A könyvtárak takarják el a Nagy testvér szemét

2015. október 06. 07:51 - Bacsárszki Ágnes

Új szerepet találhatnak maguknak a könyvtárak: az Amerikai Egyesült Államokban több könyvtár is csatlakozna a Library Freedom Projecthez (LFP), amely anonim jelenlétet biztosító szoftverrel teszi lehetővé a magánélethez való jog gyakorlását böngészés közben. Az LFP szerint a könyvtárak a legdemokratikusabb közösségi helyek, így az intellektuális szabadságot és az információ szabad áramlását az interneten is védeniük kell. Ugyanakkor ez a szabadság nemcsak a politikai aktivistáknak és újságíróknak kedvez, hanem a bűnözőknek is.

Amerikában júliusban elindult a Library Freedom Project keretén belül a Tor szoftver könyvtári használata. A Tor (The Onion Router) egy ingyenes böngésző, amely anonim jelenlétet biztosít az interneten, és lehetővé teszi a cenzúrázott internetes tartalmakhoz való hozzáférést is. A kezdeményezés kitalálói szerint a könyvtárak a legdemokratikusabb közösségi helyek, amelyek védik az intellektuális szabadságot, és engedik az információhoz való szabad hozzáférést. A Tor pedig ebben segít: szabad és nyílt forráskódú szoftverként védelmet nyújt a kormány és a kollektív ellenőrzés ellen, így lehetővé teszi, hogy ezek a jogok biztosítva legyenek az interneten is. A LFP célja, hogy segítse a könyvtárakat az internet szabadságának megvédésében, és elősegítse a digitális szólásszabadság jogának fenntartását és oktatását.

2015-09-16_03-04-20.jpeg Forrás

Rendőrök a könyvtárban

A New Hampshire-i Lebanon Kilton könyvtára júliusban az LFP törekvéseihez csatlakozva először használta a Tort. Az indulás után nem sokkal azonban a könyvtárban rendőrök jelentek meg, akik figyelmeztették a könyvtárat, hogy a szoftver bűncselekmények elkövetésére is lehetőséget ad: illegális drogok forgalmazását és gyermekbántalmazással kapcsolatos képek cseréjét is lehetővé teszi. A helyettes rendőrségi főfelügyelő, Phillip Roberts szerint nem szándékoztak erőszakosan fellépni a könyvtár ellen, pusztán mint jogi végrehajtók mentek, hogy közöljék, milyen aggályaik vannak.

courtyard-640x427.jpgForrás: http://arstechnica.com/

Beintettek az ellenőrzésnek

A rendőrök felbukkanása után a könyvtárban leállították a Tort, és összehívták a bizottsági ülést, ahol ötven helyi lakos is részt vett. Mint kiderült, a rendőrségi beavatkozást mindenki mély megdöbbenéssel fogadta; az ülés során nemsokára a szólásszabadság kérdése került a középpontba. A lakosok támogatásával a háttérben a bizottság egyhangúan úgy döntött, hogy újraindítják a programot – ez szeptemberben meg is történt. 

"Az emberek rengeteg emailt küldtek nekem, mondván, hogy őket nem érdekli, ha leállítják a Tort, vissza akarnak vágni” – mondta Alison Macrina, a Library Freedom Projekt alapítója, majd hozzátette: „körülbelül tucatnyi másik könyvtárról tudjuk, hogy érdeklődnek”. Macrina szerint a rendőrség tette híressé a projektet, nekik köszönhetően akar még több könyvtár csatlakozni.

Bár a Tor anonimitása lehetőséget ad a bűnözőknek is, az újságíróknak és politikai aktivistáknak létfontosságú, hogy ki tudják kerülni az ellenőrzést. Ha leállítjuk a Tort, a bűnözők találnak más helyet maguknak, de azok, akik online anonimitást akarnak, nem” – mondta Alison Macrina, hozzátéve, hogy „a város útjait sem zárhatjuk le, csak mert pár ember ittasan vezet”.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr707885842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2015.10.06. 13:16:36

A TOR önmagában nem sokat ér, ha nincs a használó számítógépén rendszeresen frissített, agyonvédett Paranoid linux, mert a titkosszolgálatok simán meghekkelhetik a gépet és a kémprogramjaikkal közvetlenül figyelhetik, mit művel a kedves polgár, hamis biztonságban érezve magát.

_Epikurosz_ 2015.10.06. 16:07:08

Nos, a könyvtárban úgyis ismerik az embert, legalább névről meg kölcsönzési listáról, meg arcról. Kisebb könyvtár szerintem még be is vállalhatja. A könyvtáros nem paranoid nemzetbiztonságis, de azért ismer arcról meg érdeklődésről mindenkit. Tulajdonképpen a helyi közösség bizalma védi meg az egyént az arctalan és arcátlan hatalom bizalmatlanságától. :)

_Epikurosz_ 2015.10.06. 16:17:12

@steery: Ez valami amerikai hír. Ott elterjedtebb a linux is. Megnéztem, magánalapítványból él, nem állami, viszont 501-es státusa van. Nem túl zsarolható, hiába ugranak a zsaruk.

DogTheDog 2015.10.07. 01:50:27

Akit akarnak figyelik. Attol meg szabadabb bongeszest kinal a tor.
Nem csak illegalis tevekenysegre hasznalhato, van aki csak nem elegszik meg a rank szabott egyen tartalommal.
süti beállítások módosítása