Spéder célkeresztben: ilyen egy médiahadjárat 2016-ban

2016. október 16. 22:07 - Szuromi Dani

Az áprilisi offshore-botrány kirobbanása óta nem szállt le a kézi vezérelt, Fidesz-közeli média Spéder Zoltánról, az Index tulajdonosáról. Októberig övé volt az FHB is. Az egyre kiterjedtebb állami médiabirodalom a nyáron összehangoltan támadta vállalkozót, hatalmas lejáratókampány folyt ellene, amely talán most érte el célját: Spéder Zoltán kivonult a pénzügyi szektorból és az FHB elnöki posztjáról is lemondott. Talán az Indexet is magába foglaló médiaportfoliótól is megválik? Korábban is több szálon futott a totális támadás a bankvezér ellen.

Az egész egy nemzetközi üggyel kezdődött: április elején a panamai Mossack Fortensa ügyvédi irodából óriási mennyiségű adat szivárgott ki. A dokumentumok hatalmas, az egész világot átszövő korrupcióval és adócsalással fémjelzett pénzmosásról rántották le a leplet. A nemzetközi offshore-bili kiborulásának magyar vonatkozásai is vannak, több magyarországi kötődésű cég-, illetve magánszemély neve felmerült. A Panama-iratok szálainak a felderítésén az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) dolgozott, a tényfeltáró munkában a magyar oknyomozó portál, a Direkt36 is részt vett.

És feltűnik Spéder

A Direkt36 a Panama-iratokban megtalálta egy befolyásos magyar üzletember, Spéder Zoltán offshore-érdekeltségeit is. Spéder 1995-től 2007-ig alelnök volt az OTP-nél, mára a kormány által sokáig pártfogolt, egyébként veszteségesen működő FHB jelzálogbank igazgatósági elnöke, mellette médiavállalkozó is, itthon az egyik legnagyobb médiacégnek számító Közép Európai Média és Kiadó Szolgáltató Zrt. (CEMP) tulajdonosa. A kormány aktív támogatásával, az FHB-val elkezdte takarékszövetkezeti rendszer átalakítását.

speder-zoltan.jpg

A Panama-dokumentumokból kiderült, hogy 2008 és 2011 között a kormánykritikus Index hírportált is üzemeltető CEMP média-birodalom többségi tulajdonosa a Seychelle-szigeteken bejegyzett Whitestone Insternational volt. Ez az információ már korábban nyilvános volt, a dokumentumokból annyi derült ki, hogy a cégnek a korlátlan jogkörrel felruházott meghatalmazottja volt Spéder.

Beindult a gépezet

Az események ezek után beindultak Magyarország 29. leggazdagabb emberének számító Spéder körül. Az elsőként a Fideszhez köthető az Orbán-Simicska szakítás után, az utóbbi tulajdonában lévő Magyar Nemzet pótlására létrehozott Magyar Idők támadt Spéderre 2016. május 4-én még a nemzetközi offshore-botrány témájában. „Az indexnek is kínos az offshore botrány” című cikkükben írták, hogy az Index hírportál kiadójának tulajdonosa, Spéder Zoltán is benne van az offshore-buliban. Az Index cikkezett a kormány korrupciógyanús ügyeiről és offshore-ügyletetekről is.

A kormányközeli Pesti srácok portál május 13-án arról írt, hogy hogyan került Spéder érdekeltségébe a Magyar Postának szállító évi sok milliárdos forgalmat lebonyolító pénzszállító cég.

Spéder az utóbbi hónapokban folyamatosan össztűz alatt volt: nem elég, hogy az offshore-botrányban felmerült a neve, május 31-én Demján Sándor szintén kormányközeli nagyvállalkozó, aki amúgy az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke is, nyílt levelet írt a kormányfőnek címezve, amelyben veszélyesnek nevezte a Spéder által szervezett takarékszövetkezeti integrációt, amely szerinte parazitaként szipolyozza a takarékszövetkezeti szektor erőforrásait.

Demján levele után hamarosan a bankszövetség elnöke, Patai Mihály is nemtetszését fejezte ki levelében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternél Spéder FHB-ja kedvezményei miatt, másrészt a takarékszövetkezeti integráció szabályozását sérelmezte és a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi felügyelettel kapcsolatos feladatellátását is megkérdőjelezte.

Elsültek a TV2 ágyúi 

A Magyar Idők valamint Demján és Patai támadásaiból már érezni lehetett, hogy a kormányközeli médiumok illetve Spéder bankszektorbeli ellenlábasai csoportosultak egy ligába, és összehangolt akció folyik.

A Magyar Idők június másodikán újra támadásba lendült: ezúttal már címlapon hozta a Spéder-Index offshore ügyét részletesen fejtegető cikkét. A cikkben felemlegetik az Index korábbi offshore-kötődéseit, de az újság korábbi csipkelődése csak a kezdet volt: június hatodikán kezdett csak igazán beindulni a gépezet.

Reggel Habony Árpád új, a Simicska-féle ingyenes napilap, a Metropol monopóliumát elsöprő, és helyette saját monopóliumot teremtő Lokál első, országos számában Mit akar Spéder a pénzünkkel? című cikkben a címlapon hozta a vállalkozó állítólagos ügyeit, jó sok találgatással megtoldva. A lap már a korábban is írt, a Spéder köré fonódó takarékszövetkezeti balhéról és offshore témákban, de aznap koncentráltan, tömören összeszedte, szerintük mi is a takarékszövetkezeti integráció lényege és hogyan próbált a Spéder vezette FHB befolyást nyerni a takarékok működésének irányítása felett. Elhallgatva azt a nem éppen apróságot, hogy a takarékszövetkezeti integrációban a kormány korábban támogatta a vállalkozót.

Még aznap a másik nagy, még viszonylag frissen, Andy Vajna kormánybiztos által megszerzett és kormányközelivé formált csatorna, a TV2 ágyúi is beindultak: A Rejtőzködő milliárdosok című műsorban Spédert már egy korlátok nélküli gazfickónak állították be, aki képes lenne lenyúlni a kisembernek tekinthető takaréktulajdonosok és családjaik vagyonát.  A műsorban kitérnek a milliárdos által folytatott fényűző életvitelre is, szóba kerülnek budai villák, luxus autók, medencék. A riport több állítását később a HVG tételesen cáfolta. A riportról még Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke is azt nyilatkozta, hogy felfordul tőle a gyomra, és amúgy is jogsértő. 

Június 7-én a kormány Demján aggódó levelére válaszul gyorsan törvényt módosított a takarékok ügyében, így megakadályozta Spéder eddig tervezett takarékszövetkezeti integrációját.

Június 8-án a rendőrség házkutatást tartott a vállalkozó budai házában, illetve az FHB-nál is sok iratot lefoglaltak. Spéder lakásán több állítólag hangfelvételt is találtak, amelyeken Orbánnal és Rogánnal folytatott beszélgetések is vannak. Ezt már a Simicska Lajos tulajdonában lévő Magyar Nemzet szivárogtatta ki. Még aznap a Matolcsy vezette Magyar Nemzeti Bank 105 milliós bírságot szabott ki az FHB-ra tiltott piacbefolyásolás miatt.

A Spéder és Simicska?

Talán nem véletlen, hogy a korábban hasonló lejáratókampányt elszenvedett Simicska Lajos Magyar Nemzetében hozták le a Spéder lakásán lefoglalt hanganyagokat. A Pesti Srácok ugyanis június 16-án azt írta, hogy Simicska bejelentkezett az Index birodalomra.

Simicska június 23-án a Magyar Nemzet vezetői értekezletén tudatta, hogy ha az Indexet eladják, akkor beleszólása van, hogy kinél landol a portál, mivel állítólag opciós joga van, azaz elsőként vásárolhat. Úgy látszik, hogy a médiamágnás nem adta fel, akármi is áll a Metropol bezárása mögött.

A kormányközeli Lokál június 23-án már egy Simicska-Spéder médiakoalíciót látott cikkében. A napilap szerint „minden jel arra mutat, hogy szuperkoalíció van születőben közte és Spéder Zoltán között.”  Június 27-én az Origo értesülései szerint a Simicskával üzletelő John Michael McNutt vásárolta meg az Indexet, korábban az amerikai üzletember vette meg Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Class FM-et is. Később kiderült, hogy az Origo cikke alaptalan volt, a hírportált nem adták el, így a Simicska az állítólagos elővásárlási opciót nem használta.

Az FHB-t bukta

A kegyvesztett vállalkozóra nagy nyomás nehezedik a kormányzat felől, az Origo megírta, hogy több cége körül is nyomoznak a hatóságok, így az Indexet kiadó CEMP Zrt. is vizsgálat alatt van. Az FHB-csoportnál és a vállalkozó lakásán is hamarosan házkutatást tartott a Nemzeti Nyomozó Iroda és több adathordózó eszközt is lefoglaltak. A nyomozás azóta is tart, az ügynek még nincs vége.

A Spéder elleni hadjárat úgy látszik, sikeres volt, mivel október 14-én a vállalkozó eladta FHB részvényeit és lemondott a pénzintézet elnöki tisztségéről is, így elvesztette befolyásos szerepét a bankszektorban. A 14,354 százalékos részesedését az A64 Vagyonkezelő cégén keresztül birtokolta, az értékesített részvényeiért 7,5 milliárd forintot kapott. Az FHB közleményben köszönetet nyilvánított Spédernek a 2008 óta tartó, a bank fejlődéséhez jelentősen hozzájáruló munkájáért. Spédernek  a bank elvesztésével már csak a médiabirodalma maradt, a 444 találgatása szerint talán már az sem sokáig

 

Októberben is Média 2.0 Meetup!

Mi lesz a mozival? Várunk mindenkit 26-án a Kuplungban, részletek a Facebook-eseményben.

 

5 komment
Címkék: index spéder fhb

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr7211814375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2016.10.17. 09:38:10

"A Direkt36 a Panama-iratokban megtalálta egy befolyásos magyar üzletember, Spéder Zoltán offshore-érdekeltségeit is. Spéder 1995-től 2007-ig alelnök volt az OTP-nél, mára a kormány által sokáig pártfogolt, egyébként veszteségesen működő FHB jelzálogbank igazgatósági elnöke, mellette médiavállalkozó is, itthon az egyik legnagyobb médiacégnek számító Közép Európai Média és Kiadó Szolgáltató Zrt. (CEMP) tulajdonosa."

Ez a mókus mikor szedte meg magát?

Csak nem a gyurcsányi-időszakban...???

István Tamasi 2016.10.17. 12:21:41

Ugye nem kell gyűjtenünk Spéder javára?

István Tamasi 2016.10.17. 12:26:12

@ulpius66:
- Az 1998-2002 meg a 2010-2106 időszakok is gyurcsány időszak volt? Merthogy ezen időszakok - különösen az utóbb említett - alatt is gazdagodott Spéder.

György Baranyai 2016.10.17. 14:21:47

Spéder, Spéder....ja, az Erzsébet.
süti beállítások módosítása