Médiás alapítvánnyal vág vissza Snowden az NSA-nek

2015. október 13. 09:16 - _Molnár_Andrea_

A közérdekű újságírás védelmezése és támogatása a célja a Freedom of Press Alapítványnak, amelynek egyik vezetője maga Edward Snowden, az amerikai NSA egykori munkatársa, aki 2013-ban titkosított dokumentumokat juttatott el a médiának, melyekből kiderült, hogy az amerikai titkosszolgálat alaposan figyelemmel kíséri a Föld lakósságának digitális életét. Az alapítvány tervei szerint újraalkotja és értelmezi a független örző-védő szerepet betöltő média fogalmát és kötelezettségeit. 

A befolyt pénzből a Freedom of Press Alapítvány támogatja a jogtalanul cenzúrázott médiumokat, egyéneket. A riporterek jogait szorgalmazza a digitális világban, köztereken, tárgyalótermekben és bárhol, ahol erre szükség van. Tevékenységük része a digitális biztonság népszerűsítése riporterek és hírforrásaik közti kommunikáció védelme, illetve titkosítási eszközök kidolgozása. A szervezet a sajtószabadságot erősíteni a rossz vezetés, korrupció és törvénysértések leleplezésével, kiberbiztonági intézkedések kidolgozásával és népszerűsítésével, emellett adományokat is várnak.

edward-snowden.jpg

Edward Snowden (Forrás: Wired.com)

Daniel Ellesberg, a hetvenes években a Pentagon Akták kiszivárogtatója, John Perry Barlow, a kibertér elnevezője, Trevor Timm jogász, újságíró, aktivista és Rainey Reitman alapítók nevéhez köthető az alapítvány létrejötte. Az alapítvány vezetőségének tagja még Glenn Greenwald jogász, újságíró és Laura Poitras művésznő, újságíró, filmkészítő akik fontos szerepet játszottak a Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok közzétételében, valamint Micah Lee biztonság technikus, John Cusack színész, rendező, producer és forgatókönyvíró valamint Xeni Jardin, a díjnyertes Boing Boing blog egyik alapítója és szerkesztője.

Az alapítvány a https://freedom.press honlapon és postai úton fogad adományokat. Az adományozók négy kiválasztott szervezetet támogathatnak egyszerre, a lista időnként cserélődik.

A támogatásra szoruló médiumok, szervezetek az alapítvány felkeresése útján kerülhetnek fel erre a listára, amennyiben megfelelnek bizonyos kritériumoknak. A támogatott szervezetek körébe tartozik a WikiLeaks, Bureau of Investigative Journalism, Center for Public Integrity, Truthout, MuckRock, National Security Archive és a The UpTake. Eddig több mint 160 ezer dollárnyi adomány érkezett riporterek számára készített titkosító szoftverek fejlesztésére.

Szerző: Molnár Andrea

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr107959312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2015.10.13. 12:15:10

Na ennek Sorosék nagyon nem örülnek. Konkurencia.

kissiú 2015.10.13. 12:57:49

@♔bаtyu♔: Az még hagyján, de a házmesterünk is pödörheti a bajuszát mérgében...
index.hu/belfold/2010/12/12/kover_informacios_terror_a_wikileaks-ugy/

fidesz maszop dk egykutya 2015.10.13. 15:14:58

@♔bаtyu♔: hát ennek te és a pártod se fog örülni, mert többen beszélhetnek a mutyikról, és a párt hazaárulásairól.

Göbölyös N. László 2015.10.13. 16:51:12

Fontos információ. Vannak, akik akkor sem csinálják magukat össze, ha az életük veszélyben forog. De elég jó társaságba keveredett Snowden Ellesberggel és Reitmannal..
süti beállítások módosítása