A korrupció felháborító méreteket ölt a blogszférában

2016. március 14. 09:59 - Média 2.0

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) junior szakosztálya március 11-én Szirmai Gergely után egy újabb népszerű youtubert, Magyarósi Csabát látta vendégül, akit a legtöbben az Egy nap a városban blog alkotójaként ismernek. A blogger szerint egyre több a fizetett tartalom a blogszférában, ami veszélyes, hiszen az olvasók gyakran hitelesebb forrásnak tartják a lelkes amatőrök által szerkesztett felületeket, mint a profi híroldalakat. A vloggerként is működő szakember arról is mesélt, hogyan lehetséges az, hogy egyes Youtube-sztárok nézettsége tévécsatornákéval vetekszik, és hogy mit tartogathat a jövő ennek a műfajnak.

Magyarósi Csaba nevét a legtöbben az Egy nap a városban blognak köszönhetően ismerik, aminek célkitűzése, hogy bemutassa Budapest legjobb éttermeit és helyeit, tavaly decemberben pedig megjelent a bloghoz kötődő Egy hét a városban című könyv. Szűcs Ádámmal dolgozik ezen a projekten, és szintén közösen gondozzák az Appleblogot, aminek keretében termékeket tesztelnek és értékelnek. A Discovery Channelen futó Xtractort Mesterházi Dáviddal együtt készíti, A net izéi című vlogjában pedig a net és a technika újdonságait követhetjük figyelemmel hetente. A MÚOSZ pénteki előadásán mesélt a munkájáról, a blogoszféra korrupciójáról és egy titkot is elárult jövőbeli terveivel kapcsolatban.

mcs1_k.jpg

Mindenkit érint, csak senkit sem érdekel

Nagyon aktuális volt a nyitótéma az Apple és az FBI vitája az iPhone feltörése kapcsán:az a fontosabb, hogy az FBI meg tudjon előzni terrortámadásokat, vagy az, hogy nyugodtan használhassuk a telefonunkat úgy, hogy azt senki sem ellenőrzi? Magyarósi szerint a személyes szférát védeni kell, még akkor is, ha ennek vannak biztonsági kockázatai,ugyanis ha feladjuk a személyes szféra szabadságát, akkor valami sokkal fontosabbat vesztünk el, mint annak a lehetőségét, hogy egyszer valami a későbbiekben történik. Az adataink kiszolgáltatása konkrét, tetten érhető veszteség, szemben azzal, hogy vajon megakadályozna-e egy terrortámadást, ha feltörnének egy telefont.

Magyarósi ugyanakkor szót ejtett arról a kettősségről is, hogy az Apple mögött felsorakozott a vitában több online óriás is, mint a Google vagy a Facebook, akik jelentős részben abból élnek, hogy kiárusítják a felhasználók adatait. De ha egy kormányzat kíván belenyúlni a privát szférába, akkor a nagy cégek egységes álláspontot képviselve kiállnak a személyes adatok védelme mellett.

Tudatosabbak lettek a fogyasztók

Magyarósi Csabát és szerzőtársát nem csak a technikai kütyük vonzzák, hanem a fővárost és a jó ételeket is szeretik, ennek biztosít felületet az Egy nap a városban blog. Mint kiderült ennek közízlést formáló hatása is van, példaként említette, hogy egy-egy posztjuk után sorok álltak a pozitívan kritizált hely előtt.

Számos hely él abból, hogy a törzsközönségének nincs összehasonlítási alapja, a blog ezt az alapot adja meg a felhasználóknak. Ennek pedig van egy olyan hatása, hogy a rossz helyek szépen elsorvadnak, és a jó helyek egymás után nyílnak.

mcs2_k.jpg

Korrupció a blogszférában

„Sok olyan oldal, főleg blog van, amit szentírásként kezelnek, pedig nincs rajta olyan tartalom, amiért ne fizetett volna az, akiről szól az adott cikk” – mondta a blogger, aki szerint ez a szakma legalja, mivel sokan úgy hiszik, hogy a blog hitelesebb, őszintébb forrás, mint a hagyományos média, hiszen nem határozzák meg felülről, hogy a szerzőnek mit kell írnia.

Véleménye szerint ugyan a bloggerek többsége tisztességes, becsületes munkát végez, de a korrupció a blogszférában így is felháborító méreteket ölt: „mindenről jót írni szerintem majdnem veszélyesebb, mint a semmiről” – fogalmazott Magyarósi. Ők ezzel szemben elhatározták, hogy kritikát sosem fognak eladni: ha akadnak szponzorált tartalmak az oldalon, mint egy hely bemutatása, erre felhívják a figyelmet, de az ilyen cikkekben nincs kritikai elem, tehát nem minősítik a helyet.

A hagyományos média az internettel szemben

Az otthon, saját kamerával felvett, saját maga által vágott videóit többen nézik, mint a legtöbb tematikus csatorna adásait, sőt vannak Magyarországon olyan youtuberek, akik nézettségét már a nagy kereskedelmi csatornák sem szégyellnék. Bár Magyarósi szerint hazánkban a rendelkezésre álló pénzmennyiség 99 százaléka még a televíziónál van, és csupán 1 százaléka jut a YouTube-nak”, ez az arány egyre változik az internet és a videómegosztók javára. Persze vannak olyan műsorok, amelyek csak a tévében lehet megcsinálni, de az online videók egyre értékesebb teret jelentenek.

Mint mondta, a YouTube-ra egyszerűbb videókat gyártani: nincs nagy stáb, nincs merev forgatókönyv, és a legfontosabb, hogy a kamera mögött sokszor nem áll senki. Ugyanis a kamera előtt fesztelen, gátlástalan viselkedést meg kell tanulni, és ez könnyebb, ha nincs operatőr.  És amúgy is, a tévé teljesen más gyártást igényel, mint a YouTube. Amikor a videóblogukat átvitték a Discovery Channelre, kaptak nagy büdzsét és profi stábot, ami remekül tudott televízióba műsort gyártani, de a blog eredeti koncepcióját megölte a formátumváltás. Így inkább visszatértek az alapvetéshez, és a technikusok, világosítók, sminkesek és rendezők helyett csak egy operatőrt alkalmaztak tovább.

Az online újságírás térnyerése mellett a hagyományos szerkesztőségek visszaszorulása veszélyes folyamat, eltűnésük pótolhatatlan veszteség lenne. A blogokat egyes témák iránt elkötelezett, érdeklődő szerzők készítik, sokszor nagyon színvonalasan és hitelesen, de az újságírók alapos munkáját, szakmai hátterét és szervezettségét biztosító szerkesztőségeket nem pótolhatják. A hitelesség szempontjából pedig nincs nagy különbség a klasszikus szerkesztőségek és az online sajtó, vagy akár a blogok között. Sőt, egy blognál sokszor ki sem derül, hogy az összes tartalma fizetett hirdetés, ugyanakkor azért, mert egy szerkesztőség nagy, még nem lesz hiteles.

 

mcs3_k.jpg

Újságírói függetlenség és megélhetés egyidejű megteremtése

Arra a kérdésre, hogy keresték-e különböző médiumok azzal, hogy felvásárolnák a brandként felépített blog- és vlog portfólióját, elmondta, hogy ezeket mind vissza tudták utasítani, hiszen az általuk végzett, függetlenségüket nem veszélyeztető szolgáltatásaik – ilyen a lakások átalakításával foglalkozó Én menő lakásom projekt, illetve a személyre szabott csapatépítőket szervező egy nap a városban túrák – megélhetést biztosítanak számukra.

Magyarósi A város hőse projektről is beszélt, ami a gyermekéhezést igyekszik felszámolni úgy, hogy ezzel egy időben – egy kedvezménykártya segítségével – az adományozó, azaz a város hőse és a programban résztvevő éttermek is jól járjanak. Win-win-win szituációként írta le a programot, mert nyer vele a hely, ami növeli a saját forgalmát, nyer vele a fogyasztó, mert kedvezményt kap, és természetesen nyer vele a gyerek is, akinek segítenek. Magyarósi szerint hazánkban az anyagi körülmények és az adományozói kedv alacsony mértéke mellett így, az adományozó jutalmazásával lehet növelni a társadalmi szerepvállalást egyes problémák megoldásában.

Írta és a fotókat készítette: Karvaly Bence

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr198474946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2016.03.14. 14:41:08

Honnan tudja hogy fizettek a tartalomért? Csak nem magából indul ki?

Netuddki. 2016.03.14. 14:54:34

Az meg, hogy mi a legalja a nemtomminek (mert újságírónak nem nevezném), talán az obersovszkikon, halászzsuzsákon kéne kezdeni.

röf 2016.03.14. 15:19:18

Amelyik bloggernek fizetnek az írásért, annak azt is megmondják, mit írjon.
Nem? De. Kilenc...

Afrika steht an der Elbe 2016.03.14. 19:37:11

Youtuber? Már ilyen is van? Mindjárt elgyengülök.

indapicsa 2016.03.14. 20:23:14

Ezt a Magyarósi Csabát úgy képen törölném. Minden mondat után vágás van, valszeg ennyit tud kimondani egy levegővétellel. Multkor láttam, hogy valaki lefikázta a youtube-on, úgy visszaosztotta a szegényt mint egy útszéli kocsis. Bödös bunkó...

Egyallampolgar 2016.03.14. 22:12:03

Csodálatos amikor Magyarósi Csaba beszél a korrupt blogokról. Volt szerencsém időnként az Apple-blog-jába belenézni. Mint aki agyon van kokainozva úgy hadar és gesztikulál, a tartalom meg arról szól mennyire szupi az akutuális túlárazott, teljesen felesleges almás izé.
Természetesen nem állíthatóm, hogy Magyarósi jelentős összegekért reklámozza a termékeket. De az általam látott anyagai olyan elfogultak voltak, hogy ha ez nála érdemi kritika az nagyobb baj.

fidesz maszop dk egykutya 2016.03.14. 22:48:14

@röf: ahogy a bérkommentelőknek is. Ugye agitprop "elvtárs"?

2016.03.15. 01:12:11

Hat az Egy nap a varosban blog az meselhetne arrol, hogy mennyi fizetett hirdetes jelenik meg posztnak alcazva...

de a legtobb gasztroblog is egyszeruen fizetett posztokat futtat. A blogposzt a mai vilag aprohirdetese.

2016.03.15. 05:03:36

@___________Tibi___________: Újságírók

Semmelweis orvosai vagytok,
Ti terjesztitek a gyilkos kórt!
Boncoltok szennyes eszmékkel,
Terjesztésüket ezzel éritek el!
Sok szegény megfertőzött,
Kit hamis vágy legyőzött
Vagyonszerzés termékenyített,
Az ősbűn áldozata lett!
Gennyes gyermekágyi láz
Amely megbetegít, megaláz
A vagyonszerzés baktériuma!
Óvatlan pusztulásuk okozza!
Aki okozókat, megnevezi
Sok ostoba, ront neki!
Rongálja tekintélyüket!
Kenyérkereső üzletüket!
Bűnösnek meri nevezni!
Nyakát kell kitörni!
Elhallgatni, eltávolítani!
Mindenképp akadályozni,
Igazát elmondhassa!
Úri sorsunk elrontsa!
Belé halt, de végül
Igazsága kiderült!
Gyilkosai megúszták!
Akárcsak mostanság!
2016-03-11

2016.03.15. 05:15:54

A hozzászólás szabadsága, addig tart, mig szánk íze szerint ugatsz. Másik ódalba rúgsz bele! Ha saját hülyeségünkbe, ki vagy rúgva, tiltva azonnal!
Önismereti tanfolyam, gyakorló ostobáknak

1. Az Úristen sem gyógyított meg egyetlen ostobát sem, mert az (nem tudván „fogyatékáról”) nem is kérte!
2. Az ostobaság gyógyíthatatlan fogyatkozás, mert a tudatlan nem ismeri magát, s így nem is igyekszik segíteni a hiányon. Némelyek bölcsek lennének, ha nem hinnék, hogy azok.
3. …az ostobák mindig merészek. Együgyűségük nem engedi meg, hogy előre gondoskodjanak kibúvókról, és utóbb tudatában legyenek kudarcuknak.
4. Minden ostoba meggyőződéses, és minden meggyőződéses ostoba. Bölcsességek könyve! Ezért pártba tömörül!
5. Ne terheld magad ostobákkal. Aki nem ismeri fel Őket, vagy noha felismeri, nem tartja távol magától, maga is az.
Regisztrálás

Széchenyi aranyköpése: „Az önkény, mint a tapasztalás bizonyítja, rendszerint karöltve jár az ostobasággal!”
Megölték érte, igazsága meg Ferenc Jóskát, Sztálint, proletár diktátorokat! A jelen, jövő diktátorait is megfogja

„Aki el akarja nyomni a kritikát: annak vagy becstelen szándékai vannak, vagy érzi a maga szellemi silányságát.” Szabó Dezső: A nemzeti egység fogalma, határai, feltételei.

"Ha meg akarod tudni, hogy ki uralkodik fölötted, elég kideríteni, hogy kit nem szabad bírálnod." Voltaire

Ennyit tudni kéne majomkáim, meg nagykorúnak tekinteni az olvasót! Orosz mese: a TASSZ jelenti, vége: aki nem hiszi, annak utána járunk! No ezért, előre tudni kívánjuk ki vagy! Továbbá szerkesztő bácsi egyáltalán nem tekint nagykorúnak! Csak kis hülyének tart!
1. Csak a buta ember akar uralkodni a másikon! Proli dinkatúra!
2.” A legártalmasabb buta ember, aki okosnak hiszi magát!” Lásd, MSZMP Párttitkár efftárs!
3. „Alacsony hatalmas, mindenkinek ártalmas!” Lásd Horthy rendszer, szocializmus!+ pógári democsokrácia!

Magyarósi Csaba 2016.03.15. 06:47:13

@Egyallampolgar: az Appleblogon azért kevéssé meglepő, hogy a videók nem az Apple-termékek anyázásáról szólnak. Vagy várj csak: www.youtube.com/watch?v=kQldVrkUvnI

Ja de. Épp az egyik legkritikusabb Apple-híroldalba kötöttél bele.

röf 2016.03.15. 07:29:04

@fidesz maszop dk egykutya:
"ahogy a bérkommentelőknek is. Ugye agitprop "elvtárs"?"
Csacsi gyermek, a bérkommentelő nevében benne van, hogy "bér". Nem tudtad, hogy ezt jelenti?
De hogy jön ez ide?

inebhedj - szerintem 2016.03.15. 08:30:33

Nem vagyok biztos abban, hogy az olvasók valóban a posztokba vetett bizalom, és nem a kommentek miatt olvassák a blogokat, ilyeténképpen hajlamos vagyok azt hinni, hogy a szerzők néha alaposan benézik a saját szerepüket (meg amúgy a sajtó, celebek stb. túlnyomó része is, ennyiből tényleg nem ártana nekik beülni kommunikáció szakon pár előadásra).

Ugyanez jutott eszembe anno pl. a 444 szigorításakor, ahol olyan érzésem lett, a médiamunkások azt gondolják, hogy az általuk alkotott tartalom értékét és népszerűségét rombolja a kommentelők és trollok hada, szerintem meg épp fordítva van, a kommentek emelték elviselhetővé, megtekinthetővé a 444 minőségét, stílusát. (Nem a 444 az egyetlen, amely ebbe a cipőbe tántorgott, csak hirtelen ez ugrott be.)

fidesz maszop dk egykutya 2016.03.15. 10:09:15

@röf: veled jön ide, rólatok is van szó "elvtárs" ;)
Butuska, válasznál nem érdemes megismételni az egész kommentet.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.03.15. 11:12:04

A blogger (újságírói?) függetlenségét az teremt(het)i meg, ha a blogolásnak semmi köze a megélhetéséhez.

röf 2016.03.15. 11:44:11

@fidesz maszop dk egykutya:
"Butuska, válasznál nem érdemes megismételni az egész kommentet."
Csak ha válaszoló szellemi képességei szükségessé teszik :)

fidesz maszop dk egykutya 2016.03.16. 01:06:44

@röf: ezek szerint nem teszik szükségessé, hiszen akkor nem emlegette volna. Logikai bukfenc, bár ez titeket soha sem zavart "elvtársak".
süti beállítások módosítása