A főnök megmondhatja, hogy facebookozzon

2015. december 11. 10:36 - Topolay Gábor

Bevett és bevált gyakorlat, hogy a munkáltató az állásinterjúval egy időben megnézi a pályázó közösségi profiljait. Ennek haszna és értelme világos, sok információ leszűrhető abból a tartalomból, amit valaki az online térben magáról láttat. Ez azonban informális, pusztán a tájékozódást szolgáló eszköz. De vajon előírhatja a munkáltató, hogy a munkavállaló hogyan használja a közösségi oldalakat? Van eszköz a kezében, hogy beleszóljon az alkalmazottak online magánéletébe?

Szinte minden alkalmazott találkozhatott már azzal, hogy a leendő munkáltató ellenőrzi a Facebook-profilját. Ha valaki megpályázik egy állást, érdemes rápillantani, mit oszt meg, mit lájkol. Szélsőséges a példa, de egy, a fegyvertartást ellenző civil szervezet nem szeretne a soraiban tudni olyan kollégát, akinek a profiljáról süt, hogy imádja a paramilitáris szervezeteket. Ez nem hivatalos módja a munkaerő kiválasztásának, a hirdetésre pályázó sokszor soha nem is tudja meg, mi okozta a visszautasítását.

boss-checking-your-facebook-1089629-twobyone.jpg/Forrás: images.askmen.com/

Az új munka törvénykönyve (MT) azonban lehetőséget ad arra is, hogy a munkáltató a munkaviszony alatt előírásokat fogalmazzon meg a munkavállaló munkaidőn kívüli magatartására. Ebbe pedig a közösségi oldalak használata is beletartozik.

A főnök beleszólhat digitális életünkbe

Az MT olyan eszközöket ad a munkáltató kezébe, amelyek kihatással lehetnek a munkavállaló szabadidejében tanúsított magatartására. Nyilván nem arról van szó, hogy a főnök beleszólhat, hogy a beosztott hova megy nyaralni, szeret-e moziba járni, avagy kivel találkozgat. De a munkahely jogosan várhatja el, hogy a kolléga munkaidején kívül is mutasson némi lojalitást, egyfajta finom érdekazonosulást, és megnyilvánulásaival ne hozzon szégyent a kenyéradójára. A köztévé például joggal fejezné ki nemtetszését, ha egy operatőrük folyamatosan a műsoraikat becsmérelné a közösségi oldalán. Sőt, egy bank is nyugodtan kifogásolhatja, ha egyik vezető menedzserükről minden hétvégén vállalhatatlan képek kerülnek ki publikusan.

8. § (2) A munkavállaló munkaidején kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, amely (…) közvetlenül és ténylegesen alkalmas munkáltatója jó hírnevének, jogos gazdasági érdekének vagy a munkaviszony céljának veszélyeztetésére. (…)

(3) A munkavállaló véleménynyilvánításhoz való jogát a munkáltató jó hírnevét, jogos gazdasági és szervezeti érdekeit súlyosan sértő vagy veszélyeztető módon nem gyakorolhatja.

Egyértelmű, ahogy a munkáltató meg tudja nézni a Facebookunk, úgy bárki képes rá, aki kapcsolatba lép a munkahellyel és tudja a munkavállaló nevét. A közösségi oldalainkon lévő tartalmak összessége, az online identitás pedig éppúgy nem lehet sértő a munkahelyünkre, ahogy az ottani viselkedésünk sem lehet az. A fenti jogszabályhely épp ezt mondja ki: a munkaadónk jó hírneve és jogos gazdasági érdeke nemhogy szabadidőnkre lehet kihatással, de bizonyos esetben még a véleményszabadsághoz való jogunk korlátja is lehet. A fenti példák pont ezeket az eseteket fedik le, a vezető menedzser szabadidejében a bank jó hírnevének árt, míg az operatőr a véleményszabadságát gyakorolja sértő vagy veszélyeztető módon.

16295134.jpg/Forrás: timesofindia.indiatimes.com/

Nemcsak szabályozhat, ki is rúghat

Az Országos Mentőszolgálat nyíltan szabályozza az alkalmazottak online magatartását, elkerülve a 2012-es eset megismétlődését, amikor mentősök magatehetetlen betegekkel pózoltak a Facebookon. A szabályzat értelmében nem pusztán a betegek személyiségi jogait kell tiszteletben tartani, hanem tiltják a betegellátással összefüggő fényképek közzétételét is. A Blikk pedig egyenesen kirúgta egy újságíróját, amiért saját Facebook-profilján emberi méltóságában megsértett egy 15 éves, megerőszakolt lányt.

Egy kiváló példa kívül esik ugyan az MT hatályán, de remekül szemlélteti a dolog lényegét: az osztrák köztévé kiadott egy szabályzatot, hogy a kollégák hogyan használják a közösségi oldalakat. Olyan előírások szerepelnek benne, hogy mellőzzék a privát fotók megjelenítését, ne írjanak negatív véleményt a tévé műsorairól, vagy hogy ne csak egyetlen párthoz tartozó személyek legyenek az ismerőseik között.

A fenti példák egyelőre ritkák, de a lényeg: érdemes szem előtt tartani, hogy a főnök is megnézheti a profilt, és nem biztos, hogy tetszik neki a látvány. Nem árt beállítani, hogy alapból a posztjainkat ne mindenki, csak a barátaink láthassák, a főnököt, munkatársakat meg lehet külön, még szűkebb listára is rakni. Vagy a LinkedInre terelni.

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr548144220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kuntakintekitekinte 2015.12.11. 17:23:39

"A főnök beleszólhat digitális életünkbe"

Aha. A jó édesanyjáéba.

Életunt Cápa · http://eletuntcapa.blog.hu 2015.12.11. 18:10:45

Hibás érvelésnek tartom, mert pl. nem attól keletkezik egy probléma a cégnél, ha azt én kiposztolom. Szóval az nem sértő, ha én mondjuk CBA-alkalmazottként kirakom, hogy a sajátmárkás autójuk sz*r, hanem ténymegállapítás.

Hazugságot meg eddig se lehetett terjeszteni.

Hörömpő cirkusz világszám 2015.12.11. 19:19:44

Ha a posztjaim csak az ismerőseim számára láthatók, a probléma megoldódott, nem?

Rémbódess 2015.12.11. 19:50:14

@Hörömpő cirkusz világszám: Előfordul, hogy ott helyben kéri a HR-es, hogy vedd fel az ismerőseid közé (persze utána unfriend mehet neki pár nap után), de olyat is hallottam, hogy a jelszavadat kérték el, hogy a teljes profilt átnézhessék. Na, az már durva...

Irbisz 2015.12.11. 20:05:34

@Rémbódess:
Ilyet csak olyan lotifuti munkakörökre palyazokkal tudok elkepzelni, akikkel ezt meg is merik tenni.

Rémbódess 2015.12.11. 20:09:59

@Irbisz: Na ja. Van az a szint, ahol már csak LinkedIn profil van, vagy már az sem, mert az illető akkora név a szakmájában, hogy már névjegykártyája sincs, mert úgyis tudja mindenki, hogy ki ő...

sic! 2015.12.11. 20:25:25

Megint egyszer a mérték hiányzik... odáig ok, hogy elvárható, nem becsmérlem a munkáltatót és nem teszek ki olyasmit, ami törvénybe ütközik (pl. fotót másokról azok megkérdezése nélkül [ide tartoznak a magatehetetlen betegek és az erőszak áldozatai is], felszólítás erőszakra vagy mások emberi jogainak megsértésére és hasonlók). Ez utóbbi amúgy sem munkajogi, hanem büntetőjogi kérdés....
De az már baj, ha valakit azért rúgnak ki, mert érvekkel alátámasztott, nem becsmérlően megfogalmazott szakmai véleményt nyilvánít, vagy amikor a munkáltató a korlátozott nyilvánosságú felhasználást akarja ellenőrizni...

datam 2015.12.11. 22:03:31

@Rémbódess: én úgy gondolom, hogy ami a profilomon látható, az rám, és a szűk ismerősi körömre tartozik. De például van egy olyan fénykép mappa, amit csak a feleségem lát, abban gyűjtjük a gyerekről a képeket, ha esetleg a felhő, vagy a vinyó megadná magát, minden duplikálva van. De ami a profilomon van, azt csak ismerős láthatja, mert úgy gondolom, az magánszféra bizonyos mértékig, a górénak pont semmi köze hozzá, mint ahogy ahoz sincs, hogy hova megyek nyaralni. Bár én elég "furán" kezelem ezt a munkaidőn kívüli főnökkel kapcsolattartást, ha lehet minimálisra redukálom. Este 6 után pl. már nem veszem fel a telefont. Mondja el munkaidőben a mondandóját, vagy várja ki a másnapi munkakezdést. Nem igazán csípem azt sem, ha nagyon firtatják a magánéletem, és túl sokat akarnak tudni róam. Néztek már rám furán, mert kerek perec megmondtam a bossnak, hogy semmi köze az én szabadidős tevékenységeimhez. Úgy gondolom, a főnök az főnök, nem haver, ismerős, pláne nem barát. A kapcsolat korlátozódjon munkaügyekre és ne többre... Lehet én vagyok a hülye, de semmiféle támadási felületet nem szeretnék adni...

Tudományos libsizmus 2015.12.11. 23:25:54

Elvtársak. Aki munkaidőben faszbúkozik, az duplán is megérdemli, hogy kibasszák a büdös kurva anyjába.

Hórukk 2015.12.11. 23:50:07

@kvadrillio: 8 millió magyar társadalmat írsz, de megnyugtatlak, hogy te nemcsak hogy társadalom nem vagy, de még magyar se. Te kovácsbéla te! Kérdés csak az, vajon tudod-e magadról hogy hazaáruló vagy? A fajtáddal együtt. Te kovácsbéla te! A nagybetűzés meg egy ismert pszichiátriai tünet, nem mondták a viziten?

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2015.12.12. 03:34:02

@Tudományos libsizmus: Itt nem a munkaidőben faszbúkozásról van szó. De mind1, tuggyuk nem szoptad elolvasni azt amire kommentet írsz. Ismerünk KISZ titkár elvtárs. A fegyverhasználat írott és íratlan szabályait már megtanultad fotelhős, ha már migránsokra akarsz lődőzni?

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2015.12.12. 03:34:57

@Hórukk: Ő a net közismert idiótája, a CTRL+C, CTRL+V a kedvence.

Rudi Kató 2015.12.12. 04:41:20

A zsidó és keresztény egymást kizáró fogalmak!

Ejkekjetter 2015.12.12. 06:03:16

@kvadrillio: Kedves kvadrillio, kedves Rudi Kató, felteszem az Ó Szövetség és Új Szövetség mint olyan nem mond nektek semmit, igaz? Bár nem teljesen értem ez az egész hogy jön a főnök fészbukellenőrzési jogköreihez, de biztos elmagyarázzátok majd, lehetőleg csupa nagybetűvel, hogy én is megértsem.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2015.12.12. 06:09:01

@Rémbódess: Igen? Az ilyen HR-est megkérném, hogy ezt irásba adja. De mindegy is, ott vége lenne az interjúnak, megköszönném a lehetőséget és kiposztolnám a fészbúkra melyik cégnél, név szerint melyik HR-es kért ilyesmire.

2015.12.12. 09:00:45

@Hörömpő cirkusz világszám: pontosan !
világlúzere az az ember aki nyilvános profilt tesz ki magáról hogy bárki csámcsogjon rajta.
Nem is értem az ilyen lúzerséget.

Ha annyira politizálni akar akkor csináljon egy fake profilt és onnan trollkodjon.

A Tyne folyó déli partja 2015.12.12. 09:29:04

@Rémbódess: s miért venném fel azt a HRest? Az ismerőseim vannak ott, a HRes nem ismerősöm.

midnight coder 2015.12.12. 10:27:26

Azért valahol ez érthető. Egyik cég sem szeretné Pl. az üzleti titkait nyilvános helyen olvasni.

Hörömpő cirkusz világszám 2015.12.12. 10:37:37

@Rémbódess: No az lesz az a pont, ahol megköszönöm a lehetőséget és végét vetek az interjúnak.
A munkavállalónak is vannak személyiségi jogai és ha ilyen szinten óhajt a munkáltató ellenőrzést gyakorolni a munkavállalói felett, akkor az már rabszolgatartás, nem munkaviszony. Nem véletlenül hívják MAGÁNéletnek a munkaviszonyon kívüli létet.
BTW az sem hozzáférhető adat az adatlapomon, hol dolgozom és milyen pozícióban. Arra ott van a LinkedIn.

bkkzol 2015.12.12. 11:23:43

Elég minimális elvárás a munkavállalótól, hogy ne fikázza, járassa le munkahelyét, főnökét. A nem tetszik a főnök vagy a munkahely akkor szépen adja be a felmondását és keressen számára megfelelő munkahelyet. Nem tartom korrektnek az aknamunkát se, hogy hátulról fúrja azt a helyet, embert akitől a fizetését kapja. Bár ez utóbbi egy Hungarikum.

CoolKoon 2015.12.12. 12:03:16

@Rémbódess: Na az olyan munkáltatót már rögtön, az állásinterjú alatt el kell küldeni a pi...francba. Nem, a szakmai helyekre is embereket pofára felvevő HR-es ribik csak ne nézegessék a Fussbúk-profilomat, mert abszolúte semmi közük hozzá. Mellesleg ezért nem mennék fel oda a büdös életben saját névvel se. Nézegesse a LinkedIn-profilomat, azt csinálhatja naphosszat is akár.

Mr. Waszabi 2015.12.12. 12:22:07

Szerintem sokan összekeverik a magánéletet a munkahellyel. A munkahelyi témák nem részei a magánéletnek, ergo, nincs keresnivalója a privát közösségi megnyilvánulásai között, vagy éppen blogon. Másik értelmezési hiba, hogy a munkahely érdekei bármilyen információ kiszivárogtatásával sérülhetnek, legyen az akár ártatlannak tűnő megjegyzés pl. egy megfeneklett projektről, vagy hibásnak vélt vezetői döntésről. Ugyanis a konkurencia ezekből az infokból is építkezik. Akkor is, ha erről a kedves munkavállaló nem is tud. Ez pont olyan, mint ahogy a házasság problémáit sem posztolja ki normális ember, mert nem tartozik senkire az érintett feleken kívül. Az sem védhető álláspont, ha csak utólag posztol bármit a volt munkahelyéről, hisz a munkahelynek utóbb is okozhat kárt. Tehát, ha a HR-es megnézi valaki posztjait, és azt látja, hogy korábbi munkáltatóiról ezt meg azt posztolt utóbb a delikvens, akkor nem bízhatnak meg benne, mert őket is ki fogja posztolni. Nem bonyolult ez, igazából nincs köze a magánélet szabadságának megsértéséhez vagy ilyesmihez, kár összekeverni.

2015.12.12. 13:09:56

@Rémbódess: Mindkét kérés elég érdekes lenne. Elég éhes kellene legyek, hogy ilyesmibe belemenjek, el sem tudom képzelni. Mi közük a magánéletemhez...
Mellesleg pont ilyesmiktől kellene a törvények megvédjenek.

2015.12.12. 13:12:15

@kvadrillio: Én sem ismerem, de ha minden igaz elvileg 91 óta a szakmájában dolgozik. Mi ezzel a gond, illetve hogyan releváns itt?

Balt 2015.12.12. 14:46:06

@Hörömpő cirkusz világszám: Sőt, az még jobb, ha csak én magam. És el is érkeztünk az ún. "közösségi média" értelmének mibenlétéhez. Viccen kívül.

Balt 2015.12.12. 14:57:08

@randomgenerator: Oda se neki, Kovács Bélát biztos ismeri. :) Gál Kinga 2004 óta folyamatosan EP képviselő , 2x választozták meg az év képviselőjének Európában.

Rémbódess 2015.12.12. 15:13:45

@A Tyne folyó déli partja: Én nem mondom, hogy helyeslem ezt a megoldást, csak mint létező jelenséget írtam le.
Ha nem engeded, hogy belenézzen, akkor gondolhatja, hogy titkolnivalód van és akkor ezért nem vesz fel. Te dönthetsz úgy, hogy nem engeded a betekintést, ő meg dönthet úgy, hogy nem vesz fel... Ennyi...

A Tyne folyó déli partja 2015.12.12. 19:24:43

@CoolKoon: mondjuk, ha teszem azt Kovács Istvánnak hívnak, Pesten, vagy akár egy kisebb városban, akkor keresgélheti, hogy melyik is vagy...

CoolKoon 2015.12.13. 03:47:07

@A Tyne folyó déli partja: Szó se róla, nekem is van 1-2 névrokonom (az egyik ráadásul valami akadémikus), de akkor is. Ha egy cég ilyesmivel nyit (ráadásul még ha van annyira pofátlan, hogy ezt nyíltan fel is vállalja), akkor ez később csak rosszabb lesz. Ergo ilyen helyre nem szabad dolgozni menni.

2016.02.16. 03:04:25

Remek, en nem osztok meg semmit szamomra ismeretlenekkel. Akkor mi van?

2016.02.16. 03:06:34

@Rudi Kató: Szerintem a zsido is kereszteny.

2016.02.16. 03:18:11

@datam: Vannak olyan munkahelyek, ahol mar csak ezert a hozzaallasert szonyegszelre kerulsz.
Durva, de a fonokok tenyleg azt hiszik, hogy beleszolhatnak a beosztottaik maganugyeibe, a FB pedig eleg rendesen maganugy.
De ha egy ceg annyira paranoias, hogy attol fel, hogy melyik alkalmazottja kelti velt, valos rosszhiret a vallalatnak, annal a cegnel valami nagy gebasz van, alapbol. Az uzleti titkok ide nem vonatkoznak, az mas, arra kulon etikai kodex vagy titoktartasi szerzodes szokott lenni.
En pont emiatt kollegakat sem szoktam felvenni az ismeroseim koze. Csak azt akit valoban kedvelek es kialakul egy olyan barati kapcsolat is ami fuggetlen a munkahelytol. Ha valakivel mar evek ota nem beszeltem, azt nem szoktam megtartani a FB-n, egyszeruen torlom a kapcsolatot. Ha valakire nem vagy kivancsi, csak idegesit amikor latod a -szamodra erdektelen-posztjait. Persze, leallithatod a koveteset, de minek legyen ott az ismerosok kozott amikor csak annyi kapcsolat volt vele, hogy 1 evig ugyanabba az iskolaba es ugyanarra az eloadasra ultetek be es tudjatok hogy hivjak a masikat?
Ennyire fontosak a posztokra adott valasz like-ok?

CoolKoon 2016.02.23. 20:58:03

@Rémbódess: Hát ne is vegyen fel. Az ilyen szellemi nyomorék cégek később is turkálni fognak a magánéletemben (hiszen rögtön az elején jelezted nekik, hogy szabad). Vegye fel a legalja söpredéket inkább, hátha idő előtt csődbe viszik. Ha pedig valaki még ennek ellenére is elmegy egy ilyen céghez dolgozni, akkor magára vessen, mert ő a hülye.

CoolKoon 2016.02.23. 21:02:19

@A Tyne folyó déli partja: Ohohó, nem oda Buda! A fentiek alapján némelyik HR-es ribi olyan pofátlanul rámenős, hogy meg is kér, hogy ugyan mutasd már meg, hogy melyik Kovács Béla is vagy te.
Egyébként érdekes, hogy nálam ezt a FB-os dolgot még sose játszották el (igaz, sose voltam a valódi nevemmel a FB-on), pedig az egyik ismerősöm mesélte, hogy vele megesett.

CoolKoon 2016.02.23. 21:07:54

@Mr. Waszabi: De olyan nincs, hogy a HR-es ribi megnézi a FB profilomat! Ő nekem nem ismerősöm, nem kollegám, meg úgy egyáltalán senkim. Ergo semmi köze a magánéletemhez, egy kicsit sem. Ugye a lakásodba se engednéd be az ilyen hiénákat, meg a mobilodat se mutatnád meg neki, igaz? Akkor mégis miért lenne ez a FB-al másképp?

Mr. Waszabi 2016.02.26. 19:18:15

@CoolKoon: én megértem, hogy mit szeretnél, hogyan lenne jó. Azonban arról írtam, hogyan is van ez a valóságban. Tehetsz ellene ? Igen. Figyelembe veszed, hogy amikor posztolsz, azt akarod-e láttatni bárkivel. Ha állást keresel és tisztába vagy azzal a ténnyel, amit írtam, akkor nem posztolsz multi-ellenes kirajongásokat, vagy nem publikusan, hanem zárt körben teszed. A HR-es nem racionális ember. Olyan pszichológiai praktikákkal operál, amiket racionális alapon senki nem fogadna el ma tudományosan - csak hogy pont a pszichológia az a terület, ahol Carl Gustav Jungot annak ellenére szentként tisztelik, hogy a materialista pszichológusok nem is értik a felét sem az ő publikációinak, állításainak. Meséld el nekem abszolút amatőrként, hogy szerinted hogyan lehetséges, hogy elfogadják tanításait, holott azok spirituális tapasztalain alapulnak? Arról van szó gyakorlatilag, hogy x millió ember, aki nem értette az ő tanításait, nos, kényszerűen bólint arra, hogy igen, Jung az isten, mert különben nem kaphatnának diplomát. Nem mellesleg mondom, hogy ez még a szocreálban is így volt, ahol aztán igazán nem tolerálta az állam a spiritualizmust, még magán emberek szintjén sem - de azért eltűrte, sőt elismerte a saját hivatalos intézményeiben, mint szakmai oktatási alapot. Sztem nem kell ragozni a témát - defektek mindig és minden környezetben vannak. Csak, amiről nem beszélünk, az gyakorlatilag nincs is. Legalábbis, ez a közhelyes tévhit.

CoolKoon 2016.02.26. 23:23:03

@Mr. Waszabi: Hát, pedig nekem sajnálatos módon lepcses a szám, és mivel több multit is megjártam, ezért tudom, hogy mekkora rohadékokkal van tele lényegében az összes. Erről pedig alkalomadtán ugyanúgy beszélni/írni fogok, mint a politikáról, csak éppen álnévvel, nem a saját nevemmel (azért is találtam ki ezt az álnevet olyan 17-18 éve). A FB-ra is regisztrálni lehet álnévvel (amit meg is tettem), csak fennáll a veszélye, hogy a baromarcúik egy szép napon letiltanak.
Igazából a HR-esekbe belevert baromságokkal (és most mindegy, hogy Jung vagy valaki más találta-e ki őket) nem az a baj, hogy ezoterikusak, meg irracionálisak, hanem az, hogy nem optimálisan működnek (sőt, bizonyos állástípusoknál szinte, vagy egyáltalán nem működnek), és mint ilyen, óhatatlanul kontraszelekcióhoz vezetnek. Ugyanis ilyenkor nem az a cél, hogy felmérjék, hogy az illető képes lesz-e elvégezni a rá bízott feladatokat, hanem az, hogy megfeleljen valami vudu-szerűen összerakott "személyiségi" követelményrendszernek, ami már eleve kizárhatja (és nagy valószínűséggel ki is zárja) a jó jelölteket is (erre a legjobb példa talán az az Edison-féle teszt volt, amivel a lehetséges utódját próbálta megtalálni, és ami végül csúfos kudarchoz vezetett). Már csak ezért se vagyok elájulva egy kicsit sem a HR-esektől meg a módszertanuktól. Kár, hogy kevesen tudják, mekkora kóklerek a HR-es módszerek kidolgozói, így a végtelenségig hülyíthetik a cégvezetőket az ostoba maszlagjukkal. Kicsit cinikus leszek, és azt mondom, hogy nem az a baj, hogy vannak "defektek", hanem az, hogy a teljes HR-es szakma rossz premisszákra épül, így szinte áltudománnyá silányultak.
Én úgy tudtam, hogy a szociban a pszichológia (és ebből kifolyólag minden arra épülő vagy hozzá szorosabban kapcsolódó tudományág) "burzsoá áltudománynak" lett kikiáltva, pont mint az informatika (is).
süti beállítások módosítása