Ha kommentelne, menjen a Facebookra

2015. november 03. 09:16 - Topolay Gábor

Egy ideje megfigyelhető a jelenség, hogy nagy olvasótáborral rendelkező online médiumok letiltják oldalukon a kommentelést. Az olvasók így a közösségi oldalakra szorulnak, ha meg akarják vitatni az adott tartalmat. Probléma lehet, hogy a tartalom szülte gondolatok elszakadnak a tartalomtól, és máshol jelennek meg? És milyen hatása lesz annak, hogy online életünknek még egy szeletét kötjük közösségi felületekhez? Magyarországon az Alkotmánybíróság is bekavart a témába.

A kommentek tiltása alapvetően érthető lépés. Minden nagyobb oldalnak megvan a maga házirendje, amelyhez a felhasználónak tartania kell magát. A szabályokat megszegő, vagy egyéb módon törvénysértő hozzászólások moderálása és eltüntetése azonban annál nagyobb terhet ró a tartalomszolgáltatóra, minél nagyobb az olvasótábor. Könnyen belátható, hogy a médium, és rajta keresztül az olvasó is jobban jár, ha moderátorok tucatjai helyett a jobb minőségű tartalom előállításába fektet pénzt és energiát.

troll-face_-kepernyo_-csesze-kave-209955.jpgForrás: reddit.com

A Mic.com 2012-ben, mikor leállította a kommentrendszert, arra hivatkozott, hogy rég nem éri meg pénzt költeni a hagyományos olvasói hozzászólásokra, a párbeszéd döntő része úgyis a közösségi oldalakon folyik. A Popular Science a trollokkal és spambotokkal szembeni harcot elégelte meg, míg a Re/code szerkesztői továbbmentek, az oldalon belüli, onsite kommenteket nemcsak ritkának, de kifejezetten haszontalannak ítélték. A Reuters más megvilágításba helyezve, a közösségi oldalakon lévő szociális élet pezsgését kiemelve, de ugyanígy tett.

Azért távolról sem mindenki

A fentiek ellenére a hozzászólások letiltása közel sem tömegjelenség, a legtöbb médium továbbra is bírja a spambotok, az ostoba kommentelők és vezértrollok rohamát. A Newsweek, a Guardian, a New York Times csak pár példa arra, hogy jól szervezett moderátorokkal, a pénzt nem sajnálva kiválóan lehet működtetni egy kommentrendszert. Az elv az ő esetükben is érthető, ha van rá forrás, megéri az oldalon tartani az olvasót ahelyett, hogy hagynák átvándorolni egy közösségi oldalra. Onnan ugyanis lehet, hogy nem jön vissza.

A kommentek számával és azok minőségével való hadakozásban jó eszköz, hogy a Facebook kommentmotorja egyszerűen beilleszthető bármely oldal forráskódjába, így a tartalomhoz fűzött hozzászólásokat a Facebook egyszerűen átemeli a saját oldalára. A Huffington Post FAQ-ja elég találóan fogalmaz: „a közösségi kommunikációs trendek megváltozása miatt minden kommentet átengedünk a Facebookra.” Így ugyan az adott tartalom felületén indul a beszélgetés, de egyrészt hamar a közösségi oldalon folytatódik, másrészt annak tartalmáért nem a tartalom szolgáltatója lesz felelős.

És ezzel mi a probléma?

Elképzelhető, hogy felhasználó gondolkodásában a tartalom elválik a szerzőtől és a tartalomszolgáltatótól, hogy aztán eggyé váljon a felülettel, amin keresztül a tartalom elérhető. Magyarul az olvasó minden tartalmat azzal a közösségi oldallal azonosít, ahol azt látta, olvasta, vagy ahol arról vitatkozik, nem pedig azzal, ami azt előállította. Ha pedig a Facebook a saját felületén nyitja meg az adott tartalmat, mint ahogy tervezik, akkor a felhasználónak el sem kell hagynia a közösségi oldalt.

social-networking-world.jpgForrás: jorgensundberg.net/

Következmények? A közösségi felületen kívül oldalak látogatottságának csökkenése, a tartalomfogyasztási kultúra csökevényesedése, összességében a Facebookon kívüli online élet szürkülése. Ezek csak lehetőségek, de a tendencia, a hozzászólások kitessékelése visszafordulni már nem fog.

Nálunk hasonló

Itthon a fenti problémát még a jogi környezet is megkavarja. Hogy könnyíti, vagy súlyosbítja, nehéz eldönteni. Tavaly májusban a 19/2014. (V. 30.) AB határozat ugyanis elutasította a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének alkotmányjogi panaszát, amivel gyakorlatilag kimondta, hogy a tartalomszolgáltató a kommentért az olvasói levél analógiájára felelősséggel tartozik. Attól függetlenül, hogy moderálja-e a hozzászólásokat, vagy nem.

Nyilván az idő dönti majd el, hogy a fenti jogi megoldásnak mi lesz a következménye. A kommentek moderálása a szükséges erőforrások bevonásával továbbra is működik, de a rögzített és nyilvánvaló jogi felelősség könnyen elriaszthatja a szolgáltatókat a hozzászólásokkal kapcsolatos terhek vállalásától. A trollok lélektanának ugyanis immanens tartalmi eleme az ártó szándék, és ki akarna mások hülyeségéért önként felelősséget vállalni?

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr208042168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helyszíni zsemle 2015.11.04. 01:06:34

Ha nem lehet hozzaszolni, akkor el sem olvasom a blogot. Ilyen arckonyves marhasagot meg elvbol nem nyitok meg.

Bambano 2015.11.04. 03:19:44

a kommentek facebookra terelésével az is a baj, hogy ha csak akkor szólhatsz hozzá, ha leadod az összes adatod az amcsi kémtársaságoknak, akkor sérül a szólásszabadság.

E.Katolnai 2015.11.04. 03:49:48

pontosabban fogalmazva csak a félrebeszélő hazudozók tiltanak le, törölnek hsz.-eket, olyan liberálisok, magyargyűlölők, akik nem akarják, h ellenvélemény is látható legyen.
én sosem trágárkodok, nem káromkodok és igyekszem a fehéret fehérnek és a feketét feketének mondani a könnyeb érthetőség kedvéért, mégis az olyan szélsűséges liberál-fasiszták, mint Zöldi laci, hányunk vince, ezer leütés törölnek tiltanak.
különösen érzékenyek azon szellemi rövidnadrágok, akik nem hajlandóak elviselni pl. az intézményesitett (rizuális)állatkinzás emlitését, mert esetleg sérti a beteges vallásukat ...

maxval bircaman főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2015.11.04. 05:39:45

Aki nem enged kommentet, az nem kiváncsi mások véleményére. Ennyi az egész.

PongLenis 2015.11.04. 06:40:07

Az az erdekes, hogy pont az allitolagosan a szabadsagjogokat vedo, ultraliberalis blogok nem engedik a kommentelest. Lsd. Tasz, kettos merce, es tarsai. Kicsit sem ironikus.

gmihaly621 2015.11.04. 06:59:41

@PongLenis: És ők sulykolják, hogy ez így helyes. Hát ez aztán manifeszt demokráciablabla.

midnight coder 2015.11.04. 07:01:01

Igen, általában a liberós blogok azok amik tiltják a kommentelést. Más kérdés, hogy ilyen helyre kétszer szoktam menni, először is utoljára. Már csak azért is, mert gyakran a blogok érdekesebbek, mint az eredeti tartalom. Másrészt gyakori, hogy egy-egy oldalra a kommentek miatt 5-6 alkalommal is visszatérek. Sőt, igazából ha nem lenne kommentelési lehetőség egyes blogokon, az index főoldalát is sokkal ritkábban látogatnám meg - ez akár kb. 10x-es látogatáscsökkenést is jelentene részemről.

Exploiter 2015.11.04. 07:54:06

A facebook meg a többiek folyamatosan keresik a lehetőséget, hogy lehetne tartalomszolgáltatóvá válniuk.
Az ilyen lépésekkel pont a mostaniak adják át a helyet, pedig az alapvetés egészen más: nincs szükség egyáltalán semmilyen moderatúrára és akkor nem kell fizetni ezért senkinek. Kiváló megoldások van arra, hogy a közösség ragsorolja a kommenteket, pl, önállóan. A magyar hülye jogszabályokon pedig segít a távoli szolgáltatás.

tralalala 2015.11.04. 08:01:24

"Egy ideje megfigyelhető a jelenség, hogy nagy olvasótáborral rendelkező online médiumok letiltják oldalukon a kommentelést. "

Különösen olyan esetekben, mikor a cikk által sugallt álláspont és a nagyközönség álláspontja szöges ellentétben van egymással. Lásd pl. Origó összes menekültes cikke.

tralalala 2015.11.04. 08:03:52

@Exploiter: "nincs szükség egyáltalán semmilyen moderatúrára és akkor nem kell fizetni ezért senkinek. Kiváló megoldások van arra, hogy a közösség ragsorolja a kommenteket, pl, önállóan"

Ebben van valami, csak ebből következnek a "lájkvadász" egysoros kommentek, illetve az, hogy ha egy komment normálisan fogalmaz meg egy erősen kisebbségi álláspontot, akkor lepontozzák csordaszellemből. Tudom, ilyen rendszerben is szoktam volt kommentelni, reddit ilyen pl.

Igazából jó módszert én sem igazán tudok.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.11.04. 08:04:16

Nagyon szórakoztató időtöltés a faszbukos blogoknál az, hogy 4-5 hosszászólásonként kattinthatok a Load More Faszbook Comments linkre. És egy frissítés után mindez kezdődik elölről. Ezért aztán az ilyen posztokat nem is olvasom. Ahogy azokat sem, ahol tiltva van a kommentelés. Ha ui. a posztoló nem kíváncsi az én véleményemre, akkor én sem vagyok kíváncsi az övére.

Amúgy sem használom a faszbukot. Van ugyan egy accountom, de nem használom. Senkinek semmi köze az ismeretségi körömhöz és a magánéletem egyéb dolgaihoz.

@E.Katolnai:

Bizony, a ballib blogok élnek leggyakrabban a cenzúrával és a letiltással. Nem csoda, hogy annyira rajongnak Európa iszlamizálásáért, hiszen nagy a hasonlóság: ahogy az iszlám csak a saját hívei számára a "béke vallása" (és akkor most szemérmesen hallgassunk a különféle irányzatok közötti gyilkos harcokról), úgy a liberálisok által dicsőített szólás- és véleményszabadság is csak a saját hívekre vonatkozik.

tralalala 2015.11.04. 08:04:29

Az meg, hogy miért fácsebúkra terelnek pl. disqus helyett, amit a 444 is használ, hát...

mortullus 2015.11.04. 08:14:32

Van olyan blog, ahol a "zsidó" és "cigány" szavakat tartalmazó kommenteket be sem engedi a rendszer.
Szóval változatos a magyar libsi blogszféra cenzúrája.

lavór 2015.11.04. 08:23:14

Szép lassan kitapasztalom, hol tiltott a komment. Már be se megyek, rá se kattintok. HA blogot írnék, biztos érdekelne, hogy más emberek hogyan élik meg azt, ami a blog témája. A tiltással pont ezt nem fogja megtudni a bloggazda. Elveszik a blog lelke. Marad egy sima cikk, amit fél (vagy teljesen) amatőr újságíró írt. Ez már nálam a lapozzunk kategória.

zsoci 2015.11.04. 08:28:17

A jelenlegi magyar gyakorlat minden szabadságjog sárbatiprása. Gusztustalan, undorító elnyomása a civil társadalomnak. A szabad véleménynyilvánítás az egyik legalapvetőbb emberi jog.

Exploiter 2015.11.04. 08:59:08

@tralalala:
A disqus is követhetetlennek tűnik, valamint ott oa bejön a fancy ajaxos darabolt betöltés, ami mindenre jó, csak arra nem, hogy használni lehessen.
Ha már web2, itt szerintem van piaci rés egy jó szolgáltatásra.

E.Katolnai 2015.11.04. 12:04:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: egy olyan magyar érdekeket szem előtt tartó blogról nem tudok, ami törölgetne, csak a nemzetellenes libsik és ez sokat mond

mortullus 2015.11.04. 12:46:22

@E.Katolnai: Van olyan zsidó blog, ahol hozzászólás nélkül, pusztán e-mail cím kapásból törölnek. Ilyen pl. Elek libsibolsi Gábor gyűlöletblogja.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.11.04. 13:22:27

@mortullus:

A tiltás nem nick, hanem email-cím alapján megy. Ennek oka az lehet, hogy egy címhez több nick is hozzárendelhető, és így az adott user összes nickjét letiltják. Ha aztán valaki több blogot is üzemeltet, egyszerre letilthat valakit az összes blogjáról.

Libsi "barátaink" hatékonyan támogatják a szólásszabadság és a tolerancia szép eszméit.
süti beállítások módosítása