Az Index rovatvezetője is előad a májusi meetupon

2015. május 08. 09:46 - David_Kiraly

Május 26-án a tudománykommunikáció lesz a Média 2.0 blog meetupjának témája: Stöckert Gábor az Index tudományrovatának vezetője és Dr. Láng Benedek a BME tankszékvezetője előadását lehet majd meghallgatni. Többek között a tudományos hírekről, áltudományokról és az újságírók és tudósok kapcsolatáról lesz szó.

A laboratóriumokban, kutatóintézetekben dolgozó szakemberek véleménye, az itt folyó tevékenység és az elért eredmények az átlagemberhez ma már szinte kizárólag a médián keresztül jutnak el – ha egyáltalán. Az egyre bonyolultabb kutatások, specializáltabb szakterületek megértése komoly erőfeszítést igényel az olvasótól, így mind nagyobb a szerepe és felelőssége azoknak a médiamunkásoknak, akik e területtel foglalkoznak írásaikban. Két szempontból is nagyon fontos ez a kérdés: egyrészt az állampolgároknak joguk van tudni, hogy az állami fenntartású egyetemek és kutatóintézetek mire használják fel a közpénzeket, ez miért jó, milyen lehetséges hatásai vannak az ő életére, másrészt pedig a nem megfelelő tájékoztatás, az áltudományos hírek elterjedése akár közvetlen veszélyforrás is lehet az emberek életére. Ehhez kapcsolódóan korábban írtunk már az újságírás, a tudomány, és a PR kapcsolódiási pontjairól, érdemes ezzel kezdeni a meetupra való felékszülést.

A korábban Minőségi Újságírásért-díjat nyert Stöckert Gábor, az Index tudományrovatának vezetője arról fog beszélni, hogy miért speciális egy médiumon belül a tudományrovat, milyen problémákkal szembesülhetnek az újságírók, illetve, hogy milyen a tudósokkal, kutatókkal a kapcsolat, kommunikáció.

stoeckert_gabor.jpg

Dr. Láng Benedek végzettségét tekintve történész, és középkorász, jelenleg pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen oktat humán és társadalomtudományi tárgyakat, valamint ő írja a rejtjelekkel, kódokkal, titkosírásokkal foglalkozó Kripto blogot. Előadásában ő bővebben fog foglalkozni az áltudományokkal, illetve annak definiálásával, a média az újságírók és a tudósok felelősségével valamin a PUS (Public Understanding of Science) működési modelljeivel.

19665563_ec84f8a7e70970dcc0e0d1d91a7a32e0_l.jpg

Helyszín a Design Terminál 

A Meetup helyszíne ezúttal az Erzsébet téren található Design Terminál lesz, május 26-án 19:30-kor várunk mindenkit, aki regisztrál. Az előző eseményeink tapasztalatai alapján érdemes időben érkezni a biztos helyfoglalás érdekében. A korábbi Meetupokon, az előadásokról készült felvételeket Youtube csatornánkon találjátok, a Facebook oldalunkon pedig az aktuális információk mellett a korábbi események képgalériát is böngészhetitek. Találkozunk 26-án!

Szólj hozzá!
Címkék: meetup

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr117438928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása