A közmédia bugyuta bulvárt tol 80 milliárdból

2016. június 15. 12:52 - Bacsárszki Ágnes

A 77,7 milliárd forintos költségvetésű közszolgálati média honlapján több, szinte meztelen lányról szóló hírt találunk. Napjainkban egyre erősebb a bulvárosodás: a híradókban is egyre nagyobb szerepet kapnak a bulvárhírek, szinte nem is találni olyat, ahol ez nincs jelen. De vajon nem ütközik a közszolgálatiság alapelveivel arról cikkezni, hogy Iggy Azela énekesnő feneke a legkerekebb a világon? Mutatjuk, milyen cikkekről van szó pontosan, és, hogy például a BBC hasonló rovatában milyen hírek vannak.

A 77,7 milliárd forintos költségvetésű állami média honlapján Pulzusemelő képek: a Jenner-lányok és barátnőik hátulról címmel jelent meg egy cikk június elsején. A hír lényege, hogy a Kardashian-Jenner család két lánytagja, Kendall és Kylie mindössze pár óra alatt 1,3 millió lájkot gyűjtöttek szexi, medenceparton ücsörgős képükkel. A cikk szerzője szerint a fotóval „fontos közösségszolgálatot teljesítettek, megadták a napi pulzusszám-emelést férfi rajongóiknak”. Belefér egy ilyen hír ilyen tálalása a közszolgálatiság kategóriájába?

 ime-a-pikansabb-verzio.jpg

Napi pulzusemelés a férfiaknak a Jenner lányoktól. Forrás: hirado.hu

Pulzusemelő képek

A hirado.hu-n az Élet + Stílus rovatban találhatók a bulvárhírek, itt arról kaphatunk információt, hogy a legellenállhatatlanabb fenék Iggy Azaleáé; vagy hogy a sztárok kivillanó mellbimbóival sem tudnak mit kezdeni a közösségi oldalak, de azt is megtudhatjuk, hogy ki a legforróbb nő a világon. A kiemelések persze önkényesek, természetesen a hirado.hu bulvár rovatában nem csak lenge öltözékű szép lányok szerepelnek, hanem megtudhatjuk azt is, hogyan fúj buborékokat egy aranyos husky kutya a tálkájába, vagy hogy vannak olyan emberek, akik közel egy milliárd forintot fizetnek egy ebédért.

A hirado.hu egyébként tavaly májusban kapott új arculatot az M1-hez igazodva. Szabó László Zsolt, az MTVA akkori vezérigazgatója akkor a tartalmi változásokról azt mondta, hogy a honlapon továbbra is nagyban támaszkodnak az M1, és az egész közmédia anyagaira, de több kulturális hírt fognak adni, és új rovatként jelenik meg a technika és a bulvár.

iggy-azalea-furdoruhas-fotoja.jpg

Iggy Azalea feneke Forrás: hirado.hu

A lenge ruhás lányokról szóló hírek és fotókkal kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy mennyire illenek ezek a tartalmak egy közpénzből fenntartott médium honlapjára. Érdemes megnézni például a legnagyobb és legismertebb közszolgálati médium, az angol BBC hasonló oldalát, ahol az Élet & Stílusnak leginkább az Entertainment & Arts (Szórakozás & Művészet) című rovat felel meg. Itt olyan témák találhatóak, mint például, hogy miért nehéz Eric Claptonnak manapság gitáron játszania; hogy nem tiszta, miért ölték meg Christina Grimmiet; vagy, hogy a Hamilton című musical 16 nevezést kapott az amerikai Tony Awardson (ami a színházi Oscarnak felel meg).

Közszolgálatiság és szexi lányok?

De mit is jelent a közszolgálati média? A mediapedia.hu definíciója szerint „a közszolgálati médiumok címzettje elsősorban az állampolgár, míg a kereskedelmi médiumoké a fogyasztó. A közszolgálati média - így a közszolgálati televízió - feladatai közé tartozik a tárgyilagos, kiegyensúlyozott és pontos tájékoztatás a hírműsorokban, valamint a nemzeti hagyományok, értékek képviselete a kulturális és oktató műsorokban, továbbá kellő megszólalási és bemutatkozási lehetőség biztosítása a kisebbségek részére". Megjegyzik ugyanakkor, hogy ennek az elvárásnak a csatornakínálat bővülése miatt kialakuló éles versenyhelyzet egyre kevésbé kedvez, és a két modell (kereskedelmi és közszolgálati) programválasztéka folyamatosan közeledik egymáshoz.

Koltay András, az NMHH Médiatanácsának tagja a közszolgálati médiáról szóló cikkében kiemeli, hogy az angol felfogásra épülve a közszolgálatiság lényege a tájékoztatás, az oktatás és a szórakoztatás. Hozzáteszi, hogy bár az elmúlt évtizedek alatt a közszolgálati média sokat változott, és már nem akar egyfajta erkölcsi tekintélyt képviselni, hanem meg szeretne őrizni bizonyos értékeket, a közszolgálatiság azonban megmarad mint a média által teljesítendő feladat.

Mindezek alapján az a kérdés, hogy vajon a lengén öltözött lányokról szóló hírek a közszolgálati média honlapján helyesek-e vagy sem. Ezek célja bizonyára a szórakoztatás - de vajon nem mennek-e túl egyfajta határon, ami a közszolgálatiság alapelveivel és céljaival ellentétes? Akárhogy is nézzük, az említett hirado.hu-s cikkek nehezen illeszthetők be a közszolgálatiság kategóriájába. A pulzusemeléssel kapcsolatos megjegyzés is arra utal, hogy a szerző tisztában volt ezzel, és az önirónia eszközével élve próbálta mégis valahogy elfogadtatni ezt a tartalmat az adott felületen. 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr58804684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ma Baker 2016.06.15. 16:54:47

Napi szokásos kötelező közmédiába rúgás. Uncsi

karpackie 2016.06.15. 17:26:39

Napi kötelező picsa mutogatás. Uncsi.

exlex 2016.06.15. 17:36:17

És te milyent tolsz, te luvnya?

Szúrófény 2016.06.16. 03:48:15

@Ma Baker: Liszt Ferenc , 1811-1886, (már, vagy még? Tudta!) Die Israeliten A zsidó folytatja a pénz kisajátítását, és az állam torkát pénzeszsákja szájának a szorosabbra vagy lazábbra engedésével fojtogatja. A sajtó minden eszköze a kezében van, hogy a társadalom alapjait szétzúzza. Ő az alapja minden olyan vállalkozásnak, amely a trón ledöntésére, az oltár széttörésére és a polgári jog megszüntetésére irányul."
Az idegen gazda kutyái

Nem is olyan régen idegen ura(da)lom volt az egész határ. Az uradalomnak voltak szolgalelkű intézői, és kezdetben véresszájú, később szelídebb, de jól idomított kutyái. Külön válogatták, tenyésztették őket. Máig ők, vagy neveltjeik, válogatottjuk ugat! Betoldás!
Becsületes puli, komondor be sem kerülhetett közéjük. Ezt az intéző felügyelte. Mert az igaz magyar kutyák csak magyarul tudnak ugatni, és nem igazán lehet őket magyarszagú emberekre uszítani. Azért az uradalom nem maradt kutyák nélkül. Akadtak bőven korcsok, akik a maguk jobb koncáért az uradalom érdekében ugattak. Akár hazugságot is ugattak, mert az intézők úgy idomították Őket! Amikor az uradalom tönkrement, az intézők ügyesen, gyorsan újgazdának adták el a birtokot, ami tulajdonképpen a falué mindnyájunké. Az uradalom kutyái hamar megszokták az újgazdát, hiszen Ők „szolgálni” tanultak, és szolgalelkűek! Gazdát nyalva, minket megugatva, párta(t)lanul minden utcán járóra egyformán morogva képviselik (idomításuk szerint) az újgazda érdekeit.
Ajánlom még, Ady: A legszomorúbb állatok cikkét
süti beállítások módosítása