Állítsuk meg az alternatív tényeket, de hogyan?

2017. június 02. 10:09 - Krázsik Fanni

Gyakran megesik, hogy azon kapnak egy hírességet, hogy a valóságot elferdítve ábrázolja. Ezt a mindennapokban szimplán hazugságnak nevezzük, de az amerikai Kellyanne Conwaytől, Donald Trump tanácsadójától nemrég megtudhattuk, hogy már erre is van egy megfelelő kifejezés: alternatív tény. A közvélemény nem volt elragadtatva ettől az újféle megközelítéstől, így ezután az is fontos témává vált, mi lenne a leghatásosabb módszer a hazudozó közszemélyek leleplezésére.

Mielőtt még bármilyen hazai aktuálpolitikai vitát kezdeményeznénk, kicsit távolabbi vizekre evezünk, és egy amerikai példával indítunk. Történt ugyanis, hogy az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnökének beiktatásakor egy nem is apró ferdítéssel – a.k.a. hazugsággal – írta körül a ceremónia hangulatát Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője. Az amerikai köztisztviselő azt találta mondani, hogy Donald Trump eskütételi ünnepségén a valaha látott legnagyobb közönség gyűlt össze, és hogy ilyet nemhogy személyesen nem tapasztalt még, de ekkora tömeget még amúgy sem hordott hátán a Föld. Nos, nem sokkal később előkerült néhány kép Barack Obama 2009-es beiktatásáról, amiből egyértelműen kiderül: az ő publikuma jelentősen nagyobb volt.

Kellyanne Conway, az amerikai elnök tanácsadója rögtön a szóvivő védelmére kelt, és a félrevezető állítását alternatív ténynek nevezte. Való igaz, általában semmi sem fekete-fehér, és az igazság is úgy hiteles, ha több oldalról van megvilágítva, de azért egy nettó hazugságot alternatív ténynek, azaz a valóság egy változatának nevezni, elég merész húzás. Számos szinonimát mondhatnánk rá: megtévesztés, koholmány, csúsztatás, ferdítés stb., melyek közül egyik sem az igazság valamely alternatívája.

Azóta már Magyarországon is számos példát láthattunk a valóság különböző értelmezéseire, az egyik eset szintén arról szólt, hogy mi számít hatalmas tömegnek. A hazai alternatív tények egyik médiaipari melegágya ráadásul épp a TV2 Tények című hírműsora. 

 

alttenyek.jpg

Forrás: Tumblr/Tejhatalom

A médiafogyasztók nem szeretik, ha megvezetik őket, és a valóságot elfedve tárják eléjük az eseményeket. Az ügy kapcsán az oxfordi Reuters Újságíráskutató Intézet felmérést végzett a sajtót fogyasztó emberek körében. Egy nyilvános, mindenki számára elérhető Google-dokumentumot nyitottak, ahová bárki javaslatot tehetett, hogy az újságírók hogyan, milyen eszközökkel leplezzék le a befolyásos, hazug embereket.

A kezdeményezést Alan Rusbridger, Rasmus Kleis Nielsen és Heidi Skjeset, az Oxfordi Egyetem munkatársai hívták életre, mert meg akarták tudni, mi a lehetséges módja a valóság felderítésének, és hogy hogyan tudják a nyilvánosságot a közügyekről hitelesen informálni. Két hét leforgása alatt több mint száz ember járult hozzá a kísérlet sikerességéhez a saját ötleteik megosztásával. A válaszadók különböző országokból származnak – ebből kifolyólag – a legkülönfélébb hátterű hozzászólókról beszélhetünk. A szerzők nyomatékosították, hogy a válaszok nem reprezentatívak vagy minden felvetést kimerítőek, és a problémát sem fogják megoldani, azonban érdekesek és megosztásra méltóak.

Bár nem született konszenzus a hazugság felfedésének legjobb technikájáról, alább összegyűjtöttük a legfontosabb, legtöbbet említett ötleteket. Egy lista arról, hogy az olvasók szerint mit kellene tenniük az újságíróknak és mi az, amit jobb lenne elkerülni.

 

cagle.png

Forrás: Cagle.com

Ezt igen! – amit az újságíróknak tenni kellene

  1. Nevezze nevén: ami hazugság, az hazugság, a csalás, pedig csalás. Ha eufemizmussal él, azzal meglehet, a hitelességet és szavahihetőséget áldozza be.
  2. Ezzel szemben ismerje meg azokat az aktivistákat, akik a hazug és befolyásos embereket támogatják. Ismerje meg az ő világnézetüket, adjon nekik lehetőséget szavuk hangoztatására.
  3. „Nézzen ki a dobozból!” – gondolkodjon sablonmentesen, a hivatalos forrásoktól és a bennfentes csoportos gondolkozástól eltekintve.
  4. Fontos az együttműködés: kövesse (nyomon) a másik újságíró kérdéseit, reagáljon rá és fűzze tovább a gondolatmenetét. A hitelesség érdekében ossza meg forrásait, ahonnan az információk származnak.

Ezt semmiképp! – amit jobb, ha kerül az újságíró

  1. Ne írjon olyanról a szalagcímben, ami nem is igaz, vagy valójában nem fedi azt, ami a cikk tartalma.
  2. Ne hagyja magát összezavarni a végeláthatatlanul sok Twitter-poszttal, illetve provokatív részlettel. A középpontban a sztori, és ne pedig egy adott személy álljon. A provokációkra való fókuszálás eredménye, hogy a hazugságok nyilvánosságot nyernek.
  3. A live streameket érdemes meghagyni másnak, hacsak nem feltétlenül szükséges. Az élőzés megnehezíti a tények ellenőrzését.
  4. Kétes eredetű forrásoknak ne szavazzunk rögtön bizalmat, és semmiképpen ne hozzuk őket nyilvánosságra. Habár egy-egy izgalmas tartalom érdekében könnyű elcsábulni, de végső soron nem éri meg, hosszú távon megint csak az újságíró saját megbízhatóságát teszi vele kockára.

 

+1 A politikusokat – attól függetlenül, hogy melyik oldalra húz a szíve – kezelje azonosan. Ne legyen azon újságírók egyike, akik személyes meggyőződésektől, indulatoktól vezérelve osztanak meg híreket politikusokról.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr7812554043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.03. 13:35:31

A liberális médiák arányának csökkentése segít a leginkább a hamis áltények csökkentésében.

I_Isti 2017.06.03. 14:24:20

Pl. Van egy alternatív tény, aminek a terjedését állítsd meg!
Így hangzik: "Soros György nem spekuláns".

ROLEXLACI megvéd minket a gazdagoktól 2017.06.03. 14:36:09

Egyetertek, le kell szamolni az alternativ tenyekkel. Mint peldaul:
"Az illegalis bevandorlas nem noveli a terror veszelyt europaban."

kovier 2017.06.03. 14:36:39

@MaxVal BircaMan HJCD: Ez egy alternatív tény! :D Tőled (sem) nem is vártunk mást!

feribácsi 2017.06.03. 14:44:25

@MaxVal BircaMan HJCD: Most sikerült egy mondatban több hülyeséget leírnod. Gratulálok! Segítségképpen: Mit jelent az a szó, hogy médiák? Mit értesz hamis áltények alatt? Szerinted léteznek igazi áltények is?

midnight coder 2017.06.03. 15:17:37

Erről az jut eszembe, amikor Öszödöt egyként nevezte Igazságbeszédnek a liberális-baloldal, és a mögötte felsorakozó média.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2017.06.03. 16:04:52

"A médiafogyasztók nem szeretik, ha megvezetik őket, és a valóságot elfedve tárják eléjük az eseményeket."

Sajnos ez nem teljesen igaz. Az emberek többsége - különösen politikai témában - olyan információkat "fogyaszt", amik alátámasztják a világképét még akkor is, ha ez csúsztatásokkal vagy hazugságokkal jár. Javasolt videó egy egykori újságíró önvallomás, hogy ez hogyan működik: www.youtube.com/watch?v=UYXeNfxFfs4&

Amúgy általánosságban azt javaslom, hogy mindenki nézzen utána a tudományos módszertannak és azt alkalmazza:

liberatorium.blog.hu/2016/12/16/tudomanyos_modszertan_orvossag_alhirek_ellen

2017.06.03. 18:04:14

@MaxVal BircaMan HJCD: A media a medium többes száma. A médiák olyan, mintha azt mondanád, hogy birkákok.
Persze ismerünk már annyira, hogy tudjuk, téged nem az eszed miatt szeretnek.

doppeladler 2017.06.03. 18:36:51

@Ylim: Kevered a nyelveket. A latinban tényleg többesszám a "média", de a magyarban egyértelműen egyesszámú szóként üzemel.
Ez kiderül, ha megnézed azokat a mondatokat, vagy összetett szavakat, amikben a "média" szó szerepel.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.03. 19:38:38

@Ylim:

Tévedsz.

Ülj le, egyes!

Magyarul NINCS media szó, se medium szó, csak média és médium. S a média egyes számban van, többes száma médiák. Míg a médium többes széma a médiumok.

feribácsi 2017.06.04. 08:23:19

@MaxVal BircaMan HJCD: A média már többes szám. Ha már ilyen okos(kodó) vagy, hogy kifejted az eges és a többes számot, kérlek magyarázd el a médium s a média szó jelentését. A hamis áltény pedig nem redundancia, hanem hülyeség.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2017.06.04. 08:47:36

Ki lehet szúrni a kamuoldalakat.
index.hu/tech/2017/05/08/ujsaghirdetesben_tanitja_a_facebook_a_briteket_is/
"Létezik szándékos hírhamisítás. Gondolkodj kritikusan azzal akpcsolatban amit olbvasol"
Pl. ahol értelmetlen, helyesírási hibáktól hemzsegő szöveg van, az általában kamuhír gyártó oldal... mint itt...
Index, 444, stb...
Ahol a menekültek mind, több diplomás gyermekek, akik megduplázzák a GDP-t.
...csak az a baj, hogy továbbmennek...

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.04. 10:02:53

@feribácsi:

Te hogy mondod: "a média azt írja" vagy "a média azt írják"? Ha az utóbbi, akkor tényleg többes szám.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.04. 10:09:46

@feribácsi:

A médium szó jelentése:
- közeg, alany,
- sajtótermék,
- információs eszköz,
- jövendőmondó, hipnotizáló.

A média szó jelentése:
- sajtó, sajtótermék,
- információs eszköz, információs eszközök.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.04. 10:12:05

@feribácsi:

"A hamis áltény pedig nem redundancia, hanem hülyeség."

A redundancia egy bevett stilisztikai elem, célja a mondanivaló megerősítése.

Jakab.gipsz 2017.06.04. 13:57:11

Állítsuk meg az alternatív tényeket, de hogyan? Teszi fel a költői kérdést Krázsik Fanni, majd javaslatokkal is ellát bennünket. Azért mert, amit tudunk egymástól tudjuk tehát elegendő megszavazni a legokosabbakat, ugye Fanni, ilyen egyszerű ez.
süti beállítások módosítása