A félrelépés megmentheti a házasságot?

2014. november 17. 10:10 - Háhner Petra

Mondták már Önnek, hogy ideje félrelépni? Ha nem, akkor még biztosan nem találkozott a Viszony.hu és a Victoria Milan hirdetéseivel. A két magyarországi szeretőkereső létezése már önmagában sokakat megbotránkoztat, és mindezt még ízléstelen reklámkampányaikkal is tetézik. Az oldalak üzemeltetői tönkrement házasságok megmentőiként hirdetik szolgáltatásukat. Tóth Péter István, a Budapesti Gazdasági Főiskola docense, az evolúciós pszichológia és a családi kommunikáció területeinek szakértője szerint teljesen téves a megcsalás ilyesfajta értelmezése. De hogyan kerülhetjük el, hogy egyszer a félrelépés és a válás között kelljen gondolkodnunk?

Néhány éve Magyarországon is megjelentek a külföldön már több mint tíz éve ismert szeretőkereső szolgáltatások. Itthon az első a Viszony.hu volt 2011-ben, tavaly pedig konkurenciája is lett: elindult a Victoria Milan, amely más Európai országokban már 2010 óta buzdítja félrelépésre a komoly kapcsolatban élőket. Mindkét oldal teljes névtelenséget és diszkrációt ígér.

Kanadában kezdődött

A párkapcsolatban élőknek szánt társkereső ötlete Kanadában született 2002-ben, az AshleyMadison.com elindulásával. Az alapító, Noel Biederman ötletét egy felmérés ihlette, aminek az eredménye szerint a társkeresők felhasználóinak 25–35 százaléka nem egyedülálló. Biederman úgy gondolta, hogy piacképes lehet egy olyan társkereső oldal, ami kifejezetten házasokat szólít meg. Megérzése nem csalt: az AhsleyMadison komoly üzleti sikerré vált.

A hazai tévécsatornák elzárkóztak

A Viszony.hu 2011 decemberében indult, ám egészen 2012 júliusáig szinte észrevétlenül működött. Ekkor a Velvet.hu írt egy bemutató cikket az oldalról, ami az üzemeltetők elmondása szerint napok alatt több ezer regisztrációt hozott. Ez után több bulvármédia is foglalkozott a témával, majd egy évvel később megint felkapta a sajtó, feltehetően az oldal üzemeltetői által terjesztett "Szeretőkereső szolgáltatás lesz az év hazai online botránya?" című sajtóközlemény hatására.

2013 őszén egy rövid reklámfilmet is meg akartak jelentetni több kereskedelmi csatornán, de mindegyik társaság visszautasította a videót. A döntés nem meglepő, hiszen a videóban is elhangzik a szolgáltatás szlogenje: "Az élet túl rövid ahhoz, hogy ne lépj félre". Annak ellenére, hogy a tévék nem mutatták be, a Youtube-on rengetegen látták a videót.

A szeretőkereső oldal más csatornákon keresztül is próbálja növelni ismertségét: működtet egy PR-blogot, a A hűtlenség ábécéjét, amelyen olyan praktikus kérdésekre kaphatunk választ, mint például, hogy mi a teendő, ha teherbe esik a szerető. Ami ezen a blogon nem fér el, azt a szerző a Szexről szabadon című blogon publikálja, ami a szex mellett a hűtlenséggel is gyakran foglalkozik.

A hűtlenség tudománya

A Viszony.hu időről időre kutatási eredményekkel is megkörnyékezi a sajtót, és egy mutatót is létrehozott: a hűtlenség indexet, ami állítólag a magyarok hűtlenkedésre való fogékonyságát méri. Az index bevezetése a többi kampányelemhez hasonlóan azt a célt szolgálja, hogy minél több emberrel elhitessék, semmi kivetnivaló nincs abban, ha valaki félrelép. Ugyanerre vannak kihegyezve az oldalon olvasható gyomorforgató sajtóközlemények, mint például a Kevesen bánjuk meg, ha félrelépünk című.

viszony1.jpg

A konkurens Victoria Milan hirdetése is nagy port kavart: 2013 őszén a szolgáltatást hirdető plakátokon Orbán Viktor szerepelt. A képet készítő magyar fotós szinte sokkot kapott, amikor megtudta, hogy milyen célra használták fel a fotóját. Állítólag ő korábban csak annyit tudott, hogy reklám célokra fogják használni, és meg volt győződve, hogy politikai hirdetésről van szó. 

A családközpontúság jegyében

A két oldal propagandájában az a közös, hogy úgy állítják be a félrelépést, mint a boldogtalan házasságok megmentőjét. A Victoria Milan ezt egy sajtóközleményében is szemrebbenés nélkül leírta: "Hisszük, hogy a Victoria Milan sok házasságot fog megmenteni Magyarországon azzal, hogy még a híres magyar tokaji bornál is édesebb kalandokkal pezsdíti fel a mindennapokat." Már ettől a mondattól felfordul minden jó érzésű ember gyomra. Olaj a tűzre, hogy a cég igazgatója szerint pont azért választották Orbán Viktor képét a kampányhoz, mert feltűnt nekik, hogy a miniszterelnök egy nagyon családközpontú ember. A Victoria Milan egyébként szereti politikusok fotóit felhasználni a kampányaihoz.

viszony5.JPG

A Viszony.hu alapítója, Györfi András is úgy gondolja, hogy egy viszony mindig nagyon izgalmas, és néha kifejezetten jót tesz a stabil párkapcsolatnak, ráadásul pozitívumként emlegeti, hogy az ő szolgáltatásuk használói egész biztosan nem akarják majd lenyúlni senki párját, hiszen mindenkinek van sajátja. Az oldalt ért kritikákra reagálva hozzátette: nem az ő felelőssége, hogy van igény az ilyen viszonyokra.

Miért lépünk félre?

Ha félrelépésről beszélünk, rögtön felmerül a kérdés, hogy kik hűtlenebbek: a nők vagy a férfiak? Természetesen számos kutatás készült a témáról, de az eredmény sajnos senkinek sem megnyugtató: az az igazság, hogy mindkét nem félrelép. De miért?

A hűtlenségnek több oka lehet: a párkapcsolattal való elégedetlenség, a megszokás, az alkohol, bizonyos esetben pedig evolúciós okokra is visszavezethető. Tóth Péter István, a Budapesti Gazdasági Főiskola docense, az evolúciós pszichológia és a családi kommunikáció területeinek szakértője szerint, ha utóbbit nézzük, számos különbséget találunk a férfiak és a nők motivációi között. Ezek a különbségek a néhány korábbi posztunkban (például a Miért kell diploma a szexhez? címűben) is említett szülői ráfordítás elmélettel magyarázhatók.

Míg a nők szaporodási sikerüket az utódok felneveléséhez szükséges források biztosításával tudják növelni, a férfiak evolúciós stratégiai érdeke minél több nő megtermékenyítése. Így a nőknél a megcsalás a minél jobb gének megszerzésére irányul, olyan partnerrel, aki kiugróan jó tulajdonságokkal rendelkezik, a férfiaknál pedig többnyire csakis az aktus létesítése a cél. Ezek miatt a a félrelépéshez kapcsolódó mérlegelési folyamatok is eltérnek. A nők ilyenkor is hosszú távon gondolkodnak, míg a férfiak kevésbé megfontoltak, hiszen náluk az aktus megvalósulása az egyetlen tényező a döntésben. Amikor a nők félrelépnek, minden esetben erősen szelektálnak: olyan partnert választanak, akit jobb tulajdonságúnak ítélnek a párjuknál.  A szelektálás valamilyen szinten a férfiakra is jellemző, de a minimumra csökkenhet abban az esetben, ha a félrelépésnek nincs semmi negatív következménye.

Mi van a hűtlenségpropaganda mögött?

viszony8.jpg

Bár az említett oldalak azt állítják magukról, hogy házasságokat mentenek meg,Tóth Péter szerint a titkos viszonyok épp ennek az ellenkezőjéhez vezetnek: véget vetnek a kapcsolatnak. A félrelépés óhatatlanul elhallgatást eredményez, ami hatással van legalább a felek közötti non-verbális kommunikációra, nem beszélve a hazugságokról, a gyanakvásról és a féltékenységről. Ha visszafordíthatatlanul megromlott egy házasság, az egyetlen helyes és tisztességes megoldás a válás. Ha pedig a párnak gyerekei is vannak, akkor az egyik legfontosabb teendő a viszony rekonstruálása úgy, hogy a két fél együtt tudjon működni a jövőben.

 

Mi a helyzet a pornóval?

A szeretőkereső oldalak azért váltanak ki felháborodást mindkét nemnél, mert súlyosan sértenek mind társas, mind biológiai normákat. Ezek az oldalak arra épülnek, hogy megkérdőjelezik, sőt veszélyeztetik a biológiai reprodukciót és az utódgondozást támogató normákat. Bár ez a pornóoldalak esetében is igaz (bizonyos műfajokra fokozottan), kisebb mértékben és kevésbé nyíltan történik, ezért fordulhat elő, hogy valaki a pornót elfogadhatónak tartja, miközben megbotránkozik a szeretőkereső szolgáltatásokon. 

 

A kommunikációnak kulcsszerepe van abban, hogy egy tartós kapcsolatban a felek ne jussanak el odáig, hogy a válás és a félrelépés között vacillálnak. A tervezésnek és a kommunikációnak már kezdettől központi szerepet kell kapnia: a két fél hozzon létre együtt történeteket arról, hogy milyenek lesznek ők együtt a jövőben, illetve folyamatosan konstruálják és rekonstruálják a kapcsolatukat. A másik fontos dolog, hogy megfontoltan házasodjunk. Sokan követik el azt a hibát, hogy nem mernek kilépni egy olyan kapcsolatból, amellyel mérsékelten elégedettek, és az ebből fakadó tehetetlenség miatt mennek bele a házasságba. A megfelelő partner megtalálása tehát szükséges feltétele a hosszú távon is jól működő kapcsolatnak, és sokan már itt elrontják, pedig valójában ez az egésznek az alapja.

 Fotók: 1 2 3

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr336908283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chocco channel 2014.11.18. 08:37:48

Ugy gondolom, hogy egy szereto tenyleg megmenthet egy hazassagot, ettol fuggetlenul nem jutna eszembe direkt keresni ilyen es hasonlo oldalakon.

En a volt fonokommel csalom a ferjem, nem vagyok ra buszke de ez eletem legfantasztikusabb kalandja.O is hazas, naluk sincs gyerek az egyetlen egyenlotlenseg a viszonyunkban az, h o szerelmes belem es valni szeretne a felesegetol es szeretne, ha en is valnek a ferjemtol.

Azt, hogy mit erzek iranta azt pontosan nem tudom. Szeretem de nem vagyok bele szerelmes, boldogga tesznek az egyuttleteink mik joval tobbrol szolnak mint szex.Rengeteget beszelgetunk es rohogunk, eljarunk vacsorazni, vannak agyon kivuli programjaink.

Bizunk egymasban, megertjuk egymast es valahogy a levegoben vagni lehet a vagyat es az erzelmeket:-)))Tipikusan kamaszkori jelenseg,pirulas amikor meglatjuk egymast, csillogo szemek, neha labremeges ( meg mindig.-))) es annak ellenere, h nem az esetem szamomra o a vilag legcukibb pasija.

Meroben mas mint az elozo ferjeim (tobb is volt) es haaaat...ize....egylaltalan nem mondhato jokepunek de van benne valami ami egyszeruen megfog:-)))

A ferjemet szeretem, de maskepp.Eleg furcsa dolog hazudozni, de akarcsak mas "hutlen" en is racionalizom a tetteimet es ugy vagyok vele, h annak semmi ertelme, hogy megcsalom ot de utana magamat okolom a lelkifurim miatt evekig.

Szimplan csak jo ahogy van es szerencses vagyok, mert van:-)))

S=klogW 2014.11.18. 11:30:56

@chocco channel:

infantilis, hülye liba, aki az intim kapcsolatot - mint érzelmi interperszonális jelenség - is csak egy konzumidióta szintjén képes értékelni
süti beállítások módosítása