Kósa Lajos és a szexfüggő politikusok

2016. január 20. 07:44 - Topolay Gábor

Kósa Lajos beperelte a Vagy.hu online hírlap kiadóját, a Médiapart Alapítványt, amiért a portál közölt egy listát szexfüggő politikusokról. Maga a lista egy Mno24.hu nevű, már elérhetetlen oldalon jelent meg, a Vagy.hu viszont megtette azt a szívességet, hogy idézte a rajta szereplők névsorát, köztük Kósa Lajost is. Rövid jogi elemzéssel vizsgáljuk meg, hogy mit kell elviselnie a közszereplőnek, igazságérzetünkkel pedig azt, meddig tűrhető a bunkóság.

A listán szerepel szinte a teljes politikai elit, a futballválogatott jelentős része és egy nagy raklapnyi celeb. Összeállítója a portál szerint Répás Lajos szépségverseny-szervező, aki ellen kerítés és kitartottság miatt folyik büntetőeljárás immár három éve. Az iromány állítólag ebből a perből került elő, az Mno24.hu hozta nyilvánosságra, és olyan médiumok repültek rá, mint a Borsonline.hu vagy a 24.hu.

di_kosa_lajos-14.jpgKósa Lajos /forrás: boon.hu/

Nyilván ha előkerül egy hitelesnek tekinthető, szexfüggő közszereplőket felsoroló lista, ahol Habony Árpád, Kubatov Gábor, Tóbiás József és Botka László egyaránt szerepel, nem a Bors, hanem a kereskedelmi televíziók, sőt, megkockáztatom, hogy európai médiumok foglalkoznának vele. Az említett portál is az alábbi címet adta az írásnak: „Nyilvánvaló a koholmány. Lista a szexfüggő politikusokról.” A listát tehát kezeljük nyugodtan kitalációként.

A száraz perbeli tények

Mindegy, Kósa Lajosnak jogában áll perelni, ha jogait vagy törvényes érdekeit sértve érzi. A felperes politikus szerint az oldalon szereplő írás emberi méltóságát, becsületét és jóhírnevét sérti, ezért kérte a Debreceni Törvényszéket, hogy – többet közt – kötelezze az alperest a cikk eltávolítására, ötmillió forint sérelemdíj megfizetésére, és arra, hogy nevezze meg a kérdéses cikk szerzőjét, mivel a feltüntetett Ulrik Hanna nem valós személy. Kósa sérelmezte még, hogy a cikk belinkel több, szintén sértő írást, továbbá a stílusa alpári, sőt, a Vagy.hu impresszuma a törvényi feltételeknek nem megfelelő.

A túloldalon ülő alperes szerint nem történt jogsértés. Egyrészt hivatkozik arra, hogy a közszereplőknek tűrniük kell a túlzott kritikát, másrészt pedig arra, hogy Kósa a keresetében nem jelölte meg, az írás melyik részét tartja sértőnek és pontosan mire nézve. A Vagy.hu szerint ugyanis sem egy közléssel, sem pedig egy írás minden szavával nem lehet jóhírnevet, becsületet és emberi méltóságot egyszerre sérteni. Az alperes hivatkozik még arra is, hogy nemcsak a pártok, de a politikusok feddhetetlenségének vizsgálata is társadalmi érdek, és különben is, a politikusok magánélete mindig a figyelem középpontjában áll.

mahunka-peter.jpgDr. Mahunka Péter bíró /forrás: vagy.hu/

A közéleti szereplők személyiségi jogi védelméről

Igen faramuci ez a dolog a közszereplőkkel, meg az ő védelmükkel. Azt már tudjuk, hogy a politikus pogácsázás közben is közszereplő, de vajon mi az a kritika, amit még kénytelenek elviselni? A hatályos Polgári Törvénykönyv (Ptk.) az alábbi rendelkezést tartalmazza.

Ptk. 2:44. § [Közéleti szereplő személyiségi jogának védelme]

A közügyek szabad vitatását biztosító alapjogok gyakorlása a közéleti szereplő személyiségi jogainak védelmét szükséges és arányos mértékben, az emberi méltóság sérelme nélkül korlátozhatja


Anélkül, hogy szükségtelen jogdogmatikai fejtegetésekbe bocsátkoznánk, idézzük a Ptk. kommentárjának idevágó részét. Úgy mondja, hogy „a bírálatok, velük szemben megfogalmazott vélemények, ellenvélemények kapcsán csak akkor valósul meg az érintett közszereplő személyiségi jogainak sérelme, ha ez a bírálat túlzó, egyértelműen a közszereplő személyét lealacsonyító”. Továbbá hozzáteszi, hogy „a közéleti szereplő becsületét és jóhírnevét érintő kijelentések sem mehetnek át személyeskedésbe, azaz a közéleti szereplő által megjelenített vagy képviselt eszme, felfogás, álláspont kritikája helyett nem irányulhatnak céltalanul csupán az érintett megalázására, kifigurázására, lealacsonyítására.”

dr_czegledy_csaba.jpgDr. Czeglédy Csaba, az alperes ügyvédje (forrás: kapcsolat.hu)

Ráadásul a közélet szereplőinek csak közéleti tevékenységükkel összefüggésben kell elviselniük a már említett túlzó kritikát. A közügyekkel összefüggésben megfogalmazott, közszereplőre vonatkozó véleménynyilvánítás polgári jogi felelősségre vonásnak nem lehet alapja. Viszont ha nem a közügyekkel, hanem a magánéletükkel kapcsolatos véleményről van szó, akkor ugyanúgy megilleti a közszereplőt is a személyiségvédelem, mint bárki mást.

Vélemények a tények ellen

Ám a fenti álláspont csak a véleményközlésre vonatkozik, a tényállítás más elbírálás alá esik. Ez esetben a kommentár helyett az Alkotmánybíróságot hívjuk segítségül, annak is a 13/2014. (IV. 18.) számú határozatát. A határozat szerint a vélemények „közös sajátossága, hogy igazságtartalmuk nem ellenőrizhető és nem igazolható”, ám a „tényállítások mindig olyan konkrétumokat tartalmaznak, amelyek valósága bizonyítás útján igazolható, ellenőrizhető.” Rosszhiszeműen hamis tényt közszereplőről állítani egyszerűen nem szabad, még közügyek esetében sem. A rosszhiszeműség itt annyit jelent, hogy a tényt állító személy tud a tény hamisságáról, vagy annak valóságtartalmáról nem a kellő körültekintéssel győződött meg.

alkotmanybirosag.jpgAz Alkotmánybíróság /forrás: 444.hu/

De történt-e a konkrét ügyben tényállítás? Álláspontom szerint a lap nem állította, hogy Kósa járt volna valaha örömlányokhoz, de több szituáció azonos kontextusba helyezésével, továbbá következetes szóhasználatával utalt rá. A kérdéses lista valóságtartalmát nem vonta kétségbe, pedig az könnyen lehet kitaláció, egyszerű bulvárfogás. Sőt, a címben szereplő „nyilvánvaló a koholmány” kitétel is igazából a politikus egy korábbi, megnyert személyiségi jogi perére utal, tehát tekinthető ironikusnak. De a döntő szempont annak tűnik, hogy Kósa Lajos magánéletét érinti a kérdés, az pedig nem lehet tárgya a közügyekről szóló vitának.

Persze a jog útjai továbbra is kifürkészhetetlenek, tíz jogász tizenegyféleképpen ítélheti meg ugyanazt a helyzetet. A közszereplők személyiségi jogi védelmének nincs egzakt módon lefektetett szabályozása, azt javarészt a bírói gyakorlat alakította ki. Ráadásul ezt a gyakorlatot esetről esetre kell értelmezni a konkrét ügyek kapcsán. A bíró vállát nyomja tehát most is a teher, hogy eldöntse, történt-e jogsértés.

Mindig kell impresszum

Hasznos információ, hogy mindig kell impresszum: igen, az online hírlapoknál is – már ha az sajtótermék, azaz rendszeresen, nyereség elérése érdekében, gazdasági kockázatvállalás mellett működik. A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény szerint fel kell benne tüntetni a kiadó nevét, székhelyét, továbbá a kiadásért felelős személy és a szerkesztésért felelős személy nevét. A Vagy.hu impresszuma ezt a kérdést lezárja annyival, hogy a kiadó a Médiapart Alapítvány, továbbá megjegyzi, hogy „A kiadásért felel a szerkesztőség vezetője.” Ennyi, s nem több. Úgy vélem, hogy ezzel valóban nem sikerült teljesíteni a törvényi előírásokat.

impressum.jpg/Forrás: startupdate.hu/

Kósa kérte is, hogy a hiányosságok kapcsán a Törvényszék vegye fel a kapcsolatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal, mivel ők vizsgálják a sajtótermékeket. Emellett joggal kérte a cikk írójának megnevezését, hogy be lehessen idézni. A tárgyaláson az alapítvány ügyvédje megjegyezte, hogy nem ismeri sem a cikk íróját, sem pedig a szerkesztőt, vagy egyéb felelős személy nevét. Ezt ott helyben még a bíró is életszerűtlen helyzetnek nevezte.

Miért pont Kósa Lajos?

A listán elég sok közéleti szereplő neve olvasható, ezek közül csak Kósa Lajos indított eljárást. És hogy miért? Nos, ehhez rá kell nézni a cikkre és a Vagy.hu-ra. A cikk ugyanis lehozza a listát, de azt egyértelműen Kósára hegyezi ki. Több esetet is említ, amelyek egyike sem bizonyítja, sőt, nem is utal prostitúcióra, de ilyen logikai rendbe állítva, ilyen szövegkörnyezetben azt a látszatot keltik, hogy Debrecen volt polgármestere bizony rendszeresen járt örömlányokhoz.

Továbbmegyek, a Vagy.hu mint debreceni székhelyű online lap gyakorlatilag Kósa és a helyi Fidesz ellen szól. A keresőbe a nevét beütve ilyen címeket találunk: „Két évvel Kósa kamuja után”, „Kósa Lajos migránsozott egyet '56 alkalmából”, „Szabadság, elvtársak! Kósa Lajos millió forintos megváltása”, „Ismét Kósa Lajoson röhög az ország”, „Kósa Lajos és az intézményesített hazugság” és a többi. Kósánál tehát egyszerűen betelhetett a pohár. Az egész oldal évek óta őt próbálja lejáratni, és Kósa most kapott az alkalmon, hogy hadba menjen ellenük.

44336_kosa_lajos_vagy_hu.jpgSzeretné is, ha nem létezne. /forrás: vagy.hu/

A bunkóságot nem kell tűrni

A bunkóságot még egy közszereplőnek sem kell tűrnie. A kritika, még ha túlzó is, megengedett, ám a bornírt parasztkodás már nem fér bele. A Vagy.hu egésze alapvetően és évek óta bunkó Kósa Lajossal. Ám nem jobban, mint ahogyan egy politikailag elkötelezett tetszőleges orgánum bunkó az ellenoldal jelöltjeivel.

A kérdéses cikk pedig valóban vitriolos egy kissé, de úgy érzem, hogy az alapvető kultúrnormákat betartja, alpárinak nem lehet nevezni. Ugyanakkor a bíró maga is megjegyezte, hogy nemcsak a cikket, de az abban szereplő videót és a belinkelt egyéb tartalmakat is vizsgálni kell a jogsértés megállapításakor. Ezekkel együtt a cikk már elérheti a bunkósági küszöböt. Ám az, hogy a „kurvázós Kósa” látszatát kelti, teljesen biztos.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr598287244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2016.01.20. 09:43:54

Lajos nem 1 észkombájn,ahogy a többi drogos kurvázó narancsmajom sem,azért kell védeni a becsületüket mert azt képzelik ők az angyali oldal ha 5 percig nem loptak vagy drogoztak....

2016.01.20. 11:33:03

@toportyánzsóti: Igazad van. Ezek mind mind, egytől egyig rendes, becsületes keresztény érzelmű és keresztény eszméket valló emberek.
Csak a nőket és a pénzt szeretik. Na meg hazudni, lopni. De azt aztán nagyon !

NemodaBuda 2016.01.20. 11:48:26

A "kurvázós Kósa" az becsületértő ? Nna, szépen vagyunk a "kurva Kósa" meg nem az ! És amit ez a nyikhaj Kósa másokról mond, vagy állít, majd letagadja - azok minek minősülnek ? A legjobb ezzel a Kósával egyáltalán nem foglakozni, maradjon meg az alapjogainál, csendesen !

Dániel Galsai 2016.01.20. 12:14:42

@NemodaBuda: Színvonalas hozzászólás! Csak gratulálni tudok! (Bár, ahogy olvasom, fentebb még primitívebbek is vannak...)
Te mit szólnál, ha egy lap ország-világ előtt közzé tenné, hogy kurvákhoz jársz rendszeresen?! Az asszony mit szólna?! Hogy magyaráznád ki magad?
Lesújtó erre a "civil" szférára, hogy ha a saját jogaikat bármilyen apró sérelem éri, zokognak és rohannak az RTL-hez és a bíróságra, de mást habozás nélkül bemocskolnak, s ráadásul még úgy is adják elő, mintha ők lennének a hős igazságosztók!
Teljesen közömbös, hogy ki szereti Kósát és ki nem - ez a mocsok a média legalja, és ha itt bárki képes egy percig gondolkodni (és nem csak névtelenül mocskolódni...) akkor rájöhet, hogy ha ezt hagyja a törvény, akkor ennek soha nem lesz vége, és egyszer mindenki a célkeresztbe kerülhet...!
A cikk amúgy korrekt, tisztességes elemzés - a kommentek azonban gyalázatosak!

mikimackó 2016.01.20. 16:54:57

no......, igazából csak addig olvastam el, hogy a laló is rajta van a listán és ez őtet nagyon felháborítja! nem is merek belegondolni, hogy impotens, ergo kizárt, hogy ilyen és hasonló listákon szerepeljen !

Mészáros Laci 2016.01.20. 17:43:36

a betegségekre utaló adatok különösen érzékeny személyes adatok. szerintem.

Punxsutawney Mormota 2016.01.20. 18:37:45

@Dániel Galsai: Meglátásom szerint, aki abból csinál pénzt, hogy halott élettársáról ír egy pocsék könyvet, az ne nyilatkozzon elítélően.

program készítő 2016.01.20. 18:41:23

Oldják fel a parlamenti őrök titoktartását,de akkor kiderülne mely képviselők szaladgálnak részegen egy szál bugyiban a parlamentben.

csak egy néző 2016.01.20. 18:58:01

"Debrecen volt polgármestere bizony rendszeresen járt örömlányokhoz."

Most miért kell felróni szerencsétlen huszi-tuszi Lajosnak, ha egyszer otthagyta az asszony egy másik nőért.
Azért meglehet unni hamar az ötcombú asszonyt és még strapás meló is. DDD

Dániel Galsai 2016.01.20. 19:22:35

@Punxsutawney Mormota: Ez aztán a bátorság és a jellem!Egy ütődött álnév mögé bújva mocskolni valakit, aki teljes névvel vállalja önmagát! Ráadásul a témához még véletlenül sem hozzászólni...ez igen!
De ha már szóba hoztad: én azt a könyvet is a saját nevem alatt írtam (amúgy a kiadói statisztikák szerint kiemelkedően sikeres volt - de ez abszolút lényegtelen, engem se akkor, se most nem érdekelt, akibe egy csöppnyi érzés szorult, az nyilván érti miért...), minden szaváért vállaltam a felelősséget, és ma is vállalom! És -ha már ennyire rossznak tartottad, nyilván olvastad legalább - a könyv egy jelentős része éppen arról szól: a média és a nyilvánosság alvilága hogy tudja az őrületbe, a kilátástalanságba, és áttételesen a halálba kergetni a kiszemelt áldozatokat... És végül hiába bizonyítod be az igazadat, akkor már néha késő...de főleg a hozzád hasonló érzéketlen emberpéldányok még sok év után is szégyenérzet nélkül gyalázkodnak!
Lelketlen és gyáva hozzászólásodra nem is válaszoltam volna, ha nem lenne ez tökéletes párhuzam, a mostani témához is!Mondanám hogy szégyelld magad, de azt hiszem ez neked ismeretlen fogalom...

MACISAJT 2016.01.20. 19:28:51

13 éve volt:

Kósa pert nyert a Blikk ellen

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere jogerősen is megnyerte a Blikk című napilap ellen indított helyreigazítási pert. A Fővárosi Bíróság kedden ugyanis helybenhagyta az elsőfokú döntést, miszerint a lap a Kósa Lajos félrelépett című cikkben többek között valótlanul állította, hogy Kósa a prostituáltak szolgáltatásainak igénybevételéért pénzt adott, illetve ígért. A lapnak így helyreigazítást kell közzétennie.

A Blikk című napilap a 2002 február 8-i cikkében azt állította Kósa Lajos debreceni polgármesterről, hogy a 4-es úton a szolgálati Audijában rajtakapták egy prosti-tuálttal, és hogy pénzt ígért egy örömlánynak a szolgáltatásaiért. Az írás szerint, miután Kósát félreérthetetlen helyzetben tetten érték, a rendőrök közszeméremsértés miatt feljelentést tettek ellene. Kósa pert indított, s a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon helyreigazításra kötelezte a Blikket. A nem jogerős ítélet szerint a lap valótlanul állította, hogy Kósát szolgálati Audijában tetten érték egy örömlánnyal. Az újság valótlanul állította azt is, hogy Kósa a prostituáltak szolgáltatásainak igénybevételéért pénzt adott, illetve ígért. Továbbá valótlanul állította a Blikk azt is, hogy Kósát közszeméremsértés miatt feljelentették a rendőrök.

Az ítélet indoklása szerint a lap nem tudta bizonyítani állításait. A bíró úgy fogalmazott: az örömlány saját magával is ellentmondásba keveredett, s tanúvallomása nagy valószínűséggel sem bizonyítja a cikkben leírtakat."
---

Még két érdekesség.
A Blikk egyik "koronatanúja" Rádi Toncsika, a Népszabadság akkori, a HVG későbbi újságírója volt.
A koronatanúként szerepelő két prostituált közül az egyik a rendőrségen fényképről nem ismerte fel Kósát mint "kliensét", ellenben MSZP-s politikusok fényképeire bökött...

Ismétlem, eltelt azóta 13 év.
Mi változott a ballibák módszereiben?

Gyorgy Nagy 2016.01.20. 20:24:43

Mr 20% ( Kosa Lala ) jobb ha nemperel senkit.Elöbb utobb ugyis a sitre kerül. ( hogy mibűl van ez az ).

Punxsutawney Mormota 2016.01.20. 22:33:14

@Dániel Galsai: Uram! Hogy egy híres írőnk halhatatlan szavait idézzem: Ön egy marha!

Dumálhat és magyarázhat itt bármit arról, hogy ki kicsoda itt, és micsoda gerinctelen dolog nickek mögé bújni, gyakorlatilag ez az egyetlen érve bárki ellen, akinek nem egyezik a véleménye az Önével és ellent mer mondani.

Nyugodtan verje a mellét, joga van a véleményéhez, mint ahogy nekem is az enyémhez.

Bárki is legyen a feleségem, barátnőm, szerelmem, szeretőm... Nem a halálából kívánnék hasznot húzni, hanem inkább elmennék dolgozni, ha nincs pénzem.

A gyász és az öröm magánügy. Minél nagyobb nyilvánosság elé tárja valaki az érzelmeit annál hiteltelenebb.

BiG74 Bodri 2016.01.20. 22:58:32

Bár az lenne a legnagyobb baj vele ( tetszik ez a huszituszikósa), hogy szexfüggő. Basszus ő lenne a legfrankóbb politikus.

buddha 2016.01.20. 23:34:14

Lallernek faj,hogy az asszony lelepett az olimpiai bajnok novel...

Dániel Galsai 2016.01.21. 00:45:57

@Punxsutawney Mormota: Ha ön szerint az "haszon" ha valaki elveszíti azt akit nagyon szeretett, akkor az Ön lelke rettenetes lehet!Lelketlen mocskolódása miatt nem érdemel különösebb kegyelmet, de én most mégis azt kívánom, hogy soha ne tudja meg, hogy milyen ez a "haszon"!Ha ön szerint ebben bármilyen szerepe volt a pénznek, akkor ön vagy nem olvasta a könyvet, vagy nem is próbálta megérteni...
Érvelni láthatólag felesleges Önnek: szavaiból kiderül, hogy szinte élvezi ha másnak fájdalmat okoz...
Abban igaza van, hogy ön is, én is azt mondunk amit akarunk! Az egy más kérdés, hogy én névvel tettem ezt, és a témához szóltam hozzá. Ön pedig név nélkül, a témától függetlenül gyaláz egy olyan embert akit nem is ismer...
A könyv amúgy (sok egyéb mellett..) éppen erről a jelenségről is szól - amit természetesen még véletlenül sem a "haszonért" írtam, hanem mert több mint 25 esztendeje az írás a hivatásom - s ha ezt a szörnyűséget egy író nem írja meg, akkor hagyja abba... De nem magyarázkodom tovább, mert méltatlan lenne!
Karinthy Ferenctől idézett egyébként, akit nagyon szeretek! Sajnálom, hogy szövegkörnyezetéből kiragadott mondatát ilyen nemtelen és igazságtalan gyűlölködésre használta fel!

Arthur Bloch 2016.01.21. 05:35:16

Csak egy kérdés: Ki az a Kósa - lali király ???!- és ki az a galsai ????
süti beállítások módosítása