Segíthet a HVG-n az új főszerkesztő?

2014. január 07. 09:48 - Pintér Dániel Gergő

Neizer Anita lett a hvg.hu főszerkesztője 2014. január 1-től. Az oldal keddi közleménye szerint a szerkesztőség egyetértésével született döntés értelmében a 32 éves közgazdász végzettségű főszerkesztő hivatalosan is átveszi a bajai videóbotrány miatt távozni kényszerülő Gavra Gábor pozícióját. A portál a jövőben innovatív tartalmi és technikai megoldásokat kínál, de mi már annak is örülnénk, ha elkezdené végre lecsekkolni a források állításait és megpróbálná legalább fenntartani a pártatlanság látszatát és korábbi kritikusan elemző szemléletét.

 

gavra.jpg

Ahogy arról médiapiaci évértékelőnkben is beszámoltunk a rendőrség által október végén hamisítványként leleplezett szavazatvásárlást bemutató spot komoly személyi konzekvenciát vont maga után: Gavra Gábor helyét – először megbízott, most már hivatalos – főszerkesztőként a korábbi helyettese, Neizer Anita vette át. A hvg.hu ma reggeli közleménye szerint: „Neizer a folytonosságot képviseli a szájt irányvonala tekintetében, de egyben új lendületet is szeretne vinni az immár több mint 350 ezres napi látogatottságú hírportál életébe. Célja, hogy a portál az elmúlt két és fél évben megszerzett pozícióját tovább erősítve meghatározó szereplő legyen a hírpiacon. A gazdasági és politikai tartalmakon túl a nem közéleti témák (mint például a tech, kultúra, életmód) is nagy hangsúlyt kapnak. Mint elmondta, fontos számára az emberközpontú, úgynevezett szemmagasságból történő megközelítés, és az, hogy a hvg.hu továbbra is független és objektív hírportálként tájékoztasson, a hazai internetező társadalomnak hasznos, érdekes információkat nyújtson.

neizer.jpg

Az őszi eset során Gavra súlyosan megsértette az 1979 óta megjelenő HVG alapértékeitkülönös tekintettel a függetlenségre és a pártatlan tájékoztatásra, veszélyeztetve ezzel a lap jóhírnevét”, melyet a portál most „innovatív tartalmi és technikai megoldások” beígérésével igyekszik ellensúlyozni. Nem mintha az utóbbi ugyanolyan fontos volna mint az újságírói etika, objektivitás vagy szakmai felkészültség arról az égető szükségről nem beszélve, hogy az olvasókra és a kormányra egyaránt ráférne egy olyan tárgyilagos és intelligens hang, ami hatalmi fékként is működik. Mentségükre szóljon, hogy ma Magyarországon az általánosan elfogadott és kellően belterjes közéleti kultúra miatt az értelmiségi lapoknak nincs igazán más választásuk, mint témaválasztással és óvatoskodó nyelvezettel kiszolgálni az adott pártideológiát.

Ahogy a sajtóközlemény PR-szöveg ígéri: „az olvasói szokások változását, és a felhasználók kényelmi szempontjait figyelembe véve a mobilos és táblagépes jelenlétet is tovább erősítik.”. Blogunk azért bízik benne, hogy ehelyett a HVG szerkesztősége inkább arra fordítja az energiáit, hogy kimásszon abból a latrinából, amibe az ellenzék hiteltelen politikai szekértolójaként kényszerült, felismeri, hogy a tulajdonosok nevetséges törekvései ellenére sem lehet egy márkanéven, de két külön brandként kezelni az online és offline formát és elkezd végre újra hiteles gazdasági médiumként funkcionálni. Egyelőre az is elég, ha régimódin: papíron.

(Emlékeztetőül: a HVG viselkedése az egész magyar sajtót veszélyeztette, nemcsak szerintünk.)

Szólj hozzá!
Címkék: hvg .média

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr525742672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása