Vérrel sokkolnak a természetvédők

2014. december 18. 09:01 - Tasnádi Kata

Fatörzsön ücsörgő lefejezett leopárd, halott anyja hátába kapaszkodó gorilla kölyök, félbevágott óriáskígyó: a Sanctuary Asia kampányképei szokatlanul sokkoló módon figyelmeztetnek az esőerdők pusztításának súlyos következményeire.

Ki szeretne egy olyan világban élni, ahol nincsenek jegesmedvék?

Biztos sokan emlékeznek a WWF pár évvel ezelőtti kampányára, amely a klímaváltozás hatásaira hívta fel a figyelmet. A képek jegesmedvéket ábrázoltak egy aprócska jégtáblán és nagyon plasztikusan mutatta be, hogy a klímaváltozás nemcsak számunkra jár kellemetlen következményekkel, hanem egész állatfajok eltűnéséhez is vezethet.

A CreativeAds által a napokban megosztott kampány szintén arra akarja felhívni a figyelmet, hogy az ember nemcsak közvetlenül, de közvetetten is pusztíthatja a vadvilágot. Ne legyenek illúzióink: nemcsak a gaz orvvadászok lehetnek felelősek bizonyos fajok veszélyeztetéséért. Az ember mindig is más élőlények rovására növelte életterét, használta ki a természeti erőforrásokat, ami ugyanolyan végzetes lehet egyes állatok számára, mintha egyesével öldösnénk le őket, sőt.

Fák és vér

A legnagyobb problémák egyike ebben a tekintetben az esőerdőkben zajló fakitermelés. Ezeken az élőhelyeken különösen nagy a biodiverzitás, a gazdag növényi vegetáció megszámlálhatatlan állatfajnak is otthont ad. Az esőerdők pusztítása pedig olyan ütemben zajlik, amelyhez az élővilág képtelen alkalmazkodni. Erre figyelmeztet a Sanctuary Asia kampánya, amely egy, az ázsiai térség élőhelyei és állatfajai érdekében fellépő természetvédelmi szervezet.

sanctuary-03_aotw.jpg

A képeken idilli környezetben, a dzsungel zöld háttere előtt megcsonkított fákat és véres állati tetemeket látunk. Az üzenet egyértelmű: a fák kivágása olyan, mintha magukat az állatokat mészárolnánk le, azaz az esőerdő irtása halálos ítélet az ott élő állatok számára is. A képek alá írt szöveg is ilyen egyszerű: When the wood go, wildlife goes. (Ha a fa eltűnik, a vadvilág is.) A képeket Ganesh Prasad Acharya készítette.

sanctuary-01_aotw.jpg

Kinek a problémája?

A fakitermelésben érintett országok azonban sokszor azzal érvelnek, hogy a Föld másik feléről könnyű okoskodni, ráadásul melyik ne használná ki természeti erőforrásait?

Egyes állatfajok túlélése, illetve egész életközösségek megmaradása azonban olyan szempont, amelynél kevés fontosabb képzelhető el, ráadásul földlakóként mindannyiunk közös ügye is. Remélhetőleg többen vagyunk még azok, akik nem szeretnénk egy olyan világban élni, ahol a képeken látható állatokat csak A dzsungel könyvéből vagy természetfilmekből ismerhetjük.

sanctuary-02_aotw.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr76988469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása