Szakértői gárdával indul az új tudományos portál

2017. november 26. 13:56 - David_Kiraly

Qubit néven új portál indult, amely fókuszában a tudomány, technológia és gazdaság áll. A szerzőgárda azzal a magyar médiapiacon hiánypótló misszióval indul útnak, hogy közelebb hozza egymáshoz a tudomány művelőit és a nagyközönséget, valamint hogy egy valódi, minél szélesebb szellemi közösséget hozzon létre a lap körül. Az indulás másnapján beszélgettünk Vajda Gábor főszerkesztővel és Kövesvári Krisztián lapigazgatóval a lap missziójáról, lehetséges bevételi forrásairól és a társadalmi katalizálásról.

„Bő másfél éve érlelődött az ötlet - főleg Uj Péter és Kövesvári Krisztián fejében - és egy éve tartanak a konkrét előkészületek, készülnek a tervek” – kezd bele a Jászai Mari tér melletti lakásból átalakított szerkesztőség konyhájában Vajda. Enyhe lelkiismeret furdalással iszom meg az utolsó kapszulás kávéjukat, mert bár mindenki izgatottnak és jókedvűnek tűnik az apró - az indulás napján hétfős - szerkesztőségben, alvásból nem sok jutott nekik az elmúlt időszakban.

„A Qubit legalább annyira egy ügy, mint kiadvány.” A kicsit idealisztikusnak ható kijelentés mögött olyan valódi tartalom húzódik, amilyet ritkán látni médiaterméknél. Nem arról van szó, hogy pusztán lelkesedésre alapozva vágtak volna az egész projektbe, sokkal inkább az jön le, hogy egy nagyon átgondolt, sokszor átrágott koncepcióhoz ad egy óriási pluszt a szereplők elköteleződése a küldetés mellett. „Az egyik lényege a lapnak, hogy a szakértőket és az újságírást és a közönséget közelítsük egymáshoz. A science journalismnek nagy hagyománya van például az Egyesült Államokban, nálunk sajnos ez szinte teljesen hiányzik. Nemcsak, hogy hidat kell verni ezen szereplők között, de nálunk a hozzá vezető utakat is fel kell építeni.” Kövesvári hozzáteszi, hogy egyfajta jövőkutatást is végeznek: a tudomány, technológia a társadalom és modern gazdaság összefüggéseit vizsgálva. Ezen felül tudatosan szellemi műhelyként, társadalmi katalizátorként is igyekeznek megjelenni, nemcsak az online térben, hanem későbbiekben offline is.

 

 

 

23517499_1743684109039247_6829856851590420042_n.jpg

 

A Qubit tartalmának nagy részét a viszonylag kicsi belső újságírói gárdája írja, de egy kiterjedt szakértői külsős írói hálózat is övezi. Ahogyan Kardos Gábor, a kiadó vezetője is elmondta egy korább interjúban: „A koncepció arra épül, hogy a kevés belsős újságíró mellé tudományos szakemberekből verbuváltunk egy külsős szerzői kört, ami még a napokban is folyamatosan bővül.” Persze a sok okos ember által írt cikkeket, tanulmányokat egyesével át kell rágni, „végső fogyasztásra” alkalmassá kell tenni, ami óriási háttérmunkát jelent a belső szerkesztőségnek is. Egyelőre továbbra is titok sok később bemutatkozó külsős kiléte, de az például már kiderült, Dragomán György vezeti a sci-fi rovatot.

Minőség a mennyiség fölött

Ami a napi tartalmat illeti a minőség elsőbbséget élvez, a gyorsasággal és mennyiséggel szemben. „A hírverseny egy érdekes kérdés, teljesen lemondani nem lehet, de nem lehet a célunk sem a nagy szerkesztőségekkel felvenni a versenyt. Mi azt tartjuk feladatunknak, hogy a miértekre adjunk választ: nem cél megírni elsőként, hogy újra rekordot döntött a Bitcoin árfolyama, az viszont sokkal inkább, hogy feltárjuk, miért történt ez, mit mondanak erről a releváns szakértők.”

dragoman-7398_1.jpgDragomán Györggyel indul a sci-fi rovat /Forrás: Könyves blog/

 Amikor a lap fenntarthatóságra terelődik a szó, abban biztosak, hogy klasszikus paywall nem lesz, a tapasztalatok azt mutatják, hogy Magyarországon egyelőre ez nem egy működőképes modell. Az viszont valószínű, hogy a középtávon a társadalmi felelősségvállalás jegyében valamilyen formában lehetőségük lesz az olvasóknak támogatni a szerkesztőséget, illetve a tartalomkészítést, de ennek mikéntjéről a jövőben döntenek majd. A középtávú terveik között egyébként különböző offline események is szerepelnek, de ezek formátuma is kialakítás alatt van még.

Kommentelni egyelőre nem lehet az oldalon, ez viszont később változni fog: egy olyan új rendszert terveznek bevezetni, ahol egy meghívóval bíró körnek lesz jogosultsága hozzászólni. Így próbálják azt elérni, hogy az adott cikkhez egy komolyabb hozzáadott érték társuljon, egy valódi, komoly diskurzus alakuljon ki, a későbbiekben pedig egy szellemi közösség alakuljon ki az oldal körül. Kirsztián elárulja, hogy már az első nap szépet produkált az oldal látogatószámban, de nem állítottak magukkal szemben irreális elvárásokat: az első év végére az erős középmezőnybe szánják az oldalt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr9113369531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása