Most akkor kit lehet lefényképezni, de tényleg?

2014. október 06. 09:09 - Árki Noémi

Ember legyen a talpán, aki még kiigazodik a fényképezésre vonatkozó magyar törvényeken. 2014. március óta már a kép elkészítése előtti engedélykérésre vannak kényszerítve a sajtófotósok – nem mintha már nem büntettek volna meg médiamunkásokat jóval az új törvény megszületése előtt is azért, mert nem kértek engedélyt a szereplőtől a fénykép elkészítésére. A törvényszövegben szereplő kivételek pedig csak tovább bonyolítják a helyzetet. Rendőrök eddig nem szerepelhettek felismerhetően, most már igen. De akkor ők most közszereplők vagy a kordonon átüvöltve tőlük is engedélyt kellene kérni? Hogy is van ez?

Folyamatos átalakulás megy végbe a médiában mostanság, és ezt a fotós szakma sem úszta meg. 2014. március 15-én lépett hatályba az az új törvény, mely szerint a fotósoknak már nemcsak a kép közzétételéhez, de magához az elkészítéshez is engedélyt kell kérniük a felvételen szereplőktől. Hiába tiltakozott a szakma, arra hivatkozva, hogy tulajdonképpen „csak” az eddig is érvényben lévő bírói gyakorlat kerül törvénybe, az végülis megszületett.

no-photo.jpg

Aggodalomra semmi ok

– vigasztalta a Székely László, az új polgári törvénykönyv megalkotásáét felelős miniszter a fotósokat – nem kell írásos engedélyt kérni, továbbra is elegendő a beleegyezésre utaló magatartás. Arról azonban, hogy mit jelent az a ráutaló magatartás, vagy hogy egyáltalán mi számít annak, semmi több nem derült ki.

Kivételek természetesen vannak: nyilvános rendezvényeken illetve közszereplőkről készült képek esetében nem kell engedélyt kérni. Persze az, hogy nyilvános rendezvény, vagy ahogy a Ptk. megfogalmazza, „tömegfelvétel” megint csak nem pontos jogi kategória, így a kérdés ismét nyitva marad: mi számít tömegfelvételnek? Arról már nem is beszélve, hogy a legérdekesebb riportfotók többnyire nem a nyilvános rendezvényeken készülnek. Aki nem hiszi, látogassa meg Soós Bertalan oldalát.

Ki az a rendőr és miért ne lehetne lefényképezni?

Ezek a kérdések merültek fel az elmúlt időszakban, melynek eredményeként fontos változás lépett életbe a sajtószabadság ügyében: az Alkotmánybíróság határozatban hirdette ki, hogy mostantól a rendőrök arcuk kitakarása nélkül szerepeltethetők a sajtófotókon. Eddig ugyanis ezt nem engedélyezték, a rendőrök pedig százezreket kaszálhattak pereléssel.

A kérdés, miszerint ugyan miért nem jelenhetnek meg olyan képek a rendőrökről, amelyen felismerhetőek, már nagyon időszerű volt. Felmerült az a kérdés is, hogy ki is a rendőr: közszereplő vagy egyén? A válasz magában hordozta a döntés fő érvét is: a rendőr egy nyilvános rendezvényen, például politikai demonstráción nem az egyén szerepében jelenik meg, hanem mint az állami hatalmat gyakorló képviselő. Innentől kezdve pedig az embereknek joguk van ahhoz, hogy tudomást szerezzenek a tevékenységéről.

A határozat pozitív hatással lehet a rendőrszakmára is. A tudat, hogy tevékenységükről büntetlenül felvételek készülhetnek, befolyásolja a viselkedésüket és sok esetben önkontrollra is ösztönözheti őket, hiszen mostantól nem bújhatnak el az egyenruha mögé, arccal kell vállalniuk tetteiket.

131639_g.jpg

Mit jelent ez a médiamunkásokra nézve?

Ugye mondani sem kell, hogy lőttek minden spontán elkapott jelenetnek. Persze a fesztiválok bulizó tömege továbbra is meg lesz örökítve, de az igazán nagy jelentőségű pillanatok ritkán történnek szervezett események keretében. A kiskapukat persze itt is meg lehet találni, egy leleményesebb riporter sok mindenre rámondhatja, hogy nyilvános rendezvény, éppen a kategória pontatlansága miatt.

Az viszont zsákbamacska, hogy a bíróság hogyan gondolkodik a nyilvános rendezvény fogalmáról. Ez azt is jelenti, hogy a médiamunkás innentől az emberekre és az ő jóindulatukra van utalva. El sem merem képzelni azt a helyzetet, amikor az ügyvédek külön iparágat építenek a sajtófotósok meghuzkodására és perelések határtalan sora indul el.

Merthogy ez történt a rendőrök esetében. Ügyvédek buzdították a képeken felismerhetően szereplő rendőröket perelésre, hiszen egészen eddig ez biztos bevételi forrást jelentett. Abban azért bízhatunk, hogy az állampolgárok sem kívánják a magyar sajtó elhalását, abban azonban sajnos kevésbé, hogy ebbe a következménybe mindenki bele is gondol.

0622pre2.jpg

Arra hivatkozni pedig, hogy az új törvény csak az eddigi bírói gyakorlat hivatalossá tétele két oldalról is nevetséges. Egyrészt azért, mert eleve nagy probléma az, hogy ez a bevett gyakorlat – a szakma is elsősorban ez ellen tiltkozott. Másrészt azzal, hogy ez bekerült a Ptk.-ba és hatalmas médiavisszhangot váltott ki mindenkiben – ügyvédekben, „civilekben” – tudatosult és ezzel segíti a visszaéléseket.

A rendőrök fényképezésére vonatkozó módosítás a társadalmi felelősségvállalás szempontjából mindenképpen pozitív. A határozat ugyanis megakadályozza azt, hogy bárkit is több százezer forintra büntessenk azért, mert felelősséget vállalva például megörökít egy helytelenül eljáró rendőrt. A rendőr nem maradhat arctalan; márcsak a társadalom bizalma és a rendőr ebből fakad tekintélye szempontjából is fontos az, hogy nyíltan vállalja tetteit és az állampolgárok tájékozódhassanak is erről.

Fotó 123

23 komment
Címkék: fotó

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr326744845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vAfotóriporter · http://blog.volgyiattila.hu 2014.10.06. 12:27:06

köszönöm, hogy linkeltétek az egyik kapcsolódó írásomat, de azért a jogértelmezéshez (pláne kritikához) nem ártanak alaposabb jogi ismeretek, netán elbeszélgetni szakértőkkel, de legalább a vonatkozó joganyag figyelmes elolvasása

nem kell ELŐRE engedélyt kérni a fotózáshoz, lehet utólag is

rendőrt ezután sem lehet akármikor fényképezni és arccal közölni, csak akkor, ha a rendőri intézkedés hírértékű, de a tüntetésekről kimondta az AB, hogy minden esetben közérdeklődésre számottartónak kell tekinteni

a rendőr egyértelműen nem közszereplő, hanem közhatalmat gyakorló személy. egyébként az új PTK nem is közszerepLŐ-ről beszél, hanem közszerepLÉSről. ugyanis egy közszereplőt sem lehet bármikor szabadon fotózni, például a családjával iskolába menet, csak ha a tevékenysége a közszerepléssel kapcsolatos, viszont attól, hogy Pistike nem közszereplő, még közszereplést vállal, mikor kiáll egy színpadra énekelni, vagy nagy nyilvánosság előtt indul egy sporteseményen.

a tüntetések aktív résztvevői (akik tüntetni mennek oda) automatikusan közszereplést vállalnak, mivel azért vesz részt, hogy a véleményét nyilvánosan kifejezze - az viszont nem minden esetben egyértelmű, hogy aki egy tüntetésen részt vesz, az önszántából és azért van ott, hogy a véleményét kifejezze (vagyis tüntető), vagy csak éppen arrajárt, de nem résztvevője az eseménynek
ahogyan az a legfrissebb AB határozat indoklásából is kiderül, a tüntetést biztosító rendőrt azért illeti meg egyes jogértelmezések szerint a képmáshoz fűződő személyiségi jogok védelme, mert nem önszántából és nem a véleményét kifejteni van jelen egy tüntetésen, hanem biztosítani azt és a közvélemény tájékoztatása nem egyértelműen írja felül a személyiségi jogok védelmét

bármilyen bűncselekményt (akár rendőr követi el, akár nem) le lehet fényképezni az elkövető engedélye nélkül, ugyanis a PTK egyértelműen kimondja, hogy joggal nem lehet visszaélni, vagyis nem akadályozhatják személyiségi jogokra hivatkozva a bűncselekmény bizonyítását. viszont a bizonyító erő nem azonos azzal, hogy csak úgy közzéteszed valahol

tömegkép, amin a résztvevők ábrázolása nem egyedileg elkülönült, senki nincs kiemelve, első ránézésre nyilvánvaló, hogy a kép nem egy alakról szól

ráutaló magatartás az a viselkedés, amiből egyértelműen kifejezésre jut az érintett szándéka. ha felszállsz a villamosra, beállsz egy parkolóba, bemész egy koncertre, akkor kifejezeted, hogy igényt tartasz a szolgáltatásra és elfogadtad az erre vonatkozó szabályokat és azt is, hogy fizetned kell érte.
fotó esetében ráutaló magatartás, hogy belevigyorogsz a fényképezőgépbe, integetsz és pózolsz a fotósnak, ezzel egyértelművé tetted, hogy beleegyezel a kép elkészítésébe. a felvétel megjelenésébe viszont nem nagyon lehet ráutaló magatartással hozzájárulni, mert attól, hogy pózolsz egy fotósnak, még nem következik, hogy tudod, hogy hol és miért fog a kép megjelenni, így csak a kép készítésébe tudsz ráutaló magatartással hozzájárulni, a megjelenéshez nem - viszont ha írsz egy papírt, vagy egy videó felvételen elmondod, hogy mihez járulsz hozzá és ez látszik/hallatszik a felvételen, akkor az is elfogadott.
ha az orrod alá dugnak egy nagy mikrofont egy tévé társaság feliratával és te beszélni kezdesz bele, azzal ráutaló magatartást tanúsítasz, hogy tudod, hogy hol fog megjelenni a felvétel és ehhez engedélyt adsz.
további ajánlott olvasmányok: blog.volgyiattila.hu/tag/ptk

de ha már ennyire jogászkodtok, akkor nyilván azt is tudjátok, hogy a fotók felhasználására is kell a szerzők engedélye és kötelező feltüntetni a készítőt is, nem elég csak az eredeti képfájlt linkelni - pláne nem olyan linkkel, ahol csak a képfájl van kint

vAfotóriporter · http://blog.volgyiattila.hu 2014.10.06. 12:59:07

jogilag tisztább és korrektebb helyzet, ha lehet a rendőrt fotózni, de hogy egy nekik nem kedvező szabályozás jogkövetőbb és együttműködőbb fellépést váltana ki belőlük, azt a nemzetközi tapasztalat egyáltalán nem igazolja.

épp ellenkezőleg. az USA legtöbb államában hivatalosan lehet fotózni a rendőröket, mégis pont az ilyen helyeken van a legtöbb rendőri túlkapás és hatalommal történő visszaélés. rengeteg olyan esetről számolnak be, hogy a rendőr tudatosan törvényt szegve megtiltja, vagy megakadályozza és akár elkobozni és törölni próbálja a felvételt, mert nem tetszik neki, hogy felvétel készül a munkájáról.
amikor sikerül bebizonyítani a rendőri visszaélést, akkor persze jogorvoslat és kártérítés következik, de ez pont arra ösztönzi a rendőröket, hogy minél hatékonyabban korlátozzák mások törvény adta jogait és minél határozottabban lépjenek fel, hogy ne legyen rájuk bizonyítható, amit csinálnak.
ezt szembeállítva azzal, hogy a magyar rendőrök eddig nem ellenségeskedtek, hanem hagyták magukat fotózni és csak csendben reménykedtek, hogy mégis látszik majd az arcuk és akkor pereskedhetnek "egy kis zsebpénzért", én nem vagyok benne biztos, hogy jobb dolgok jönnek, mint eddig.

Netuddki. 2014.10.06. 18:53:31

Sajnos ez van amikor bűnözők hozzák a törvényeket. Egy bűnöző nem akarja magát a sajtóban viszontlátni. Főleg nem félreérthető helyzetben.
Szóval nem elég becsületesnek látszani, annak is kéne lenni. Magyarország 2014.

Netuddki. 2014.10.06. 18:58:12

@vAfotóriporter: Nézd, nem kötelező rendőrnek menni. A rendőrt én fizetem az adómból, ő van énértem, nem én ő érte. Ha én azt mondom, hogy tűrje csak szépen ha intézkedés közben fotózzák, akkor tűrje, vagy válasszon másik munkát. Azt meg végképp nem értem, hogy a szintén az adómból fizetett választott képviselőim miért szavaznak meg ezzel ellentétes törvényt? Lassan helyre kéne tenni a dolgokat ebben az országban, nehogy már a farok csóválja a kutyát...

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2014.10.06. 19:14:26

Ilyen az, amikor egy laikus szól hozzá: a poszt tele van csúsztatásokkal, félremagyarázásokkal és felesleges fantasztikummal. Nem ártana ismerni _pontosan_ a jogi helyzetet, ha már írunk róla...

A lényeget az előttem szóló kolléga leírta. Annyival egészíteném ki, (ami nem jön át sem a posztból sem az ő hsz-ából), hogy sok esetben a jogi helyzetet alapvetően meghatározza a fotózás helyszíne. Ugyanis a hsz-ban is említett esetek jó része _magánterületen_ fordul(hat) elő, pl. koncerteken, rendezvényeken (Sziget, Pecsa, stadionok, rendezvénytermek stb.), s ebben az esetben a terület tulajdonosa, vagy a rendezvény szervezője adja meg a jogi feltételeket a fotózásra is. Ezért van rajta sokszor a koncertjegyen, hogy "...a résztvevő automatikusan hozzájárul ahhoz, hogy hang- és képfelvétel készülhessen róla..."

A ráutaló magatartás és még néhány homályosnak tűnő jogi megfogalmazást pedig már régóta pontosan értelmeznek a szakemberek (jogászok, bírók, ügyvédek stb.) ebben az esetekben is, mivel megvan a pontos magyarázatuk.

A valós életben a poszt által (is) sugalmazott problémák kevéssé találhatók meg, de ha igen, éppen ezeket orvosolja (-ná) a törvény új módosítása. Ugyanis az internet megjelenésével, használatával rengetegen visszaélnek mások képmásával, akár csak egy netről leszedett (ellopott) fotó újra publikálásával, akár egy adott személy nem éppen etikus módon való lefotózásával és közlésével (pl. baleset lefotózása és azonnali feltöltése a "közösségi média" valamelyik portáljára).

Mi már évek óta azt tanítjuk, hogy – figyelembe véve a jogi és erkölcsi elveket, előírásokat – amikor publikálható fotókat szeretnénk készíteni, minden esetben kérjük el a fotózandó (-ott) személy írásos engedélyét is (és/vagy a terület tulajdonosának hozzájárulását is). Sok gondot megspórolhatunk ezzel – és nem csak magunknak. De egy becsületes embernek nem kell ehhez amúgy sem külön törvény.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.10.06. 19:16:17

Már láttam fotót, ahol a kitakart arcú Kolompárt vitték vasra verve ki nem takart arcú rendőrök.

Általában az a véleményem, hogy a metélt faszukat fotózgassák a bibsik!

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2014.10.06. 19:21:09

Annyival egészíteném ki magamat, hogy a 2. bekezdésben nem a rendőrök fotózásáról írtam, hanem a "hétköznapi magáneberekéről".

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.10.06. 19:24:32

Baromira idegesítő, hogy ha elmegy az ember egy nyilvános rendezvényre, kettőt nem tud lépni anélkül, hogy a képébe ne tolná a kamerát egy mindenütt ugyanolyan szandálos, zsebesnacis, inges, borostás, göndör egyenzsidó. Én már a fotózáshoz is az előzetes írásos engedélyt írnám elő. Hogy nehéz beszerezni? Leszarom!

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.10.06. 19:59:20

@bestpixel: az a baj, hogy jogi értelmezés általában egyenlő azzal, hogy annak van igaza, akinek jobb az ügyvédje. (Némi túlzással persze)

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.10.06. 20:05:32

@szigetipotyautas: Kérjük meg, hogy inkább "cigányt" írjon, mert azt jobban szeretjük... :)

ex-dr. vuk 2014.10.06. 20:20:52

@vAfotóriporter: "nem kell ELŐRE engedélyt kérni a fotózáshoz, lehet utólag is"

Aha szoval ha nem kapom meg UTOLAG, akkor KORABBAN torvenysertest kovettem el... nagyon egzakt. Ez az egesz fotozasi engedelykeres egy nagy baromsag. Eddig ugy volt, hogy kozteruleten barmit lefotozhatok. Ez teljesen jo volt igy.

Az meg hogy mi szamit hirerteknek az megint pont ugyanolyan bumiszabaly, mint a tobbi. Nekem gyanus hogy azert hoznak gumiszabalyokat, hogy aztan koncepcios perekben azt dontsenek amit akarnak.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.10.06. 21:04:20

@ex-dr. vuk: sohasem volt úgy, mióta fényképezőgépem van, hogy közterületen bárkit.
A kép elkészítése után minimum a publikáláshoz engedély kellett.
(A bármit is csak addig volt igaz, míg nem akartál rendőrrel biztosított forgatást fotózni a Kossuth téren :D)

ex-dr. vuk 2014.10.06. 21:08:38

@szigetipotyautas: ki beszelt publikalasrol? kozteruleten barkit es barmit lefenykepezhettel. Pont. Hogy utana mit csinaltal a keppel az egy masik kerdes, de kepet keszithettel barkirol es barmirol.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.10.06. 21:10:31

@ex-dr. vuk: így igen... talán. Azért ezt nem mindenki gondolta így ;)

ex-dr. vuk 2014.10.06. 21:19:08

@szigetipotyautas: az engem sosem erdekelt, hogy ki hogy gondolta :)

viszont a mostani szabalyozas az eleg brutalis es kivitelezhetetlen, es sert egy csomo alapjogot. de persze fidesznel ezen nem kell meglepodni, es nem hiszem, hogy emiatt rosszul alszanak :)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2014.10.06. 21:43:49

@szigetipotyautas: A fényképezés jogi szabályozás egyértelmű és alapos, már 1972(!) óta a nemzetközi joghoz igazodó hazai törvénykezés szabályozza. Tehát minden bíró, ügyvéd pontosan tudja, hogy mi mit jelent (erre is céloztam a korábbi hsz-omban).
Az, hogy most hirtelen sokaknak ez "nem egyértelmű" (mint ennek a posztnak az írójának is), pedig inkább politikai kérdés, mint valós probléma.

Beer Monster 2014.10.06. 23:42:17

A sajtófotózáshoz sajnos nem értek, viszont a képen azt az öt tróger hülyegyereket elnézve még az a sok faszság is kezd értelmet nyerni, amit a szomszéd bácsi mesél mindig a csendőrök kiállásáról és tekintélyéről... Ilyen siralmas testületi tagoktól még én is lúdbőrös leszek.

Beer Monster 2014.10.06. 23:51:12

Azon gondolkodok, vajon ezeket szándékosan öltöztetik szakadt prolinak? Így viszont nem a bűnöző tart tőlük, hanem a tisztességes kultúrember.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.10.07. 09:01:49

@bestpixel: ha annyira egyértelmű lenne, akkor a hétköznapi embereknek sem okozna gondot, nemhogy egy fotós újságírónak.
Lásd ráutaló magatartás értelmezése, lásd közterület fogalma, amit tapasztalhattam, hogy még a rendőröknek sem megy (Kossuth téren forgattak filmet, díszletként volt ott pár régi harckocsi, a rendőr elküldött, nem engedett fotózni)
A jelenlegi állapotról már nem is beszélve.
Már nem emlékszem, melyik fórumon volt, hogy egy jogász és egy jogász végzettségű amatőr fotós szinte összeveszett rajta, hogy mit, hogyan kell értelmezni ebben az agyrémben. (Utóbbi nem te voltál?)

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.10.07. 09:14:01

@vAfotóriporter: Attila, te beleástad magad a jogba. Azt írod, hogy bűncselekményt szabad fotózni. És mi van, ha pl az áldozat nem járul hozzá? Mikortól számít valami bűncselekménynek, valaki elkövetőnek? Ketten verekszenek az utcán. Garázdaság talán ráfogható. Honnan tudható, hogy mindkettő elkövető? Hogy az egyik nem csak önvédelmet gyakorol, mert a másik rátámadt?
De hozhatnék hasonló példát rengeteget.
Ha látom, hogy rámnéz, miközben rászegezem az objektívet és nem tiltakozik, az már "ráutaló magatartás"? Vagy a képen is látszania kell, hogy "ráutalt"?
Stb. stb. stb.

vAfotóriporter · http://blog.volgyiattila.hu 2014.10.07. 14:09:57

@szigetipotyautas: nehéz röviden válaszolni ezekre a kérdésekre

a törvény szerint joggal nem lehet visszaélni. ez azt jelenti: hiába van joga megtiltani, hogy lefotózzák, ha a fénykép bizonyítja, hogy az illető bűncselekményt követ el, akkor nincs joga a kép elkészítését megtiltani - megakadályozni pedig egyébként sincs joga senkinek.
hogy a kép tényleg bizonyító erejű-e és tényleg azt bizonyítja, amit a készítés pillanatában gondolsz róla, és hogy kinek mi volt a pontos szerepe a lefényképezett történésben, azt a nyomozati hatóságok és végső soron a bíróság feladata eldönteni. ha a fotó el sem készül, akkor a dolgok tisztázása is nehezebb, vagy lehetetlen volna, így a joggal visszaélés megvalósult volna, függetlenül attól, hogy tényleg bizonyít-e a kép, vagy sem. ezért senkit nem fognak elővenni.
ha egy újságban megjelenik és nem bizonyít, de tényként állítanak valamit, akkor az újságot simán el fogják meszelni, amiért valótlant állított és rágalmazott valakit, de nem azért fogják elővenni, mert a kép elkészült.

fontos tudni, hogy a képmáshoz fűződő jog megsértése (engedély nélkül lefényképezni valakit) nem bűncselekmény, nem tartóztatnak le érte, nem kerülsz börtönbe, nem járHAT el miatta a rendőrség (még akkor sem teheti, ha rendőr ellen követed el). ha a lefotózott személy rögtön rendőrt hív, akkor legfeljebb igazoltatnak és írnak róla egy jelentést, hogy panasz érkezett ellened, rögzítik az adataidat, amit a lefotózott személy bírósági tárgyaláshoz kérhet ki.
ha engedély nélkül fotózol valakit, az hasonló jellegű jogsértés, mintha csúnyát írsz róla. ugyanúgy, mint egy becsületsértésnél polgári pert indíthat ellened, ahol megvizsgálják, hogy megtörtént-e a jogsértés (ha sehol nem jelent meg és már rég kitörölted a képet, akkor nehéz lesz bebizonyítani, hogy történt jogsértés) illetve azt is vizsgálják, hogy származott-e a jogsértésből bárkinek bármi kára. ha bizonyítható, hogy a kép elkészült, esetleg még meg is jelent valahol, a bíróság akkor is megítélheti, hogy a képmáshoz fűződő jogai sérültek, mert az tény, hogy engedély nélkül készült a kép, de ebből semmilyen összegszerűsíthető kára nem származott, tehát a jogsérelem mértéke nem akkora, hogy nagy összegű kártérítésre jogosítsa. ha pedig nincs bizonyítható kár, akkor nem fogja megérni pereskedni.
arra nem fog egy ügyvéd sem szakosodni, hogy engedély nélkül lefotózott járókelők miatt pereskedjen. a rendőrök, fegyőrök, tűzoltók, stb azért voltak eddig jó pénzszerzési lehetőség, mert ezek szűk körben mozognak, könnyen, gyorsan kideríthető, hogy ki volt akkor épp ott, megtalálható, hogy ki van a képen és kis energia befektetéssel tudtak nagy összegű pereket nyerni az újságok ellen, akik nagy nyilvánosság előtt publikáltak haszonszerzési céllal. egy ismeretlen járókelőt nem fognak megtalálni és a jogsérelem is jóval nehezebben bizonyítható.

ráutaló magatartásnál fontos, hogy a cselekvésből kiderüljön, hogy mit fogad el a másik fél.
ha bemész egy rendezvényre akkor az ott tartózkodásod az a ráutaló magatartás, amivel elfogadod a házirendet, viszont ezt a tényt, hogy a részvételed egyben jogi kötelezettségvállalás is (lényegében szerződést kötsz a belépéssel), a tudomásodra is kell hozniuk és ez a szervezők feladata. ezért kell a jegyekre ráírni, hogy a belépéssel elfogadod a házirendet és ezért kell a házirendet jól látható helyen (általában a bejáratnál/pénztárnál ÉS a honlapon is) elhelyezni, hogy meg lehessen ismerni a feltételeket, ezért a szervezők mindent megtettek, ha te mégsem olvasod el, hogy mit is fogadtál el, az már a te hibád - ugyanolyan, mint elolvasás nélkül aláírni egy szerződést: a szerződés előted volt, elfogadtad, ha nem tudtad mi van benne, az már a te hibád.

a fotózásnál is értelmezhető a ráutaló magatartás, de nehéz annyira egyértelműen kezelni, hogy önmagában teljesen vitathatatlan helyzetet teremtsen.
a nem tiltakozás szerintem határozottan nem elég hozzá, mert a törvény szerint szükséges az, hogy a beleegyező félnek tudomására is jussanak a feltételek, amiket elfogad. ha belenéz a fényképezőgépbe, mosolyog és integet, az egyértelműsíti, hogy tudta, hogy fényképezik és nem zavarta, de ahhoz már nem jelent egyértelmű hozzájárulást, hogy ez a kép bárhol meg is jelenjen, mert attól, hogy megengeded valakinek, hogy magának lefényképezzen téged, még nem bizots, hogy az sem zavar, hogy az arcod bármilyen reklám, hír, vagy egy ismeretlen vélemény illusztrálására jelenjen meg akárhol. ha például videófelvételt készítesz és nem csak integetnek a kamerába, hanem azt üvölti közben, hogy "benne leszek a tévében", az elég egyértelmű jele annak, hogy tudomásul vette, hogy a felvétel adásba fog kerülni és nem tiltakozik ez ellen.
ha nem néz bele a gépbe, abból nem derül ki, hogy tudta-e, hogy éppen fényképezik, így az sem lehetett számára egyértelmű, hogy reagálnia kellene, ha nem akarja

nem írnék több kisregényt ide kommentben, erre van a blogom. sokat volt és lesz is még ilyen téma rajta:
blog.volgyiattila.hu/tag/ptk/
süti beállítások módosítása