nem csak fizikailag, de bizony szellemileg is kevesebbek nálunk, addig ők egész életük alatt bárhova néznek otthonukban, vagy az utcára lépve, azt látják, hogy minden a mi kezünk munkáját dícséri.

Ez a folyamatosan, az életük minden percében érzett kisebbségi érzés hajtja a nőket a feminizmus hálójába, és ez az oka annak is, hogy még egyetlen épelméjű Férfi sem mondta azt soha, hogy ő bármiben is egyenlő akarna lenni egy nővel.

Felhívnánk olvasóink figyelmét arra, hogy van valami, amihez nem kell az a plusz 20%-os agytérfogat, nem kell felcipelni egy zongorát sem a hetedikre. Nem olyan bonyolult, mint mondjuk a programozás, tehát elméletileg egy nő is képes lenne rá, HA A NŐKNEK LENNE SZÍVE.

Csakhogy a jelek szerint a nőknek egyáltalán nincsenek mély érzelmeik. A nők évezreden keresztül úgy hazudtak nekünk, Férfiaknak szerelmet, hogy közben a világirodalom nem ismer egyetlen olyan szerelmes verset, amit egy nő egy Férfinak írt volna.

huffnagel.blog.hu/2015/03/16/a_nok_nem_reszei_a_nemzetnek

tralalala 2015.03.20. 12:43:15

@Huffnágel Pista: és mi a helyzet velünk, buzikkal? :D

inebhedj - szerintem 2015.03.20. 13:05:03

"Szerinte az internet kitűnő helyszíne a nőgyűlöletnek, a visszaéléseknek és a – negatív – megítélésnek. "

Vagy az a gond, hogy sajnálatos módon az emberek (egy része) hajlamos összemosni az ilyen megállapítások érdekében (prekoncepcióval) kutató Emma Pierson-okat "úgy általában" a nőkkel (annál is inkább, mert az Emma Pierson-ok célja is ez), ennek eredménye pedig amolyan önbeteljesítő jóslatként jelentkező (valamiféle) nő-ellenesség?

Esetleg azért nem kell túlspilázni a dolgot, inkább olyan ez, mint amikor egy energikus, és igen jó kedvű fiatalember esti szórakozás közben nagyon elmésen és humorosan beszólogat boldog-boldogtalannak, mígnem egy másik energikus, de kevésbé jó kedvű fiatalember tettleg bántalmazza, mire az első rögvest konstatálja a szólásszabadsághoz való jogán esett sérelmet?

♔bаtyu♔ 2015.03.20. 13:20:18

Én soha nem figyelem a nickeket, nő vagy ffi e.

Anyázik, vissza anyázok, vitatkozik, vitatkozom, szóval tényleg abszolut demokratikusan.

(Amúgy is az egyenjogúság híve vagyok, de arról én nem tehetek, hogy nagyon rendes nejem van, mindent megcsinál, nekem szinte semmit nem kell).

tavolirokon2 2015.03.20. 13:38:41

clickbait troll cikk.

Csak azert van az egesz, mert az utolso "abra" egy egesz oldalas reklam, probalva kitrukkozni az adblockert.
Apropo, a haztartasban elkezdtem lecserelni az adblock plust uBlock-ra, es a gyengebb gepeken tenyleg erezni a gyorsulast. Mas is tapasztal hasonlot?

A grafikonbol az derul ki, hogy a kommentek kozt gyakran van random fassag, a fentebb is demonstralt noheccelo baromsag jelentosege egyenerteku az egyszavas poenkodaseval.

Vannak jol mukodo kommentrendszerek. Peldaul a slashdot cimu "ujsag" cikkeit mindenki csak atfutja, a lenyeg ugyis a legmagasabbra ertekelt kommentekben van, ahol rendszerint igazi szakertok szolnak hozza a temahoz, es utkoztetik velemenyuket turheto stilusban.
Mert kulonben lepontoznak oket.

A blog.hu kommentrendszere ehhez kepest a muvhaz budijanak falara firkalas szintjen van, nem az a mervado.

Felek, hogy a trollkodas ala adom a lovat, de nem lehet, hogy a kommentelo nok fele ferfinak adja ki magat a kellemetlensegek elkerulese vegett? Vagy egyszeruen haromszor annyi ferfi veszodik a nemenek megadasaval, mint no?

Saar Jacques 2015.03.20. 13:52:01

"A nők rájöttek, hogy felesleges kommentelni" - kommentálta a jelenséget
Szanyi Nagy Judit.

Comprende 2015.03.20. 13:57:58

Gond van emberek!

Egyik statisztika sem jött még.
Sem a 75% férfi, sem a másik ábrán levők ( nem írnám ki őket ), amikből eddig egy sem volt. Pedig itten eddig csak fijjjjjjúg írtak:)
És akkó itten csak vidéki tahó fijug írtak eddig?

2015.03.20. 14:15:37

Akkor most lendítenék egyet a statisztikán és 1 millió fővárosi nő nevében írom ide kommentként, hogy: első osztályú vagyok, akár egy vidéki srác!

2015.03.20. 15:07:32

a kommentelők többsége troll, egy részük csak unatkozik, egy részük bérkommentelő, egy részük torz/beteg, van aki szimplán hülye.
ezek aztán gondoskodnak arról hogy jóérzésű ember csak ritkán írjon be, más kérdés, hogy ez csak az egyik ok
süti beállítások módosítása