[18+] Temetésen, nyitott koporsóval szabad szelfizni?

2014. szeptember 23. 16:22 - Média 2.0

A digitális média ma már átalakította, hogyan hallgatunk zenét, nézünk videót, vagy éppen hogy tartjuk a kapcsolatot a barátainkkal és a családunkkal. Mostanra pedig abba is beleszól, hogyan tudatjuk a világgal gyászunkat, hogyan emlékezünk szeretteinkre.

Ma a technológia már lehetővé teszi, hogy nem élő emberekre is emlékezzünk egy-egy elkapott kép vagy hangfelvétel segítségével, sőt megoszthatjuk bánatunkat akár az egész világgal is a közösségi oldalaknak köszönhetően.

Mindez azonban pár kérdést is felvet

  • Digitális lábnyomunk hogyan határoz majd meg minket a halálban? Mi lesz az elhunytak Facebook-profiljaival? 
    Sőt: rossz dolog temetésen szelfizni? Twittelni?
  • Rosszabb ember, aki online néz meg egy temetést, mint aki ott van a helyszínen?
  • Hogyan beszéljünk a közösségi oldalakon a veszteségről, és egyáltalán szabad ott?

A kérdésekre persze nem adható egyértelmű, kultúrafüggetlen válasz, ahogy a nem digitális vonatkozásai is eltérőek a temetéseknek. Az viszont biztos, hogy az egész átalakul. Ma már bevett szokás néhány, temetést és médiát összekapcsoló dolog. Mindig is megjelentek gyászjelentések az újságban, de mára sok helyen (ha nem is Magyarországon) jelezni lehet online is, ha jön valaki egy temetésre, sőt olvashatnak pár kedves sort is az elhunyttól vagy éppen idézeteket tőle.

8exBdFp.jpg

Holtig tanulni

Az is biztos, hogy a temetkezési vállalkozóknak is egyre több mindenhez kell érteniük. A digitális skillek ma már ugyanúgy részei egy ilyen munkának, mint a konkrét ravatalozás. Sőt, mivel ma már online is kinyilváníthatjuk érzéseinket, az sem árt, ha valaki képes figyelni a közösségi médiát, és gyűjteni részvéteket. Erre is vannak már külön cégek.

Nem árt az sem, ha a vállalkozók értenek a képszerkesztéshez is: ma már elvárás, hogy az elhunytról nagyon jó kép kerüljön ki, ehhez bizony néha jól jön, ha valaki ért a retusáláshoz. De az se baj, ha szép összeállításokat tud csinálni több képből. Emellett, a résztvevőknek adott fotókat mára felváltották a videók, vetítések, amelyeket kivetítenek a temetésen, de megnézhetőek online is. Vagy kiírják DVD-re, és odaadják a családnak.

Valószínű, hogy az élő közvetítésektől sem vagyunk már messze. Mármint azoktól, amihez még celebnek sem kell lenni, ahol a család akár zárt adásban oszthatja meg bánatát a távol élő rokonokkal. 

 

 

Jön az októberi Média 2.0 Meetup!

A kommunikációszakosok sokszor nem tudják, mire lesz jó, amit tanulnak. A szakma egyelőre nem igazán segít a választásban egyetem után. Mi szeretnénk. Találkozó kommunikációszakosoknak, pr-osoknak, médiásoknak, marketingeseknek, egyetemistáknak, szakmabelieknek és érdeklődőknek. Egy sör mellett.

Meghívott előadók:

B. Csejtei Ildikó, médiakommunikációs szakember, a Sanoma és a TV2 Csoport volt marketingigazgatója
A kereskedelmi csatornák és a bulvármédia szimbiózisa

Aczél Petra, egyetemi docens, BCE kommunikáció
Médiaműveltség mint kulcskompetencia

Időpont: 2014. október 14.

A helyszín: Hamarosan!

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, itt kell regisztrálni

Itt vagyunk a Meetup.com-on.

 

Fotó innen

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr276721841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.24. 09:43:41

Ezt a sok hülyeséget tényleg komolyan gondolod?

Én piszkosul berágnék ám, ha hülyegyerekek szelfiznének a hullámmal, és lájkokat gyűjtenének a temetési fotóimhoz.

Ez a mérhetetlen primitívség nem az elengedés szertartásáról szól, hanem arról, hogy akik szerint jó ötlet bármit is megvalósítani abból, amiket a poszt felsorol, abból az emberből a spirituális gondolkodás szikrája is hiányzik, és fényesen bizonyítja magáról, hogy egy agyatlan konzumidióta.

Gergely_it · http://gergo.me 2014.09.24. 12:21:53

Szerintem az internetet és egyéb eszközöket be lehet vonni a gyász témakörébe, de nagyon-nagyon sok tapintat és ízlés kell hozzá, és ez nem mindenkiben van meg.

Miért ne lehetne temetést "közvetíteni" - de szerintem max. egy álló-, fix kamerával, interaktív és egyéb lehetőségek nélkül, kamerával, amit nem kezel senki, hanem félig rejtve, tapintatosan elhelyeznek a temetési szertartás előtt. Sok idős, házhoz vagy ágyhoz kötött embernek lehetne lehetővé tenni, hogy részt vegyenek egy barátjuk, ismerősük búcsúztatásában.

Selfie és twitter szerintem nem fér bele, nagyon nem.

Online temetés-szervezés talán igen - az e-mail, stb. erre is használható: gyors és biztos kapcsolatteremtés, talán még kevésbé fájó is tud lenni, mint egyenként felhívni mindenkit, és újra és újra elmondani mindent.

Gergő - gergo.me

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.09.24. 13:23:01

A kép szerintem nem konkrétan a temetésen készült, hanem előtte, amikor csak a család van ott. Vagy esetleg egyedül ez a pasi.
És lefotózta magát a (nyilván) nagyanyjával. Utoljára. Baj?

És megosztotta. Na bumm.

Patricia Kolosy 2014.09.24. 14:32:42

Megosztotta egyben azt is, hogy mekkora faék paraszt. Mi a fenének "V"-t mutatni, sikerült eltenni a nyanyát az útból, megvan az örökség?

Sanz 2014.09.24. 14:38:58

Én például digitális sírt akarok (benne van a végrendeletemben), ahol beszélek azokhoz, akik eljönnek, megnézhetik az életem során felvett videókat, képeket, stb.
Szóval nem hülyeség ez a Web 2.0-es temetés. A halál ugyanúgy az életünk része (pontosabban utolsó része), mint egy koncert vagy egy nyaralás.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.09.24. 14:47:30

@Patricia Kolosy:
"Mi a fenének "V"-t mutatni"

Na, ezt én sem tudom, de lehet hogy ennek fogalma sincs, hogy mit jelent...

Bona Fides 2014.09.24. 15:10:05

Ha már meghaltam, a testemmel azt csinálnak, amit akarnak. Nyugodtan szelfizzen, aki akar. Felőlem a szemétdombra is kidobhatják a hullámat.

Addig szeressenek, amíg élek, mert én nem 68 kg csontos hús vagyok.

Temetésből pedig (mert azt közegészségügyi okokból muszáj megejteni) a lehető legolcsóbbat javasolom a hozzátartozóimnak. Nem azért dobom fel majd a bakancsot, hogy a temetkezési vállalkozó gennyesre keresse magát a szeretteimen.

Macropus Rufus 2014.09.24. 16:23:12

Ha már a "V" szóba került: egy régi spanomnak már hónapja meghalt az anyukája. Ezt az FB-n osztotta meg azokkal az ismerőseivel akiket nem ért el. Namost erre a hírre kapott 87db lájkot. Értitek? 87 ember kedvelte azt, hogy meghalt az anyukája... Idióta barom népség. Ez a srác a képen tényleg faék, is biztos, hogy nem tudja, hogy a V az a Victory azaz győzelem jele. Mint ahogy a sok parasztnak fogalma sincs, hogy a "Like" az kedvelést jelent, és ha magyar a felülete sem esik le nekik, hogy egy gyászjelentést igazán tahóság "kedvelni"
Ez van. Túl sok sötét arc fér hozzá a technikához.

Ami a képet illeti: ha az én anyukámnál lenne egy ilyen szelfi, valószínűleg azonnal össze-vissza verném az idióta fejét. Aztán szelfiznék én is vele egyet. Parasztja. ÉS akkor is az, ha a saját anyukája feküdt ott. Ilyet épeszű arc nem csinál.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.24. 16:32:04

@Macropus Rufus:

A megosztást lájkolták, nem magát az eseményt.

randomuser1 2014.09.24. 16:36:04

@Macropus Rufus: a porszívó meg a poron kívűl beszív legókockát, apróbb állatokat meg ilyeneket
ostoba, buta porszívó...

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.09.24. 16:45:00

@Macropus Rufus:
"Namost erre a hírre kapott 87db lájkot. Értitek? 87 ember kedvelte azt, hogy meghalt az anyukája... "

A "like" azt (is) jelenti: egyetértek, tudomásul vettem, elfogadom - és nyilván egy ilyen halálesetnél: sajnálom.

Tehát nem effektíve a "kedvelésről" volt szó...

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.24. 16:47:56

@Gergely_it:

"Miért ne lehetne temetést "közvetíteni" - de szerintem max. egy álló-, fix kamerával, interaktív és egyéb lehetőségek nélkül"

Mit lehet live streamen nézni egy temetésen?

Ki ment el, ki nem ment el? Mekkora valaga nőtt Mucikának, amióta nem láttad? Kivillan-e a bugyija a szexis Micikének? Ki mekkora koszorút rendelt? Ki mennyit öregedett? Sírnak-e a rokonok, vagy pletykálnak meg röhögcsélnek? Elájul-e az özvegy?

Tényleg nem értem.

Vagy elmegy valaki, és akkor lélekben búcsút vesz a halottól, vagy nem megy el, de akkor mozizni se akarjon egy kóla meg egy vödör popcorn mellett.

Akkor búcsúzzon el tőle a templomban, amikor ideje engedi, egy szál gyertya meg egy imádság mellett. Hiszen egy hagyományos temetésen - ami nem keverendő össze a vallástalan emberek képmutató puccparádjával - ugyanezt tenné.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.09.24. 16:48:16

@Macropus Rufus:
"Ilyet épeszű arc nem csinál."

Én meg azt mondom, hogy épeszű ember nem csinál olyat, hogy rágyújt ott, ahol tilos. És ha valaki szól neki, akkor épeszű ember azonnal elnyomja, és nem szól vissza, hogy "na és?"...
És épeszű ember nem megy át a zebrán biciklivel, ha egyszer neki van piros...

De az emberek nem épeszűek, hanem tahók.
Evvan.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.09.24. 16:56:55

@polyvinyl:
"Vagy elmegy valaki, és akkor lélekben búcsút vesz a halottól, vagy nem megy el, de akkor mozizni se akarjon egy kóla meg egy vödör popcorn mellett."

Ez butaság, nagyon sok ember azért megy el egy temetésre, hogy azt (is) csinálja, amit te leírtál fentebb: hogy megnézze ki van ott stb.

Szóval ehhez nem kell a modern technika, a temetés (meg a vasárnapi mise stb.) pofavizit IS.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.09.24. 16:57:53

@polyvinyl:
"Hiszen egy hagyományos temetésen - ami nem keverendő össze a vallástalan emberek képmutató puccparádjával"

A rohatt vallástalanok!

Gergely_it · http://gergo.me 2014.09.24. 17:08:55

@polyvinyl: Ahogy sok idős ember szereti a szentmisét is legalább tv-n nézni, mert pl. fizikai állapota miatt egyszerűen nem lehet ott, miért ne lehetne elképzelni, hogy ugyanezek a személyek szeretnének imádságaikkal bekapcsolódni a szertartásba, miközben egy képernyőn látják az egészet, a többiekkel bizonyos értelemben "együtt" (ha nem is a térben) válaszolnak, imádkoznak, stb.

Gergő - gergo.me

Macropus Rufus 2014.09.24. 17:46:09

@maxval a bircaman:
nem lájkolom, hanem írok neki, hogy részévtem vagy valami.

" egyetértek, tudomásul vettem, elfogadom - és nyilván egy ilyen halálesetnél: sajnálom."
Namost a like sok mindent jelent, de sajnálomot nem (+a fentieket sem nagyon, az egyetért pl. agree... és nem a like. Ráadásúl ha megnézed a szimbólumát, az egy felfelé mutató húj, ami nem a sajnálom jele). A faszebook esetében me eleve nem jelenti a sajnálomot.
Amúgy a szótár szerint

- Like:

elöljáro: mint
ige: tetszik, szeret, kedvel
határozó szó: ahogy, mint bármi

sajnálom nincs közte. És a facebok esetében sem akármit jelent. Hanem azt, hogy amit közzé tettél az tetszik, és nem azt, hogy sajnálom.

szotar.sztaki.hu/magyar-angol-szotar/search?fromlang=hun&tolang=eng&searchWord=like&langcode=hu&u=0&langprefix=&searchMode=CONTENT_EXACT&viewMode=full&ignoreAccents=0&dict%5B%5D=hun-eng-sztaki-dict

topszotar.hu/angolmagyar/like

és a hót szar google fordító is csak ennyit dob ki. Sajnálom nincs közte.
süti beállítások módosítása