Az ország, ahol börtönbe csuknak, ha leírod az igazat

2016. március 16. 09:55 - Turzó Lívia

Egyiptom az újságírók egyik legnagyobb börtöne – hívta fel a figyelmet a Riporterek Határok Nélkül szervezet az egyiptomi elnöknek, Abdel Fattah el-Sisi-nek írt nyílt levelében, amelyben több tucat fogvatartott újságíró szabadon engedését követeli. A párizsi székhelyű szervezet tavaly áprilisban adta ki a 180 országot vizsgáló globális sajtószabadság index felmérését, amelyben Egyiptom a 158. helyre került, és azóta csak tovább romlott a média és az újságírók helyzete az országban.

egyipt_journalists.jpg

al-Jazeera újságírók Egyiptomban (Kép forrása)

2015. decemberében az amerikai székhelyű Bizottság az Újságírók Védelméért szervezet Egyiptomot világviszonylatban a második helyre sorolta a bebörtönzött újságírók számát tekintve, közvetlenül Kína után. A bebörtönzések száma drámaian megnövekedett 2015-ben, közel megduplázódtak a Sisi-kormány hatalomra kerülése óta. Jelenleg legalább 24 újságírót és bloggert tartanak fogva a megjelent cikkeik miatt. 

Pedig az ország már korábban is különösen veszélyesnek számított: 2014-ben írt cikkünkben már az egyiptomi sajtószabadság jelentős romlásáról számoltunk be annak apropóján, hogy három újságírót fejenként hét-, hét- és tízéves börtönbüntetésre ítéltek.

Újságírás = terrorizmus

Az újságírók helyzete teljességgel elfogadhatatlanná vált Egyiptomban, ahol több tucatnyi riportert és bloggert tartanak fogva – jelenti a Riporterek Határok Nélkül. „2015-ben Egyiptom a világ egyik legnagyobb börtönévé vált az újságíróknak. A legtöbb esetben olyan hibákért ítélték el őket, mint egy tüntetés bemutatása, vagy hogy beszéltek a Muszlim Testvériség egy tagjával a cikkeik kapcsán” – állítja a szervezet.

Az ítéletek olyan koholt vádak alapján születnek, mint együttműködés terrorista szervezetekkel, hamis információ terjesztése, illegális tüntetésen való részvétel, vagy a közrend megzavarása – sorolták.

Egy ismert novemberi ügy Ismail Alexandri oknyomozó újságíró és kutató letartóztatása. Őt azzal vádolták, hogy a Muszlim Testvériséghez tartozik és hamis információkat terjeszt. A letartóztatása óta folyamatosan hosszabbítják a fogvatartását. Számtalan emberi jogvédő csoport szólalt fel az érdekében azzal érvelve, hogy az újságíró a hatóságokkal szembeni kritikái miatt van célkeresztben.

A Riporterek Határok Nélkül véleménye szerint Alexandri esete rámutat, hogy „Egyiptomban újságíróként dolgozni és nyíltan tüntetni a rendszer ellen egyformán veszélyessé vált”.

A levél leírja azt is, hogy számos újságíró ellen indított igazságtalan per sérti a 2014-es egyiptomi alkotmányt és a nemzetközi emberi jogi egyezményt, és egyértelműen jelzi az egyiptomi rendszer függetlenségének hiányát.

Onlinecenzúra-ellenes világnap

A sajtó és a véleménynyilvánítás szabadsága sok országban még ma is csak délibáb. A Riporterek Határok Nélkül és az Amnesty International közösen nevezte ki március 12-ét az onlinecenzúra-ellenes világnapnak, amelyet 2008 óta tartanak. Idén az AdBlock Plus internetes hirdetésblokkoló rendszer is csatlakozott a mozgalomhoz, aminek köszönhetően 50 millió felhasználó láthatta ismert emberek kapcsolódó üzeneteit a reklámok helyén.

ai_wei_wei.jpg

Az Amnesty International reklámkampányányában olyan üldözött hírességek szerepelnek, mint Ai Weiwei, a Pussy Riot és Edward Snowden (forrás)

Máshol is van mit javítani

Amennyiben többet szeretne olvasni a témáról, ajánljuk korábbi cikkeinket, amelyekben beszámoltunk már többek között arról is, hogy Törökországban egy, a török elnökre nézve sértőnek ítélt Twitteren megjelenő megjegyzés miatt akár nyolcéves börtönbüntetés is járhat, és hogy Oroszországban képregényhősökkel népszerűsítik a cenzúrát. Foglalkoztunk a magyar és a lengyel médiával is annak kapcsán, hogy politikai és gazdasági érdekek hogyan befolyásolják a média helyzetét.

 

Márciusi média- kommunikációs meetup

 

Időpont: 2016. március 23.

Helyszín: Kuplung, Budapest, Király utca 46.

Mivel foglalkozik egy sportújságíró? Hogyan lesz valaki gyakornokból az olimpia közvetítője? Miből áll a sportmenedzsment és hogyan épül fel a hazai sportolók sajtómegjelenése?

Márciusi meetupunk előadói:

Mohay Bence, sportújságíró, az M4 Sport műsorvezetője

dr. Borbély Zoltán, sportjogász, a Magyar Labdarúgó Szövetség egykori sajtószóvivője és jogi igazgatója

 

Várunk mindenkit :)

Posted by Média 2.0 on Thursday, March 10, 2016

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://media20.blog.hu/api/trackback/id/tr678470800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisz11 2016.03.16. 19:33:17

Azthittem a németekről lesz szó, ők is kb Egyiptom szintjén vannak szólásszabadságban.

2016.03.16. 22:33:08

A szólásszabadság nálunk is csak addig terjed, amíg annak őrizője engedi.

Ezért kár volt olyan messzire menni.

bkkzol 2016.03.16. 23:10:33

Sokszor valóban elgurul a gyógyszer a sajtó embereivel. Törvényen és etikán felülinek képzelik magukat. Bárkin átlépnek illetve belerúgnak egy rövid cikk miatt.
süti beállítások módosítása