Heti Válasz-főszerkesztő: a Népszabadság bezárása üzletileg nem alátámasztható

2016. október 13. 13:57 - Háhner Petra

Szombaton reggel a Mediaworks kiadó felfüggesztette az egyik legnagyobb ellenzéki napilapot, a Népszabadságot, amit a szerkesztőség tagja - Murányi András főszerkesztővel együtt -, és az egész kommunikációs szakma döbbenettel fogadott. Aznap több ezer fős tömeg tüntetett a Kossuth téren a sokak szerint a sajtószabadságot sárba tipró intézkedés ellen. Politikai vagy gazdasági döntésről van szó? Miért nem tájékoztatták előre a szerkesztőséget és az előfizetőket? Van-e esély arra, hogy egyszer még újra megjelenjen a Népszabadság? Rengeteg kérdés merül fel, amelyekről Murányi András és két másik hazai nyomtatott lap, a Heti Válasz és a Figyelő főszerkesztője beszélgettek szerdán este az Independent Media Education Center (IMEC) szervezésében az ELTE-n.

Murányi András, a Népszabadság főszerkesztője szerdán este kerekasztal-beszélgetésen vett részt az ELTE-n, bár közben többször el kellett hagynia a termet csörgő mobiljával a kezében, mert – ahogy ő maga is kissé keserűen, de nevetve megjegyezte – öt napon belül a Mediaworks kiadó sokadik vezetőjével, most pedig az éppen frissen kinevezett vezérigazgatóval tárgyal. Délután derült ki ugyanis, hogy Door Tamás eddigi értékesítési és marketing igazgatónak a megbízott vezérigazgatói pozícióval bővült a feladatköre: ő váltja Katona Viktort, aki egészségügyi okokra hivatkozva alig három nappal a kinevezése után lemondott.

A beszélgetés az Independent Media Education Center (IMEC) PR-kommunikációs képzésének keretében hangzott el, melynek eredeti témája a printlapok piaca volt, de a szervezők úgy érezték, nem lehet szó nélkül hagyni a Népszabadsággal történteket. Ezért ez eredetileg is meghívott vendégek előadások helyett egy kerekasztal-beszélgetésben vettek részt. A résztvevők:

  • Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője
  • Lambert Gábor, a Figyelő főszerkesztője
  • Murányi András, a Népszabadság főszerkesztője

 

imeckerekasztal.JPG

Balról jobbra: Borókai Gábor, Murányi András és Lambert Gábor (Fotó: IMEC)

Lesz még valaha Népszabadság?

Murányi András elmondta, bár szombat óta úgy érzi magát, mint akin átment egy hatalmas úthenger, igyekszik higgadt maradni, és eredményesen folytatni a Népszabadság jövőjével kapcsolatos tárgyalásokat a Mediaworks vezetésével. Mit jelent ebben a helyzetben az eredmény?

  • A bizonytalan helyzetben lévő kollégák helyzetét megnyugtató módon rendezni, vagyis kapják meg a végkielégítésüket, és további kompenzációt
  • A Népszabadság valamilyen formában tovább folytathassa a működését.

Utóbbinak több akadálya is van, mert bár a szerkesztőség ajánlatot tett a lapra, kiderült, hogy a Népszabadság védjegyen MKB-jelzálog van. (Ez egyébként azt is jelenti, hogy a tulajdonosok hitelt vettek fel a brandre, majd bedöntötték.)

A Népszabadság megszűnt és nem lesz többé – mondta Pető Péter, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese kedden az ELTE-n egy hasonló beszélgetésen. Murányi szerint ez egy elég reális kijelentés, és valójában erről van szó: ha lesz is Népszabadság bármilyen formában, az már teljesen más lesz.

A kerekasztal résztvevői szerint egyébként is nehéz lehet a márkát továbbvinni a történtek után, hiszen több szinten történt egy jelentős bizalomvesztés. Nem volt semmilyen előzetes tájékoztatás sem a szerkesztőség tagjai, sem az előfizetők, sem a hirdetők felé. Ahogy Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője fogalmazott: irracionális egy lapot nem üzemeltetni, ráadásul a bezárás ennek a módjának egyetlen olyan eleme sincs, ami üzletileg alátámasztható.

Üzletileg nem alátámasztható ez a történet

Ezen a ponton adta magát a kérdés, ami a legtöbbeket foglalkoztat most Magyarországon: valójában politikai vagy gazdasági okból függesztették fel a lapot? A felfüggesztés módjának etikai oldalát már sokan kritizálták, és valóban vitathatatlan, hogy ennél embertelenebb módon nem igazán lehetett beszüntetni egy lap működését. Ezt a kerekasztal minden tagja így gondolja, de felmerül a kérdés, hogy ha ez üzleti döntés volt, akkor miért úgy intézték, hogy a lépés rövid távon megsokszorozza a kiadó veszteségét. Lambert Gábor hívta fel a figyelmet arra, hogy innentől még egy ideig biztosítani kell az újságírók fizetését, kárpótolni kell az előfizetőket, nem beszélve a hirdetőkről, akikkel le voltak szerződve. Az ő számításai szerint ezzel a megoldással 100 milliós veszteséget okozott a kiadó saját magának.

A jelenlévők szerint előre kitalált döntés volt a felfüggesztés módja, de valószínűleg nagyon kevesen tudhattak róla, még a menedzsmentben is. Murányinak rossz előérzete volt az utolsó néhány hétben, mert a folyosókon mászkálva furcsa tekinteteket látott. Mégis büszkén tekint vissza erre a pár hétre, mert olyan sztorikat hoztak, amelyek pontos lenyomatot állítottak ki a mostani politikai és társadalmi rendszer működésérő. Azt is hozzátette, hogy fennállása óta az utóbbi időszakban volt a legfüggetlenebb a Népszabadság, ha a politikai pártoktól való függetlenséget nézzük. Idén novemberben lett volna 60 éves a lap, amely 2015-ig végig az MSZP pártalapítványához tartozott, ez utóbbi ekkor adta el a megmaradt 27,65 százalékos részesedését a Mediaworks-nek.

Borókai Gábor szerint ennek az egésznek azért is van nagyon rossz üzenete, mert bár lapok mindig szűntek meg, ez elkerülhetetlen, a Népszabadság esetében már több olyan időszak volt, ami racionálisan indokot adott volt a lap bezárására, mégsem tették.  Ez a példa tehát azt sugallja, hogy bármikor bármit egy pillanat alatt el lehet törölni a Föld színéről, és épp ez eredményezi azt a példátlan szolidaritást, amit a magyar médiumok többsége tanúsított az elmúlt napokban. Lambert Gábor hozzátette, hogy van olyan kollégája a Figyelőnél, aki még mindig nem tért magához a szombati eset óta, és úgy érzi, hogy nem akar tovább újságíró lenni.

 

borokai_es_muranyi.jpg

(Fotó: IMEC)

És politikailag?

A beszélgetés során felmerült még néhány dolog, ami a politikai motivációra utalhat:

  • Valószínűleg a Népszabadságnál jóval nagyobb veszteséggel működő napilapok is vannak a piacon. A Népszabadság a 37 ezer eladott példányszámmal még jó helyzetben van, a Magyar Nemzetnél ez a szám csak 17 ezer. A Magyar Időkről sajnos nincs adat, azt sem lehet tudni, hogy hány példányban jelenik meg, mert nem auditálják. 
  • A nyáron 8 embert vettek fel a Nol.hu-hoz, és az akkori terv még az volt, hogy felpörgetik a lap online kiadását
  • Iparági pletykák szerint hamarosan Fidesz-közeli ember (Mészáros Lőrinc) veszi meg a lapot, és így a ellenzéki politikai lap nem férne bele a portfólióba. Ha viszont az új tulajdonos szünteti meg a Népszabadságot, az egész sokkal gyanúsabb lett volna.

 

A beszélgetés egyik konklúziója az volt, hogy a média birtoklása mindig is fontos volt a politikai hatalomnak, de ez a mostani egészen más, mint a kilencvenes években zajló médiaháború. Az oknyomozó műfaj pedig mindig drága műfaj volt, és csak egyre drágább lesz. Egyrészt meg kell fizetni a profi tényfeltáró munkát végző szakembereket, másrészt fontos hirdetőket veszíthet a lap, ami a fennmaradását is veszélyezteti. Ez pedig még az ennél is bonyolultabb médiafinanszírozás kérdésköréhez vezet: lehet-e független egy médium a tulajdonosától?

Disclaimer: A Kossuth téren október 8-án a Népszabadság bezárása miatt, a sajtószabadságért tartott tüntetést a Média 2.0 hirdette.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr9111800573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VT Man 2016.10.13. 22:12:53

Nem az a baj, hogy veszteseges, hanem, hogy a baloldal nem nyult a zsebebe. Lett volna mibol.

HabonyArpad 2016.10.13. 22:16:11

Meltó ajándék volt az ország számára, hogy a forradalom 60.-ik évfordulóján megszüntették ezt a bünös újságot.

Jolka40 2016.10.13. 22:27:08

@VT Man: Ha a baloldal továbbra is támogatta volna a Népszabadságot, most még jobban harsogna a kommunistázás. A Népszabadság a mostani gyalázatos megszüntetése előtt igazi független napilap volt. Minden oldal gazemberségét megírta. Pechjére a Fideszét is.

Jakab.gipsz 2016.10.13. 22:30:11

Ma az internet korában, az információ áramlás szabadságát, a Népszabadság inkább korlátozta, mint sem elősegítette, azzal a módszerrel ahogyan a neoliberális szemlélet mód szerint, a valóságot átszerkesztetve tájékoztatta olvasóit.
Erre a moslék tudományra pedig rá cáfolt az élet, mert ez idáig még csak, nyomort és szenvedést, vért és könnyeket szült ott ahol megjelent. Meg néhány kiváltságos "buzi bankárt", jólét és biztonság helyett. Kultúra helyett pedig piperkőc celebeket.
Ég veletek, rothadás hírmondói nem kelletek nyugodjatok bele.

fércnél maradandóbb 2016.10.13. 22:34:10

Évtizedekig evickétek vígan a hazugságok tengerén, most már csak annyi maradt, amennyit terjesztenenek a saját megszűnésükről

A Népszabadság népszolgaság. Ezen a címen még folytathatják

fércnél maradandóbb 2016.10.13. 22:36:16

@Jolka40:
"a mostani gyalázatos megszüntetése előtt igazi független napilap volt"

Olyan jól megtanult függetlennek lenni, mint a cigány lova éhezni. Pont mire belejött volna, hát nem felfordult a szegény pára

Jolka40 2016.10.14. 09:20:46

@fércnél maradandóbb: Nem éhenhalt. Attól pusztult el, hogy nem jó irányba húzott.

Kukac Plömpi 2016.10.14. 09:44:34

@VT Man: Ez fidesz oldalon valòban lehetséges meglátás... A kutya sem hisz nekünk, de van az a pénz...

Kukac Plömpi 2016.10.14. 09:51:18

@fércnél maradandóbb: Pont annyira volt független, mint azok a lapok, amik a kormányt legitimizálják, csak ebbe nem loptak annyit, mint azokba... Minden nyomtatott forma veszteséges az internet óta... Még a tiéd is!

Kukac Plömpi 2016.10.14. 09:54:58

@fércnél maradandóbb: A saját pénzükön nyalták magukat, te pedig az én adómból tájékozódsz és fröcskölõdsz!

Kukac Plömpi 2016.10.14. 10:08:23

@HabonyArpad: árpika! De jó hallani a hangod...
Szólj már pár szót arról ki is vagy te, hol tanultál, mibõl van pènzed abbó nekem mé nincs ? Én is dôgozok egész életemben de még töredéke se jut..
Képzelt beteg barátom! Szeretnél õ lenni? Akkor kérdezd má meg tõle, te mé maradsz csoro!!!

Kukac Plömpi 2016.10.14. 10:10:57

@VT Man: csak a fidesz tud a zsebébe nyúlni barátom, mert csak õk loptak eleget

Kukac Plömpi 2016.10.14. 10:16:19

@fércnél maradandóbb: Majd a bõrödön tapasztalod még a nèpszolgaságot... Már megvan, de még. Nem érzed! Csak teszed...

fércnél maradandóbb 2016.10.14. 17:29:47

@Jolka40:
Arra gondolsz, hogy nem elég jól szolgálta a lapgazda érdekét, aztán eladták vágóállatnak?

Sztem ez igazságtalan feltevés, nem ők felelősek a szocik mélyrepüléséért
süti beállítások módosítása