Blikk-főszerkesztő: ha Donald Trump ad pénzt, nem mondok fel

2016. május 31. 13:56 - Média 2.0

Gedei Norbert, a Blikk főszerkesztője tartott pódiumbeszélgetést május 26-án a Magyar Újságírók Országos Szövetségében (MÚOSZ). A főszerkesztőt arról kérdezték, létezik-e bulváretika, mi lehet a Blikk.hu jövője, és érkezik-e a szerkesztőségükbe politikai megkeresés. Gedei visszafogottan nyilatkozott a Blikket ért lehallgatási botrányról, elmondta, hogy szerinte nincs politikafüggetlen sajtó, de megérti, ha valaki a Magyar Időknél állítja elő a kormánytartalmat. Azt is elárulta: szeretnének feljebb lépni az online olvasottsági rangsorban, és lehet, hogy visszatér a Vasárnapi Blikk.

A beszélgetés nyitótémája a Blikk munkatársa, Csikós Klaudia rendőrségi lehallgatása volt. Gedei szerint jogtalanul történt a megfigyelés, mivel a sajtómunkásokat is ugyanaz a védelem illeti meg, mint bárki mást. Az első kérdés tárgyalása azonban hamar véget is ért: „mivel tíz évre titkosították az iratokat, úgysem tudunk meg egyhamar semmit” – zárta le a témát. Az általános, információgyűjtéssel kapcsolatos gyakorlatukról még annyit mondott, hogy a személyes kapcsolataik a rendőrséggel nagyon fontosak, de a tíz évvel ezelőtti minta, amely pár telefonhívásból állt, már a múlté. Emlékeztetett: lett már vesztegetési ügy abból, hogy egy nyomozó kapott egy doboz süteményt.

img_6207.jpgGedei Norbert. Fotó: Karvaly Bence

Az információszerzés etikája

Mesélt viszont arról, hogy alakul a celebekkel való kapcsolatuk. Mint mondta, sokan igyekeznek jó viszonyt ápolni a bulvárújságírókkal: néha exkluzív információkat adnak cserébe azért, hogy érzékenyebb témákról hallgassanak a sajtósok. Gedei rögzítette, hogy ezeket a kéréseket elhárítják: ha a konkurencia úgyis lehozza az anyagot, ők sem késlekedhetnek vele. Hasonló a helyzet a politikusokkal. A főszerkesztő elmondta, hogy a politika világából is érkeznek kérések, de ők mint külföldi kézben lévő, stabil piaci helyzettel rendelkező médium, megtehetik, hogy nemet mondanak. „Igaz, egy hirdetőt sem hajtunk el, a mostani kék, Brüsszeles hirdetés nálunk is megjelent” – tette hozzá.

A politika szemszögéből világította meg a bulvársajtó etikáját is: létezik-e olyan téma, ami súlyos lenne, ám publikálását morális okokból mellőzik? Gedei Orbán Gáspár egyházát hozta fel példaként. Mint mondta, a konkurens Bors címlapon hozta a témát, míg a Blikk hallgatott róla: úgy ítélték meg ugyanis, hogy a hitélet olyan téma, ami nem tartozik a bulvárra, még akkor sem, ha azt a kormányfő gyermeke szervezi.

Online vagy print?

A Blikket is elérte a print lapok réme: az online sajtó térnyerése miatt sosem látott mélységben vannak a nyomtatott lapok eladási statisztikái. A Blikk, válaszul a tendenciára egybeolvasztotta a print és az online szerkesztőséget úgy, hogy a kettő kiegészíti egymást és szorosan együttműködik egymással. Egyrészt ugyanaz a stáb ír mindkét felületre, másrészt három műszakban dolgoznak a szerzőik, hogy az online-t is folyamatosan ellássák hírekkel.

Régebben a printbe tartogattuk az erős anyagokat, de ma már szinte azonnal le kell hozni” – állította, és elárulta, hogy néha több online cikkel is felvezetik a másnapi nyomtatott tartalmat, vagy a másnapi címlapot tesztelik a portálon. A Blikk.hu jövőjéről Gedei megjegyezte, hogy szeretnék piaci helyzetüket stabilizálni. „Ma a híroldalaknál a harmadik és a negyedik hely között billegünk, ezt szeretnénk stabil harmadik helyre váltani, és közben megtartani a profittermelő képességet” – hangsúlyozta.

img_6238.jpgFotó: Karvaly Bence

Ezzel a képességgel kapcsolatban Gedei merengett Habony Árpád Lokál nevű, ingyenesen megjelenő, nemsokára startoló napilapjáról. Mint fogalmazott: elkerülhetetlennek tartja a Blikk példányszám-csökkenését, de nagy problémát nem lát, a két lapnak ugyanis más a közönsége. A Lokál ingyenes lap lesz, amely a hirdetésekből él, ingyen osztják majd a közlekedési csomópontokon, míg a Blikk eladásainak csak húsz százalékát bonyolítja a csomópontokon, továbbá exkluzív, minőségi tartalmat tudnak előállítani, főleg ahhoz a laphoz képest, amely csak a hirdetési pénzeket akarja maximalizálni. A Lokál szerinte inkább a Metropollal fog küzdeni, még akkor is, ha a szerintük a Blikkel akarnak versenyezni.

Új és régi megoldások

„Mérlegeljük még, hogy visszaállítsuk a Vasárnapi Blikket” – mondta a vasárnapi zárva tartás okozta kereskedelmi átállásról. Nagy eredménynek érezte, hogy mindössze a vasárnapi különszámot előállító szerzőiktől kellett megválni, mikor a kötelező zárva tartás időszaka elindult. Ekkor is megjegyezte azt a többször visszatérő állítást, hogy a Blikknek szerencséje van a külföldi tulajdonosi körrel.

Szó esett még a közösségi médiáról is: az Instant Articles sikereiről már hallott, de még eldöntik, hogy a használata a Facebooknak, vagy a Blikknek lenne-e jó. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az új online megoldások veszélye a Cink.hu-ra lecsapott: az oldal egy algoritmusváltás miatt hirtelen vesztett olyan mennyiségű olvasót, amely az oldal megszűnéséhez vezetett. „Velünk is megtörtént már, hogy egyik napról a másikra egy rossz algoritmus miatt vesztettük ötvenezer olvasót” – figyelmeztetett.

img_6235.jpgFotó: Karvaly Bence

Trump jöhet, az Al-Quaida nem

„Ha Donald Trumptól kapunk pénzt, nem állok fel, ha az Al-Quaidától, akkor megfontolom” – jegyezte meg nevetve a Vs.hu-t érő botrányra. Mint mondta, megérti a Vs.hu munkatársainak döntését, de azt is, ha valaki a felduzzasztott Magyar Időknél állítja elő a kormánytartalmat. „Minden sajtósnak meg kell hozni a maga döntését, nem olyan a piac, hogy mindenki ott találjon munkát, ahol akar” – mondta. Hozzátette: gyakorlatilag nincs politika-független médium, de üzleti függetlenség sincsen. Konkrétan a jegybankra vonatkozó kérdésre azt mondta: hasonló esetben ő is megfontolja, hogy elhagyja a főszerkesztői posztot, még úgy is, hogy a jegybanki alapítványok nem szóltak bele a szerkesztőségi tartalomba.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr268762370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása