A Twitter vált a menekültkrízis fő hírcsatornájává

2015. szeptember 25. 13:49 - Árki Noémi

Ahogy a menekültkérdés egyre súlyosbodik, úgy találnak az újságírók is újabbnál újabb csatornákat a tudósításaiknak. Számos riporter külön profilt hozott létre különböző közösségi médiás oldalakon, ahol a posztokon keresztül követhetők a legfrissebb események. Egy fotó vagy videó, hashtagek, és egy egymondatos leírás – ez lett a modern újságírás legrövidebb formája, de a hatékonyság mellett számos problémát is felvet. Megmutatjuk, melyik felhasználókat érdemes a menekültkrízissel kapcsolatos információkért követni.

Európa a második világháború óta a legnagyobb migrációs hullámmal szembesül. A UNHCR, az ENSZ menekültügyi főbiztosságának adatai szerint csak 2015-ben eddig több mint 380 ezer menekült és bevándorló ért partot a Földközi-tengeren keresztül Európában. A felük Szíriából érkezik, de sokan jönnek más háború sújtotta országokból is, például Afganisztánból vagy Irakból.

A bevándorlók fő célja Nyugat-Európa, elsősorban Németország. Ahhoz, hogy odáig elérjenek, azonban egy hosszú és rendkívül nehéz utazás vár rájuk a Balkánon és néhány kelet- és közép-európai országon keresztül. Több szervezet és hírügynökség is reagált a helyzetre és újságírókat küldött a legfontosabb helyszínekre, hogy teljesebb képet biztosítsanak a közösségi oldalakon keresztül. A példát követve pedig megjelentek az önjelölt újságírók is, akik nem egyszerűen megosztják a híreket a közösségi médiában, hanem maguk is állítják elő őket. A séma többnyire egy fotó vagy egy videó hashtagekkel és egy rövid leírással ellátva, vagyis a hírek formájukban teljesen alkalmazkodtak a közösségi médiás megjelenéshez. Mutatunk pár példát.

A trend nemcsak nyugaton hódít, magyar újságírók és fotósok is elkezdtek a Twitteren tudósítani:

Panyi Szabolcs, Index: @panyiszabolcs

Az Index újságírója az előzőekkel szemben nem csak a helyszínről közvetít, az oldalán folyamatosan posztol az aktuális eseményekről. Különböző forrásokból dolgozik és a téma több aspektusával foglalkozik, így átfogóbb képet ad a helyzet alakulásáról. És mivel mindezt angolul teszi, a Guardiantól a Presse-ig számos nagy nyugati lap hivatkozik rá.

Sóki Tamás fotóriporter: @stom93

Sóki, aki főállásban az MTI tudósítója, saját fotókkal és rövid kommentekkel mutatja be a menekültkrízis magyarországi alakulását.

Na és persze a nagyok is:

Ravin Sampat, BBC Panorama: @_sampat, @bbcpanorama

A BBC Panorama újságírói egy héten át követték a menekülteket – Görögországból Macedóniába, majd Szerbiába, Magyarországba és végül Ausztriába. A riport közlésére igazán eredeti formát választottak: Snapchaten osztottak meg napi körülbelül 25 képet vagy videót, amelyeket az oldal követői 24 órán belül tudtak megtekinteni, mielőtt eltűntek. A riport ugyan szeptember 14-én véget ért, népszerűsége miatt mégis tervezik a Snapchat-profil további használatát.

 

Anemona Hartocollis, The New York Times: @anemonanyc

A New York Times teljes újságíró csapatot állított fel a menekültkrízis dokumentálására, közülük is kitűnik Anemona Hartocollis, aki Twitteren posztol. A napi több fotónak és friss információnak köszönhetően megismerhetjük a menekültek és bevándorlók mindennapjait. Az újságírónő ráadásul igyekezett megszabadulni a sztereotipikus ábrázolástól, így valódi, és főleg hétköznapian közeli emberként mutatja be őket, akiknek ugyanúgy megvannak a saját, egyéni vágyaik, reményeik, és persze küzdelmeik, mint bárki másnak.

 

Matthew Cassel, Vice News: @matthewcassel

A Vice újságírója szintén Twitteren érhető el. Járt Macedóniában és végigkövette a menekültek vonatútját Magyarországról Ausztriába. A legérdekesebbek a menekültektől idézett gondolatok: arra kérte őket, hogy meséljenek a magyarországi táborokban tapasztaltakról.

Griff Witte, Washington Post: @griffwitte

Witte a Washington Postnak készített fotókat és videókat a szerb-magyar határ körüli eseményekről.

Katica Djurovic, Ruptly News Agencies: @zoontangmarg

Katica Djurovic is végigkövette a menekültek útját Görögországtól Macedónián és Szerbián át Magyarországig, jelen van a kérdéssel kapcsolatos tüntetéseken, az utóbbi hetekben pedig különösen a magyarországi eseményekre koncentrál rövid tudósítások és fotók formájában. Közvetített a menetelésről az autópályán, most pedig a röszkei határról tudósít. Rövid hírek egy kis véleménnyel megtoldva.

Christopher Furlong, Getty Images News UK: @christopherfurlong

A brit fotóriporter Instagramon osztja meg a képeit. Az erőteljesen az érzelmekre ható fotók személyes sorsokat jelenítenek meg. Fényképek egy-egy hátrahagyott tárgyról, amely önmagában is egy egész történetet mesél el.

 

 

A közösségi médiás tudósítás rendkívül sikeres, ennek azonban negatív vonzatai is vannak. Megjelennek ugyanis az önjelölt fotósok, akikkel persze semmi gond nincs, ha tisztában vannak olyan információkkal, melyeken emberéletek múlhatnak. Ez viszont sajnos nagyon sok esetben nincs így. Képeket készíteni és kérdés nélkül megosztani ugyanis veszélyes és jogilag is támadható olyan emberekről, akik éppen a hazájukból menekülnek. Rengeteg közülük a családját hátrahagyva, egyedül érkezik, abban a reményben, hogy később a hozzátartozóit is Európába tudja juttatni. A képek nyilvános megosztásával azonban azok eljuthatnak a szélsőséges szervezetekhez is, akik az ország elhagyásáért az otthon várakozó családtagokon álhatlnak bosszút.

A közösségi médiás tudósítás az újságírás innovatív formája, de annak ellenére, hogy bárki számára könnyen hozzáférhető, az újságírás szabályai továbbra is érvényben maradnak, és ugyanolyan felelősséggel jár ez a forma, mint az újságírás hagyományos változata.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr727795582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.12.07. 10:09:45

A gasztronómia csodája: A Sivár-pusztai- sajt ó!

A kelet magyarországi sajto(t) német tejből eresztik. Ti. a német megvette a tehenet. Így mi tehe(n)etetlenül vagyunk. A magyar füvet (le)le-gelő német tehén tejéből készített sivár pusztai sajt ó különlegesen pikáns illatú lágy sajt. Mondhatnám a világon és a hazugságban egyedülálló!
A demokrácia híreit Moszkvából, a diktatúra híreit Párizsból, a szicíliai maffia híreit Rómából, a szociliai maffia híreit Tévedésből jelentik. Hírmagyarázóik kar inti módjára magyarázzák a bizonyítványt, küldve nekünk a ló leányka álmát. Kommentárt csak az ellenzék tevékenysége érdemel, vastagon kormozva.
A mindenhonnan küldött munkatársak hűségesen tudósítanak a maguk előítéleteiről. Soha nem jönnek zavarba, mindig lekésnek. Fontos dolgokra csak Angliában bukkannak, ott nem ismerik a kilogrammot. De Angliát sem szeretik, mert jobb oldali a kormánya még a gépkocsinak is! Ők annyira (párt) semlegesek, hogy semmiről nem mernek írni, amiről még más el nem mondta a (z irányadó) véleményét. Titkon baloldaliak, annyira, hogy mindig ballábbal kelnek fel, és nem szeretik a jobb sorsra érdemes embereket sem.
Belföldi híreket csak az MTI-től, és közlekedésit közölnek. A karambolnál soha nem beszélnek a kormányzás hibáiról. Arról, hogy ketten próbálnak kormányozni, a féket folyton rángatják.
A sivár-pusztai sajtot hagyományosan, lefölözött, savanyú tejből készítik. Beoltják marhabendőből készített hamis oltóval. Kicsapják belőle az Írót. A megmaradt túrót „csavaros”-sajtóval sajtolják, mint az olvasót az állam adóval. 1997.

Pontosan értelmező szótár! Kossuth Rádió=Kurva ostoba semmitmondó silány utálatos túlzó hazugságok

Romlott szellemi táplálék

A ló nem iszik piszkos vizet. Az ember még kényesebb, a tápláléka minőségére. Akkor mi
magyarázza, a szellemi táplálék iránti igénytelenséget?
Az emberek mindennapi szellemi tápláléka a sajtó. Mit tálal nekünk? Száraz, lapos, emészthetetlen közhelyeket. (Kenyérből meg ennénk-e?!) Mellé a híreket, a TV, rádió által ötször elmondott csontját! Tálal még zsíros panamákat (sovány, száraz körítéssel), mert a lap lekötelezettje az elkövetőnek. De muszáj róla írni, a látszatot fenntartandó! Aztán vannak vértől csepegő, nyers-húsba vágó gyilkosságok edzett gyomrúaknak. Hozzá salátának, zöldségek-baromságok. Az egész hazugság szósszal leöntve, a félrevezetés pikáns módszereivel fűszerezve. Kényes gyomrúaknak bizony nehéz étel. A jó szeműekre hánytató hatással bír. Másoknak, csak később üli meg a gyomrát.
Egy biztos: a főszerkesztőnek székrekedést okoz. Úgy megreked a széken (-ben), hogy felállít-
hatatlan, akkor is ha a lap eladhatatlanná válik! A székrekedés egészség romboló, belülről rothasztó hatásáról sokat tudnánk beszélni, külsőleg a beteg hízása, anyagi gyarapodása látható, és bűzös lehelete a lapból is kiárad.
Az, hogy Ő maga szenved-e, arról nincsen tudomásunk, de világfájdalmas, gyötrődő arc kifejezése, több mint árulkodó jel. 1996. március

Mit kínálnak a Média-piacon?

Sokféle bóvlit. Jövőképet! Illúziót. Kannás borral egyenértékű, olcsó részegítést: „a polgári demokráciát” (kiálts Í-Áá-t), mint aktuális üdvözítőt a befuccsolt kommunizmus helyett!
Nehezen tanul a nép, rá kellene jönni, ( annyi szenvedés után) az eszme mindig csak a próféták jólétét biztosítja. A nép számára, mindig csak a távoli jólét, (túlvilági boldogság) ígérete marad. Mégis, bár egyre kedvetlenebbül, felsorakozunk a zászlók alá mögé! Eltűrjük a zászlóvivők tévútra vezetését. Jólétüket a mi- ki- és megrablásunk árán!
Visszatérve a média piacra. Sokféle újságos (álságos) bódé árulja a maga ócska eszméit, félrevezetéseit. Baloldalra, a halványrózsa színűre szelídült Vörös Újságot, a kopott (rőt, mára rozsdás, málló vörösig) Vannak kisebb számú, (anyagilag, és anyagukban részegek által támogatott) düledező, halovány kékvérű polgárinak reklámozott, úrhatnám kofák által vezetett árudák! Akik a gazdagodás szédületéről ájuldoznak. Természetesen ők maguk alkalmasak a gazdagság kiválasztottságára! Mert az országnak szüksége van, középosztályra, hogy vezesse! (Egy másik „osztály” vezetése ugyan nem jött be!) Bizony ám! Oly sikeresen elvezették az országot, Mohácsi, Trianonig, moszkvai megszállásig, végpusztulásig! Ezzel a vak számára is nyílván valóvá tették az ő kiválóságuk, kiválasztottságuk feltétlen indokoltságát! Valóban felháborító a magyar újságolvasó tájékozatlansága! Csipás szemeivel, nem olvassa ki e gyönyörű, halványkék egű (szociális viharoktól mentes) polgári jövő gyönyörűségét, a maga számára! Ahol nem fenyegeti a rendszer, hogy elviszi KMK (közveszélyes munkakerülés) címén, lehet szabadon, boldogan munkanélküli!
Ő is lophat, ( mint bankár, privatizáló) amit tud. Kis tudás kis lopás! Így tisztességes a polgári értékrendben. Kis ember, kispolgár, aki ugye antiszociális lény. Ellentétben a „nagy- polgárral” aki igazi úr! Akkor is, ha munkásvezér, párttitkár volt elébb! 1995-ből
süti beállítások módosítása