Saját rokonainkat sem vennénk észre hajléktalanként?

2014. április 30. 09:44 - Pintér Dániel Gergő

Nemcsak az Európai Unióban, de Amerikában is vészesen nyílik a szociális olló: tömegek kényszerülnek az utcára, miközben a jóléti társadalom egyre érzéketlenebb a létminimum alatt élők problémáit illetően.  Hogy pontosan mennyire válnak láthatatlanná a hajléktalanok, azt a New York City Rescue Mission legújabb kísérlete illusztrálja: a járókelők akár saját rokonaik mellett is szó nélkül elmennek.

A „Make them visible” (Tegyük őket láthatóvá!”) nevet viselő kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a társadalmi kirekesztettség kérdésére, és mindenki számára átélhetővé tegye: az utcán ülő ember éppen olyan, mint bármelyikünk. 

Káros sztereotípiák

Tény, hogy a kísérlet objektivitása erősen megkérdőjelezhető - a csatornafedélen kuporgó, sapkájukat a szemükbe húzó, állig beöltöztetett alanyok szemtől-szemben is nehezen felismerhetőek -, a kampány üzenetével mégis nehéz vitatkozni. Bár a videóban kialakított szituációk erősen manipulatívak, a gyalogosok reakcióit azonban nem lehet nem észrevenni:  rezzenéstelen arccal, oldalra sem pillantva szlalomoznak a nyomorúságos emberi sorsok között.

Természetesen sokan hibáztak és tettek érte, hogy padlóra kerültek, de rengeteg olyan ember is sínylődik az utcákon, akik fizikálisan vagy mentálisan omlottak össze. A róluk kialakult képünk gyakran a média káros, megbélyegző és felszínes sztereotípiáin alapulnak, melyek súlyosan rombolják a társadalmi összetartozás és szolidaritás érzését. Ahhoz, hogy az utóbbi évek egyik legfontosabb problémájára országhatárokon átívelő megoldás születhessen, mindenekelőtt érdemes árnyaltabban és nagyobb felelősséggel szemlélni a különböző deviáns életmódok médiareprezentációt, s lebontani a nincstelenekkel kapcsolatos téves előítéleteket.

Júliustól technikusnak tanulok. A lányomért és a fiamért teszem. 

Mint ahogy idealizálni, úgy sarkítani is kár a jelenséget: a hajléktalanoknak sem elítélő magatartásra, sem sajnálatra nincs szükségük, objektív és információgazdag tájékoztatásra, érzékeny ábrázolásra azonban annál inkább. Az NYCRM munkatársai is óva intenek minket attól, hogy homogén csoportként tekintsünk a kéregetőkre, és anélkül alkossunk véleményt, hogy tudnánk min ment keresztül az adott személy. A fenti videó mellett egy a maga nemében egyedülálló, a New York-i hajléktalanokról készült fotósorozattal is megpróbálják a civilség, az aktivizmus és a részvétel eszméit, gyakorlatát közelebb hozni a hétköznapok emberéhez. A saját idézetekkel személyessé tett portrék hatásosan emlékeztetnek: az utca porában kolduló is valakinek az édesanyja, fia, esetleg testvére.

 

/Forrás: The Huffington Post/

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr656094515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.04.30. 14:51:15

Ne má, azt hittem csak úgy teremnek.

Holle anyó 2014.04.30. 15:00:30

A hozzátartozómat nyilván észrevenném az utcán. Észrevettem a lakásban is. Az én "hozzátartozóm" nem akart dolgozni, viszont keményen ivott és vert is. Évekig jártam vele pszichiáterhez, mindhiába. Akkor, azonnal el kellett volna válni.
Elitta a fizetésemet, amíg dolgoztam, eladott otthonról mindent.
Elváltunk, vitte a fél lakást. Arra felvett hitelt, azt is elitta. Most az apósomék fizetik vissza a hitelt.
De másfelé is eladósodott, ezért ráíratta a gyerekeinkre alakást, hogy legalább azt ne tudja vinni a végrehajtó.
Most semmije nincs szegénynek. Már a gázt is kikapcsolták.
Csak azért nincs még az utcán, mert talált magának egy nőt, aki olykor dolgozik és kifizeti a rezsit, meg vesz egy kis kaját.
Ha ez a nő nem lesz, jön az utca.

Nem. Nem fogom befogadni a lakásomba a "hozzátartozómat", aki a volt férjem.

De ha a gyerekem lenne, akkor sem fogadnám be. Mert tudom, hogy oka van annak, hogy az utcára került.

Narancskommunista (törölt) 2014.04.30. 16:15:59

"de rengeteg olyan ember is sínylődik az utcákon, akik fizikálisan vagy mentálisan omlottak össze."

Ez nem is szükséges ahhoz, hogy valaki az utcára kerüljön. Elég, ha 3 feltétel teljesül:
1. Elveszíti a munkáját és nem talál újat (ez az aktív korú lakosság negyedére igaz).
2. Nincs tartaléka, vagy a hosszan tartó munkanélküliségben elfogy (ez a lakosság többségére igaz).
3. Nincsen családja, vagy nincsen a családjában, aki befogadná (ez csak keveseknél igaz, emiatt nincs ma Magyarországon 1 millió fölötti hajléktalan).

@Holle anyó:
Talán ilyen emberrel össze sem kellett volna állnod. Egyébként a volt férjed az nem hozzátartozó, hanem csak volt hozzátartozó.

]{udarauszkasz 2014.04.30. 17:39:42

@Holle anyó: @Narancskommunista: Igen, oka van annak, ha valaki az utcara kerul.
Manapsag mar nem kell drogosnak, iszakosnak, szandekos munkakerulonek lenni ahhoz, hogy pikpak az utcara keruljon. Nekem szinte az osszes hozzatartozom kulfoldon van, kiveve a parom. Anyosom a hazat eladta, nalunk el. Munkam nincs, ha nem all penz (munka) a hazhoz, meg ebben a honapban kifizetjuk a lakashitelt, es a rezsit, aztan utana nem kommentelek tobbet, mert nem lesz honnan, mibol.
Utana megyek az utcara egy rovid idore, amig az utamba nem akad egy magas haz, aminek a tetejere fel lehet maszni, es le lehet ugrani onnan. Es nem vagyok szandekos munkakerulo.
A munkakereses is penzbe kerul, nem is kevesbe, allasinterjura jarni, telefonalni allandoan, ugyanolyan koltsegei vannak, mint egy normalis munkanak, csak epp jovedelmem nincs mar. Ha talalok munkat, de beteg leszek, akkor kirugnak,azert nem leszek biztositva. Ha nem talalok munkat, megintcsak nem vagyok biztositva, es az egeszsegem is ramegy. Nemsok eselyem van, hogy megerem a jovo evet, szerintem legkesobb a telen (hacsak nem leszek ongyilkos addig) megfagyok valahol. Antialkoholista vagyok, de akkor szerintem egy jo adag alkohollal es gyogyszerrel lefekszem valahol az utcan, es akkor legalabb vege.

bes3 2014.04.30. 18:17:36

A hejléktalanok vajon szeretnék-e ha mindenki az arcukba bámulna míg elhalad mellettük?

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.04.30. 19:00:13

ez hulyeseg, megvan az oka annak amiert oda kerult
en akar meg 2-3 baratomnal is meg tudnam magam huzni a kerti feszerben, igaz en kepes lennek csak este lereszegedni, es napkozben melozni az ottlakasert

Csii 2014.04.30. 19:05:43

@bes3: Nem, olyannyira nem, hogy volt, amikor pesti hajlektalan meg be is szolt, csak, mert egy pillanatra raneztem.
"MI VAN? MIT NEZEL?"
Valahova neznem kell.

Az a baj, hogy en gyalog jarok, sokan vannak meg, akik ugyanezt teszik. Mi vagyunk az a retege a tarsadalomnak, akik, mivel nincs sok penzunk, nem jarunk autoval, ezert talalkozunk meg szegenyebbekkel is, meg mindenkivel, aki az utcan van.
A cikkel az a problema, hogy az autoval utazo, sieto gazdagabb polgartarsak helyett azokat celozza meg, akik nem sokkal elnek jobban sokszor, mint a hajlektalan.
Ismerek olyanokat, akik haveroknal laknak, nincs lakasuk, minden nap borotvalkoznak, furdenek, allast csak ritkan talalnak, de nem fetrengenek az utcan. Ehesen maszkalnak neha a pesti utcakon es elmennek sokszor a hajlektalan mellett otven Forinttal a zsebukben ugy, hogy kozben a hajlektalan osszetarhalt maganak 1500 Ft-ot, csorog a zsebeben.
Akkor kinek kellene kisegitenie kit es kinek kellene megertonek meg adakozonak lenni? Egyik se tud a masikon segiteni.

A szepen feloltozott emberekrol csak a zsaruk, meg a BKV-ellenorok kepzelik, hogy biztos jol el, sok penze van. Egyaltalan nem garantalja ezt semmi. Miert utazna valaki a tomott hetes buszon nyaron, vagy miert ulne fel valaki a hatos ejszakaira szombat este ( a hanyosjaratra) ha lenne annyi penze, hogy taxival is mehetne? Ezek az emberek, akik az utcan setalnak, fiatalok, oregek, nagyreszt ma mar nehezen tudnanak segiteni olyanoknak, akik elengedtek magukat.

Az teny, hogy sok mentalis beteg van ezek kozott az emberek kozott, akiket ossze kellene szedni az utcarol, figyelni rajuk, mert ez a szolidaritas elvarhato, de ezt megint nem a hajlektalan mellett elsetalo szakadt egyetemistan meg 70ezret kereso bolti eladolanyon kellene szamonkerni, csak, mert o el nagyvarosban.
A nagyvarosokba rengeteg hajlektalan erkezik videkrol, nagy reszuk soha nem volt pesti. Varjak a nagy lehetoseget, az alkalmat a videkiek, en ertem, hogy mindenki a tulelesert kuzd, de pl nekem, mint pestinek hogyan kellene felvallalni azt anyagilag, hogy a keruletben az utcakon, tereken nagy szamban csovezo videki alkeszek minden nap enni akarnak es ugyanabba az sztk rendelobe akarnak eljarni, amit mi keruletiek a sajat reszunkre is alig tudunk fenntartani?

Ahogy a 13.keruleti polgarmester (akivel nem tudom, hogy allhat meg szoba az anyapartja) elmondta, azok a videki kozsegek, varosok, ahonnan idejonnek a hajlektalanok, nem tesznek semmit, hallgatnak es mindenki azt varja, hogy Budapest segitsen, koltson penzt. De mibol? A sajat polgarokra sincs eleg penz, ez a szomoru helyzet.

Kicsit zavaro nekem (talan nem csak nekem), amikor tarsadalom szelere sodrodott emberek sorsat az en orromba dorgolik. Mint a kihalofelben levo balnakat meg az oserdoket. Basszus, nem miattam kezdett inni egyetlen ember se, nem vadaszok balnara, eskuszom, meg csak nem is lattam balnat soha eloben, es nem irtom az esoerdoket se, meg egy fat se vagtam ki soha eletemben.
Miert kell a holokauszttol kezdve a balnakon at a csovesekig ugy kampanyolni, hogy azoknak kell(ene) lelkiismeretvizsgalatba fogni, akik nem tudnak kezdeni semmit a dologgal, se nem eloidezoi, se nem haszonelvezoi a szomoru helyzetnek?

]{udarauszkasz 2014.04.30. 19:29:02

@Csii: itt az a baj, hogy mar nem csak azok jutnak ilyen helyzetbe, akik isznak, hanem azok is, akik valamikor talan jobban eltek, mint te, csak epp ez a darwini kapitalizmus kiszelektralta oket. Es azok, akik 50 forinttal a zsebukben elsetalnak a hajlektalanok mellett, ok is hajlektalanok lesznek elobb-utobb, mert a berek lassan mar a kajara se lesznek eleg.

]{udarauszkasz 2014.04.30. 19:44:39

A mai piac ugy mukodik, hogy mivel mindenki ugyanugy profitot akar termelni, de a berek gyakran dramai csokkenese miatt mar nincs honnan. Eloszor a leginkabb arerzekeny piacok (felsokategorias cikkek, hosszu eletciklusu aruk)rogynak meg, ott csokkennek az arak, es ez egyre inkabb a kevesbe arerzekeny piacokon kezd kompenzalodni, ott kezdenek el novekedni az arak. Ezek az energia, majd miutan itt is csokkennek az arak (az emberek egyre kevesebbet tankolnak, futenek, nehanyan megfagynak telen...)az emberek inkabb hajlektalanok lesznek, hogy ne haljanak ehen. Ezutan a teljes inflaciot az alapvetobb dolgok, az elelmiszer kezdi huzni. Ezt latjuk ma. Ilyenkor tornek ki az ehseglazadasok, haboruk.(lsd Ukrajna.)

Almandin 2014.05.03. 19:27:28

@]{udarauszkasz: Én is így látom. Sajnos a vadkapitalizmus ugyanolyan embertelen rendszer, mint a kommunizmus vagy a nácizmus, ugyanúgy vannak áldozatai is, csak kevésbé látványos módon. Éhen halnak, öngyilkosok lesznek, megfagynak az utcán. (Kérlek, ne tedd meg, amit tervezel, hátha találsz még valami lehetőséget, akár külföldön mosogatást is).
Az is igaz, hogy ma már nemcsak az alkoholista, link alakok vannak veszélyben. Bárki utcára kerülhet, aki nem elég gazdag. A bérek is csökkennek, szintén a rablókapitalista mentalitás miatt (ha a munkáltató talál balekot nagyon kevés pénzért, másnak sem hajlandó többet fizetni). A családok szétesése sem kedvez az egyéneknek (több ember jövedelméből ha szerényen is, de fenntartható egy háztartás, egy emberéből ma egyre többször nem). Egyedülálló ember könnyebben kerülhet utcára.

Csii 2014.05.04. 09:03:30

@]{udarauszkasz: En ugy latom, hogy aki nem felelotlen, az nem jut feltetlenul a legmelyere.
Itt a hajlektalansag megoldasanak a problemaja jott elo leginkabb, amit nem igazan ertem, hogy oldananak meg azok, akik elgyalogolnak a hajlektalanok mellett.

Azota se tert vissza a posztolo, hogy ezt kicsit elmagyarazza.
Hogy megis, mit kellene nekem tennem?
Befogadni XY ismeretlent a lakasomba, errol van szo? Mert akkor kezdjunk arrol beszelgetni, hogy mivel jar az ilyesmi. Beszelgessunk arrol, hogy egy torvenytisztelo, tartozas nelkuli lakastulaj milyen vedelmet elvez adott esetben az onkormanyzat, az allam, a hatosagok reszerol, amennyiben szivessegbol vagy akar penzert atadja a lakasat masnak, vagy a lakasa egy reszet masnak.

Ja, hogy ez a ciki resze a dolognak?
Akkor mar ertjuk, miert van ilyan hatalmas nagy csond.

Almandin 2014.05.04. 22:53:33

@Csii: Szerintem nem lehetne senkit kötelezni, hogy adja bérbe a lakását rászorulóknak. Hiszen az jelentős kockázattal jár. A hajléktalanságot közpénzből lehetne felszámolni úgy, hogy megfelelő szállókat építenének, ahol kolostori cella-szerűségekben szállásolnák el őket, közös fürdő-és étkezőhelyiségekkel. Onnan lehetne dolgozni járni és esélyük lehetne talpra állni (persze, akit még nem tettek tönkre túlzottan az esetleges szenvedélybetegségek).
Azzal a véleményeddel viszont nem értek egyet, hogy a nem felelőtlen ember nem juthat idáig. A mai vadkapitalista rendszerben ha valaki tartalék és családi háttér nélkül tartós munkanélkülivé válik, vagy leszázalékolják, könnyen az utcára kerülhet, mert a rezsiköltségek magasak.
Talán csak a milliárdosok vannak bebiztosítva az ellen, hogy esetleg így alakulhat a sorsuk.

Csii 2014.05.06. 09:10:34

@Almandin: Sok milliardos is felelotlen es odalesz gyorsan a sok milliard.
Az en meglatasom az, hogy az osszeferhetetlen emberek lesznek az utcan sokszor. Akikkel senki nem hajlando osszekoltozni.
süti beállítások módosítása