A Gawker-birodalom Magyarországon trükközött az adóval

2016. szeptember 12. 10:51 - Karvaly Bence

Nick Denton, a Gawker Media alapító-tulajdonosa 2016. augusztus 18-án bejelentette, hogy 14 év után megszűnik a Gawker.com. A zászlóshajó köré szervezett médiacsoport egyébként pont a bejelentést megelőző nap cserélt gazdát, miután a blogbirodalom júniusban csődeljárást kért. Mi maradt a Gawkerből, és mi köze a médiacég történetének Hulk Hoganhez és a PayPal tulajdonosához? Magyarország is lehet offshore, ha az USA-ból kell pénzt kihozni.

A Budapesten alapított New York-i blogbirodalom

A Gawker Media nevű céget Nick Denton brit üzletember alapította 2002-ben, Budapesten, miután távozott a Financial Timestól. Az akkor még apró cég központja 2008-ig az alapító New York-i otthonában volt, majd a manhattani Nolitába költözött.

A kezdetben New Yorkra korlátozódott blog celebekkel és médiával foglalkozott, saját meghatározása szerint Manhattan napi médiahír- és pletykaforrása volt. A bulvártartalmak kiemelt szerepét a lap szlogenje is hangsúlyozza: „A ma pletykája a holnap híre”.

A 2003 tavaszán a csupán 20 ezer látogatóval és 500 ezer oldalletöltéssel rendelkező blogot birtokló cég értékét 2009-ben már 300 millió dollárra (körülbelül 82 milliárd forint) becsülték, 2014-ben pedig 45 millió dolláros (12 milliárd forint) bevétellel büszkélkedhettek, 6,7 millió dolláros (1,8 milliárd forint) haszonnal. A blogbirodalmat a Gawker.com-on kívül további hat oldal alkotja: a Jezebel, a Gizmodo, a Jalopnik, a Kotaku, a Lifehacker és a Deadspin.

Cinkes végnapok

A médiacég ma is működő budapesti központjában programozzák az oldalt, az arculat kialakítását is részben itt végzik. A három évet megélt magyar Cink.hu-n próbálták ki a legújabb fejlesztéseket. A sokak által kedvelt és követett közéleti blog tavalyi, meglepetésszerű megszűnését is valószínűleg a médiacsoport súlyos anyagi gondjai eredményezhették, bár Szily Lászlónak, a Cink egykori főszerkesztőjének Denton hirdetések és bevételek nélküli játszótérnek jellemezte az oldalt, amit kísérleti céllal alapítottak. Továbbá a látogatószám sem érte el a kívánt mértéket: a bezárás előtti időszakban nagyot zuhant az olvasottság, amit Szily a Facebook állandóan változó algoritmusaival magyarázott.

A végzetes parasztlengő

A Gawkert márciusban a bíróság 140 millió dollár (38 milliárd forint) kártérítésre kötelezte, miután 2012-ben lehozta a szexvideót, amelyen Hulk Hogan világhírű pankrátor egy barátjának feleségével látható, de nem vizsgálta azt, hogy a felvételt ki hozta nyilvánosságra. A médiacég később kérte, hogy vagy csökkentsék a büntetés összegét, vagy kapjanak plusz időt a fellebbezésre, ám ezt a bíróság megtagadta, így kénytelenek voltak csődvédelmet kérni.

1438025334348_cached.jpg

Nick Denton (Forrás: Bloomberg/Getty)

Érdekes szál, hogy a Forbes értesülései szerint Hulk Hogan perét Peter Thiel német-amerikai vállalkozó finanszírozta, aki többek között a PayPal alapítója, illetve ő volt az első külső befektetője a Facebooknak. Ennek az lehetett az oka, hogy 2007-ben a Gawker írta meg először, hogy Thiel meleg, valamint a szintén gawkeres blog, a Valleywag cikkezett a Szilícium-völgy ügyes-bajos dolgairól. A milliárdos pedig a pankrátor támogatásával állt bosszút, méghozzá sikerrel. 

Mi maradt a Gawkerből?

A csődvédelmi eljárás miatt kalapács alá került a médiacég, a licit 100 millió dollárról (27 milliárd forint) indult. A blogbirodalom végül a spanyol nyelvű, amerikai tévétársasághoz, a Univisionhöz került 135 millió dollárért (37 milliárd forint). Nick Denton az árverés után azt mondta, elégedett az eladással, és örül, hogy az alkalmazottak biztonságban vannak, és folytathatják a munkát.

gawkershutdown.jpg

Bár a legtöbb gawkeres blog a sikeres árverésnek köszönhetően megmenekült, a Gawker.com mégis áldozatul esett Hulk Hogan csapásának. Nick Denton, a korábbi tulajdonos augusztus 18-án jelentette be az oldal megszűnését, majd 22-én búcsút vett az olvasóktól a honlapra írt cikkében, ahol hosszasan taglalta az okokat és körülményeket.

Offhoreozás Magyarországról

A Fortune cikke szerint a Gawker Media hasonló ügyeskedésekkel csökkentette az adóterheit, mint az általa – éppen emiatt – bírált cégóriások: a Google, Apple és a Facebook. Denton az így felhalmozott tartalékkal kerülhette el a teljes csődöt, melyet Thiel által indított kereszteshadjárat elérni kívánt.

A lap szerint a médiacég jelenleg a Kajmán-szigeteken van bejegyezve egy Egyesült Államokbeli és egy magyar leányvállalattal. Az, hogy egyes tartalomkészítő és szerkesztői feladatokat Budapesten látnak el, csökkenti a vállalat adóterheit, hiszen a magyar részleg ezeket munkákat jelentős szolgáltatási díj fejében végzi el, amit pedig az amerikai leányvállalat költségként számol el. A Hulk Hogan-per miatt ezeket a díjakat növelték, majd az így befolyt összeget azonnal kölcsönadták az amerikai irodáknak, kamatra. Ezzel a kamattal további Gawker-pénz hagyta el az Egyesült Államokat.

Ilyen trükkökkel a blogóriás által termelt profit mindössze 20 százalékát adózták le Amerikában, 55 %-ot Magyarországra irányítottak, további 25 %-ot pedig sosem járt az Egyesült Államokban, azzal a magyar vállalat számolt el. 

A Univision a cég megvásárlása után törölt 6 cikket az oldalról, olyanokat, amelyek perhez vezettek. A Gawker Media szerkesztőségi egyesülete tegnap közleményt adott ki, amiben jelzi, a cég dolgozói nem értenek egyet a döntéssel, amely szerintük az új vezetőséggel való kapcsolatra és az újságírásra mint üzletre nézve is káros.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr8811668190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása