Sebestyén Balázs: a nők utálják a női rádiósokat

2015. október 30. 16:15 - Háhner Petra

Csak egyetlen vezéregyéniség fér meg egy rádió reggeli műsorvezetői csapatában, a nőknek pedig nagyon nem fekszik ez a szerep. Nincs ma valós verseny a hazai rádiós piacon, a közszolgálatiság pedig szinte szitokszó. A rádióhallgatás egyre több ember hétköznapjaiból szorul ki, de a leghallgatottabb reggeli műsorok arcait mindenki ismeri. Csütörtökön este egy asztalhoz ült Sebestyén Balázs a Class FM-től, Bochkor Gábor a Music FM-től és Buda Márton a Petőfi rádiótól. A Cultivo őszi szezon nyitó rendezvényén jártunk.

Sebestyén Balázs és Bochkor Gábor kíméletlenül – de nyilvánvalóan csak a show kedvéért – alázták egymást csütörtök este megállás nélkül a Cultivón. Balázs többször megkapta, hogy egocentrikus és nagyképű, Bochkor pedig azt, hogy öreg. Azért a rádiós szakmáról is megtudtunk néhány dolgot.  Egy ponton a csipkelődést eleinte még csendesen figyelő Buda Máron, a Petőfi Rádió reggeli műsorának vezetője megunta a hallgatást, és kitálalt arról, hogy miért rossz ma a közmédiánál.

Bárhol nyomják a show-t

Bár ez alapvetően egy szakmai rendezvény volt, az előadók igazi show-t csináltak, főleg Balázs és Bochkor. Ábel Anita, az este moderátoraként szépen adta alájuk a lovat, így az első perctől jó volt a hangulat. Az első aranyköpés Balázstól jött, amely szerint a korán kelés olyan, mint Kiszel Tünde: egyszerűen nem lehet megszokni. Balázs nemcsak a többieken gúnyolódott, saját arroganciáján is ironizált, elmondta például, hogy neki nem délutáni alvás kell, hanem sport, így teniszezni jár délutánonként, illetve saját magára maszturbál úgy, hogy az iPhone-ja fényképezőjét szelfi módba kapcsolja, és azon nézi magát. Ennek a viccességi fokát a múltkori RTL Klubos farokfogdosós akcióhoz tudnánk hasonlítani: nekünk speciel sok volt. Ennyit a hangulatról, nézzük, hogy mi a helyzet a rádiózással.

Erőviszonyok egy rádióműsorban

Ahogy minden csoportba, úgy egy rádióműsor gárdájába is kell egy vezérszemélyiség, aki irányító szerepet vesz fel. A Morning Showban ez nyilván Balázs, de szerinte ennek ellenére demokratikusak az erőviszonyok a műsorban: mindenkinek megvan a szerepe. Mindig kell egy vezéregyéniség, akinek a karakterére építeni lehet a műsort, és még 1-2 ember, aki jól be tud kapcsolódni, aki abban jó, hogy rezonáljon másokkal.  Ha például három vezető típusú embert ültetnek össze beszélgetni, az nem működik. Bochkor Gábor is egyetértett abban, hogy a vezető által összeválogatott látszólag erős csapat ritkán válik be. Szerinte az a legjobb, ha a központi személy maga választhatja ki, hogy kivel vagy kikkel vezetne szívesen műsort. Mint kiderült, az mindig probléma, ha egy nőt is szeretnének beleerőltetni a műsorba.

cultivo.jpg

Forrás: Facebook / Cultivo

Mi a baj a női rádiósokkal?

Bochkor szerint kevés nőnek áll jól a rádiós műsorvezetői szerep, ezért nagyon nehéz ilyet találni, szinte lehetetlen. Többnyire két típussal találkozott eddig. A naiv-butácska típussal, aki körülbelül meg sem tud szólalni, így érdemben nem tesz hozzá a beszélgetéshez. A másik a túl vagány, szinte már férfias típus, aki épp ugyanazt nyújtja mint egy férfi, így megint nem érvényesül igazán a női gondolkodás és nézőpont a műsorban.

Sebestyén Balázs szerint nemcsak az a gond, hogy nehéz megfelelő nőt találni a szerepre – olyat, aki nem sértődik meg, és minden helyzetben veszi a lapot –, hanem az, hogy a női hallgatók utálják a női műsorvezetőket, és a férfiak is szívesebben hallgatják a férfiakat. Ettől még nem gondolja, hogy a reggeli rádiós műsor egy szexista műfaj lenne.

A hallgatók érzelmeket akarnak

A rádiós piac rengeteget változott az elmúlt években, évtizedekben, ahogy a rádiózási szokások is. Felmerül a kérdés, hogy mit nyújt a rádió az embereknek 2015-ben. Mivel ennél a műfajnál a reggel a főműsoridő, a reggeli rádiózás még mindig sokat ad az embereknek, a műsorvezetők szerint leginkább szórakozást és érzelmeket. Bochkor úgy látja, hogy főleg ezt a két dolgot várják el a hallgatók, ezt pedig változatos módszerekkel kell elérni, a humor mellett a demagógia is simán belefér. Ehhez pedig kellenek olyan erős érzelmeket kiváltani képes karakterek, mint Balázs vagy Bochkor.

Mindkét műsorvezetőnek volt már olyan megszólalása, amivel kiverte a biztosítékot. Az esetek 90 százalékában tudják, hogy hol van a határ, de előfordul, hogy a közvélemény valamit felkap és teljesen kiforgat. Balázs nem tartja problémának, ha néha túllőnek a célon, mert megosztónak kell lenni: akkor nem válik unalmassá egy ilyen műsor, ha a műsorvezető mond szerethetőt és provokatívat is. Úgy érzi, hogy a mai Magyarországon a hozzá hasonló embereket szelepnek használják: őket lehet támadni és utálni, rajtuk vezetik le a feszültséget az emberek.

Régóta nincs valós verseny

Mi alapján dől el, hogy egy rádiós műsor sikeres-e? Erre a hallgatottsági adatok a kézenfekvő válasz, de a rádiósok szerint az utóbbi időben ennek csökkent a jelentősége. Mérések persze vannak, főleg a hirdetések miatt, de a rádiók közötti valós versengés eltűnt. Bochkor szerint utoljára a Sláger és a Danubius Rádió idején volt rivalizálás a csatornák között. Balázs örülne, ha lenne valós konkurenciájuk, egy másik országos rádió reggeli műsora. Motiválná a tudat, hogy minden nap meg kell dolgozni a hallgatókért nehogy átpártoljanak a másik csatornához.

Másfajta közszolgálatiság kell

A közmédiánál egész más a válasz arra a kérdésre, hogy mitől lesz jó a műsor, sőt úgy tűnik, hogy nincs is rá válasz. Buda Márton, a Petőfi Rádió Talpra Magyar című reggeli műsorának vezetője a kezdetek kezdetén megkérdezte feletteseit, hogy mi a cél, és annyit mondtak neki, hogy „Hát, csináld!”. A hallgatottsági adatok a közmédiánál csak akkor számítanak, ha csökkenés van.

Buda szerint egészen máshogy kéne kezelni a közszolgálatiságot, és akkor a Petőfi Rádió műsorai talán labdába rúgnának a kereskedelmi rádiókéval szemben. Úgy gondolja, az a legnagyobb baj, hogy ezekben a műsorokban nem lehet kimondani azokat a dolgokat, amelyek az emberek szívét nyomják, és hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem politikára gondol. Szerinte ezt a falat kéne áttörni ahhoz, hogy egy közszolgálati rádió méltó konkurenciája legyen egy országos kereskedelmi rádiónak.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr618035824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

babbaba 2015.10.31. 09:37:26

A férfiak meg a Balázst.:)))

Advanced Flight 2015.10.31. 17:22:42

Én nő vagyok, és utálom a női rádiósokat, meg a férfi rádiósokat is.

bElannaTorres 2015.10.31. 17:47:33

én nem bírom a mesterkélteket, rádióba a lazák a jók onnan mindegy h nő vagy férfi.

Krisz11 2015.10.31. 18:53:28

Én birom a Petőfi rádiót. Néha kicsit alternatív, de tényleg változatos.
Mindenképpen értékes alternatíva.

kvadrillio 2015.10.31. 20:49:53

A RÉGI RÁDIÓSOK SOKKAL MAGASABB SZINTŰ MŰSOROKAT NYOMTAK. BALÁZSÉK CSAK ANALFABÉTA SÜKETPOÉNOKAT KÉPESEK KIIZZADNI MAGUKBÓL....A HAVI 12 MILLÁS FIZETÉSÜKÉRT.....

kvadrillio 2015.10.31. 20:53:14

ha nem a nyomorék zenéjüket akarom hallgatni benyomom a google-ba a slágerrádiót...occt haddszójjon ! :OL)O))))))

ojjjjan silányak, mint teréznéne macskájának a nyávogása.....

igazán Borzasztó Károly 2015.11.01. 08:23:59

Én nagyon megutáltam őket, mert azt hiszik, hogy akkor a legviccesebbek, ha a legnagyobb parasztságot adják elő.
Egyébként amikor van rá lehetőség, Jazzyt hallgatok.

neanderthal 2015.11.01. 08:47:07

@kvadrillio: "teréznéne macskájának a nyávogása"??? Hát te tényleg szakértője vagy a silány poénoknak...

lüke 2015.11.01. 12:36:18

MACSO társadalom,amire a jelenlegivezetés rásegít!

kvadrillio 2015.11.01. 12:37:15

huhhh....még mindig csak 8 hsz ??? és ebből is 2 az enyíííím ???? ennyire érdektelenül népszarú ez a Balázs-gyerők.....:)

cso zsi 2015.11.01. 12:40:52

Ez a három kellene minimum, hogy eltűnjön az éterből. Se reggel, se este, se képernyőn.
Irritáló hang, és (megjátszott?) butaság.
Ami megy, az a műsorvezető társ(ak) alázása.
Az nem műsor.

kvadrillio 2015.11.01. 12:41:18

@lüke: millen vezetés??? ez a MI....."MAGUKAT "ELIT"-NEK TITULÁLÓ...F@SZFEJEK GITTEGYLETE", ISMERETLENEK ÁLTAL RÁNK ROGYASZTOTT MEGÉLHETÉSI SZÓFOSÓK.....

kvadrillio 2015.11.01. 12:44:50

engem csak az zavar, de piszkosul, hogy az Inforádió adását alig tudom befogni, ez a faszfej Balázska, meg átfolyik széles sávokon keresztül minden más adót is lenyomva, belepofázva..........

cso zsi 2015.11.01. 12:45:28

@Krisz11: Nem lenne rossz, ha nem a Marci lenne a reggeli vihogó, és ha az unalmas, és határozottan pocsék mai magyar "zenéket" levennék a műsorról.
3-4 számonként valami mélabús szövegláda beszél a semmiről, néha tűrhető zenei aláfestéssel.
Sajnos a támogatott csatornákon kívül alig lehet hallgatni reggeli műsort a fővárosban, és a közelében, mert annyira kicsi az adóteljesítményük.

cso zsi 2015.11.01. 12:47:12

@kvadrillio: Nálam a Jazzyn képes megszólalni a Petőfi.Nem a szlovák határ közelében, hanem a Váci - Dózsa sarkon.

kvadrillio 2015.11.01. 12:52:41

jahhh és még....a Klub rádió Professzorpaprika c. műsorát, amit az általam elismerten IQ-bajnok Papp Réka Kinga vezetget...legutóbb Konok Péterrel..., szintén alig lehet fogni.
Balázska viszonyt úgy terjeng körbe-:O)körbe, mint egy Toi-Toi tartalmahhhhh....:O)))).

kvadrillio 2015.11.01. 12:56:40

@cso zsi: erről jutesztembehhh.....Pintér Tibor...Dózsa György, A NÉP FIA c. musical-jét láttam most és MARHÁRA TETSZETT AZ ELŐADÁS MINDEN PERCE, SZÍNÉSZE, ÉNEKESE ÉS ZENÉJE.....:) NAGY ÉLMÉNYT ADOTT ! :)

taga20 2015.11.01. 16:57:39

@kvadrillio: haver, te minden nap kivered orbánra, vagy hétvégén lazítasz?:)))

thrstjjtrt 2015.11.01. 19:51:09

"Sebestyén Balázs és Bochkor Gábor kíméletlenül – de nyilvánvalóan csak a show kedvéért – alázták egymást csütörtök este megállás nélkül a Cultivón. "

Összeeresztették a szart a trágyalével.

Balázskának elég fekete-fehér elképzelése van a nőkről, meg úgy általában mindenről.
Arról nem is beszélve, hogy szánalmas a "humoruk", bugris-egyszerű kapanyél jóska szint.

ABC123456 2015.11.01. 22:39:59

Undorító, ahogy ez a nőkiszorítós megy és megideologizálják kormányszinten meg rádiószinten, meg mindenütt ebben a nagy büdös macsóhonban. Ezeknek a fijúknak a magukhoz való esze hiányzik, a mellényük viszont nagyon nagy, mindeközben pedig a szakma ismerete, a nemzetközi kitekintés nulla. Ha volna, akkor ismernének jónéhány vérprofi nőt a szakmájukban és nem beszélnének hülyeségeket.
süti beállítások módosítása