Mire jó a hangos olvasás?

2014. október 28. 09:00 - Kruppa Dorottya

A legmenőbb rajzfilmek látványvilágát ismerve a rohanó hétköznapokon a szülőknek nem sokszor jut eszébe olyan régimódi időtöltés, mint az esti mesélés. Se idő, se motiváció, sem energia nem jut erre a kellemes esti időtöltésre, pedig nemcsak a családi légkört varázsolja meghittebbé, hanem a gyerek alapvető alapvető kommunikációs képességeiben is döntő szerepe lehet.

Ami régi, nem elavult

Bár nem mai szokásról van szó, mégis a hangos olvasásnak számtalan, ma is tetten érhető jótékony hatása van a gyerek anyanyelvének elsajátításában, kommunikációs képességében és egészséges lelki fejlődésében. A szövevényes mesék világa nemcsak tanulságokat, örök igazságokat tár fel a előttük, de szókincsüket és fantáziájukat is megdolgoztatja, amely a későbbiekben nagyon hasznos lehet.

7-father-reading-book-child-lgn-40575271.jpg

Gőbel Orsolya, óvodapszichológus szerint az állatmesék mozgalmas világa a rengeteg ige miatt koragyermekkorban ösztönzőleg hat a mozgásfejlődére, mert ekkor a gyerek még könnyebben képes a mozdulataival kifejezni önmagát. Kicsit később a népmesék időbeli egymásutánisága, szimbólumrendszere remek téma lehet a rajzokhoz, de a történetmesélés módját is elsajátítják. Öt-hat évesen már a tündérmesék bonyolultabb nyelvezete is bekucorodhat az esti mesék közé, hiszen ekkorra már képesek a többszörösen összetett mondatokat is értelmezni, ha valóban folyamatosan törődünk a gyermek kommunikációs készségeinek fejlesztésén.

Hogyan érdemes hangosan felolvasni?

Mindig kicsit nehezebb szövegeket kell választani, amelyekben új szavakat, kifejezéseket, ismerhetnek meg a gyerkőcök. Segíthet az értelmezésben, ha a piciket megkérjük, hogy foglalják össze a történetet, vagy tegyünk fel kérdéseket az olvasmánnyal kapcsolatban. Emellett érdemes a képeskönyveket is szelektálni, ugyanis sokszor a képek félrevezetik a hallgatóságot, és nem a szöveg áll majd a középpontban, hanem a vizuális tartalom, amely ebben az esetben akár egy teljesen más szövegértelmezéshez vezethet.

tumblr_linwy5ELVb1qgny1do1_500_large.jpg

Figyelnünk kell arra is, hogy a picik válaszai a kérdéseinkre vajon háttértudásukból vagy a szöveg értelmezéséből erednek-e, ha az előbbiről van szó, akkor ezt tudatosítani kell bennük, hogy jól kirajzolódjon a kettő közti különbség. Új szavak elsajátításában hasznos lehet a kiválasztott szókat különböző mondatokba illesztve ismételgetni a gyerekekkel, hogy a lehető legjobban rögzüljenek.

Mégis, miért fontos ez?

Az üzleti világba belépő fiatalok egyre nagyobb százaléka nem tud megfelelni a munkáltatók elvárásainak. Egyre rosszabb tendenciákat mutatnak az emberek alapvető kommunikációs képességei, amelyek nem csak itt, de az élet minden területén elengedhetetlenül fontosak. Egy amerikai felmérésben 318 munkáltatót kérdeztek meg alkalmazottaikkal kapcsolatban, és az eredmény szerint a munkáltatók 80 százaléka szerint jobban kéne koncentrálni a szóbeli- és írásbeli kommunikáció teljesítményére a munkavállalóknak.

Sosem késő fejleszteni ezeket a kulcsfontosságú területeket, sok munkahelyen lehetőséget is teremtenek ehhez, azonban a felnövekvő generációkról sem szabad megfeledkeznünk, a hangos olvasás éppen ezért nem csak hasznos, de szórakoztató időtöltés is egyben. Nem árt élni vele!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr566835701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása